zondag, mei 26, 2024
HomeNieuws uit SurinameProf. Donner biedt Surinaamse hindoes excuses aan

Prof. Donner biedt Surinaamse hindoes excuses aan

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 27 aug – “Ik vind het verschrikkelijk dat mijn uitlatingen zoveel commotie hebben veroorzaakt.” Dit stelt professor Walter Donner naar aanleiding van de reacties van politiek Suriname op zijn analyse in het televisieprogramma To the Point. Het was niet de bedoeling wie dan ook te beledigen.

“Ik zou nimmer hindoes hebben beledigd, want mijn beste vrienden zijn hindoes en mij goeroe was een hindoe en ik ken veel hindoes”, stelt Donner tegenover de Ware Tijd. In het programma is alleen maar gereageerd op recente heibel in het parlement. Onder meer is een gesprek aangehaald enkele jaren terug met een Indiase politicus, die vond dat hindoes worden opgevoed met respect voor gezag.

Donner moet toen ingebracht hebben dat dat niet klopte, aangezien in Suriname het vooral de Hindostanen waren die zich misdroegen in het parelement. “Toen zei hij (de Indiase leider, red.) letterlijk: omdat de mensen die naar Suriname gingen geen hoogstaande mensen waren, maar mensen uit de onderste laag van de maatschappij, die geen toekomst hadden in India.”

Die uitleg nu is in het televisieprogramma gelijk getrokken met de term tjamaar, wat in het Surinaams Hindostaans staat voor laagste kaste. Dat is de lokale politiek in het verkeerde keelgat geschoten. “Ik moet ebkennen dat hij het worod tjamaar niet heeft gebruikt, maar het steeds had over sudra, de kaste der landbouwers en arbeiders. Aan de hindoes die ik ongewild mocht hebben beledigd, betuig ik mijn spijt”, aldus Walter Donner.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

29 REACTIES
 1. Ik vind de excuses van dr. Donner erg vreemd.
  Zijn beste vrienden zijn hindoes, hij kent veel hindoes en zijn goeroe was een hindoe, volgens zijn eigen zeggen. Daarom verbaast het mij dat Donner een incorrecte weergave heeft gegeven van het woord tjamaar. Het veelvuldig omgaan met hindoes zou Donner tot het besef hebben moeten brengen hoe de hindoe samenleving in elkaar zit.
  Wat mij persoonlijk ook steekt is dat de heer Donner de niet onderbouwde statement heeft gemaakt dat het vooral de hindostanen waren die zich hadden misdragen in het parlement. Dit niet gefundeerde argument laat Donner meespelen in zijn discussie met een Indiase politicus. Deze Indiase politicus heeft zich laten meeslepen door de ongefundeerde kritiek van Donner, waardoor de politicus naar mijn mening ten onrechte heeft geconcludeerd dat hindoes en hindostanen van de laagste kaste geen manieren hebben en zich overal misdragen.
  Dit is klinkklare onzin natuurlijk want beschaafdheid cq. onbeschaafdheid heeft niets te maken met een sociale klasse. Er kunnen mensen zijn die behoren tot de hoogste sociale klasse en zich toch onbeschaafd kunnen gedragen.
  Toegegeven: de meerderheid van de hindostaanse immigranten waren arme, eenvoudige mensen en hardwerkende mensen, maar er kan nimmer van deze groep gezegd worden dat zij zich hebben misdragen op een wijze zoals de heer Donner wil doen beweren.
  Uitzonderingen daarbij gelaten natuurlijk.


  Maak melding
 2. Ja PROF. Donner ,Zo zitten Surinamers in elkaar.Als U,U zelf een ras echte Surinamer noemt ,had u dit moeten weten dat dit heelveel
  emoties teweeg zou brengen.
  Toch weet u hoe het hoort,het is een voorbeeld voor anderen in de regering die anderen todo of grote mond naar hun hoofd ,toe geslingerd krijgen.


  Maak melding
 3. als ik dit goed lees , dan is de (prof ) niet goed verwoord of het is een storm in een glas water zolan ik niet echt weet wat er gezeg is zal ik pas op de plaats maken , wat wel waar is , is dat er in india op bases van kaste word geleeft wat ik zelf onzin vind de donkere indiers worden laag geplaats en de licht kleurigen hoger kijk maar naar de films en als iemand daarom op wijs is dat de waarheid . en wat er in het parlement is gebeurt vind onbeschoft en geen restpek en over todo en grote mond heb ik niet gehoord ik heb wel gehoort dat iemand zijn precident zeg dat hij moet oppleuren nou die meneer gedraag zich al een gangster je kan zien van welke politieke partij hij komt .


  Maak melding
 4. “Dit is klinkklare onzin natuurlijk want beschaafdheid cq. onbeschaafdheid heeft niets te maken met een sociale klasse. Er kunnen mensen zijn die behoren tot de hoogste sociale klasse en zich toch onbeschaafd kunnen gedragen”.

  De tekst tussen aanhalingstekens is geciteerd van posting 1.

  De Indiase zogenaamde sociale klasse mag zich diep schamen, want het is juist deze klasse die zo neerkijkt op de lagere c.q. laagste kaste.
  Als dat beschaafdheid moet betekenen naar je medemens, dan ben ik echt een oen.

  En deze Indiase sociale hoogste klasse (de brahmanen) preken dus, dat je een goed leven hoort te leiden, je medemens als volwaardig hoort te behandelen, want dan verdien je als mens te reïncarneren.

  Gandhi noemde de onraakbaren Harijans, kinderen van God.
  Daar hebben de brahmanen en anderen die zich van hogere kaste wanen, de dombo’s van India dus, zeker nooit van gehoord.

  Dat deze zogeheten sociale hoog beschaafde Indïers als wormen mogen reïncarneren.

  En voor Donner geldt, bezint eer ge begint.


  Maak melding
 5. Ik weet niet uit welke sappen donner is getrokken? Maar voor mij als een hindoe zijn de laatste uitspaken,Tjamar puur rassen discriminatie en aanzetten tot haat, tegenover andere hindoes.Mijn vader was ook een Indier met de Indes 5 in 1914 naar Surname via Demmerara gekomen,En was in het Engelse leger kapitein,in het Engelse legerkamp Rurki in het dist.Up gestioneerd.En had zijn diploma BA,MA.behaald in het plaats Jalandhar Punjab.Wat komt dit rassenhater de wereld vertellen over hindoes?Klootzak de meeste hindoes die naar Suriname ging konden lezen en schrijven,En 40% konden het Engelse taal spreken en schrijven.Een hindoe liet zijn vrouw niet neuken door een blanke .Denk maar aan de opstand van Mevers uit 1912.Denk aan je zelf en vraag je zelf? Uit welke sappen jij bent ontstaan? Ik weet dat Donnen geen Sur. Naam is.Niet de Tjamars zijn schudig aan hun naam en kasten maar de blanken aan de Indusvalei die armen tot slaven wouden houden op hun pantages en zo de namen hebben verdeeld met een das achter ,Als voorbeeld kaloedaas,of raamdas .Ik hoop dat het Hindostaanse volk je als een laagst kast zal behandelen.En niet meer als prof.Want een prof. moet controle op zijn herzenen hebben op uitspraken die voor een andere een belediging is.Boy lik my fa ding karring .


  Maak melding
 6. Wanneer je als mens eerlijkeid en rechtvaardigheid voor je zelf en je medemens
  nastreeft dan kan een mens zich nooit beledigd voelen.Want bij het streven naar deze deugden staat altijd strijd.Het lijkt
  mij beter wie je ook bent liever in dit leven
  het vaandel hoog te houden voor een eerlijke en rechvaardige samenleving.Dan tijd en energie te richten op ego tripperij.


  Maak melding
 7. Dat Donner nu met een excuus komt bewijs hoe onnozel hij is!
  Zijn hele verhaal deugt van geen kant, daar de personen die hem dit zouden hebben gezegd niet met name genoemd worden.
  Het is algemeen gebruik om niet bestaande mensen optevoeren als men soms een statement wilt maken.
  Zelfs de pers maak hier gebruik van.
  Wat is zijn bedoeling geweest met deze uitspraken?!
  Ik zie geen enkel positief nut in zijn gezwam!
  Donner heeft geen enkel schaamtegevoel, daar als ik de verhalen mag geloven hij Santo-Boma van binnen al heeft mogen bewonderen vanwege loterijmalversaties.
  Hoe durft hij dan nog in het openbaar te treden in Suriname?!
  In zijn stommiteit is het hem helemaal ontgaan, dat de rijst,groeten en vlees die hij gevreten heeft in Suriname dankzij die Tjamars op zijn bord lag.
  Van mij had hij erin kunnen stikken!
  Als hij weer op Schiphol landt zal hij weer in de annomiteit wegzakken en dat is precies waar hij thuishoort!!


  Maak melding
 8. Deze krape heeft blijkbaar verouderde hersenen als die van Vene. Dus al het verstand van hem en die kennis die hij had als prof. is vastgeroest. Mischien kan Brunsie een klein beetje kronto olie in zijn verstand pompem zodat het weer functioneert.
  Zijn verstand is vastgeroest alsgevolg van tekort aan kronto olie.

  dus laat deze sak sak a alvast kronto’s gaan halen van zijn verblijfplaats in coronie.

  Zieke krape..


  Maak melding
 9. De hindoes best of the world.Geen bomaanslagen net als die moslims en pakistanen.Het zijn vreedzame mensen.

  Ik ben blij dat ik een hindoestaan ben jai hind


  Maak melding
 10. Sorry hoor meneer voor mijn krenkende woorden, ik heb ze toch al geuit.
  Als je naar die mooie Bollywood films kijkt weet je genoeg. Je moet blind zijn om niet te zien wat daar feitelijk loos is. Laat je overigens niet op of in de kast jagen.


  Maak melding
 11. Jutawala @nr 3,als je niet weet ,wat je moet typen, leest en houdt.je B…..,natuurlijk heb je het niet gehoord als je in een cafe zit,
  je daru te pieje Dombo.


  Maak melding
 12. Saka saka DOnner. Wij zijn allemaal surinamers klootzak. Hindoe is slecht onze achtergrond. JIj zijnde prof van onwetendheid wil gewoon voor rellen zorgen binnen onze vredige surinaamse gemeenschap.

  Doe eerst onderzoek voor je uitspraken naar buiten komen


  Maak melding
 13. Wat een commotie. Is het dat de heer Donner een statement heeft gemaakt en enkelen de ogen opent en anderen hun geweten op de proef heeft gesteld? Het is in elk geval een moment voor introspectie, zeker diegenen die zich zo verheven voelen t.o.v. anderen. We moeten constateren dat er “geen enkele” tjamaar naar Suriname in geemigreerd, gezien de reacties. Laten we eerlijk zijn,als we enkele topics raadplegen mbt Hindoestanen vs “creolen”, dan kun je je afvragen of de heer Donner helaas, maar gelukkig een gevoelige snaar heeft geraakt bij sommigen. In elk geval kan je de vraag stellen dat, als er zoveel grote geesten onder onze Hindoe broeders zijn, waarom laten zij zich dan zo op de kast jagen door zo’n nietige opmerking?


  Maak melding
 14. Net zoals de Afro-Surinamers vallen over het woord neger, zo ook de Hindostaanse Surinamers over het woord chamaar.

  Waarom mag de één, Roy Groenberg, wel zover gaan, van de Dikke van Dale te eisen het woord neger uit het woordenboek te schrappen en mag de ander niet ageren tegen het woord chamaar?

  Is de één verheven boven de ander?

  Hoeverej, is het nodig weer een Hindostanen >
  Creolen ding van te maken?


  Maak melding
 15. Donner heeft gelijk
  Er wordt nergens zo zwaar gedcrimineerd als in india. Het kastenstel wordt misbruikt om om zwarte mensen te onderdrukken. Overigens is het woord tjemar geen scheldwoord maar slechts een beroep.
  Goed zo Donner vertel de Surinamers eens de waarheid en of ze het leuk vinden of niet , moeten maar in parlement maar het goede voorbeeld geven.


  Maak melding
 16. no. 4 Biga.
  Aangezien niemand je duidelijkheid geeft op je vraag het volgende.
  Of de surinaamse hindoestanen uit een lagere kaste komen of niet doet niet terzake; wat wel telt is de mate hoe men zich sociaal en ecomonisch een betere positie weet te verwerven!
  Dat veel succesvolle zwarte amerikanen afstammen van slaven doet niet terzake, maar hun drive als mensen als Oprah Winfrey, Denzel Washington etc. etc. is een stimulans voor anderen om grotere hoogten te bereiken!
  Dat het kasten systeem waarschijnlijk een cultureel doel had in het verleden zal wel zo wezen, maar anno 2007 is het een achterlijk systeem waar veel moderne hindoestanen van doordrongen zijn!
  Net als bijna overal in de wereld is de technologisch ontwikkeling gigantisch, maar de geestelijke ontwikkeling van mensen is achtergebleven.
  Het enige wat telt is om je niet te laten tegenhouden met balast als tjamaar of neger, want dat gebeurt om je een complex te bezorgen om je ontwikkeling te frustreren!
  Ik hoop dat dit een antwoord is op je cynische vraag.


  Maak melding
 17. Ze behoren wel tot de allerlaagste kasten in india ja , dat is gewoon de realyteit..maar dat zegt ook niet zoveel , want het zijn ook mensnen ….


  Maak melding
 18. die profesor vind de surinaamse hindoe.s van lage kasten.oke goed. maar ik vind die indase rijke hindoe.s nog lager. wil de hoge kasten vertellen. als je het bloed gaat drinken van de lage kasten. dan zul je in de volgende fase het moeten betalen.vergeet het niet, hiervoor hoef je geen hindoe te zijn. dit zijn de regels van de echte god. het echte god is het geweten. de echte god woon niet in india.de zon schijnt voor iedereen. iemand met mooie kleding is niet hoog. iemand met een normale gedrag heeft toekomst. ook in de volgende fase. die hoge kasten van india hebben geen hoofd. neem een voorbeeld in het westen. leef en laat ze leven. leer zelf en dan leer je de anderen.zo dat ze voor zich zelf kunnen zorgen en verzorgen.


  Maak melding
 19. Namashkar,

  Niet iedereen die meegenomen is uit India is chamaar. Discriminatie komt overal voor.
  Chamaars hoeven niet zo nodig te bidden, intellectueel te zijn, of in het parlement deel te nemen, ze mogen vrij leven, maar behoren tot de laagste kasten. Hoe hoger je kaste is, hoe zwaarder je taak wordt. Eerlijk verdeeld toch. Ik heb niks tegen het kastenstelsel, ben er juist een voorstander van.

  Als hindoe geloof ik in reincarnatie, je bent het zelf die bepaald wat voor lot je krijgt toegewezen. Hangt van je karma uit je vorige leven af. Het hindoeisme is niet alleen voor de hindoes, maar voor de gehele mensheid.

  Dus mensen probeer jezelf te verlossen uit het Rad (kringloop van leven en dood). Ga niet zitten wachten op een z.g.n. verlosser. Brahma heeft de mens niet labiel geschapen, anders waren we niet zo ver. Uiteindelijk moet je het zelf doen. Google gerust op een hindoe site.


  Maak melding
 20. Stenley,

  Er heerst Goddeloosheid in het westen. Ga maar na wat ze in het verleden hebben gedaan. India, Afrika enz plunderen om het westen op te bouwen. Het westen bestond toen nog uit bossen. Overal hebben ze lopen kappen en nu komen lullen over natuurbehoud?! De boom in met ze!

  Ik weet niet waarom het blanke ras zo surerieur voor de meesten is.


  Maak melding
 21. Prof. Dr. Donner heeft de waarheid gesproken.
  Dat doet soms pijn. De mensen zijn beledigd. Als de rook is opgetrokken kunnen ze erover gaan nadenken. Ja beste Hindoestanen ook gij.
  U bent nu Surinamers. Gelukkig maar. Anders had u ook als kakkerlakken over de straat gekropen in Bombay.


  Maak melding
 22. Ik vind dat mijn neef walter donner veels te ver gaat,lage of hoge kaste we zijn allemaal kinderen van een vader,walter is ook niet de beste.


  Maak melding
 23. Voor het geval iemand nog geinteresseerd is:

  In een Nederlandse studie over de hindoestaanse immigratie naar Suriname staat geschreven dat in Suriname de 2 hoogste kasten en ook de laagste kaste (dalits, dus eigenlijk kastenloos)oververtegenwoordigd zijn.

  Suriname kent veel families met Singh in hun achternaam = 2e kaste, oorspr. strijderskaste

  Ook bekende Surinaamse namen zijn Tiwarie en Sharma (hoogste kaste, oorspr. geestelijken)

  Tjamaars of Chamars zijn geen kaste maar een subkaste onder de kastelozen, zij waren van oorsprong de schoonmakers van oa toiletten
  Dat woord wordt door hindostanen onderling voornamelijk gebruikt als scheldwoord.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES