dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenKunst en cultuurStory telling voor levendiger Surinaams onderwijs

Story telling voor levendiger Surinaams onderwijs

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 22 aug – Het vertellen van verhalen voor de klas kan het Surinaams onderwijs een flink stuk interessanter maken. Dit zegt voordrachtskunstenaar Pauil Middelijn. Zijn Sranan Tori Academya zet zich daarom in voor een levendiger manier van les geven.

Dit moet niet alleen de les interessanter maken. “Story telling kan als aanvulling dienen op het curriculum en middel ott natievorming”, zegt Middelijn. Een groep onderwijzers is reeds getraind in het aannemen van een vertelstijl. Het komende schooljaar zal in een aantal klassen reeds een andere sfeer te merken zijn. Het werkt ook nog inspirerend naar de leerkracht toe.

Die heeft vaak zonder het te beseffen een onuitputtelijke bron ter beschikking. Eigenlijk is het zonde dat niet al lang gebruik is gemaakt van wat als het ware zo voor handen ligt. “We hoeven niet terug te vallen op oeroude Nederlandse liedjes, maar putten uit onze eigen rijke orale cultuur. Berenbotje en Roodkapje zijn lang geleden gestorven en begraven”, aldus Middelijn.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

2 REACTIES
 1. Meneer Middelijn na so wroko abi fu du!
  Zou als Spoken word artieste graag met deze heer Middelijn willen reasonen.
  So anyone who got his e-mail or phone number,baar mi wan sten.


  Maak melding
 2. Het vertellen van verhalen voor de klas zal niks bijdragen aan de ontwikkeling van Suriname. Daar zijn Surinamers heel goed in.
  Het overnemen van het Nederlans systeem van les geven kan veel meer betekenen voor het land.

  Met yorka’s tories te vertellen bereiken we niks.
  De kinderen moeten vanaf de lagere school al kennis maken met het internet, opzoeken van informaties dat beschikbaar is op het internet, presenteren voor de klas van eventuele onderzoeken die als opdracht wordt meegegeven.

  Er zijn zoveel problemen in het land die in de vorm van een project aan de studenten ter keuze kunnen worden gesteld om een onderzoek naar te verrichten en oplossingsmodellen aan te dragen en te presenteren waarbij de grote Yorka’s van de regering deze onderzoeken kunnen gebruiken voor het uitstippelen van nieuw beleid.

  Kinderen moeten bewust worden gemaakt wat wel gedaan kunnen worden om het land op te bouwen. Want als je aan Vene en Sardjoe overlaat dan gebeurt er niks. Hun verstand is al verouderd en ze kunnen niet meer nuchter denken en hun verstand kunnen niet worden vervangen met de nieuwste technologieen die momenteel ter beschikking zijn.

  Dus telesur gewoon opdoeken en een andere provider de kans geven waarbij de toegankelijkheid op het internet van studenten, kinderen van de lagere school goedkoper wordt. Aanschaffen van computers en opzetten van computerzalen op alle lagere scholen moet gewoon kunnen. Als Vene en Somo niet naar China gaan dan kan men het geld gebruiken voor dit soort dingen. Nederlanders zijn bereid een bijdrage te leveren voor zulke projecten. Maar het moet gewoon van de grond komen.

  De achterban van Somo kan dan beter worden opgeleid om het werk te kunnen doen op de verschillende sociale zaken. Tenminste zullen ze weten hoe ze met de softwares kunnen omgaan.

  Het onderwijs moet gewoon veranderen.Inspectie moet ook goed zijn werk doen.Talenten moet men vroegtijdig ontdekken en zulke leerlingen de kans geven om zich verder te ontwikkelen.

  Dan zul je zelf talenten ontdekken in Suriname…..Het onderwijssysteem is verouderd en kan slechts gebruikt worden voor Somo en Brunsie…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES