vrijdag, mei 17, 2024
HomeNieuws uit SurinameSurinaamse politiek laakt uitspraken dr. Donner

Surinaamse politiek laakt uitspraken dr. Donner

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 24 aug – De uitspraken van oud-rechter en romanschrijver Walter Donner zijn onoorbaar en grof. Dit concluderen regering en parlement na bespreking van uitspraken gedaan in het televisieprogramma To the Point.

Volgens Donner is het huidige politieke establishment van Suriname totaal verziekt en deugt het van geen kant. Vroeger was het allemaal beter, toen de lichtgekleurden (mulatten) het voor het zeggen hadden. “Deze professor komt op de televisie uitleggen dat Surinaams-Hindostaanse politici allemaal afstammen van tjamars”, zei Jiwan Sital van de PV-Fal.

Tjamar is Surinaams hindostaans voor paria of kasteloze. Volgens het kastenstelsel doen deze ‘onaanraakbaren’ het vuile werk van de maatschappij. “Dat is een scheldwoord en de diepste belediging”, zegt Radjkoemar Randjietsingh van de coalitie. “Ik wist niet dat dit een scheldwoord en belediging is onder de hindostanen”, zegt Henk van Eyck, presentator van To the Point, tegenover de Ware Tijd.

Hij wil in een volgende aflevering Donner en vertegenwoordigers van oppositie en coalitie met elkaar confronteren. Volgens vice-president Ramdien Sardjoe heeft ook het Afro-deel van de Surinaamse politiek zijn deel gehad. Donner noemde 1963 een rampjaar, “omdat het de zwarten zijn die het toen hebben overgenomen van de lichtkleurigen.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

35 REACTIES
 1. Hahaha eindelijk iemand die weet waarover hij spreekt. Sital Jiwan o.a heeft een grote bek, maar intussen brengt hij meer tijd door
  bij Grondinspectie en ROB ministerie om zijn vermoedelijke grondaanvragen te bespoedigen.

  Ik walg en met mij velen.

  HIHIHIHIHIHI


  Maak melding
 2. Dat krijg je als je mensen laat “leeglopen” in de uitzending en zelf het gesprek niet kan sturen omdat je toch niet helemaal weet waar het over gaat.
  In Suriname worden mensen niet geinterviewd, nee men vertelt een verhaal. De journalist stelt 1 vraag en de geinterviewde geeft een mijlenver antwoord zonder dat de journalist verder doorvraagt/inbreekt. Daarna volgt vraag 2, conform de vragenlijst, enz.

  Gevolg: je krijgt een monotoon/vervelend verhaal met vaak ook een hoop onzin.


  Maak melding
 3. ai mi boi, dus den sneki disi ey tyibri ondro a Sranan grasi ete? rechter? wie zwart is en in het verleden door hem berecht werd zou nu moeten denken, daarom, wan sani ney klop!

  suleyman jawa


  Maak melding
 4. wat een onzin die lange tenen in suriname. mogen historische feiten niet meer benoemd worden. duidelijk een teken van stuisvogenpolitiek als je het niet benoemd dan is het er niet. laat het parlement doen waar ze voor gekozen zijn. de regering controleren en wetsvoorstellen maken zodat het land geordend kan worden en de ontwikkeling bevorderd.


  Maak melding
 5. Henk doe niet zo onschuldig,jullie vergeten dat het tjamars of hoe je de hindustaan noemen wil, zij zei degenen,die vanaf zonsopgang tot zonsondergang in hun rijstvelden staan.Planten om verse groenten op de markt brengen, zonder hun was Suriname nergens.Mijn Overgrootmoeder kwam als landbouwer met lalarookh in Suriname liefs, als kleinmeisje die nog moest spelen, dus prof. of wie je bent pleur jij ook op racist.jij probeert duidelijk Doekhie te kleineren .het is duidelijk te merken in welke kamp jij thuis hoort. Het is mooi in elkaar gezet met Apintie erbij.Een president die niet deugd moet weg, die mijn land Surname voor verkoop aanbied aan het buitelanders, heeft geen gevoel voorzichzelf lastan voor het volk.

  Akuba


  Maak melding
 6. wanneer men kafri zegt maakt niemand drama..
  nu tjamar?? dat men hiervoor een hele dna vergadering houd,terwijl men last heeft van een quorum probleem wanneer serieuse onderwerpen besproken moeten worden.

  nu is de vraag of van eyck jokt.. stammen ze af van tjamars of niet. hahaha


  Maak melding
 7. Zodanig scheef gegroeid dat jullie allemaal het van een ander natie-vertegenwoordiger moeten horen.

  Wanneer doen jullie wat ??? Totnogtoe is het alleen het consumeren van jullie ambtelijke salarissen en autovergoedingen. Zakkenvullerij , en het Volk mag de belastingen betalen.

  Dievenbende zijn jullie ,vooral op domeingrond. Schande , en nu protesteren ??? Hoe dan , en waarom dan ???
  Kijk goed in de spiegel ,waarom een buitenstaander jullie zo aanspreken….

  Vriendelijke Groeten,……………


  Maak melding
 8. Hoe bedenkelijk, bekrompen, niet op feiten berustend,kwetsend en verwerpelijk sommige uitspraken van de heer Donner ook moge zijn,toch mag volgens mij de conclusie worden getrokken dat de heer Donner met zijn uitspraken heeft verwoord wat bij velen in Suriname en daarbuiten leeft. De heer Donner heeft de vrijheid genomen om de gevoelens van vele Surinamers en anderen onder woorden te brengen die in achterkamers en in prive sfeer vaak worden besproken. Wat dit betreft heeft de heer Donner niets nieuws gezegd. Alleen hebben wij nooit de moed gehad om deze taboes vrijmoedig en publiekelijk te verkondigen. Nogmaals, ik sta niet achter sommige uitspraken van de heer Donner. Bijvoorbeeld de uitspraak dat het beter is gegaan met Suriname toen de kleurlingen het voor het zeggen hadden en de ellende zijn intrede deed toen de zwarten politieke macht verwierven. Ik ben het ook niet eens met de opvating van Donner dat de `tjamars`het vuile werk moesten doen. Ik respecteer deze opvattingen van Donner, maar ik ben het dus niet met hem eens. Ik zou de heer Donner daarom willen uitnodigen deze uitspraken met steekhoudende argumenten te onderbouwen. Waar ik het wel eens ben met de heer Donner is dat het huidig politiek establishment helemaal niet deugt en Suriname totaal heeft verziekt.Daar zijn voorbeelden van te over te merken, dus de heer Donner is van mijns wege verschoond van tekst en uitleg op dit gebied.


  Maak melding
 9. 1963… Ramp jaar…..Afro zag het maar kan/kon niks…dit omdat NPS zwaar waardeloos is.
  NPS heeft keer op keer tot de dag van vandaag de Afro’s lopen bedonderen in voordeel van anderen…tot vandaag aan de dag.


  Maak melding
 10. Volgens vice-president Ramdien Sardjoe heeft ook het Afro-deel van de Surinaamse politiek zijn deel gehad.

  Dat wan takie moro no di….NPS (ka)

  Dus Sarasara zegt gewoon Vtje zit daar als symbool…De spek en boon..dat is mij wat hoor.
  Vtje de domoor !!!!!!!!!!!!
  Het wordt een oorverdovende racistische bende


  Maak melding
 11. Donner ziet geen verschil in lichtgekleurden (mulatten of half blanken) en Hindustanen. Donner weet mischien niet dat Creolen Hindustaanse of blanke bloed (mulatten) kunnen hebben. Creolen zijn een gemengde ras en Boslandbewoners als Saramacaners en Marrons een pure ras. Hindostanen en Javanen voeden het volk. We hebben veel Creolse lijders gekregen, helaas weten ze niet hoe ze het volk moeten voeden. De vraag is waarom willen de meeste Creolen niet werken? Waarom kunnen ze niet bij hun vrouw en kinderen blijven of gaan ze liever een buiten vrouw verzorgen en groot doen en terwijl hun kinderen honger lijden. Dus je ziet dat de helft van het volk niet wilt werken. Hoe leven de werklozen. NPS of de Creoolse partij zijn de grootste vernielers van het land. Marrons en Saramacaners zijn ook harde werkers.


  Maak melding
 12. In DWT gaat het stuk er vooral over dat Donner de hindostanen beledigd zou hebben. Hier is het stuk geheel anders. Daar lees ik uit het stuk dat de hindostanen op hun lange tenen getrapt zijn omdat Donner de Hindi naam voor kastenloze gebruikt heeft ( De meest hindi zouden van die kasteloze afstammen) en de lange tenen van de hindostanen zijn gevoelig geraakt omdat in Su de hindi aanduiding voor kastenloze onder hindi een scheld woord is.
  Als klopt wat hier staat dan geeft Donner er blijk van een echte racist te zijn. Het klopt dat het in SU al jaren en hard berg afwaarts gaat maar een raciale politiek is daarbij geen oplossing.


  Maak melding
 13. Geachte redactie,

  Toen wij eerder erop wezen dat het ‘racisme’ als een rode draad dwars door in alle culturen heen walst, waren er sommigen die dat moeilijk konden verteren, laat staan wilden begrijpen. Maar het is niet anders.

  De een wijst met een vinger naar de ander en omgekeerd, terwijl het ‘racisme’ dagelijks zijn feestje blijft vieren en slachtoffers blijft maken, en wij, ach….

  ‘Lichtkleurlingen’ waren net zozeer als alle andere groeperingen het slachtoffer van het racisme (Lees: De Levensgeschiedenis van de Surinaamse politica Jeanne ‘Sophie’ Everdine Redmond (1907-1955) .

  Racisme is mondiaal aanwezig en is intussen gemuteerd. Dat wil zeggen dat het nu instaat is gekleurden en niet gekleurden ongeacht hun opleiding, zodanig kan manipuleren, dat die hand en spandiensten voor haar kunnen verrichten. Kijk maar naar het nazi-standbeeld op het Anton de Komplein in Amsterdam-Zuidoost. De huidige Stadsdeel Voorzitter van Amsterdam-Zuidoost is politica en heeft zelfs pedagogiek in haar studiepakket.

  De Israëlische geheimendienst Mossad, bijvoorbeeld is instaat burger in haar dienst activiteiten te laten ontplooien, zonder dat die ervan op de hoogte is dat hij of zij op de betaalrol van deze dienst staan (Lees: De Web van Mossad).

  De Amerikaanse geheimendienst is zelfs instaat om regeringsleiders van voornamelijk zogenaamde ‘Derde Wereldlanden’ d.m.v. hun geheime scenario’s, zover te krijgen dat zij hun eigen bevolking uitmoorden, zelfs genocide doen plegen, om vervolgens als een ‘awari-domri’ hun misnoegen over hun handelingen uit te spreken en ze nota bene ook nog voor het Internationaal Gerechtshof te dagen. Lees: Dekmantel van Bob Woodward.

  Dus met betrekking tot deze meneer dr. Donner, ligt het in feite niet anders. Lichtkleurlingen – en gelukkig heeft de vader van ondergetekende, zich nimmer laten leiden door zijn ‘kleur’, maar door zijn ‘bewustzijn’ omtrent vooral het kwaad (racisme) om zich heen – hebben tijdens de ‘Zwarte Holocaust’, van onze voormalige slavenmeesters, een totaal andere indruk van zichzelf meegekregen dan bijvoorbeeld donker gekleurden, zoals tijdens de apartheid in Zuid-Afrika. Vandaar ook dat al die verschillende rassen, apart van elkaar werden gehouden en kregen zij op hun ‘harde schijf’, allemaal andere of verschillende informatie over zichzelf en over de ander toegespeeld. Dit wordt ook de psyche van de slavernij genoemd (Mentale Slavernij).

  Alle groepen kregen derhalve systematisch ook een ‘andere indruk’ van zichzelf mee en over de andere. De een alsof superieur en de ander inferieur. En om dat tegenover mekaar te kunnen bevestigen, werd de een meer onderdrukt dan de andere (Huisslaven en Veldslaven).

  De een kreeg bijvoorbeeld ietsjes beter onderwijs dan de andere en sommigen mochten zelfs in het geheel geen onderwijs ontvangen. De een kreeg schoolboeken tot zijn of haar beschikking en woonbare huizen toegespeeld, terwijl de andere zodanig onderdruk werd gehouden ‘slechts om een stelling te kunnen bevestigen’, waarbij die onderdrukte het maar moest doen met een enkele boek alsof een pakje kaarten en de slechtste behuizing van oude kartonnen dozen en verroeste zinkplaten.

  In het binnenland van Suriname bijvoorbeeld is deze houding sinds jaar en dag zichtbaar aanwezig; onbevoegde leerkrachten, slechte medische- onderwijsvoorzieningen, onvoldoende scholen of geen of nauwelijks goede schoolboeken, ongezond voeding en drinkwater vanwege kwiklozingen in de rivier als gevolg van activiteiten in de goudsector aldaar, enz. enz.

  Maar als je onvoldoende bewust bent van hoe het racisme werkt, niet weet hoe haar methodieken in haar werk gaan, dan neig je inderdaad te gaan geloven dat het slechts aan de kleur van de persoon ligt, zonder je te realiseren dat er een wereldwijd systeem achter dit kwaad schuil gaat.

  En wanneer deze houding welke je door je opvoeding van generatie op generatie is of wordt meegegeven, jij je ermee verenigd hebt, jij je zelfs tevreden voelt of bent met zulks een vals zelfbeeld en dus ook de moeite niet meer neemt naar de waarheid te gaan zoeken om van het racisme in jezelf af te komen, dan wordt je niet anders als ‘Een dr. Donner’, kwaadaardig, vals en gespleten van persoonlijkheid. En het is niet anders.

  En nogmaals hebben wij gewaarschuwd.


  Maak melding
 14. Hoe kan deze beest tot deze conclusie komen?
  En hoe kan deze beelden toegelaten worden door de surinaamse regering.

  Die hele station moeten ze nu met de grond gelijk maken. Gewoon de vergunning intrekken zodat het niet meer bestaat.
  Wat heel jammer is dat deze beest een rechter is geweest. Nu kan ik me voorstellen waarom de criminaliteit in Suriname heeft toegenomen.

  Deze beest ging die djoeka’s niet opsluiten en hij liet ze gewoon vrij tijdens de hoorzittingen. Dus je kunt nu wel duidelijk merken dat er rascisten zijn die met twee maten meten in Suriname.

  Is er geen wetgeving om deze beest te vervolgen?

  Santokie moet het gewoon doen. Of maakt hij deel uit van de boefbende van Vene?

  echt zielig…


  Maak melding
 15. Die man spreekt de waarheid, maar daarnaast hij vergeet een ding (koloniaal verleden)
  En malata… = kind verwekt op beestachtige manier.

  Veder heel politiek denken in Su.. is blijven hangen in de jaren 60/70.
  Moro no di.


  Maak melding
 16. len of heel mooi om alle reaktie te lezen conclusie wij zijn net mensen ,waarom zeg ik dat surinamers die elkaar van alles en nog wat beschuldigen het lijk wilders wel , meneer donner is een klootzak dat vind ik en de journalisten in suriname willen over dingens praten waar zij zelf geen weet van hebben wat dat betref kunnen ze veel van holland leren zo zie je hoe ver achter wij in suriname zijn op velen gebieden , en nog iets belangrijk zolang onze politieke partijen op ras gericht is zolang zullen wij in suriname achter de feiten aanlopen wat dat betref zou de ndp een goede uitweg zijn maar helaas is de voorzitter omstreden ik maak mij echt bezorg over de toekomst van ons geliefde suriname wij die hier wonen kunnen en moeten balangrijker zijnen worden in de ontwikeling van dit land en we moeten het gaan opijsen nu .


  Maak melding
 17. Wat niemand voorheen is gelukt lijkt nu toch werkelijkheid te worden. Het lijkt alsof Prof.Donner met zijn uitspraken de Surinamers eindelijk tot een eenheid aan het smeden is.Donner zoekt gewoon de confrontatie op om de mensen hun ogen te openen.De politici hebben een puinhoop gemaakt van Suriname.Ik hoop dat de soepkippen tot het inzicht komen dat ze behoorlijke fouten hebben gemaakt in het bestuur van land.Het moet tot hen doordringen dat ze het landsbelang voorop moeten stellen.

  http://members.lycos.nl/rbenoi/distr/voorb-distr.html


  Maak melding
 18. Ik heb de uitzending niet gezien, dus ga ik af op de reacties en de commotie die is ontstaan, nar aanleiding van de opmerkingen van Donner. Ik vind dat hij hiermee minachting uitspreekt tegenover Suriname en de Surinamers.
  Iemand van dit niveau zou meer voorzichtigheid moeten betrachten, omdat de periode voor 1963 ook een andere kant kende. En Die zou ook door Donner belicht moeten worden, namelijk de onderdrukking en discriminatie. De lichtgekleurden keken neer op de rest van de Surinaamse bevolking en krgen veelal geen kansen op door te stromen. Op de toenmalige Medische school was de uitspraak ‘hier telt geen kennis, maar kleur’ gemeengoed. Wetenschappelijk Suriname zou Donner behoorlijk van repliek moeten dienen, want er is genoeg informatie over de wijze waarop deze ‘lichtgekleurden’zich manifesteerden. Ook Donner zelf is niet onbesproken. Hij heeft genoeg boter op zijn hoofd. Laat men de geschiedenis van de valse loterij natrekken en het handelen van de notariaten, dan zal men ontdekken wie zich in die dagen aan corruptie en valsheid in geschrifte schuldige hebben gemaakt. Het waren niet de donkere Surinamers en de Hindostanen, maar mensen die op Donner lijken.

  Wat de interviewer betreft denk ik dat het geen zin heeft om woorden hieraan vuil te maken. De heer Van Eijk is toch maar een ongeschoolde amateur. Zijn interviews beluisterend kom ik tot de conclusie dat hij iemand is die wil meedoen, maar de kennis en kunde daarvoor mist. Ik kan mij daarom vinden in de opmerkingen die hierover zijn gemaakt.

  Juan


  Maak melding
 19. Sommige personen gebruiken hun racisme om anderen te kwetsen en denken daardoor zich pupulair te maken. Donner is er ook zo’n persoon. Hij is vergeten dat hij de Surinaamse gemeenschap destijds heeft opgelicht door vervalste loten aan de man te brengen, waarvoor hij lange tijd uit de gemeenschap werd verwijderd en opgeborgen werd te Santo Boma. De vraag is hoe series wij de crimineel Donner moeten nemen.
  Voor hem geldt ook Eeensa een crimineel, altijd een crimineel. Zij gedrag zal nooit veranderen.


  Maak melding
 20. Een VVDER beest die gestolen heeft,nadat hij zijn daad verricht heeft, is deze zelfde beest naar curacao gevlucht. nu kom hij anderen tjamars noemen, Ik zie hem als een maccamba furu-furu beest.

  Akuba


  Maak melding
 21. Waarom voel ik me steeds geroepen om op debiele uitspraken van mislukte creaturen te moeten reageren?!
  Wellicht omdat deze misbaksels de gelegenheid van de media krijgen hun kronkels over anderen uittestrooien!
  Walter Donner is waarschijnlijk een mulat, omdat hij vindt dat zij het beter deden tot aan 1963!
  Wat voor goeds hebben zij dan in het verleden gedaan?!
  Wat de tjamars op ecomonisch en intelectueel gebied gepresteerd hebben in Suriname is een ieder bekend!
  Wat hebben de bastaards waar Donner van afstamt voor byzonders voor Suriname gedaan?!
  In het hindoestaans hebben ze ook een woord voor creaturen als Donner nl. Ketjer!
  Negatieve uitspraken naar hindoestanen toe zal ze echt niet tegenhouden, want hun ontwikkeling naar wereldmacht gaat in rap tempo door!
  Binnen 10 jaar kruipen de achtergebleven mislukkelingen als Donner en consorten, net zo voor de hindoestanen als ze nu voor de amerikanen kruipen en dat frustreert deze zielege sukkels!!


  Maak melding
 22. Donner is de zoveelste intellectueel die het opgeeft m.b.t. de economische ontwikkeling van Suriname.De politici hebben een puinhoop van het land gemaakt.


  Maak melding
 23. gewoon cultuur in stand houden en afkomst niet verloochenen..
  dus wie tjamar is moet niet zeuren.
  hele dag hoor je een cultuur hooghouden gedoe.. wel die hindostaanse cultuur ,uit india is er niet een om hoog te houden,gezien hun eigen kastenstelsel.
  laat ze allemaal eens hun afkeur tonen tegen dit stelsel.
  want wanneer ze zich verhemelen tot brahmaan is er niets aan de hand..maar..waar er brahmanen zijn…zijn er ook tjamars. het is niet anders. dus als men boos wilt zijn laat ze hun woede richten op het kastensysteem in hun cultuur.


  Maak melding
 24. donner heb geenverstand wat ie kraait
  tjamar is een beroep
  een schoenmaker
  het kasten stelsel van india is overal in de wereld te merken
  van hoog tot laag genaamd
  brahmaan sudra en chatrie
  dominee volk en elite macht


  Maak melding
 25. @leuk toch,

  Wat ben je toch leuk.

  Als hindustaanse veracht ik het kastenstelsel. Hoewel dat stelsel al jaren geleden in India is afgeschaft, zijn het die verfoeide brahmanen die nog steeds willen dat het bestaat.
  Ga je maar goed verdiepen in dat hele het is mensonterend. Ik kan er alleen van walgen!
  Dus laat mij jou dit vertellen, het moet juist uitgeroeid en niet in stand worden gehouden, want we zijn allemaal mensen.
  Het had nooit tot het hindustaanse cultuurgoed moeten horen.

  @James,

  Chamaar staat niet voor beroep.
  Het is wel zo dat de chamaars in India het vuile werk, moesten en nog steeds moeten doen.
  Bijv. iemand die schoenen poetst wordt jutawala genoemd.

  Die Donner moet zich eerst beter laten voorlichten, eer hij dingen uitkraamt, die maar op halve waarheden berusten.

  Onzin om te zeggen dat Chamaar Surinaams Hindostaans is voor paria of kasteloze, want de oorsprong ligt in India en niet in Suriname. Het is door de Hindostaanse hindu’s en niet door Hindostaanse moslims
  meegenomen en door de jaren heen heeft het in Suriname haast geen betekenis meer. Alleen in India leeft het nog steeds.
  De Hindostaanse Moslims kennen het kastenstelsel niet evenzo geldt dat ook voor de Hindostaanse christenen.
  Dus had Donner moeten zeggen dat de afkomst
  van de meeste hindu’s chamaar is en niet van de hindostanen.

  De Hindostanen worden al spottend koeli’s genoemd, nu zullen ze ook nog chamaars worden genoemd.

  Donner heeft zo te lezen geen respect voor mensen met een donkere huidskleur, anders had hij zich wel anders uitgedrukt.Deze man zaait in feite nog meer haat tussen de Surinamers, i.p.v. ze nader tot elkaar te brengen.

  Maar het is te hopen dat het Surinaamse volk gaat inzien dat het beter zou zijn om met elkaar samen te werken dan elkaar tegen te werken.


  Maak melding
 26. De geschiedenis kun je nou eenmaal niet ontlopen. Het was wel nieuw voor mij dat de val van Suriname feitelijk werd ingeluid met J.A. Pengel als premier van Suriname.
  Met zijn MULO-diploma zag hij kans om 5 ministeries te runnen. Uiteraard werden sedertdien allerlei cruciale posities struktureel ingevuld door een stelletje weetnieten. Liever ten dele gekeerd dan ten hele gedwaald. Zo horen nog we wel es wat.


  Maak melding
 27. Als de uitleg van die man uit India aan Walther Donner niet juist is, hoe is het dan toentertijd wel gegaan? Zelf heb ik mij afgevraagd als de brahmanen zich door de britten ook hadden laten ronselen en samen met anderen in het zelfde schip/boot hebben laten afvoeren.

  Wie het uitleggen, vertel. Breng duidelijkheid.

  Verder is er toch niks mee?! Van niets tot de best geschoolden en zakenlieden in heel het caraibiscg gebied en Canada. Zelf ben ik geen hindoe, maar ik heb veel waardering en mijn kinderen hebben een nanie, hun moeder is nl hindoestaanse (half)

  Ik heb een boek gelezen ” van slaaf tot keiser” gebaseerd op waarheden uit de tijd van Napolion en vond plaats in Haiti 1500/1600.

  Wie komt met een redelijk verhaal?


  Maak melding
 28. Interessant was de uitzending van de NMO (Caravan – d.d. 020807 op uitzendinggemist.nl) Voor mij een duidelijke uitleg/verklaring waarom sommige hindostanen geen hindoe (=religie) zijn. Dat zijn dus ook oorspronkelijk de mensen uit de lagere kaste geweest. En geef ze eens ongeljk! Als het kastenstelsel niet uit te roeien is kies je toch eieren voor je geld?! In die uitzending ook uitleg over hoe het kastenstelsel bedoeld was en hoe het door de mens (lees brahmaan) is ingevuld.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES