Suriname’s minister van Financiën stapt niet op

26

PARAMARIBO, 18 aug – Er is geen enkele reden voor een vroegtijdig vertrek van minister Humphrey Hildenberg van Financiën. Dit zegt president Ronald Venetiaan. Hildenberg treft geen enkele blaam in de fraudezaak, waarbij ruim vijf miljoen Surinaamse dollar (ongeveer anderhalf miljoen euro) is weggemaakt.

Ook het feit dat de betreffende groep ambtenaren zeker vier jaar lang hun gang konden gaan, is Hildenberg niet aan te rekenen. “Het zou een mooie grap zijn als mensen stelen van het land en daarvoor de minister laten opdraaien”, zegt Venetiaan. De fraude is bij toeval ontdekt, toen accountantsdienst Clad het ministerie ‘bij steekproef’ tot controleacties overging bij Financiën.

Hildenberg heeft het Openbaar Ministerie gevraagd een onderzoek in te stellen. De regering zal zich blijven inzetten voor bestrijding van corruptie, “met minister Hildenberg aan onze zijde”, aldus Venetiaan. Hildenberg zelf zegt zich ook niet aansprakelijk te voelen: “Als minister zou je als het ware blindelings elk stuk moeten ondertekenen dat je wordt voorgelegd. Intussen heb je wel geleerd dat niet te doen.”


26 REACTIES

 1. Indien de steekproef niet door de CLAD was uitgevoerd konden de fraudeurs dus rustig verder hun gang gaan. De Minister heeft zelf dus geen interne controleurs die deze fraude hadden moeten ontdekken.
  Venetiaan gaat wederom in de fout om nu al te roepen dat Hildenberg niet moet ‘oppleuren’.
  Wat als strakjes blijkt dat deze fraude vele malen groter blijkt te zijn ???

  Kan me herinneren dat die mevrouw Dinie Grootfaam de Suri’s hun ogen wilde openen voor al dit soort zaken, maar helaas zijn en blijven de Suri’s achterlijke wezens want ze hebben juist die mevrouw monddood gemaakt.


  Maak melding

 2. Front is hardleers.
  Vele zaken trekken zij never en mooit meer recht.
  Het is jammer maar vroeg of laat, door gedrag Front, een hevige volksopstand.

  Investeerder zijn nu al bang, en blijven weg.. alleen de Chinees doet mee maar stopt het land daarom vol Chinezen, dus ti opstand kon soso didi.


  Maak melding

 3. Doehkie heeft gelijk dat deze man moet oppleuren gelijk cobie,hij doet alles op alles,zijn hand boven zijn hoofd te houden voor deze minister
  van Financien,
  maakt niets uit hij is de verantwoordelijke. front boeven het zijn verdiende middelen die gestolen zijn van het volk,dat hard heeft moeten werken.een oude die niet meer kan denken,ziet het gewoon vliegen.

  akuba


  Maak melding

 4. Omdat hij een NPSér is hoeft hij niet te gaan. Persoonlijk denk ik dat hij OOK heeft gestolen, maar dat wordt onder het tapijt geveegd en z’n ondergeschikten moeten ervoor opdraaien. Weg met Willem de graaier.


  Maak melding

 5. Een gat van 55 miljoen SRD is na 4 jaar bij toeval ontdekt.
  Basis controle maatregelen als budget bewaking, 3 way matching op de inkoop factures, etc hebben gefaald??
  Het gebrek aan goede accountants is echt heel erg in SU!!! Het gebrek aan goede managers is nog erger. Evenals een kundige rekenkamer CLAD, etc. Dit geeft ok impliciet aan dat essentiele organen als de rekenkamer en CLAD die volstrekt onafhankelijk van de ministers moeten kunnen functioneren of incapabel zijn of aan het leiband van de zittende regering lopen. Een hele slechte zaak. Niet alleen verliezen we hier veel geld. Ook het vertrouwen in SU is volkmen geschaad. Bij de kiezers, en bij investeerder, geld schieters, etc. (nationaal en internationaal).

  SU zal heel snel en doelstreffend moeten reageren wil zij de schade enigsinds beperkt houden. Hoewel ik vindt dat de minister feitelijk moet aftreden is het waarschijnlijk meer in het landsbelang als hij aan blijft en als de politieke partijen ff hun partij politieke kunstjes vergeten en hier op vereende en integere wijze de schouders onder zetten.


  Maak melding

 6. Schandalig, schandaliger, schandaliger kan niet.
  Wat is nou het verschil tussen deze afgedwaalde ambtenaren met een ordinaire straatrover, die wel voor jaren achter het ferrum verdwijnt.


  Maak melding

 7. lieve mensen het zit zo dat minister hidenberg niet hoeft aftetreden.dhr venitiaan heeft gelijk.deze minister is zeer integer.heb veel goeds over hem gehoort.iemand die daar gewerkt heeft en steeds contakt met hem had heeft dat verteld.ken hem zelfs niet ,maar heb heel veel goede dingen vernomen over hem.ik vind het geweldig dat hij vertrouwen in zijn mensen stelde,en is beschaamt eruit gekomen.heel veel sterkte met deze gasten die u vertrouwt heb.


  Maak melding

 8. de gene die doehkie gelijk geven zijn mensen die kortzichtig en achterlijk zijn wat dat betref kunnen ze hier komen kijken hoe het in de kamer aan toe gaat , de manier hoe deze lid van het dna reageert geeft aan wat voor mensen in de ndp zitten .


  Maak melding

 9. nr 14 @,jouw verstand,is zo gekronkelt dat niet tezeggen is,men moet geen aanleiding geven.als je respekt hebt voor jezelf,dan hebben anderen ook respekt voor jouw dat is zoek in jouw gelederen voor wie jij doodvalt ,Maarals je dat niet hebt, moet je dit verwachten.
  als leider van een land kun je geen onpasselijke termen gebruiken ,naar jouw ondergeschikte breek mijn bek niet open wie willem de zwijger zo goed vind, nou men zou zeggen: dat de vos zijn haren verliest maar zijn streken niet zo zit willem in elkaar vandaar deze reactie. laat het jouw duidelijk zijn Bhander nr 14, ik zie en hoor genoeg wat erin Nederland gebeurt pleur jij ook op nr14 @ Shoer.


  Maak melding

 10. nr 14. Du :geeft aan dat er schurken aan de andere kant zitten.
  En daarom voor schurken en domoren is het moeilijk respect op te brengen.

  Bosje was dronken maar toch wijzer.


  Maak melding

 11. Men kan niet stelen(verduisteren) en wachten tot dat controle komt…iets klopt hier niet….er zijn altijd konkru-mangs…als er iets gebeurd klikken anderen altijd…dus het is bende vorming ROVERSBENDE.

  STELEN en HELEN.

  Vje moet zo dom blijven doen.


  Maak melding

 12. er is geen conrole dat blijkt,
  5 miljoen zoek, staatsziekenfonds is niet sociaal terwijl het volkpremie betaald.
  elecriciteit word duur,paramaribo onderwater.
  ze maken van ons paradijs een hel.
  geef zze diamand en ze toveren het in stof.
  armoede is inherent aan corruptie.

  vroeger dacht is corruptie is een geest,
  je kan hem niet zien.
  thans weet ik hoe het werkt en wie er steelt.
  alleen wie en ik?
  wat kan ik doen?

  hildenberg
  goedschalk
  hoe heet die van ow
  koelie nanga blaka mang i foer a kondre.
  zie dat in en vecht het samen aan.
  bouta zei een elite besteeld het volk.


  Maak melding

 13. JAMMER DAT president venetiaan zijn stelling niet konsekwent hanteert!! Dat getuigt weer dat hij als president (vader des vaderlands)NIET DEUGD wel als stamhoofd !!!!
  Referend naar de de Moiwana en de Decembermoorden.Daar het jouw ministers zijn wil je ze beschermen met je “wijze woorden” Dat je minister NIet verantwoordelijk is voor de daden van zijn onderdanen!!!!!!!!!!!!!!!HOE KOM JE
  DAARBIJ ???Zelfs jij als president van het land bent ook verantwoordelijk in deze.Het is wel opvallend dat men MEER steelt onder jou “leiding” met je 10 schone vingers?!?!?!?!?Hahahahaha ,waarom zou jij anders zijn he!!


  Maak melding

 14. Geachte redactie,

  Kan iemand ons wat duidelijkheid verschaffen omtrent welke ‘krachtterm’ President Venetiaan jonslede in het Surinaams Parlement gebruikte, bij de behandeling van deze kwestie? Intussen hebben wij uit Paramaribo vernomen dat het duidelijk op de band staat.

  Derhalve zouden wij DU (reactie no. 14) willen verzoeken om de nodige voorzichtigheid te betrachten, indien die niet over alle informatie beschikt. Omdat ook het parlementslid Doekhie verbaast was over deze ‘krachtterm’ die Venetiaan in het bijzijn van andere leden hanteerde.

  Derhalve kunnen wij ons de felle tegenreactie van het lid Doekhie best voorstellen, vooral wanneer je je op het ene moment als ‘President voor iedereen’ presenteert en op het ander moment als ‘voorzitter van de NPS’.

  En het is deze ‘dubbele pet’ welke in feite illustratief is voor de gespletenheid bij vele zogenaamde Front – “leiders”, dat voor veel verwarring zorgt in de gemeenschap.

  En bij de ene politici, is deze ‘gespletenheid’ zichtbaarder dan bij de andere politici, wat kennelijk te maken zal hebben met de ‘bejaarde leeftijd’ van vele van deze politici.

  En wij kunnen ons best voorstellen hoe het moet zijn met vooral een bejaarde President onder een dak, die zich ook nog in een verlate ‘overgang’ bevindt.

  ’t Is wat.


  Maak melding

 15. Ik kan tot op zekere hoogte meegaan met de opmerking van de president dat de minister niet verantwoordelijk kan worden gestelt voor alle diefstallen en fraudes, welke op zijn ministerie plaatsvinden.
  Een vraag welke echter moet worden gesteld is of het niet de verantwoordelijkheid van de leiding van het ministerie is om er voor te zorgen dat er een goede adminsistratieve/ financiele organisatie aanwezig is op het departement, welke fraudes moet kunnen voorkomen. Dit geld vooral voor het ministerie van Fiancien waar alle financiele transacties van het land plaatsvinden.
  Normaal zou moeten worden verwacht dat het department zowel over een interne als een externe controle orgaan beschikt.
  Voor zover er wel een interne controle heeft bestaan moet deze schromelijk hebben gefaald en wat betreft de externe controle door de CLAD moet worden opgemerkt dat het een kwalijke zaak is dat de CLAD bij HET NEMEN VAN EEN STEEKPROEF TOEVALLIG de fraude heeft ontdekt. Gelet op de omvang en de belangrijkheid van het ministerie zou de CLAD permanent een controleur daar moeten hebben, welke persoon onafhandlijk van de interne controle zijn controles uitvoert.En dan nog te bedenken dat vooralsnog wordt aangenomen dat de frauduleuze handelingen al enkele jaren plaatsvinden. Het zou niet verwonderlijk zijn als een grondig onderzoek aan het licht zou brengen dat er veel langer wordt gefraudeerd en dat het bedrag van de fraude veel en veel meer is dan die srd 5,5 miljoen waarover nu wordt gesproken.
  Buiten de perssonen die hebben gefraudeerd moeten er toch anderen zijn die door nalatigheid, ondeskundigheid of onverantwoordelijkheid de mogelijkheid tot een dergelijke fraude niet hebben voorkomen. Moeten deze mensen of organen dan niet worden aangesproken vanwege wanprestatie?


  Maak melding

 16. lang leve die rovers uit de politiek graaien maar
  oma nanga opa e tang piena is er geen cel tekort voor deze boeven breng ze naar het plein mekie oma nanga opa vong ding


  Maak melding

 17. pffffffffffffffff,weer die DU,aiiiii bajaaaaaa,ik ga nu echt denken dat ie zelf een fraudeur is,alles wat deze regering doet,al is het nog zo slecht,praat Du het goed,pfffffffffff.Laat die DOMBO maar gaan ,of hij behoort tot het stomme stemvee,aan zulke hebben ze helemaal niets in Suriname.

  Hoe het in Nederland in de kamer toe,gaat?Hahahahahah typt DU,hahahahahhahaahahah,aii bajaaaaa, dan was de Minister op zeker afgetreden,is goed laat ze maar hier naar toekomen, ding eh long gwe,want hoe dan ook,wordt fraude,en zeker op de Nederlandse ministerie`s goed aangepakt,aiiiiiiiiiiiii bajaaaaaaaaaaaa DU,is echt een azijn zeiker.
  Ik weet niet als je het weet DU,maar in Nederland, zijn er overal waakhonden zoals ze genoemd worden, aiiiii bajaaaaaaaaa, je hebt de klokken horen luiden maar weet echt niet waar de klepel hangt DOMBO DU.

  Hoe kan het gebeuren dat er in 10 jaar tijd(Venetiaan)zoveel fraude ongestraft gepleegd wordt??Tja, met de NPS en VHP,en nu ook PL,Acombinatie,kan men niets anders verwachten,stelen van het domme stemvee(volk)is het enige wat ze kunnen.Maar goed,ieder volk krijgt de regering die het verdiend.Het Surinaamse volk(kiezers)is wars van vernieuwingen,ze zien liever die oude rotten,aan de macht,dan jonge en dynamische mensen,dus bah zoekoe,bah vinie bah tjarie.


  Maak melding

 18. Laten wij de boel simpel houden.
  Als er ergens bewaking is, maar er wordt toch gestolen.
  Wie neemt de politie als eerste mee.

  Juist..de wachters-bewaking(verantwoordelijk)

  De minister heeft niks gezien niks gehoord.
  Okay dan niet schuldig…maar zijn verantwoording/verantwoordelijkheid hoe zij het ook draaien of keren.

  Hij zit dus gewoon daar als lolbroek.(jawel)

  Daarnaast hoe hebben zij het kunnen laten gebeuren dat de hoofd-verdachte nu spoorloos is.

  Wie gelooft wie ….libie sma nanga law.
  Vooropgezet plan….zogenaamde verdachte laten vluchten…maar geen interpol inschakelen ??????????


  Maak melding

 19. Du @: De hr Buitenman had je het niet beter kunnen uitleggen over het gedrag van jou pres. de woorden waren MA…..pi… en pannen…….zo zitten de npsers in mekaar.
  Hr. buitenman vene,s overgang is penopauze

  Akuba


  Maak melding

 20. Als iemand weigert om op de stappen met harde hand, dan is het tijd voor verwijdering met harde maatregelen…het is tijd voor een nieuwe …………


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.