dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijInheemsen eisen stem Suriname voor VN-verklaring

Inheemsen eisen stem Suriname voor VN-verklaring

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 12 sep – Suriname heeft geen andere keus dan te stemmen voor de VN Verklaring inzake de Rechten van Inheemse Volkeren. Dit stelt de Organisatie van Inheemsen in Suriname, OIS. Afwijzing zal de relatie tussen overheid en de lokale Inheemse gemeenschappen beslist geen goed doen.

De totnogtoe formeel aangegeven standpunten zullen dus verlaten moeten worden. “Aanname van de verklaring zal voor de Inheemsen het begin betekenen van zekerheid met betrekking tot hun historische rechten”, stelt de OIS. Vooral collectieve aanspraken op eigen woon- en leefgebieden spelen mee. De decennialange strijd voor zeggenschap over deze gebieden krijgt zo een flinke impuls.

Of de overheid bewust zal meewerken, moet nog bezien worden. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is de VN te kennen gegeven dat de verklaring niet zonder meer aangenomen kan worden. Als argument geldt dat Suriname niet betrokken is geweest bij de voorbereiding, dus meer tijd nodig heeft voor bestudering. Ook Canada, Rusland, Australië en Guyana zijn tegen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES