Surinaamse garnalen gauw weer op Europese markt

3

PARAMARIBO, 7 sep – In Suriname gekweekte garnalen kunnen waarschijnlijk over niet al te lange tijd weer vrij geëxporteerd worden naar de Europese markt. Dit meldt het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV. De aanloop sinds de invoering van het verbod vorig jaar, is veelbelovend.

Het residumonitoringsplan voor aquacultuurgarnalen dat door het Viskeuringsinstituut is ingediend bij de Food & Veterinary Office van de EU, is goedgekeurd. De volgende stap is officiële goedkeuring door de EU-lidstaten. Als dat eenmaal gerealiseerd is staat niets de heropstart meer in de weg. Via een monitoringsplan moet het residugehalte van garnalen in kweekvijvers aangegeven kunnen worden.

Het residugehalte wordt beïnvloed door onder meer het gebruik van antibiotica, farmacologische stoffen tegen parasieten, kleurstoffen en chemische stoffen in voer.
Suriname beschikte eerder niet over een monitoringsplan ingediend, omdat geen antibiotica en farmacologische stoffen gebruikt worden bij de garnalenteelt.


3 REACTIES

  1. Zijn deze garnalen dan goedkoper dan die uit India, Indonesie en Afrika? Ik koop nu 1 kilo voor nog geen 10 euro (inlcusief BTW). In Suriname worden de garnalen door SAIL verkocht voor 38 US Dollars voor een doos van 2 kilo en dit is duurder dan in Nederland


    Maak melding

  2. Goed idee, de huidige gamba’s in Nl, waar ze ook vandaan komen smaken nergens naar.
    Ik vind de 10 euro/kg al duur, hoop dat de sr garnalen goedkoper zijn.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.