Suriname mag niet licht over waterdreiging stappen

3

PARAMARIBO, 30 aug – Suriname doet er goed aan rekening te houden met alle mogelijkheden en dreigingen rond de stijgende zeewaterspiegel. Dit zegt Sewnath Naipal docent watergerelateerde wetenschappen aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Voorzichtigheid en voortvarendheid zijn geboden, ook al valt nog niets met zekerheid te zeggen.

Daarom juist moeten de recente uitspraken van Salomon Kroonenberg van de TU Delft, in Nederland, op een gouden schaaltje gewogen worden. Als die beweert dat het overwegen van een ringdijk langs de kust vrij kort door de bocht is, is dat voor eigen rekening. Nu kan niet concreets tegen Kroonenberg worden ingebracht. “De zwakte van het beleid in Suriname is te weinig onderzoek”, zei Naipal in het STVS-journaal.

Het neemt niet weg dat alle opties open gehouden moeten worden. Een dijk zou niet alleen voor het buiten houden van water nodig zijn. “Vooral tegen het binnendringen van zout water moeten maatregelen getroffen worden. Of het de beste oplossing is, moet nog blijken. Het is altijd goed om voorzichtig te zijn”, aldus Naipal. De universiteit wil activiteiten ontplooien om alvast het gebrek aan data terug te brengen.


3 REACTIES

 1. Een wijze constatering van dhr. Sewnath Naipal. Het ontbreekt Suriname aan data.

  Het eventueel oplossen van het probleem van de, in de toekomst, aamwassende zoutwater(zeewater)ligt niet in het heden, maar ten minste in het klimatologische en geologische verre verleden van wat nu Suriname is.

  Dit zal dus veel deskundigheid en geld kosten.

  Hopelijk zal de regering van Suriname de opmerkingen van Kroonenberg ter harte nemen en hoeft goedkoop, niet duurkoop te zijn.

  srika


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.