“Armoede in Suriname kwestie van wie kijkt”

33

PARAMARIBO, 30 aug – Of er werkelijk grote armoede in Suriname heerst, is een kwestie van wie op een bepaald moment naar de maatschappij kijkt. Dit zegt vice-president Ramdien Sardjoe. De één zal makkelijker vooruitgang waarnemen dan de ander.

Er zijn mensen die zich alleen maar concentreren op wat niet is gedaan om situaties te verbeteren. “Het bestrijden van armoede is een complexe aangelegenheid, waarbij een reeks maatregelen getroffen moeten worden. Het heeft te maken met werkgelegenheid, huisvesting, energie- en drinkwatervoorziening, infrastructuur, onderwijs en gezondheidszorg”, zegt Sardjoe.

De afgelopen twee jaar sinds het kabinet aantrad, zijn op elk gebied vorderingen geboekt. “We maken vorderingen in haast elk segment van de samenleving, weliswaar niet die vorderingen die iedereen zou willen”, aldus Sardjoe. Een absoluut goede indicator is de drang tot investeren vanuit India en China en ook Nederland. Dat zou niet gebeuren zonder goed beleid.


33 REACTIES

 1. Het heeft te maken met werkgelegenheid, huisvesting, energie- en drinkwatervoorziening, infrastructuur, onderwijs en gezondheidszorg”, zegt Sardjoe.

  Dit zegt Sardjoe,maar lang niet iedereen heeft deze voorzieningen behalve zijn familie


  Maak melding

 2. Beste Sranangmans,

  Het betoog van de heer Sardjoe, getuigt van weinig reflectie vermogen. Hij geeft de kaders en de daarin vervatte indicatoren waarbinnen gekeken moet worden duidelijk aan, maar komt niet verder dan dat. Hij benoemt algemeenheden en trekt daaruit conclusies, zonder daarbij blijk te geven van eing analytisch vermogen.

  Hij bevestigt mijn conclusie danook door het volgend doordat hij alsuitgangspunt neemt : “het is wie naar de maatschappij kijkt” te zeggen ten aanzien van dit probleem. Hij ontkent dat er geen vooruitgang is in het dossier armoede. Hij kan en mag gelijk hebben dat er vooruitgang is, maar wat ik van hem minder vind, is dat hij dat niet staaft. Ik zou van iemand met zijn status verwachten dat hij naar wettenachappelijke onderzoekaan zou verwijzen, die zijn uitgangspunt onderbouwen. Jammer voor arm Suriname, maar we zullen het hiermee moeten doen. Er zijn blijkbaar geen betere voorhanden.

  In dit kader wil ik aangeven dat ik niet persoonlijk tegen de heer Sardjoe ben. Ik respecteer hem als benoemd en dus rechtmatig bestuurder van ons land. In dat opzicht ben ik democraat en Sranangman, laat dat duidelijk zijn. Hij is mijn vice-president, maar ik ben (constructief) kritisch.

  Sranangman, tot schrijven.

  Tang Boend


  Maak melding

 3. China en India zien Suriname als een achterlijk land met een stelletjes debielen aan het bestuursroer. DAAROM willen ze kennelijk investeren. Ze zien een gat in de markt uit eigen belang. Andere landen zijn slim en objectief genoeg om eerst te exploreren. Maar Surinaamse bestuurders kwijlen als men al met een zak geld zwaait. Wat een stelletje kortzichtige en infantiele politici.


  Maak melding

 4. Dit soort geluiden zouden regerings functionarissen vaker moeten laten horen. Teveel wordt er vanuit gegaan dat men dat wel ziet. Daarbij gaat men eraan voorbij dat doemdenkers en criminele nep-politici, bijvoorbeeld Boutaisten, constant bezig zijn om het regeringsgezag te ondermijden en het volk met negativiteit te vergiftigen.


  Maak melding

 5. Armoede moet pioriteit hebben , vooral een een land waar zo weinig zielen zijn.In Surname is nooit aan de armen gedacht.Terwijl er zomaar geld wordt uitgegeven aan evenementen die een bodemloze put is.Ook zou men kunnen denken aan voedselbanken als in o,o,Nederland.Vroeger kregen mensen ook eten huishuur van het langsigrong ( Bedeling ) Waarom nu niet? Suriname wil leven op rijken poten, terwijl het land tot de domste in de wereld gehoord.Een naald of een tandestoker kunnen ze niet maken en willen de SRd hoog houden , tenkoste van de armen.Ik hoor alleen maar Prof.Dit Prof. Dat .Drs klojo.Ir.Klojo wat voor vooruitgang hebben deze niets nutten voor land en bevolking gedaan ? Een land die onderwater loopt.Een land die overal aan het bedelen is om hulp.China India. Holland.Carricom.Schande dat een parlementslid als Sardjoe nog iets te vertellen heeft over armoed Foei man.Verkoop de boel maar aan het buitenland.De joekas delven de hele lands rijkdommen en wat doet de overheid ? Niets.Hebben jullie geen gevoel meer voor het volk en vlag?Denken jullie aan staatsbedrijven nee.Jullie hebben echt kraboe herzenen.Kraboe nab idi.


  Maak melding

 6. Mijnheer Sardjoe,

  Het gaat nooit goed werken zolang de anticorruptie wet niet is doorgevoerd door uw regering.

  Buitenlandse bedrijven willen niet investeren in suriname omdat ze niet zeker zijn of ze hun geld terug krijgen bij corruptie.
  Praat niet te veel en ga aan het werk hiermee.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 7. China wil investeren om jou land en volk kaal te vreten. China wil investeren om Taiwan overal in de wereld af te troeven. Hiervoor heeft China niet de populatie van Suriname nodig. Het gaat om de politieke figuren. DE REGERING. Dus wie zit in de regering.

  India heeft geen enkel belang om in een kleine economie als die van Suriname te investeren. India is op weg naar de status van het machtigste land ter wereld te worden op grondslag van democratie.(wat in China zoek is). Als Indiërs willen investeren dan zijn het mensen/ondernemers van Suriname die interesse tonen. Hoe zit het met het visumbeleid voor personen uit India.
  Nederlanders investeren omdat zij op grond van de morele verantwoordelijkheid ten opzichte van familie, vrienden en kennissen niet willen frustreren. Deze groep kan ook elders in de wereld investeren. Alleen een ezel denkt dat de Nederlanders niet beseffen dat investeren in India lucratiever is. Geen beperking personenverkeer.Integendeel denk aan PIO en ander faciliteiten voor niet-ingezetenen. Geen communicatie en transport problemen. Wie houdt wie voor de gek.


  Maak melding

 8. ik vraag me af waneer er een degelijke onderzoek komt naar dit vraag stuk armoede in suriname waarom ik dat vraag is omdat ik mij vraag hoe meet je armoede in suriname er is een soort verkapte welvaart in suriname als je kijk naar de auto in su kijk de feesten die er woden gegeven het uitgaans leven ja wie het weet mag mij zeggen , is de surinamer de afgelopen 25 jaren armer geworden ik ben geen ondezoeker dus ik weet het niet . maar ik zou het heel graag willen weten hoe meet je dec armoede in suriname .


  Maak melding

 9. Nou Sardjoe…ik ben in ieder geval blij dat jullie van Suriname een ontwikkeld land hebben gemaakt, kijk maar naar de absoluut goede investeringen die er vanuit China, Nederland en India plaatsvinden (ha ha ha)

  Damn man, China concureert met Taiwan en doet dat ook in Afrika, dus daar hebben jullie geen ene M aan gedaan…

  Van India heb ik alleen plannen gezien, maar nog niks concreets…..

  Nederland doet dat altijd.

  IDIOOT

  Daarom komen we niet vooruit….door dit soort leiers.


  Maak melding

 10. Armoede??hoezo..armoe?Armoede is een relatief begrip,toh!ik voel me niet arm,al ontbreekt de luxe artikelen in ons huisje,We hebben geen auto en ook geen Tv/ijskast,maar wat we wel hebben slaat alles!:cassave-bananen-bakba-bita wierie etc


  Maak melding

 11. Vooruitgang voor de rijke ,en achteruitgang voor de armen, die daagelijks huizen ver schreeuwen voor brood op tafel.

  Vooruitgang voor wie fraude plegen, zij die hun verantwoording, niet onder hun ogen willen zien, anderen die het toch niet zien als een probleem het is prettig je zak te vullen, ik zou het ook willen weten hoe het voelt, vooruitgang: om armen te buldozeren van hun perceel, vooruitgang voor de armen kinderen te zien hoe hun ouders uit hun huizen getrapt worden, sardjoe heb een hart noem jij dit vooruitgang?????, vooruitgang hoe Suriname leeggeroofd wordt,Vooruitgang hoe crimminelen overhand nemen, wat een zoete of goedkopen troost,met vooruitgang zal het volk van Suriname zijn buik vullen


  Maak melding

 12. Sinds de jaren vijftig hoor je deze zelfde opmerkingen van deze lijders..

  Wat hebben de ramram vene boeven gedaan al die jaren..

  Een brug bouwen van vijfmeter vijftig is geen prestatie..

  Wat doet het wetenschappilijk buro van vhp. toch geen doksa tellen..


  Maak melding

 13. Tuurlijk nr @ 13, lijdt jij ,niet aan armoede,misschien heb je nog wat wiedplantjes in je achtertuin,wat pimbabolletjes die je daaglijks, rond verkoop.je bent net groen als jouw partijleiders dat nooit rijp zullen worden, anderen @ten,Dombo,s die shit neer typen over een dec armoede die nieteens weten waarover zij het hebben. PHOORTY HET AAPJE(bhander) wil ook een pijpje roken.
  Akuba


  Maak melding

 14. Als de meeste “VADERS” en “MOEDERS” hun verantwoordelijkheid op zich zouden nemen dat kinderen bescherm en veilgig opgroeien, zo ook als naar school gaan en waarde en normen bij zouden brengen; zou ik dan zeggen deels van de armoede is opgelost.
  Waarom altijd alles opschuiven naar de Overheid?
  Hoeveel kinderen kennen hun vaders? Hoeveel moeders bliven maar kinderen baren, ondanks het niet zo goed gaat? En vergeet niet:
  Alles begint bij de opvoeding.

  Mijn moeder zei altijd: ik wordt geen oma om op kleinkinderen te passen. De verantwoordelijkheid moeten jullie zelf in handen nemen, Nu is het tijd om lekker te genieten van het leven.
  je wordt tenminste wakker geschud en je verstand gaat gebruiken.

  Omdat Ned. een uitkering kent, merk olgens mij niemand dat er ook zware armoede hier is.
  Een wereld probleem. Behalve voor mensen die door rampen alles kwijt zijn geraakt.

  janny


  Maak melding

 15. Fijn voor je vladimin dat je alles hebt wat je opsomt, maar ik hoop niet voor je dat de mensen om je heen of dierbaren ziek worden en je dan geen geld hebt om dat te betalen, want dan zal je een andere lied zingen dan wat je nu doet. Natuurlijk is armoede een relatief begrip , maar als iemand aan de kant staat waar t water aan de lippen staat en niet weet waar naar toe te gaan , dan hoeft men niet te zien omdat t gevoeld wordt. Straks beginnen de scholen weer, en er zijn ouders die niet eens weten hoe ze dat voor mekaar moeten boksen, terwijl klootviool sardjoe met z,n achterlijke porem uit z,n nek staat te lullen over armoede. zijn familie en die van al die andere uitvreters vertoeven in t buitenland of hebben een luxe vakantie op kosten van d kleine man op zitten, dus die hebben geen hoofdpijn over armoede ,maar een bek vol van andere shit over armoede. Fuck them all.Moeten de arme sloebers dan maar hun kop in t zand steken en hopen dat wanneer ze die weer uit zand hebben getrokken er een paradijs is omgetoverd waar de gebraden haantjes komen voorbij vliegen , en dat ze op hun wenken worden bediend ,24uur per dag? dat is een grote leugen en bedrog ,want zo zit de de wereld absoluut niet in mekaar .


  Maak melding

 16. Janny jij kraait……een shit uit,wie kinderen willen baren,is hun probleem,als vaders weggelopen zijn,Is jouw jaar en dag bekend. Dank je God als die naast jou is.
  mannen zijn jaggers.misschien heb jij het beter,anderen niet. je moet je schamen,het gaat om de realiteit, Om jouw front regering te verdedigen mogen anderen geen kinderen hebben dit is puur brutaliteit en nps krommme gedachte,Inderdaad Den dalla keba….. go hell janny.


  Maak melding

 17. de heer Sardjoe praat niet met zijn mond. maar met zijn kont.het klink grof.maar wat zijn doen is niet alleen grof maar ook luguber. zij klinken altijd.altijd luguber.wat je maar ook zegt of doet.
  ze zijn bereid de mensen te plagen die niks hebben.ik zou die aller armste mensen niet durven plagen…., echt niet, zo laag ben ik nog niet a.u.b. ik hou mijn niet bezig met geloof maar. ik geloof wel in iets. die straf,bijv: geboren worden in afrika. of india. waar geen hond naar je luisterd. deze keer zijn de aller armste aan de beurd. zij zijn de volgende keer aan de beurd. wees niet bang.iedereen krijgt zijn straf. op lange termijn gebeurd veel.wees te vreden en probeer op een manier te overleven. al is het werken voor minder.werk is werk. werkende zielen die minder verdiennen. die worden beloond in de volgende fase. ik geloof wel in de tijdgeest. de tijdgeest betekend bijv. dat er een nieuwe leven bestaat na de dood.als die mensen van zijn macht misbruik willen maken. zullen ze het met terugwerkende kracht moeten betalen. ik geloof dat wij mensen en dieren onderworpen zijn aan de almachtige.niet anders om. ik geloof wel in vreugde en ellende.dit haal men niet uit de bijbel of hindoe bijbel.nee. dit ziet men in het dagelijkse leven.hun kinderen zullen met gestolen geld moeten doen.zieliggggggg.gestolen brood.gestolen huis.gestolen outo.hele familie met gestolen spullen. ga zo door. en dan hebben ze een hele grote snuit nog. kan mijn een beetje voor stellen want mensen die stelen worden snel boos…..


  Maak melding

 18. @ janny . je heb een punt en het is hard maar waar als je je weet dat jij arm ben of niet zoveel geld heb waarom in god’s naam zoveel kinderen krijgen en over de surinaamse mannen heb jij ook gelijk in suriname worden dat soort mannen krape vaders genoemd ik hoop dat jullie weten wat een krape is een reuze schilpad, en inderdaad moeten de suri hun eigen verantwoording kennen en nemen en als je hier in nederland kijk gaan ze ook verder met het zelfde gedrag .


  Maak melding

 19. janny.
  ben een groot deel eens met jou. wat jij zegt. dat kan een goed begin zijn voor een ietsje beter leven. tegenwoordig zijn de meeste surinaamse mensen die van het binnen land komen die zijn werld kampion kinderen maken.net zo als de domme marokanen.onbegrens kinderen maken. zo als je weet komen de aller grootste rovers uit die kringen. nu is bij iedereen bekend dat je met de djoeka moet oppassen.die surinaamse djoekas moeten lesje gaan leren bij die djoekas van sommige afrikaanse landen.die zijn eerlijker dan de hindoestanen.


  Maak melding

 20. ik zou blij zijn als de heer Sardjoe. met de belasting geld. die ene bejaarde tehuis die in suriname is. hij zou voor die mensen een paar potjes pindakaas kunnen kopen. tot nu toe heeft hij al die pindakaas van de belasting geld in zijn eentje opgegeten.
  hoort u mijn goed.een bejaarde huis in heel suriname.en dan geen beleg.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.