zondag, april 21, 2024
HomeNieuws uit SurinameSurinaams binnenlandonderwijs moet in 5 jaar beter

Surinaams binnenlandonderwijs moet in 5 jaar beter

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 8 sep – Het onderwijs in het binnenland moet binnen vijf jaar op een hoger niveau zitten. Dit zegt psycholoog Julian Wit. Zijn stichting De Verlichting gaat alvast leerkrachten trainen in extra vaardigheden. Ook zullen leerlingen begeleid worden.

Per leerling moeten honderd en zestig uren vol worden gemaakt aan extra lessen rekenen en taal. Dat is nodig om de ongelijkheid ten opzichte van de kuststreek weg te maken. “Er is sprake van discriminatie, elke overheid is verplicht ervoor te zorgen dat overal het onderwijs op hetzelfde niveau gegeven wordt”, zegt Wit. In het binnenland is er een permanente achterstand, getuige de schoolresultaten.

De meeste kinderen halen het secundair onderwijs niet en haken zelfs vroegtijdig af. “Als Nederlands en rekenen de knelpunten zijn voor verder onderwijs, gaan we dat aanpakken. Volgend jaar willen we een slagingspercentage van minimaal dertig procent”, aldus Wit. Er worden ook gratis leesboeken beschikbaar gesteld. De kinderen zijn verplicht verslag te doen van wat gelezen is.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

5 REACTIES
 1. Dit is een postief initiatief, want geen enkele samenleving is gebaat met het bewust in standhouden van een onderlaag!
  Hoe beter een samenleving is geschoold des te beter ze kan deelnemen aan een globaliserende wereld!
  Als de binnenlandbewoners ook betrokken worden bij het economische proces dan leren ze ook voor hun geld te werken i.p.v. het van anderen die er wel voor moeten werken te stelen!


  Maak melding
 2. Ik ben benieuwd hoe Juliaan Wiht dit huzaren stukje zal klaren. Het brengen van goede leermiddelen en bevoegde docenten alleen is bij lange na niet voldoende.

  Met een lege maag en achterhaald- en soms wel barbaarseleefomstandigheden neemt een mens ook geen sier op.

  Zolang die mensen niet gaan klusteren en grotere dorpen stichten houd ik het op een grote grap.

  Er komt nogal wat logistiek om de hoek kijken. Als binnenlandbewoner zou ik zeggen “houdt mijn ziel a.u.b. niet voor de gek”. Na ganja me!


  Maak melding
 3. Hoe zit het met de Universiteit. Er bestaat nog geen tweede Surinaamse bioloog die al nieuwe soorten heeft beschreven. Wat doen die buitenlanders in Suriname dan. Julian Wit ik ben trots op jou.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES