Nederlands bedrijf gaat dijken bouwen in Suriname

34

PARAMARIBO, 1 sep – Het heeft er alles van dat een Nederlands bedrijf de twee dijken gaat bouwen die de regering heeft gepland voor Coronie en Commewijne. Slechts de Nederlandse aannemers Ballast Nedam en MNO Vervat hebben deelgenomen aan de openbare inschrijving.

Over twee weken wordt een besluit genomen door het ministerie van Planning & Ontwikkelingssamenwerking. MNO Vervat wil beide dijken bouwen voor 84,2 miljoen euro. Ballast Nedam heeft alleen belangstelling voor het werk in Commewijne, waar 83,7 miljoen euro voor wordt gevraagd. Suriname heeft ruim negentig miljoen euro gereserveerd voor beide projecten.

Uit de ontwikkelingssamenwerking met Nederland is zestig miljoen euro beschikbaar gesteld. De rest moet door de aannemers zelf opgenomen worden bij het programma Ontwikkelingsrelevante Export Transacties, Oret. Volgens minister Van Ravenswaay van Planning & Ontwikkelingssamenwerking, moeten bij de uitvoering ook zoveel mogelijk lokale aannemers betrokken worden.


34 REACTIES

 1. Eigenlijk hadden de dijken al gebouwd moeten worden tijdens het Nederlands koloniaal regime in Suriname. De koloniale overheid heeft al die tijd nagelaten de infra-structuur van Suriname op peil te brengen.
  Niet alleen dijken, maar ook wegen en bruggen heeft de Nederlandse koloniale overheid nagelaten te bouwen.
  En nu moet de Surinaamse regering 90 miljoen euro ophoesten voor de dijkenbouw in Coronie en Commewijne, terwijl de Nederlandse regering “slechts” 60 miljoen euro uit belastinggeld overmaakt. Een dure sigaar uit eigen Surinaame doos dus.


  Maak melding

 2. hoi pedro,

  even een reactie op uw bericht, waarom altijd maar weer teruggrijpen naar het verleden ik lees deze nieuwssite regelmatig en wat het ook is nooit is het goed. suriname wilde graag onafhankelijk zijn en zie wat er aan de hand is, de chinezen nederland etc etc woreden erbij gehaald om te redden wat er te redden valt, dit omdat men er zelf een zooitje van maakt in het mooie suriname. vaak zie ik alleen maar vingerwijzende reacties van volwassen kleuters die gewoon eens na moeten gaan denken over hoe zaken werkelijk in elkaar steken.
  suriname is een prachtig land en laten we naar de toekomst kijken ipv onder de gordel te schoppen, ook elke hulp is welkom en wat maakt het uit waar deze vandaan komt het doel heiligd de middelen.


  Maak melding

 3. Ik zou God op mijn blote knieen danken als de dag komt, dat hier mensen eindelijk eens normaal kunnen reageren op berichten en dergelijke. Het niveau is werkelijk zo laag van niveau en erg wantrouwend en negatief richting Nederland. Er zijn ook Surinaamse bouwbedrijven, maar die schrijven zich niet in om de grote projecten in handen te krijgen. Accepteer nu eens dat Sur gewoon nog niet zonder Nederland kan en dat zal zo blijven zolang Vene en consorten het beleid uitstippelen en de hand op de portemonnaie houden.


  Maak melding

 4. Daar heb je een punt, Pedro. Maar ja, waar hadden is, is hebben te laat. Dus ik vind dat de Nederlandse overheid die twee dijken geheel voor hun rekening moeten nemen.

  De 90miljoen euro die Suriname al heeft gereserveerd kunnen/moeten dan worden besteed aan andere noodzakelijke infra-structurele werken zoals de oost-west-verbinding bijvoorbeeld.


  Maak melding

 5. @Pedro
  -1- Al waren er honderd dijken na de binnenlandse oorlog en 30 regeren zonder onderhud en met wanbeleid zou er niets van over zijn.
  -2- het dijkenplan is ingegeven door de angst voor de global warming. Toen SU nog een kolonie was was dat nog helemaal niet actueel.

  Conclusie. Je reactie slaat nergens op en draagt alleen maar bij tot onvrede en niets doen.


  Maak melding

 6. Nederland heeft dat geld zelf hard nodig om zijn eigen dijken te onderhouden. Suriname moet onderhand maar eens leren zijn eigen broek op te houden.

  Waar zijn China en Taiwan nu ???


  Maak melding

 7. Gewoon te duur echt wel, super duur.
  Maar ja het is Front dus geld is nooit een probleem(verduisteren).

  Kan men niet een andere oplossing vinden, jawel!!! zeker maar lui blijven, en niks willen doen, en dat leren wij zeker van front…. niks en ook niks anders gewoon lui en dom zijn of gehouden worden.

  Is het dan geen vloek…kan er nooit door iemand gezamelijk gewerkt worden in Su.

  Er zijn gasten in Su die dit probleem eenvoudig en goedkoop kunnen oplossen, maar nee iets anders speelt een betere rol.


  Maak melding

 8. Reactie op nr.4 (felo)
  Ik heb een vergelijking gemaakt van de “ontwikkelingshulp” van voor en na onafhankelijkheid van Suriname. Daarvoor was het nodig om terug te grijpen naar het verleden. en tenslotte: Voor mij heiligen sommige middelen het doel niet. Maar in dit geval wel.

  Reactie op nr.6 (Winston)
  Ik weet niet of de schoen mij past, maar ik trek het voor de zekerheid aan. Ik erger mij ook vaak aan het lage niveau van sommige inzenders. Ik hoop dat ik er niet bij hoor…….anders hoor ik het wel van je als het zo is. Dat het reeds jaar en dag steeds belabberder eruit ziet in Suriname, hebben we te danken aan de incompetentie en grootsheidswaanzin van alle regeringen die na de onafhankelijkeid aan de macht waren(zijn). En inderdaad, Nederland en Suriname zijn voor eeuwig tot elkaar veroordeeld.

  Reactie nr.8 (Neus)
  Suriname heeft altijd te maken gehad met landverlies alsgevolg van de afkalving van de kuststrook. De voormalige hoofdplaats van Nickerie(post Utrecht) is in de koloniale tijd in de golven verdwenen, omdat er geen dijken gebouwd waren. Het fenomeen global warming heeft de situatie alleen maar actueler gemaakt.


  Maak melding

 9. nr. 8. Neus speel geen wijs neus,de dijken hebben niks en ook niks met opwarming van de aarde te maken…ga beter neuzen mi-boi. yu di zaai wan lo bruja.
  A man disi ing noso fuck up.


  Maak melding

 10. Op het gebied van dijken bouwen is Nederland heer en meester.Zelf de Amerikanen hebben Nederland om hulp gevraagt n.a.v de overstroming in Atlanta.Het is logisch dat China en Taiwan op dat gebied geen hulp kunnen bieden.Persoonlijk vind ik dat de voetpaden in Paramaribo de nodige aandacht verdienen.Suriname is op weg een trekpleister te worden van toeristen, dan moet je het ook mooi en aantrekkelijk maken.


  Maak melding

 11. Velen van jullie aldaar hebben altijd kritiek over de gang van zaken in su. Het is nooit goed. Ik ben niet altijd eens met het beleid van Vene, maar dankzij deze man is onze buitenlandse schulden die door de revolutionaire regeringen en de regering van Bosje hebben achtergelaten voor meer dan 80% afgelost. Wie betaalt vandaag het gelag van dit wanbeleid? wij hier in su. De surineds moeten eens hun biezen pakken en voorgoed naar su komen, om het land te helpen opbouwen. Het is gigantisch makkelijk om vanuit een riante positie commentaar te leveren. Kom terug naar su, wij hebben jullie hulp keihard nodig.


  Maak melding

 12. Reactie op no.7 (j.bakra)
  Ik ben het met je eens: De Nederlandse overheid moet de dijkenbouw in Commewijne en Coronie volledig ten laste van de ontwikkelingshulp laten plaatsvinden en Suriname niet opzadelen met de 90 miljoen.


  Maak melding

 13. hoi felo
  daar heb je groot gelijk,wij suri’s wilden toen op ons eigen benen staan,en nu zeuren ze als kleine kinderen,en iedere keer kijken naar het verleden.zo wordt suri nooit vooruit.. ,inplaats dat ze vooruit blikken op de toekomst.ze moeten maar blij zijn als de hollanders dijken willen bouwen..toch??
  groetjes lisa


  Maak melding

 14. Mooi project trouwens!Het begin is er en anders gaat het ontwikkelingsgeld verdampen in het niets…De tegoeden worden steeds kleiner/minder.Gooi alles in dit project,over drie honderd staat de dijk er nog gegarandeerd!
  Suk 6


  Maak melding

 15. bij Nieuw Amsterdam richting suriname rivier (de rivier op), bij de plantages Sussanaas daal, Belwaarde, misschien nu zelfs tot Lust en rust. In het district Commewijne is de weg door de rivier aangevreten. Moet je eens een kijkje nemen voordat de dijk er staat. nu is het hier en daar wat gelapt wat natuurlijk niet heeft geholpen. In Coronie te beginnen bij Totness en naar de westelijke richting toe. Even een kijkje nemen en dan ……

  suleyman jawa


  Maak melding

 16. Na bijna 32 jaar onafhankelijkheid kunnen we ook iets zelf doen. De republiek Sur is al 32 jaar oud. Je kan toch niet blijven roepen om je moeder?

  Sur heeft zoveel grondstoffen en potentieel. waarom maar wachten tot het buitenland het voor ons komt doen? Nederland, China of Taiwan?

  Geloof in eigen kunnen en pak aan alle Sranan mans!! We moeten echt anders gaan denken!!!

  lili


  Maak melding

 17. @bogga zelden ben ik het eens met de mensen die hier reageren maar nummer 15 die zeg dingens waar ik helemaal mee eens ben eigelijk als je deze reaktie lees zeg het heel veel en de waarheid ook, niet van die onzin reaktie hier die neergens op slaan .


  Maak melding

 18. Het is goed dat de dijken nu gebouwd zullen worden, maarrrr denki bung en loekoe boeng, want de ene geeft 1 en de andere 2. Hetzelfde als je voor 100 SRD één originele NIKE pata koopt en voor hetzelfde bedrag koopt je 2 China nike’s. Dang yu sabi o fara a torie dé.


  Maak melding

 19. Hoi, ik verbaas me dat die Nederlandse bederijven de dijken gaan bouwen….er zijn Surinaamse ingeneursbedreijven die dat ook kunnen. Er zijn diverse Surinamers geweest die reeds jaren waarschuwen voor de problemen bij de kust met Coronie, het feit dat men in de hoofdstad de goten en strenzen gewoon dicht heeft gegooid en geen andere afwatering heeft geconstrueerd. Er is steeds geld voor uitgetrokken maar de Nederlandse regering heeft vanuit de verdragsmiddelen nooit geld willen geven voor dergelijke projecten. Of de Chinesen dit kunnen bouwen? Dat denk ik niet, maar dat Nederlandse bedrijven dat moeten doen, vind ik niet. Net als Pedro erger ik me vaak ook aan de platvloerse meningen die hier af en toe langsvliegen. Gelukkig heeft iedereen hier een genuanceerde mening geponneerd.


  Maak melding

 20. Nederland is nog schappelijk om 60 miljoen euro bij te leggen om de dijken te bouwen.na de onafhankelijkheid die Suriname toen zelf wilde,is er zoveel geld in Suriname gepomt om juist deze projecten zoals infrastructuur tot stand te brengen.Als de toenmalige regering en de bendes die daarna volgden hun poten van het geld af waren gebleven en hun kop gebruikten, was het nu heel anders gelopen met Suriname.In positieve zin


  Maak melding

 21. Het is goed,dat Nederland de dijken gaat bouwen,wilt Suriname niet overstroomd worden.Trouwens er is geen enkel ander land die dat goed kan doen.Nederland is op dit gebied professioneel in dijk bouwen.Kunnen wij een ander land opsommen,die dat beter kan bouwen:amerika,engeland,rusland ,laatstaan venezuela,juist deze landen hebben Nederland nodig wat betreft dijken en alles wat te maken heeft met water.


  Maak melding

 22. Ons geld, maar we kunnen het niet gebruiken hoe we het willen. Suriname is verplicht Nederlands bedrijf te nemen en zo niet geen geld. Zelfde maakte ik ook mee op de Universiteit in Utrecht. Geld dat bestemt was voor Surinaamse biologische onderzoek keerde weer terug naar Nederland. Niet vergeten dat het geld uit Brussel kwam. Zogenaamd onwikelingshulp en het geld keerd weer terug naar Nederland. Suriname heeft grote stenen zat in het binnenland. Maar helaas hebben we geen goeie lijder. Als ik 20 miljoen kreeg kon ik al die dijken maken en het geld verdelen aan de armen. Suriname komt weer 20 miljoen tekort en het word weer lenen van Nederland.


  Maak melding

 23. ik hoop dat dit niet zo’n geval word als die stomme brug die we net hebben over de sur. rivier dat is niks want de bruggen die in nederland gebouwd worden zijn goed begaan voor zowel voetgangers brommers en voor tegenoverliggend verkeer hetzelfde dus maak er iets goeds van en ballast me. de dijken van nederland zijn netjes afgewerkt waar je kan zitten relaxen haha kijk maar bij die gekleurde olifanten die er nu staan kruiskade en omgeving …….. dus zet je beste beentje voor


  Maak melding

 24. Soms moet je verder kijken dan je neus lang is. Achtergrond informatie is natuurlijk ook van belang. Soms moet je een probleem dichterbij halen om tot een juiste besluit te komen.

  Suriname rivier is een meander. Een meander rivier heeft sterke duidelijke eigenschappen en dat zie je hier terug. Sediment afzettng en landverlies, om maar 2 eigenschappen te noemen. Normaal gesproken gaat dit op een natuurlijke wijze en moeder natuur helpt het proces te vertragen / herstellen. Als wij, als mens, besluiten de natuur uit evenwicht te halen dan zijn de gevolgen vaak niet te overzien. Door het weghalen van Mangrove langs de oevers is het proces van landverlies in een negatieve spiraal toegenomen. Zie het maar als het planten van een boom. De grond om de boom zal, mede door het wortelen, veel hechting (vastigheid) geven.

  Je zal moeten meten=weten wat voor economisch effect het bouwen van de brug voor Commewijne nu al teweeg heeft gebracht. De brug betaald zich op deze wijze terug. Zo ook de Dijk. Zoiets heet investeren.

  Nu brengen we de zaken dichtbij. Stel jezelf eens de vraag: Je hebt thuis enorme wateroverlast. Jaar in, jaar uit. Kies je dan een vriend die op dat moment het werk hard nodig heeft en een noodverbandje aanlegt (experimenteren) of kies je een bedrijf met jaren lange ervaring, enorme reputatie en die de expertise in huis heeft(zekerheid). Voor de doemdenkers nog even dit. Al zouden beide partijen een slechte optie zijn, dan nog kies je het beste uit de slechtste. Niks doen is ook een keuze, echter geen optie. Denk ook eens aan de mensen die afhankelijk zijn aan woon en werk binnen een gebied dat dreigt verloren te gaan en probeer je OPRECHT in hun situatie te plaatsen, sterker nog, probeer te denken dat je kinderen geisoleerd raken, overstromingen, meemaken, rattenplagen en andere ongediertes. Hoewel principes belangrijk zijn, moeten we deze, om een hoger doel te bereiken, wel eens laten varen. Je verloochend niks, maar je verzekerd wel de toekomst……OOK voor alle nakomelingen (kijk verder dan je neus lang is).

  Tot slot. Het is vaak een kwestie van anders durfen denken.


  Maak melding

 25. Honderden miljoenen USD verdwijnen er aan goud uit Sur……. En dan toch weer handje ophouden en NL kwalijk nemen niet alles te betalen? Snap niet dat NL alle banden doorknipt, overigens op eigen verzoek van Sur in 1975….. Geen land heeft zoveel kansen gehad als Sur. Klaarblijkelijk verdienen we het niet als we er zo mee omgaan…..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.