maandag, mei 27, 2024
HomeNieuws uit SurinameGeen reden voor pessimisme over toekomst Suriname

Geen reden voor pessimisme over toekomst Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 8 sep – Er is geen reden voor pessimisme over Suriname’s toekomst. Dit zegt president Venetiaan. Zeker in de afgelopen twee jaar sinds het aantreden van zijn regering, zijn voldoende stappen gezet. Er zijn aardig wat vorderingen geboekt.

“Er is geen reden om een pessimistisch verhaal te houden bij twee jaar regering. Integendeel, als de algemene situatie in ogenschouw genomen wordt, kan gesteld worden dat het leven op een hoger niveau is gekomen, dat de durf is toegenomen om te investeren”, zegt Venetiaan. Ook op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg is het een en ander verbeterd.

Wat huisvesting betreft valt nog veel te doen. ”Ik ga er vanuit dat ik een goed kabinet heb. Elke minister is in staat de problemen ter hand te nemen, structurele en niet-structurele. Dat zich complicaties voordoen, heeft te maken met het politieke klimaat waarin de regering moet functioneren”, aldus Venetiaan. Evenmin als de corruptieschandalen doet dit geen afbreuk aan de bestuurskwaliteit van nu.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

30 REACTIES
 1. De waarheid heeft geen verstand.
  In een simplistische verklaring houdt dit in, dat Vene in tegenstelling tot Surinamers niet verder kijkt dan zijn neus lang is.


  Maak melding
 2. ” er is aardig wat vordering geboekt” in het vullen van onze zakken. In het weren van onze eigen ex landgenoten. In het frustreren van bedrijven die er willen investeren.
  Aldus het gebrul van Runaldo Baviaan.


  Maak melding
 3. Dat dhr. Venitiaan met dit soort kletsverhalen komt is vanzelfsprekend, daar bij een kritisch overzicht van het gerealiseerde hij zichzelf een rode kaart zou moeten geven!
  Hoe hij in de geschiedenisboeken komt te staan zal wel met de nodige leugens moeten worden aangedikt, want ikzelf kan niets spectaculairs ontdekken sinds hij in de politiek zit!
  Niettegenstaande zijn Mao/ Nyerere kleding heeft hij niets van deze twee leiders.
  Als je hem vergelijkt met Basdeo van Guyana toont die meer daadkracht niettegenstaande de scherpere tegenstellingen die in dat land opspelen.
  Maar met het spreekwoord in gedachten,”de beste stuurlui staan aan wal” ga ik ervan uit dat het ook geen pretje is een beleid te voeren met figuren als Somocorrupto en Brunsieinterpol!


  Maak melding
 4. Nou ja,…als ik al die reacties hier leest krijg ik een volle buik.Dat Suriname vooruit gaat, dat is heel duidelijk te zien.Het gaat niet snel zoals sommige mensen verwachten, maar we staan ook niet stil.Vene probeert het beste van te maken, want hij is omringd door een stelletje rovers, dus makkelijk heeft hij het ook niet.


  Maak melding
 5. Al het goud weg gegeven. NPS zal altijd een groene banana blijven. NPS zijn zo bang voor de NDP dat ze alles cadeau geven. Ai boi a volk ai koti pina. Geloof me er bestaat nog geen goeie creoolse leider. Mischien heeft het met de cultuur te maken. Ze willen alleen bana planten, maarrr lusten alleen metie. Hoe kan je zonder te werken aleen meti eten. NDP zal het beter doen.


  Maak melding
 6. Suriname zit ver achter de wetenschappelijke onderwijs. Dat kom door dat op de Universiteit,afdeling biology alleen buitenlanders werken. Nieuwe soorten van Suriname zit in handen van buitenlanders. Buitenlanders sluizen belangrijke materiaal naar het buitenland. Sranamangs zal nooit de kans krijgen om zelf een nieuwe soort te beschrijven. Omdat ze altijdt worden dom gehouden. Laats is er veel materiaal naar Smithsonian, Amerika vestuurd. Mij werd verteld dat op de uitvoerverguning niet staat dat ze wat moeten terug geven. Zie we worden door de Amerikanen weer belazerd.


  Maak melding
 7. Het is schandalig dat Ven dit verkondigd.
  Ik ben al 30 jaar in Nederland (ben heel vaak ook teruggeweest), weliswaar op vakantie. Heb altijd in Suriname willen gaan werken (ben medisch specialist), maar je wordt tegengewerkt niet alleen door je eigen collega’s, maar door het domme egoistisch systeem dat alleen rijke lui de zorg kunnen krijgen. De regering doet er geen flikker aan. Voor mij lijkt het of de tijd daar heeft stilgestaan. Alles is precies hetzelfde gebleven. De armen zijn armer geworden, de rijken rijker. Het land staat in de uitverkoop (al het goud wordt eruit gepompt, al het bauxiet weg voor een appel en een ei), De chinezen mogen onze oerbos (zo groot als de provincie Utrecht wegkappen).
  Het klinkt gek, maar sedert de onafhankelijkheid is Suriname alleen maar bergafwaarts gegaan (corruptie, zakkenvullers,criminaliteit,drugs,illegaliteit). We hebben zoveel rijkdommen op zo/n kleine bevolking. We zouden rijker moeten zijn dan MONACO. Helaas door de stomme regeringen (zakkenvullers, en vriendjespolitiek), zijn we er alleen maar achteruitgegaan. Andere landen profiteren van onze rijkdommen en maken hun eigen landen alleen maar rijker.
  Dus Venitiaan en consorten je liegt, het gaat niet goed met Suriname en zal onder jou bewind zeker niet beter gaan in de toekomst. maak plaats voor een eerlijke niet corrupte regering of laat Nederland ons maar weer besturen.
  Je zal ook rekenschap moeten afleggen aan jou baas (God).
  Suriname daar kom ik voorlopig niet meer.
  Weggegooid vakantiegeld en geen toekomst onder deze regering.
  Heb medelijden met de surinaamse bevolking die daar in hun penarie zitten.
  srananman

  Tan boeng
  Dag
  Salaam
  Nemaste
  Bye
  Au Revoir
  Jus
  Auf Wedersehn
  Ciau


  Maak melding
 8. Venetiaan was genoodzaakt om deze persconferentie als president te houden nadat Doekhie hem gezegd had dat hij kon oppleuren. Dat komt ervan als je niet kan begrijpen dat sommige functies niet te combineren zijn. Wanneer het hem goed uitkomt is hij voorzitter van de Nps en anders is hij president. Zo werkt het niet. Dus dat hij deze behandeling krijgt heeft hij aan zichzelf te danken.
  Gelijk heeft hij wel dat mensen die de Staat oplichten gestraft en ontslagen moeten worden.
  Hij vergeet echter wel dat die hele kwestie van de ringweg juist fraude in de hand werkt.


  Maak melding
 9. Lang en dom verhaal van meneer V.

  Wij willen weten waar de schurken gebleven zijn en wie zijn de handelaren.

  Er hoeven dus nog geen daders te zijn maar wel verdachten…waar zijn ze, zij ze Jorka’s geworden…of hard werkende Bakru’s.

  Come up V.. wij hebben meer aan, dit te weten…anders toekomst no mooi.


  Maak melding
 10. Geachte redactie,

  De manipulatieve houding van deze regeerders is tewijten aan de vasthoudendheid aan oud politieke denkpatroon, waar die ‘ouddenkenden’ kennelijk vertikken los te laten. Men weigert in tezien dat de Republiek Suriname groter is dan Paramaribo alleen, daar deze lieden niet anders hebben leren denken. Want “als het goed gaat met Paramaribo, gaat men van uit, dan gaat het ook goed men Suriname”.

  Wanneer je als president meent dat de algemene situatie in ogenschouw genomen, gesteld kan worden dat het leven op een hoger niveau is gekomen en dat de durf is toegenomen om te investeren”, bedoelt deze man kennelijk dat het slechts om Paramaribo gaat. Maar wat was de oplossing vanuit deze regereerders t.a.v. de vele zelfmoorden in districkt Nickerie of de kindersterfte te Klaaskreek, om slechts enkele voorbeelden te noemen.

  Ook op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg is “het een en ander” verbeterd. Bedoelt deze president een verbetering ‘in algemene zin’ inclusief het binnenland van Suriname of bedoelt hij slechts tot daar waar zijn ‘politieke-zicht’ strekt (Paramaribo).

  Deze regeerders schijnen kennenlijk lang blij te zijn met een nieuw Parlementsgebouw en een asfalteringsproject geregiseert vanuit China, 400 ton zoekgeraakte padie verwerkt in een pellerij in Georgetown en geregiseert vanuit Guyana, een 8 december proces, een nieuw Gerechtsgebouw en woningbouwprojecten geregiseert met subsidiegelden vanuit Den Haag. Goedkope olie-importen en investeringsmogelijkheden in Caracas geregiseert vanuit Venezuela, gratische medische-bijstandszorg geregiseert vanuit Cuba, militaire atributen bestemd voor het nationaalleger geregiseert vanuit de Verenigde Staten van Amerika en ga zo maar van India tot Taiwan. “En is er derhalve geen reden voor pessimisme over Suriname’s toekomst” zegt deze president van Suriname.

  En dit zelfde zegt ook de bedelaar en vooral ook de zwerver op de hoek van de straat, die dagelijks naar tevredenheid geconfronteert wordt met volle vuilnisbakken waar altijd een ‘bruikbaar hapje’ te vinden is.

  Maar gelukkig kunnen Surinamers dannog met hun borst naar voren en onze hoofden rechtop het wereldtoneel betreden en het buitenland ook met een goedkeurendevinger verwijzen naar de gouden medaille van Anthony Nesty, onze brug over de Suriname rivier, ons best verdiende bedrijf N.V. Staatsolie Suriname en de kwaliteit van ons kader op de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

  En laat hopen dat tenmindste zolang deze oude politici aan het roer van onze staat zijn, deze verdiensten van tentijde de Revolutie van 1980, hun kracht zullen mogen blijven behouden, vanwege ons eerder zo hard bevochten zelfrespect.

  Dat deze beker over drie jaar aan ons voorbij zal mogen gaan,

  is wat wij in tussentijd zullen blijven hopen.

  Sranan Sa Wini!!


  Maak melding
 11. Van een Staatshoofd mag nou eenmaal niet anders worden verwacht. Zeer helaas is de Surinaamse realiteit een andere. Mogelijk ben ik zo dom en u super konijn.


  Maak melding
 12. e. buiteman,

  Enkel het binnenland is gespekt met bedelgeld en overheidsinstanties om het niveau aldaar op te krikken.
  Alle andere districten waar keihard gewerkt wordt en mensen met weinige middelen proberen te overleven daar heeft deze minister president geen oor naar.
  Maar bosnegers die enkel de hand kunnen ophouden die worden in de watten gelegd.
  Vandaar dat het land bekend staat onder een bedelstaat. Schaamteloos.


  Maak melding
 13. Er is wel reden tot pessimisme, zolang venetiaan ontketn dat er geen armoede heerst in suriname, en/of dat mensen en leiders worden aangestuurt om hun eigen bevolking beter te mobiliseren met nieuwe creatieviteiten op het gebied van werkgelegenheid, dat tot meer welvaart leidt en dan dit bericht niet de wereld in hoef geholpen te worden…


  Maak melding
 14. Geachte zogenaamd “Kofi Gwamba”,

  Was het maar zo dat het binnenland van Suriname gespekt werd met “bedelgeld”.

  Je bent een vuile leugenaar, zelfs een grote bedrieger dat handelt in opdracht van vuile moordenaars die opuit zijn om een strijdendvolk, de Marrons, uit te roeien, vooral vanwege de natuurlijke rijkdommen aldaar. Jullie zijn nog niet van Boni af!!

  Wat is je ware naam, welke kleur dragen je ogen en op welke deel van je witte huid staat jouw ‘hakenkruis’ gegrafeerd.

  Trouwens, ik moet ook dit aan je kwijt dat je de indruk tracht te wekken dat je geen enkele nota hebt omtrent wat zich aan politiek afspeelt met het binnenland van Suriname, terwijl wij van overtuigt zijn dat je wel weet wat ‘Het Plan’ is t.a.v. vooral Afrikaanse-Surinamers in deze gebieden.

  Wie is je ‘opdrachtgever’ die je adviseerde om op deze site te ‘infiltreren’ en zoals vaker voorkomt, in te breken in ons ‘kamp’ om zogenaamd onder een valse naam, uw ’test’ uit te voeren.

  Ook wij weten dat er een ‘plan’ bestaat om inwoners in voornamelijk het binnenland van Suriname en in Paramaribo zoveel mogelijk te ‘reduceren’, om deze tot een ‘onbeduidende minderheid’ te brengen t.o.v. andere groeperingen in Suriname. Het zelfde als wat zich momenteel in Amsterdam-Zuidoost afspeelt, van 70% naar 30% binnen 30 jaar.

  Dit is niet nieuw. Tijdens De Tweede Wereldoorlog is dat eerder voorgekomen, waarbij 40.000.000 burgers het leven lieten in nog geen vijf jaar oorlog, waaronder duizenden Zigeuners en ongeveer 6.ooo.ooo Joden overal ter wereld. De laatste jaren heeft dit fenomeen zich dikwijls herhaald t.a.v. Moslims overal ter wereld en ook nog onder toeziend oog van lidlanden van de Verenigde Naties.

  De Republiek Suriname behoort tot het 17de rijkste land ter wereld, waarbij de meeste rijkdommen te vinden zijn in de woongebieden van de Marrons en de Inheemsen. Vandaar dat multinationals met moderne tactieken ernaar streven om deze gebieden onder controle te krijgen. Desnoods moeten er hele woongemenschappen verhuizen of zelfs uitgeroeid worden.

  Adolf Hitler is reeds jaren dood, maar zijn idealen zijn nogsteeds levendig aanwezig bij het internationaalpolitiekspel, vooral daar waar zij toegepast kunnen of moeten worden t.b.v. het ‘Groot Kapitaal’. Vandaar ook dat Nazi-standbeeld op het Anton de Komplein in Amsterdam-Zuidoost waar sommige ‘blinden’ nog zeer onverschillig tegenaan kijken.

  Maar wij ruiken jullie soort van in de verte en van hele grote afstanden, zelfs wanneer jullie het durven om onze strijdlustige namen in de mond te nemen. Maar wij zullen jullie ontmaskeren en er zorg voor dragen dat ‘jullie Nazi-standbeeld’ in Amsterdam-Zuidoost, voor goed uit het zicht van de gemeenschap verdwene zal zijn.

  Wij zullen jullie soort blijven bestrijden, zo volhardend als Anton de Kom in zijn strijd tegen jullie soort geweest was, tot in de dood. En ookal zal dat ons ons leven kosten en al was het alleen maar om dit leven voor een ieder dragelijk, harmonisch en rechtvaardig te maken, wij zullen niet wijken.

  En weet dit:

  Wij zullen overwinnen!!


  Maak melding
 15. geachte minister president venetiaan,

  Hierbij verzoek ik u om suriname weer over te dragen aan Holland, daar u en uw partij de nps een zooitje van gemaakt hebben.
  Het is algemeen bekend dat u en uw soortgenoten geen kaas hebben gegeten omtrent bestuurlijke competenties.
  Het niveau van suriname heeft u behoorlijk opgekrikt tot afrikaanse waarden,
  waarbij moord, berovingen en verkrachtingen hoogtij viert in uw onafhankelijk suriname.
  Mijn verzoek aan u is om suriname a la minute over te dragen daar wij kunnen terugblikken op de goede oude tijd toen alles nog beschaafd was. Kijkt u maar de groven schendingen gepleegd door de bosnegers tieners worden verkracht in het bijzijn van de ouders was maar uw dochter of kleindochter. U kunt altijd nog terug gaan naar uw roots om daar nog te genieten van uw zuur verdiende pensioen en dan met trots kunnen zeggen long live africa.

  Kwame verkwanza


  Maak melding
 16. buitenman,

  misschien weet u het niet maar is suriname is er eplosieve groei van bosnegroide kinderen kijkt u maar in het binnenland?
  Dit komt ook doordat de bosnegroide man niet bij een vrouw blijft zitten maar krikt en peert hem naar de volgend kwik fit.
  Met het bezitten van rijkdommen genereer je geen geld maar door te exploïteren van rijkdommen genereer je geld. Maar daar heeft u helaas geen weet van maar dat neem ik u niet kwalijk daar men voor bepaalde genetische afwijken nog geen remedie heeft gevonden. Maar weest gerust de medische wetenschap hier zit niet te luieren.
  Wanneer de volgende nood zich aanbreekt maakt het aub bekend op welk gironummer wij u kunnen doneren opdat u en uw soortenoten in het binneland wederom kunnen voorzien van voedsel en aanverwante artikelen.
  Bij deze wens ik uw een fijne dag 11 september 2007.


  Maak melding
 17. Geachte Joeli coeur,

  Schande hoe jij de naam van deze grote Surinaamse zoon gebruikt bij zulks een nietszeggende reactie. Wat voor lering moet een kind of een mens met tenmindste een beeeeeeeetje opleiding hieruit halen.

  Trouwens, heb ook jij zoveel moeite met de geboorte van zovele Marron kinderen? Juist verwelkomt Mama Sranan hen allen en wij in het bijzonder natuurlijk, daar de Surinaamse bevolkingsgroei sinds jaar en dag opvallend genoeg steeds blijft steken op slechts 400.000 inwoners in een land 5x groter dan jouw Nederland. Heb jij daar eens over nagedacht met je ‘bosnegroide’ kijk op zaken?

  Maar zo verraad ook jij datgene waar ik het in mijn eerdere reactie nog net over had m.b.t. ‘Het Plan’. Maar vanwaar nou die angst?

  Daar wij toch met dit onderwerp bezig zijn, doet dit mij denken aan de tijd tentijde Koning Herodes, op zoek naar de geboorte van de Mesias. Herodes wist niet beter. En ondanks dat jullie soort, zovele zwarte kinderen het daglicht niet gunnen, zullen zij geboren blijven worden, ‘Omdat God dat wil’.

  Dus laten wij gelukkig maar deze Marron mannen waar jij zo denigrerend over sprak en Marron moeders, bedanken voor hun toegevoegde waarde aan ons volk of zal ik zeggen nogmaals bedanken of eerder ’tenmindste voor een keer bedanken’, ondanks dat sommigen weinig zicht blijken te hebben op de werking van het ‘Grote Universum’.

  Tevens hoop ik niet dat jou kinderen jou reactie hoeven te lezen, om vervolgens er achter te komen wat voor een soort vader hen ter wereld gebracht heeft. Zou voor hen en de moeder natuurlijk traumatisch kunnen zijn, te merken wat voor een soort geest haar al die tijd bevrucht heeft.

  Trouwens, wat bedoel je met ‘bosnegroide’ kinderen? Infeite vertelt deze benaming vanuit jou zijde, ons weinig over dat gene die jij zou bedoelen, maar meer over wat jou mentaal bezielt. En geloof ons maar dat een individu geestelijk en spiritueel zwaar aan toe moet zijn, om zich zo laagdunkend te kunnen uiten jegens een mede mens wier voorouders juist hun leven gegeven hebben ook voor onze vrijheid (Marronage, memre Boni).

  Maar je kan het zelf ook niet helpen denken wij. Je bent je kennelijk onvoldoende bewust van je zelf, je mogelijkheden en de bijdrage die je zou kunnen leveren vanwege je toevallige aanwezigheid op deze aarde. En omdat je onvoldoende bewust bent van je aanwezigheid hier, kan je je het permiteren om zulks een houding aan ons en anderen te etaleren.

  Maar mocht het eens zover komen dat je op een goeie dag het ‘licht’ mocht zien, dan hopen wij dat je dezelfde durf zal hebben om naar een onwillekeurig Marron man, vrouw of kind toe te lopen, een oprechte brasa te geven met de woorden:

  “Yeye, no mandi moro. Soso pardon mi e begi saka fasi, bika na sabi mi no ben abi.”

  Tan bun, soso lobi.

  Ps. Doe mij de groeten aan Kwassie.


  Maak melding
 18. Jessikaka, woon jij soms aan de Anton Drachtenweg?
  Zullen wij samen eens een rondje Abrabroki, Latour, Wintiwai, Pontbuiten, van Dijk Geyersvlijt enz. doen? Jij ziet ze duidelijk vliegen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES