Suriname behoeft voorstudie voor aanleg ringdam

6

PARAMARIBO, 27 aug – Suriname doet er goed aan eerst een degelijke studie te verrichten naar de klimaatsveranderingen van de afgelopen eeuwen, voordat ook maar gedacht wordt aan de aanleg van beschermende infrastructuur. Dit stelt Salomon Kroonenberg, hoogleraar Geologie van de Technische Universiteit Delft, in Nederland.

Een ringdam of ringdijk aanleggen in Noord-Suriname kan wel eens onnodig blijken te zijn. “Mijn algemeen pleidooi is om beslissingen niet te nemen op basis van korte termijnverwachtingen, maar op basis van lange termijn”, zegt Kroonenberg tegenover de Ware Tijd. De studie moet gepaard gaan met een risicoanalyse. Alleen dan kan goed worden vastgesteld of er sprake is van een dreiging en hoe groot die is.

De schoen zou gans elders kunnen blijken te wringen. “De ontwatering van onder andere Paramaribo lijkt me een probleem, maar een ringdam daarvoor voor de hele kust te gaan maken, dat lijkt me overdreven”, aldus Kroonenberg. Volgens schattingen zal de infrastructuur minimaal vijftig miljoen euro gaan kosten. Nu al is geld gereserveerd uit de ontwikkelingssamenwerking met Nederland.


6 REACTIES

 1. Tuurlijk waar er geld valt te verdienen zijn de hollanders als de kippen bij.

  Die willen natuurlijk dat we de binnenlanden goed beschermen zodat zij voorzien zijn van hout en ander natuurlijke hulpbronnen.


  Maak melding

 2. Welke regering is verantwoordelijk voor het onderwater raken van de binnenstad? Welke regering heeft manshoogte duikers laten aanleggen onder de Jodenbredestraat en de pompgemalen nooit heeft geplaatst ter hoogte van de Centrale markt. Waar zijn de gelden gebleven en waarom zijn die pompen er nooit gekomen. Misschien moeten we dit eerst laten onderzoeken.


  Maak melding

 3. Maar onderzoek op basis van lange termijn verwachting duurt wel erg lang horr in Su. Als het onderzoek wordt gepresenteerd krijg je n.a.w. te maken mat omstandigheden die al lang niet meer relevant zijn. Dan spreken we al van Coronie in Zee en is de evolutie al verder gegaan met het laten groeien van een zeekokosnoot. Kijk noh prof Kroonenberg, er valt logischerwijs niet veel te analiseren. We hebben nu een probleem aan onze kust het speelt zich nu af! Het uitgangspunt is, we willen geen kostbare land verliezen. Dat verliezen we nu. ergo aktie nu!! Ringdijk nu capice prof K.??
  We moeten het verhaal niet onnodig gecompliceerd maken. Dit is echt geen raketgeleerdheid, just basicly comon sense.


  Maak melding

 4. Vergeef mij de dommen van de wijzen te onderscheiden.

  Een ieder die geologie met daarbij paleoklimatologie gestudeerd heeft, weet dat
  prof. S.Kroonenberg een punt heeft.

  Ik als kind uit Suriname heb ik mij ook eerder afgevraagd, welke onderzoeksresultaten geleid hebben tot het besluit om in het noorden van Suriname een ringdijk te bouwen tegen, vermoedelijk, de opkomende transgressie.

  Fijne dag verder.

  srika


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.