Diagnose

16

Chris PolanenDoor Chris Polanen – Ik ontmoet Mike bij zijn zus thuis. We hebben alle drie op de AMS gezeten en ik heb Mike jaren niet gezien. Hij oogt nog jeugdig, maar heeft een doekje om zijn nek gebonden en beweegt zijn nek kennelijk zo weinig mogelijk.’Ik ben er niet zo best aan toe,’zegt hij,’een probleem met mijn buik en ook nog een stijve nek. ’Hij gaat heel voorzichtig op een stoel zitten, strekt zijn benen en legt zijn handen op zijn buik. Hij vertelt zijn verhaal.
Hij is arts in Nederland, heeft te hard gewerkt en raakte overspannen. Een paar jaar geleden werd hij geopereerd aan een navelbreuk en heeft nu weer pijn op die plek. De artsen in Nederland konden echter niets vinden. Stress speelde een rol zeiden ze, of misschien een probleem met de zenuwen in het gebied van de navel. Hij kreeg toestemming om in Suriname
te herstellen en ging bij zijn ouders logeren.
Hij trekt met zijn mond en gaat voorzichtig in een iets andere houding zitten.’Hier werd die pijn steeds erger,’zegt hij,‘ik gebruikte morfine om de pijn te verlichten, maar daar werd ik een soort zombie van.’ Hij vertelt hoe hij ten einde raad de hulp van een kennis, die ook arts is, inriep. Deze maakte een afspraak voor hem bij een chirurg van het Diaconesse ziekenhuis.
Mike stopt even en kijkt mij met wijd opengesperde ogen aan.’Chris, jongen je gaat het niet geloven, je gaat het niet geloven…’Hij wrijft zachtjes over zijn buik.’Die chirurg wist direct wat het probleem was. Je hebt een ingeklemd buikvlies, zei hij en duwde met zijn vinger in mijn navel.’
Ik luister gespannen, want dit soort medische verhalen hebben nogal eens de vervelende gewoonte om pijnlijk of dramatisch te eindigen. Mike glimlacht echter, laat zijn buik los en maakt een bevrijdend gebaar met zijn handen. ‘De pijn was direct minder,’zegt hij,’terwijl er in Nederland vier artsen naar gekeken hebben en nota bene een echo gemaakt hebben!’
‘En ze wisten nog niet wat er aan de hand was…’, zeg ik terwijl ik het verhaal tot mij door laat dringen.’Dit soort dingen geeft de Surinaamse geneeskunde een goede naam,’zeg ik. ’Hoe heet die chirurg?’vraag ik,’als ik ooit in Suriname geopereerd moet worden, weet ik waar ik moet zijn.’We lachen en Mike’s gezicht vertrekt.’Ik ben bang dat dat buikvlies terugschiet als ik een plotselinge beweging maak, zoals niezen of lachen.’Als ik jou was zou ik niet meer lachen,’ zeg ik,’of lachen zonder te bewegen.’ Mike doet zijn mond wijd open, zonder geluid te maken.’Ja zoiets,’zeg ik lachend.
We filosoferen over hoe het kan dat in Nederland met zijn moderne gezondheidszorg en apparatuur de diagnose gemist is en die in Suriname wel gesteld is. We komen tot de conclusie dat het waarschijnlijk een combinatie van factoren is geweest. Een lastige diagnose, onervaren artsen en een probleem dat moeilijk met een echo vastgesteld kan worden. Mike moet weer geopereerd worden en gaat met zijn verzekering overleggen of dat ook in Suriname mag gebeuren.
‘Ik ga wel een schadeclaim indienen,’zegt hij,’ik heb veel schade geleden, doordat ze die diagnose gemist hebben.’ ‘Eerst beter worden, hoor,’zegt zijn zus die bezorgd naar hem kijkt.’Ja, eerst beter worden,’herhaalt hij,’en ik ga anders leven. Hij glimlacht.’Ik ben al te lang vrijgezel, ik heb liefde nodig.’Ik knik. Ik hoop dat het lukt. Het vinden van de juiste vrouw kan net zoiets zijn als het stellen van een moeilijke diagnose.

Chris Polanen – h.polanen47@chello.nl


16 REACTIES

 1. Mike, je zou als collega veel beter moeten weten. Een diagnose kan soms in een latere stadium veel beter gesteld worden.En je hebt de klachten dus kennelijk niet continu. Dus het kan zijn dat ten tijde van de echo geen beklemming te zien was.En zeg nou zelf, als je een collega bent heb je zelf als eerste de diagnose gemist. Dus moet je niet je eigen artsenbul aan de wilgen hangen?
  Zeg man,het heeft er veel weg van dat je een slaatje van dit alles probeert te slaan.

  Een collega uit NL


  Maak melding

 2. Dit soort gevallen zijn allang geen uitzonderingen meer in Nederland. Vroeger dachten veel Surinamers dat Nederlandse artsen en medische specialisten de beste van de wereld waren. Nu is de competentie van Nederlandse artsen en medische specialsten erg ver te zoeken. Denk maar aan de vele medische missers en ook dito aanvragen voor schadevergoedingen door benadeelden. Maar wat veel erger is de letterlijke pijn en het verdriet van deze benadeelden door de medische blunders in Nederland. Tegenwoordig gaan de Surinamers liever naar Colombia of Cuba voor medische behandeling waar de medische kennis in Suriname nog tekort schiet. En steeds meer Nederlanders willen daarom liever buiten Nederland behandeld worden. Daarom ben ik zeer verheugd van getuigenissen en berichten zoals deze waaruit blijkt dat de medische stand in Suriname vooruitgang boekt op het gebied van de diagnose van ingewikkelde ziektebeelden bij patienten, ondanks het niet of onvoldoende aanwezig zijn van specialistische medische apparatuur. Proficiat!


  Maak melding

 3. Pedro,

  Niet de medische stand en wetenschap wordt in ons geliefde Suriname gediend, maar de eigen bankrekening. Alleen degenen die geld hebben, worden in Suriname geholpen. En het is een feit dat het arme volk van Suriname eerst onder de tafel heel wat geld moet doorschuiven alvorens men een blik op de patient werp. Het is een SCHANDE!!!. DE SURINAAMSE ARTSEN ZIJN DOL OP STEEKPENNINGEN!!!


  Maak melding

 4. Mr. Gerechtigheid,
  Je moet de medische stand niet onder een kam scheren, maar de bokken en de geiten scheiden.
  Kortom, over het algemeen is de medische stand in Suriname te vertrouwen en natuurlijk heb je rotte appels ertussen, maar dat heb je overal. Alleen vind ik het jammer dat voor een medische behandeling artsen en specialsten net zoals in de andere vrije beroepen, vreemde valuta voor hun diensten vragen. En dit is inderdaad juist wat het arme deel van de Surinaamse bevolking niet in overvloede heeft.


  Maak melding

 5. Je gezondheid is onbetaalbaar. Dus meneer gerechtigheid, wat heb je liever een ‘dure’ arts in Sur. die je effectief kan behandelen of de zgn. ‘kundige’ artsen in NL die je pijn laten lijden en niets kunnen vinden.

  Weet je ook dat deze week voor het eerst in Sur. een open hart operatie, aorta, is gedaan door een Sur. arts?

  Ik weet niet waarom men de Sur. doktoren zo onderschat. Een arts, niet mijn favoriet, maar zeer kundig, is Winston Jessurun, die man heeft ‘gouden’ handen wat betreft de plastistische chirugie. Hij is wel een geldwolf, maar dat heb je er voor over om goed behandeld te worden.

  Een verpleegster in Sur. weet veel meer en is een halve dokter vergeleken met collega’s in andere landen. Als je dat maar weet, meneer gerechtigheid.


  Maak melding

 6. Jullie geloven het onzin verhaal van Chris P wederom !!!
  Het verhaal geeft iets bijzonders aan .
  Er zit een stukje elite wederom in , want de arme man zou zich dit niet kunnen veroorloven .
  De Nl artsen specialisten die speciaal van uit Nl naar Sur gaan , om te helpen bij operaties .
  Chris Polanen die lult weer uit zijn nek .

  De reacties die hier onder komen , zijn om te huilen ;
  Chris …….. schrijf betere stukken …. nogmaals jij bent een bounty …. zwart buiten – wit binnen ; jij probeert Surinamer te zijn – jij snapt nog steeds niet dat witte uit je weg halen .

  Neem SVP een voorbeeld aan Clark Accord .

  En stuur Mike en de chirurg en het diakonesse Zh – allemaal geweldige namen om indruk te maken in jouw verhaal – richting huis .
  Dat jij op de AMS hebt gezeten weten wij allang , en dat jij een zeer vervelende kerel daar was weten wij ook , en dat jij een minderwaardigheids complex hebt weten we ook allemaal , van daar die onzin die jij steeds opschrijft .

  SVP ; vraag advies aan Clark Accord …
  hoe schrijf ik ook leuke stukjes .


  Maak melding

 7. Patricia,

  De verpleegsters in Suriname moeten eerst leren communiceren met mensen. Over het algemeen zijn ze uitermate grof. En inderdaad, ze doen alsof ze God zijn terwijl hun kennis beneden peil is


  Maak melding

 8. Ik hoop van harte dat Chris P. op deze manier door blijft schrijven. Het feit dat hij met regelmaat heftige reacties krijgt,
  betekent dat hij heel wat gevoelige snaren raakt.
  Die gevoelige snaren geven een goed beeld van wat er onder bepaalde lezers van Surinaamse afkomst speelt.
  Voor mij is dit meer dan duidelijk: ik zie veel “lange tenen”, gebrek aan zelfspot,
  en nijd in de richting van de zgn. Bounty. Bruin van buiten, wit van binnen. Wat betekent dat? Dat je in Suriname geboren bent, in Nederland bent gaan wonen en heel wat Nederlandse trekjes hebt overgenomen?!
  Zijn trekjes uit de Nederlandse cultuur per definitie zo slecht dat het je niet eens het recht geeft om een column te schrijven? Of moet je je schrijfstijl in ieder geval zodanig aanpassen dat je niet meer op die lange tenen trapt? Onzin natuurlijk.

  In ieder geval heb ik voor de mensen die hier reacties spuien en duidelijk niet hebben begrepen wat een column inhoudt één boodschap: Wikipedia!!
  Lees alsjeblieft eens na wat een column eigenlijk inhoudt.

  Chris, ga zo door!!
  Persoonlijk hou ik meer van je heftige stukken, dan de mildere. Dat je zoveel emotionele reacties naar boven krijgt, vind ik juist een teken dat je goed bezig bent. Je daagt de lezer uit en daarmee ben je
  uitermate geslaagd in het schrijven van je column. Het is alleen jammer dat sommige lezers de uitdaging niet op een volwassen manier aangaan.

  Bounty


  Maak melding

 9. Goed gezegd Bounty,
  Een schrijver schrijft niet wat anderen over hem of over het onderwerp warover hij schrijft denken, maar wat hij zelf vindt van een bepaalde kwestie. Dus die Bribie (no.6) mag de pot opgaan met zijn posting.


  Maak melding

 10. Ik ken Chris van de AMS. Ik heb hem gekend als een rustige verlegen jongen. Hoe komt Bribie aan zijn ongenuanceerde uitspraken over Chris? Chris was een voorbeeld in de klas, altijd keurig in zijn taalgebruik, en heel sociaal. Dus laten jullie Chris aub in zijn waarde! Hij heeft zijn eigen schrijfstijl en absoluut geen minderwaardigheids complex!


  Maak melding

 11. Clark Accord ;

  Graag wat info geven aan de Bounty Chris .

  En die gasten hierboven , vriendjes van Chris , zeker uit het zelfde hout gesneden .
  De ELITE !!! ….. die tijd is voorbij .

  Pedro … je mag je zelf doortrekken . dat is beter .
  * vragen jullie je zelf eens af waarom Chris Suirname zo snel moest verlaten ?
  hihi .. dat geeft tenminste een andere kijk op.


  Maak melding

 12. Mike heeft last van zijn navel, hij zou wt minder met vrouwen naar bed moeten gaan.
  Daar kan het ook aan liggen, en maar zielig doen dat hij nog vrijgezel is, ik denk dat hij niets te klachen mag hebben, je kiest er zelf voor om vrijgezel te zijn toch Mike.
  Vrouwen zijn voor jou een speeltje, dus niet zeuren over liefde.


  Maak melding

 13. Geopereerd aan een navelbreuk was niet nodig geweest denk ik. Hindustanen noemen het Narra en dat krijg je door verkeert of zwaar te tillen. Hindustanen weten meer over narra. Landbouwers zijn harde werkers, ze maken lange werkuren en soms krijgen ze een navelbreuk door verkeert te tillen. Hoe kreeg Mike navelbreuk?


  Maak melding

 14. patricia
  als een verpleegster zo veel weet ..
  waarom kunnen zij dan de sme niet goed patienten behandelen?
  waarom moeten de sme naar cuba en venezuela?
  of naar us en holland?
  dus de verpleegster weten echt niet veel?
  nog niet genoeg….
  laten zij eerst erg serieus worden en minder aids brengen …
  en ik heb niets tegen verpleegsters…
  maar zij zijn verpleegsters…en geen dokter
  een halve dokter is er niet..ook niet een halve president.
  er is ook geen halve patricia?


  Maak melding

 15. sjong jonge jonge jonge jonge wat een negativiteit allemaal zeg jeetje nergens voor nodig. Waarom moeten mensen elkaar altijd naar beneden halen, en zijn meestal de mensen die dat doen ze zelf geen goed leven hebben shame on you.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.