zondag, juni 16, 2024
HomeOnderwerpenNatuurGoudkoorts vreet aan Suriname’s mooiste natuurpark

Goudkoorts vreet aan Suriname’s mooiste natuurpark

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 7 sep – Suriname raakt in hoog tempo zijn mooiste natuurpark kwijt aan de goudkoorts. Dit meldt beheerder Stinasu. Activiteiten van kleine goudzoekers of porknokkers hebben afzichtelijke kraters gelegd, dwars door de ruim tienduizend hectare aan natuurschoon. Suriname’s rijpende reputatie als aanbieder van carbonkredieten staat op het spel.

Zowel bij Stinasu als de overheid begint de omvang van de schade nu pas goed door te dringen. Een aanvankelijk gedoogbeleid naar de goudzoekers toe is compleet uit de hand gelopen. “Hele stukken bos verdwijnen en rivieren worden met kwik vervuild”, zei Stinasu-woordvoerder Erlan Sluer in het actualiteitenprogramma Suriname Vandaag. De wonderschone Ireneval is reeds tot op zo’n driehonderd meter genaderd.

De dreiging lijkt nu ernstig genoeg om tot ingrijpen te nopen. Volgens Frans Kasantaroeno, topfunctionaris op het ministerie van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer zal dat gebeuren ook. Er wordt al druk overleg gevoerd met de ministeries van Justitie & Politie en Defensie en het is een kwestie van tijd eer gezamenlijke missies worden uitgevoerd.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

21 REACTIES
 1. Oud nieuws toch? Kijk eens op deze interessante website – http://sranan-news.blogspot.com, daar staan eerdere publicaties uit Surinaamse kranten over de goudwinning op en rond Brownsberg alsook over de Rosebel Gold Mines. Stinasu en anderen hadden veel eerder moeten optreden. Zij wisten van de aanwezigheid van goudzoekers (veel Brazilianen) op en rond Brownsberg en Brokopondo.


  Maak melding
 2. Meneer Kasantaroena u weet tenminste,wat natuurschoon is,Surinamers kennen dat niet.Ik hoop dat men naar u geluisterd heeft,Praatjes van de deze regering vullen geen gaatjes ,dit zijn ook een van de zegeningen van Vene,hij geeft een persconferentie wat wil hij hiermee bereiken,

  nu datSCHOON SURINAME in Daal van Diepe Duisternis beland is ???of rot hij op? of wil hij zielig doen dat men hem de dood had willen injagen, ikke niet,komt tijd komt raad,Paraat.

  Akuba


  Maak melding
 3. wel een beetje laat he. Lag men te slapen al die tijd? En een kwestie van tijd???? Laat me niet lachen. Ze hebben alle tijd, maar doen er niets mee.


  Maak melding
 4. Vreemd artikel. Eerst gedoog je ze zonder kontrole en nu het uit de hand loopt ga je piepen. En wat zeg een topfunctionaris:”Er wordt al druk overleg gevoerd met de ministeries van Justitie & Politie en Defensie en het is een kwestie van tijd eer gezamenlijke missies worden uitgevoerd.”Neen , kerel er had geen vergunning afgegeven moeten worden. By the way, Wie heeft toestemming gegeven voor dit gedoog beleid?Beleid is weten wat je doet, waarvoor je toestemming geeft, regeren is vooruitzien zonder aanziens des persoon. Het gaat om de vooruitgang van het land niet de vernietiging van het land. enz. Maar ja, er zal weer iemand zijn die rijker wordt van dit gemanupileer.


  Maak melding
 5. Geachte lezers,

  Als ik dit lees, doet het me zeer. Er wordt ALTIJD gewacht tot het TE LAAT IS vóór men maatregelen neemt. Waarom kan men NIET leren om aktiviteiten zoals deze en anderen goed vooruit te plannen. Er zijn toch voldoende deskundigen ter zake !! Ik hoop dat men in de toekomst zaken anders aanpakt. Ik wens de heren succes met het nemen van stappen om de porknokkers een halt toe te roepen

  Mvg

  Hojot


  Maak melding
 6. Veel te lang die slappe nederlandse gedoog mentaliteit vertoond, Suriname moet nu onverbiddelijk keihard overgaan tot uitzetting en opsluiting met hoge gevangenisstraffen van Goudzoekers c.q. Brazilianen.

  De hoogste tijd voor een afschrikkingskoers.
  Alle mogelijke middelen worden ingezet, Politie, Leger, Staatsbosbeheer.


  Maak melding
 7. Nu pas?!?!?!?
  Ik was in 2002 op vakantie daar en zag het al, waar denken ze in de stad dat al die illegale brazilianen naartoe gaan?

  Ach,
  het is belangrijker de politie in te zetten om de jodenbreestaart schoon te vegen, want oh wat belangrijk is die straat…..

  Stelletje IDIOTEN in de rgereing,

  ps maar het is het volk van Suriname dat zich graag wil laten beetnemen door grappenmakers


  Maak melding
 8. jammer dat het zo moet gaan met de natuur als de beleidsmakers niets tegen doen staan we machteloos want dit is iets dat al decenia lang gebeurt zowel klein als grootschalig maar eens zal de natuur de rekenning presenteren maar dan is het te laat.


  Maak melding
 9. Ja , nu is het toch niet helemaal TE laatom ze op te ruimen, ook met de chinezen en Turken die de Cassino’s runnen. Voordat het te laat is.
  Jullie gedogen de Turkse mafia’s met hun wit-was praktijken en de Surinaamse bevolking verslaaft laten worden door de cassino’s. Eerst was dat met de Colombiaanse hoertjes . Belachelijk allemaal wat deze regering allemaal toelaat.


  Maak melding
 10. Wat doet de wereld natuur fonds! Rijke landen importeren kwik en ze willen al het goud kopen en het volk mag wel stikken. Wereld natuur fonds zijn zakken vullers. Kwik hebben we niet nodig. Met een brander kan je stofgoud ook laten smelten tot een klomp.


  Maak melding
 11. Venetiaan is een integer president van Suriname, hij is toch wel de beste president van Suriname, jullie zijn jaloers op hem. Het is heus niet zo erg gesteld met de binnenlanden van Suriname, er is niets aan de hand, en als Venetiaan zegt dat het zo is dan is het zo. Ik zie hem graag nog een keer als President van Suriname, zo kundig en integer en daadkrachtig en bekwaam is die man.


  Maak melding
 12. Alles is voor het buitenland…maar om een eigen plan voor Su. en zijn goudzoekers op poten te zetten…never..never. nooit.

  Altijd even blaffen klaar !!! geen enkele ondersteuning verder.

  Maar als de staat bijvoorbeeld elke week 10 kilo goud zou ontvangen…dan waren deze idioten…mijlen verder dan nu.

  Maar een ieder is zo gezegd dom geboren kindje weet niks.
  Maar om volwassenen dom te houden riekt naar gerontofiel dat weer leidt naar necrofilie.

  Daarom stop belazer na people, dat miki wan lo probleem di kon inni na kondre door een of ander belazer frontclub(bende).


  Maak melding
 13. Nr.12. Pro Prez.
  Kent u het woord: Integer & Daadkracht en nog erger Bekwaam….mi no dinkie…een Integer persoon never mix up !!! nanga fromu-man, lie-man, fufuru-man, never, never, man san yu kan bay-abra(omkopen)nooit
  He will always run a away from them( because he will be afraid)

  Daarom sabi san yu di taki.

  Prez fu yu zwak…tik yu ai luku…alleen de plek van Pres. is voor hem interessant..land en volk is hij reeds lang vergeten.


  Maak melding
 14. Mi beste awaj
  Ook nu is het nog niet te laat om alle rovers, verkrachters en luie negers terug te sturen naar Ghana want investering in deze mensen heeft Suriname een negatief resultaat opgeleverd.
  Zakelijk gezien is een investering gelukt als het rendement oplevert.
  De Hindostanen, Chinezen, Joden, Libanezen, Javanen en anderen leveren rendement (economisch gaat het beter met deze mensen en dus ook met Suriname.
  De roversgilde en de verkrachtingsbende en de overvallersgilde leveren een negatieve opbrengst want de kosten overstijgen de baten.
  Dus terugsturen die handel op enkele na die wel wat opleveren en bijdragen in de samenleving


  Maak melding
 15. Als Suriname (de kalf) verdronken is en de corrupte zakken zijn gevuld, wil men de put dempen. Waarschijnlijk is dit een typische Surinaams spreekwoord.


  Maak melding
 16. nr 16. Moimisi begin te lopen yu na wan fu din.
  Handelaar helpt Ambtenaar staats geld verduisteren.
  Wie zijn handelaren…..Ghana people ..shame on you bigi fufuruman.
  !!!!!!! Smerige omkoper, Dagu gedrag!!!!!!


  Maak melding
 17. @nr 12 pro prez,ik zou me schamen,of maak je een grap, dat deze man weerals president te hebben,jij bent zeker dichtbij het vuur jij hebt het goed in Suriname ook een van de zakkenvullers,Obiadanser.een president dient zijn land te dienen en te kennen,contacten
  leggen liefs niet alleen in Paramaribo,hij dient een vliegreis te maken naar het binnenland te luisteren,waarmee de binnenlandbewoners te kampen hebben, hoe vaak is hij niet naar het binnenland geweest,neen hij respekteert ze als de verkiezingen opkomst is,day go kies den nanga wan lichtmotor dan schreeuwd hij luidskeel ODY ODY kapting nanga basja,Bala, baka vefy jary,Typisch …..vul maar aan.Un prey Un poku un Dansy.

  Akuba


  Maak melding
 18. Die man en velen in de politiek zijn nu zwaar aan het chinezen…….ach verkoop wat je kan snel want het is toch ons laatste termijn.En weer kiezen ze voor de boeven bende.

  Het volk roept joe na ka foe takie joe na petata,te joe wan mekie sranang joe moesoe dja!en doen lekker mee met de politiek GROTE UITVERKOOP SURINAME TE KOOP


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES