zondag, februari 25, 2024
HomeOnderwerpenEconomieTekort aan US dollars in Suriname kunstmatig

Tekort aan US dollars in Suriname kunstmatig

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 20 aug – Het tekort aan dollars op de valutamarkt wordt kunstmatig in stand gehouden. Dit zegt president André Telting van de Centrale Bank van Suriname, CBvS. Het argument van onder meer cambiohouders dat door de koersverschillen tussen euro en dollar, een grotere vraag zou zijn naar dollars, klopt dan ook van geen kant.

Alleen al uit monetair oogpunt zou geen sprake mogen zijn van een tekort. Iemand is kennelijk op een slaatje uit. “Met de reserves die er zijn kunnen we nooit een tekort hebben”, zegt Telting tegenover de Ware Tijd. De reserves van particulieren bij de algemene banken worden geschat op zo’n vijfhonderd miljoen dollar. De CBvS heeft nog eens ruim tweehonderd en dertig miljoen dollar aan reserves.

Dat si goed voor vier maanden import. “Er is absoluut geen reden tot paniek en het publiek kan gewoon naar de lokale banken om zijn valuta te kopen”, aldus Telting. Een andere stemming op de valutamarkt kan alleen maar duiden op speculatie. Handelaren moeten weigeren buitensporig te betalen. CBvS zelf heeft reeds ruim vijf miljoen dollar extra vrijgegeven aan het geldverkeer.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

11 REACTIES
 1. Baas Telting vergeet te zeggen dat de reserves die hij opgenoemd heeft slechts beschikbaar wordt gesteld aan Vene, brunsie, Sardjoe, Gilds en Somo. De overige handelaren komen niet in aanmerking hiervoor. Anders moet je djoekoe betalen.
  Dus laat hij maar zijn mooie verhalen vertellen aan de mensen de niks van afweten.

  er is inderdaad een tekort aan dollar. Men wil geen euro’s meer. Transacties vinden liever plaats in dolaars dan in euro’s.

  Surnamers importeren veelal uit China en Amerika. De behoefte aan us dollars is groter. Bij het betalen met de euro moet je altijd extra kosten betalen. Daarom wil men liever dollars hebben.

  Somo heeft heel veel dollars onder een Awara boom verstopt in Commewijne. Mischien kan hij het tekort tijdelijk het hoofd bieden..

  Anders kunnen ze Sardjoe vragen.. Hij zal bestwel aardig wat dollars in een Lotta
  ( = Koperen hind. Spaarpot) hebben..


  Maak melding
 2. Dat er een geldhandel bestaat naast de reguliere-banken geeft al aan dat er niets klopt van het geld verkeer.
  Als de banken genoeg valuta zouden hebben zouden de mensen die behoefte aan valuta hebben zich tot deze banken wenden.Gelukkig voor dhr. Telting brengen de vakantiegangers nog valuta mee, anders zou hij nogmeer grijzeharen krijgen!


  Maak melding
 3. snekie-tere,

  Een lota is geen spaarpot, maar een ronde koperen, eerder op een vaas lijkend, potje om o.a. uit te drinken.
  Men zou het idd als spaarpot kunnen gebruiken, maar aangezien er geen deksel op zit, die je ook nog op slot zou kunnen draaien, lijkt het mij geen goed idee, je geld daarin te stoppen.


  Maak melding
 4. Telly zeg geen domme dingen ga geen slapende houden wakker maken.
  Als men geen dalla kan krijgen gaat men SRD’tjes dumpen….yu sabi toch 1 op 1 enz. enz.Het wordt groot probleem mi boi.
  Ga dalla zoeken no du don.

  By the way waar zijn jouw Democratische Kapitalistische vrienden gebleven.


  Maak melding
 5. De surinaamse bank moet uitkijken, anders kopen straks de chinezen het bestel op. en dan heeft en is telting niets meer te vertellen… kijk uit telting…niet voor de surinamers, maar de chinezen; dan mag jij straks alle srd tellen voor straf…………


  Maak melding
 6. ja iedereen moet uitkijken voor de Chinezen, ze willen heel suriname “opkopen” Eens werden onze voorouders geruild voor kralen en speigeltjes, en nu ruilen onze beleidsmakers al onze kostbaarheden in voor een glimlach van die spleetogen. In welk land heeft China zo een grote Ambassade kunnen bouwen??? Ra ra ra. En denk je dat je in china eigendom zal kunnen krijgen als Sranan man?

  Suli


  Maak melding
 7. Volgens mij klopt Telting’s monetaire peiling en informatie niet, omdat hij ook een tijd geleden verklaarde dat de koopkracht was gestegen terwijl de winkeliers het tegenovergestelde voelde.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES