donderdag, april 25, 2024
HomeNieuws uit SurinameStrijd om controle gronduitgifte in Suriname

Strijd om controle gronduitgifte in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 21 aug – De strijd om de controle over de uitgifte van domeingrond is in alle hevigheid uitgebroken. Pertjajah Luhur van parlementsvoorzitter Paul Somohardjo mag dan het ministerie van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, ROGB, zijn toegewezen, maar dat biedt nog geen enkele zekerheid. De naaste toekomst zou best eens roet in het eten kunnen gooien.

Dat roet doet zich voor in de vorm van het zogenaamde Glis-project. Met geld uit de ontwikkelingssamenwerking met Nederland, wordt een modern systeem opgezet. Voornaamste doel is een eind maken aan de chaos en onoverzichtelijkheid van het moment. Volgens Somohardjo wil de leiding van het project zich meer toemeten dan alleen maar technisch zaken controleren.

Dat mag dan onder de vorige minister gepland zijn, nu wordt het niet zonder meer gepikt. Volgens een wetsvoorstel zal het Glis onder het gezag van de president vallen. “De heren van het Glis willen niet alleen het administratieve, maar ook het beleid op zich nemen. Dat betekent een totale uitholling van het ministerie”, zegt Somohardjo tegenover Dagblad Suriname.

De contouren van een machtsstrijd dienen zich reeds aan. Somohardjo heeft aangekondigd het wetsvoorstel niet in behandeling te zullen nemen. Als aanleiding geldt de weigering van de Glis-leiding om een team deskundigen te ontvangen, die door Somohardjo zijn afgevaardigd. Minister Jong Tjien Fa van ROGB heeft nu het ‘advies’ gehad om een accountantsonderzoek te laten instellen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

10 REACTIES
  1. Ha ha ha ,dit word mooi met die somo ,ik kan alleen maar om lachen,weet dan heeft ie nog left om in de media te treden met zijn verhaal,ik ben benieuwd.


    Maak melding
  2. Je ziet dat deze groep -met Somo- aan de leiding, andere dan de Landsbelangen heeft.

    Je ziet dat Maarschalk Somo als assemblee-
    voorzitter zich de macht toeeigent van dat van bijvoorbeeld de president.


    Maak melding
  3. Waaaai, ik wil braken….Het moet gecontroleerd worden punt uit. Wie het doet maakt niets uit.
    Maar als je ervoor gaat strijden wil dat niets anders zeggen dat jij je er je voordeel uit wil halen. Suriname heeft genoeg grond.
    Welke regering durft iedere Surinamer met als startpunt hij die vandaag geboren is/wordt een stuk grond te geven en hen daarover belasting laat betalen waarmee je infra aanlegt en faciliteiten. Deze regeling stopt precies in het jaar 2025.
    Ik hoop dat mensen die al grond hebben niet te inhalig zijn en toch hun deel op zullen eisen want zij hebben al! Die impuls zou sranang een grote boost geven.
    Is dit een domme gedachte?


    Maak melding
  4. Dit past natuurlijk niet in t straatje,de plannen van somohardjo. Maar ja , al valt t onder t gezag( welke, bedoelt u )van de ministerpresident , dan nog bestaat de kans dat hij t met z,n chantage politiek de dingen naar z,n hand zet. Niet voor niemendal heeft hij t ROGB afgedwongen , hij wist donders goed,waar hij aan begon met een stroman van hem daar zitten als mini ster. Uitholling van t ministerie ? De hete adem in z,n kippenek, zal ie bedoelen.


    Maak melding
  5. sinds somohardjo partij over dit mionisterie gaan wordt er openlijk gesjoemeld , voorheen ook maar niet zo openlijk. Sozawe ook al een pot nat onder zijn ministerie


    Maak melding
  6. De meeste gezinnen zitten op zwart zaad. Wat denk je dat er met verkregen gronden gaat gebeuren. Die gaan massaal in de verkoop. Dat is de keiharde praktijk.


    Maak melding
  7. Vene moet gewoon een nieuwe verkiezing uitschrijven.
    Hij moet met zijn oeroude verstand nu eindelijk wat anders doen dat past in Suriname.
    Somo en de javppies willen allemaal percelen. Dat wisten we al en dat had Vene al beloofd aan Somo.
    Somo en de javppies zouden niet stemmen voor Vene en toen moest Vene steekpenning betalen aan deze dieven om president te worden.

    Mischien zijn we die tories vergeten.
    Nu Somo openlijk steelt, vinden ze het niet meer goed. Maar wie heeft hun de kans gegeven. Vene is dat geweest.

    Gronduitgifte kan op een makkelijke manier worden opgelost.
    Grond moet de staat niet meer gratis uitgeven.Gewoon een prijskaartje ophangen.
    Maandelijks moeten ze een bepaald bedrag betalen.

    Er is genoeg ruimte in Suriname. Ieder kind in Suriname kan een stuk perceel krijgen.
    Maar nee dat kan niet omdat er geen tijd is om helder te denken.

    Een ieder denkt hoe hij de rechten kunnen omzeilen om toch hun voordeel uit te halen.
    Vraag is of er dan inderdaad tijd over is om een goed beleid uit te stippelen.

    Percelendief….Ik vraag aan Santhokie welke straffen geld voor een percelen dief.

    Een pommerakdief krijgt twee weken gevangenisstraf en een percelendief…..?


    Maak melding
  8. Ik begrijp iets niet. Somo verwijt hen dat zij beleid overdragen. Was er dan beleid op het ministerie van Somo. Volgens mij blinkt Somo juist uit door de afwezigheid van beleid.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES