Surinaams talent bij SC Heerenveen

1

Drie Surinaamse jeugdvoetballers hebben een goede indruk gemaakt tijdens hun stage bij de Nederlandse eredivisieclub SC Heerenveen. Ruiz Kromoredjo (14), Fabian van Dijk en Giovanni Drenthe (beiden 17) zijn inmiddels een week in training en hebben zich zonder problemen aangepast. Begin oktober vliegen de voetballers terug naar Suriname. Hun begeleider Ricardo Winter weet dan meer over de ontwikkeling van het Surinaamse voetbaltalent.

‘De jongens moeten wel wennen aan de frequentie van de trainingen bij een profclub. Soms staan ze twee keer per dag op het veld en dat vijf keer in de week. Het tempo ligt een stuk hoger dan bij ons maar ik vind dat ze zich vrij snel hebben aangepast. De uitvoering van de oefenstof is het probleem niet. Je ziet dat ze zich optrekken aan het niveau van de Heerenveen-junioren. Het inpassen gebeurt hier harder en strakker; dat nemen ze vrij snel over. Ook de handelingssnelheid moet omhoog. Daar hebben we meer tijd voor nodig.’

Zo vat Ricardo Winter, trainer van de nationale U-15 selectie, de eerste stageweek van de Surinaamse voetbaltalenten bij Heerenveen samen. De delegatie is volgens Winter prima opgevangen door de eredivisieclub. ‘We logeren in de vaste accommodatie voor buitenlandse voetbaltalenten, hier vlakbij het Abe Lenstrastadion. Voor de duur van de stage hebben ze me zelfs een eigen auto ter beschikking gesteld. Belangrijker is dat ik bij de nabespreking van training en wedstrijden van de jeugdselectie aanwezig mag zijn. Ik ben daar nu al heel veel wijzer van geworden en die kennis komt straks prima van pas bij de begeleiding van onze eigen talenten.’

Ruiz Kromoredjo heeft er inmiddels een hele wedstrijd op zitten voor de C-junioren van Heerenveen (tot en met 14 jaar). Winter stelt dat het Robinhood-talent ‘aardig mee kwam’ op het niveau van zijn Hollandse leeftijdgenoten. Naar verwachting spelen Drenthe (Voorwaarts) en Van Dijk (ook Robinhood) de komende weken mee in oefenwedstrijden van Heerenveen A1.

De trip naar Nederland is mede georganiseerd op initiatief van hoofdklasser FCS Nacional, die deze zomer ook de selectie van de Surinaamse voetbaltalenten op zich heeft genomen. Vliegreis en onderkomen van de Surinaamse voetbaldelegatie komen grotendeels voor rekening van Heerenveen. SC-Heerenveen en FCS-Nacional onderhouden al langere tijd een vriendschappelijke relatie. De Friese club stuurt regelmatig kleding, voetbalschoenen en andere sportattributen naar Suriname. Zo gaan niet alleen de jeugdelftallen en het veteranenteam van Nacional in Heerenveen-outfit het veld op, maar ook veel andere sporters in de districten.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.