maandag, mei 20, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappij'Nederlandse' kluizenaar in Surinaamse jungle

‘Nederlandse’ kluizenaar in Surinaamse jungle

-

Does Travel - naar Suriname

De Surinamer Carlo Demidof woonde negentien jaar in Rotterdam, Daar leidde hij een crimineel leven. Zeven jaar geleden ging hij terug naar Suriname, waar hij nu de enige bewoner is van de verlaten plantage Berg en Dal, in de jungle van het district Brokopondo. Dagblad De Pers publiceerde een uitgebreid artikel over deze man.

In 2000 keerde Carlo terug. ‘De eerste dagen heb ik bij familie in Paramaribo gezeten. Maar dat beviel absoluut niet. Ik wilde een ander leven, in Paramaribo zou ik het risico lopen weer op het slechte pad te komen. Voor mijn vertrek had ik in Nederland een documentaire gezien over Berg en Dal en dat leek mij wel wat. Dus ben ik hier neergestreken.’

Wie Berg en Dal bezoekt kan zich die keuze deels voorstellen. Aan de voet van de Blauwe Berg, omzoomd door een muur van regenwoudgroen, komt Carlo moeiteloos de dag door. ‘Ik plant groenten, hengel af en toe, heb mijn kippen en onderhoud de plantage zo goed en kwaad als dat kan. En ik leid bezoekers rond. Ik verveel mij nooit.’

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

28 REACTIES
 1. Goed dat deze man z,n draai heeft gevonden.Hij heeft t licht gezien en t gevaar onderkend dat blijven hangen in Par,bo funest zou zijn voor hem. Dit sterkt mijn mening dat dit in Su. georganiseerd en op grote schaal zou kunnen plaatsvinden. Zwervers al dan of niet door drugsgebruik, kunnen op een gestructureerde manier buiten Par,bo nieuwe of opnieuw vaardigheden worden bijgebracht. Ze moeten een doel hebben en begeleiding om elke dag weer opnieuw t gevecht aan te gaan om zichzelf terug te winnen, en niet iedereen is zo sterk als Carlo, daarom moeten ze geholpen worden daarbij. Gewoon kleinschalig begin en na verloop van tijd steeds verder uitgroeien. Zo maken ze zich dienstbaar ,leren een doel te stellen aan zichzelf en kunnen hun eigen waarde terugvinden. In elk geval , wens ik Carlo heel veel succes, want t is bewezendat mensen kunnen veranderen.


  Maak melding
 2. Goed zo kluizenaar, jij blijft weg uit schurken stad Par’bo, anders zou jij weer in de fout gaan.
  Men kan een voorbeeld aan jouw nemen mi boi.

  Front heeft Par’bo tot een rovers, oplichter capital en nog vele onbetrouwbare personen gemaakt.
  Hallo kluizenaar blijf de boel daar onderhouden, maar let op een ding regel, “je weet via-via”(jammer dat het zo moet) de benodigde DOMEIN zaken.(pik alles in)grijp als de tentakels van SOMO. Grijp VEEL !!!

  Anders is straks alles voor niks geweest.
  Dan ga je automatisch weer in de fout.(b.v. rovenmoord enz.)


  Maak melding
 3. Zou dit ook kunnen werken voor al die gebruikers in Sur?
  Voor de verstrekkers zou ik als straf laten gelden “Berg en Dal schoonhouden en opnieuw bouwen opdat deze kan worden gebruikt als toekomstige ontwenningsoord en tegelijkertijd als heropvoedingskamp.


  Maak melding
 4. Kluizenaar: ik heb Coby van de NPS. op de radio gehoord….die man is zwak zelfs behoorlijk dom, gewoon een nul(zero..0,0)leeghoofd.(een leeghoofd kan geen opperhoofd zijn, nog stamhoofd)

  De NPS durft deze man als adviseur aan te wijzen: mi gado man: jongen blijf ver weg van Par’bo het gaat niet goed daar in Par’bo.

  Vtje wat heb jij aan zulke onbenullen.
  (Ik dacht dat jij ooit onderwijzer geweest moest zijn)
  SU. heeft een echte stamhoofd nodig plus een daadwerkelijk opperhoofd.

  Om iemand te laten op-pleuren dat vind ik echt minder.
  Geen beschaafd woord tegen een Pres.

  Maar is dat ding geen Ba zuku Ba vinie Ba tjarie.

  Ook jammer dat er na de jungle opstand teveel rover’s uit het bos komen.

  Neem het rustig daar kluizenaar, fo-to na probleem.

  NPS zwak daarom Somo e riegerie.(NPS e tikkie pai-pai gi heer Front wegens domheid)(dom zijn)


  Maak melding
 5. Was Berg en Dal geen eigendom van Kersten???
  Volgens mij zou Kersten iets daar doen. Heeft deze figuur wel toestemming v.d. eigenaar, of is hij illegaal daar??
  Als hij illegaal daar is dan heeft de eigenaar het volste recht om hem er uit te trappen.


  Maak melding
 6. kijk hier…. weer een zwart- witte bezetter.
  Over vijf jaar gaat hij de eigenaar willen worden van de plantage.
  En dan is de hele plantage van hem…
  Weer zoiets van Vene…


  Maak melding
 7. Ben wel een beetje jaloers op deze man.
  Als je een auto hebt en geen achteruit versnelling kan vinden kom je in een afgrond terrecht was ik maar zo ver.


  Maak melding
 8. Ik ben ook naar Berg en Daal geweest,heb 1 week mogen logeren heel prettig was dat. ik heb zelf een gedicht over berg en Daal geschreven,inderdaad Carlo heeft heelveel geplant,daar geniet hij ook van,over zijn persoon wil ik niets kwijt,ik ken hem persoonlijk,Kersten kan daarniet aankomen
  waar Carlo is ,het is van een familie die ik goed ken.je kan genieten van de rivier vooral in vroegeochtend dan hoor de geluiden van vogels en andere dieren. Carlo Groetjes en tot
  ziens.

  Akuba.


  Maak melding
 9. Tijdens het militaire bewind werden er nauwelijks zwervers en drugsgebruikers in het land. De dealers werden hardhandig aangepakt.

  Het Nieuw Front Plus heeft belangen bij drugshandel. De drugsbaronnen hebben de verkiezingscampagne gefinancierd en willen logischer wijs iets voor terug hebben.


  Maak melding
 10. I am very happy that somebody has realized that Suriname is a beautiful country, and you can live anywhere to make it in Suriname. Most people like to live in the city and it is overcrowded. Thank you for your article and I know now were i can find a warm and cozy place to live, whenever I decide to return to my Switie Sranang


  Maak melding
 11. als surinamer ben heel erg trots op je mr.carlo.als een ieder jou op volgd zal suriname heel goed draaien voor onze kind,s kinderen.
  wan ogrie e tja wan boeng.
  be all that you can be.
  keep up the good job for land & volk.
  you’re the best.
  c, uit usa.


  Maak melding
 12. nr 17. Toennoe.
  De bedoeling is dat het uitgeprint wordt en als post verzonden wordt.

  Of mofo korantie, zij zullen hem zeker vertellen.
  Wees niet bang als de domein mannen van Vtje en Somo hem niet weg bulldozeren…breng ik hem soon as possible een bezoek.


  Maak melding
 13. Als grote zus ben ik heel trots dat mijn broer Carlo zijn fouten heeft ingezien. Lieve mensen wees gerust ondanks zijn verblijf in de jungle weet hij meer van de wereld dan jullie vermoeden. Berg en Dal is nog altijd eigendom van Kersten dus zal hij nooit eigenaar worden, hij heeft ook niet de nederlandse nationaliteit maar de surinaamse.


  Maak melding
 14. Carlo Dimidof,wie is die man??
  Gewetens vraag;

  Hoeveel mensen heeft hij niet ongelukkig gemaakt.Kan mij geen m oer schelen als hij als een kluizenaar wilt leven.Zus Sandra,goed dat hij meer van de wereld weet misschien kan hij adviseur van de staat worden of een denktenker!

  Who cares????


  Maak melding
 15. Geachte Lichtenpad (reactie no. 25 ),

  Je eindigt je reactie met; who cares ????

  Wel, ‘we cares’.

  Dan moet je vooral ook denken aan de moeder van de persoon in kwestie, zijn vader, familieleden, kinderen eventueel en vooral de doelgroep of land waar hij vandaan komt, ‘wij’ natuurlijk.

  WAT ZOU JIJ DOEN MET JOU ‘GEVALLEN’ KIND?

  Hoe blij moet de Machtige Anana niet zijn, als blijkt dat een de kinderen die bevangen was door ‘Het Kwaad’, zich op merkwaardige wijze uit dienst klauwen heeft weten te verlossen.

  Mocht dat onze kinderen gebeuren, dan zouden wij Ananan danken, zoals elke verstandige ouder dat van haar kinderen houdt, zou doen.

  Laten wij hopen dat Anana hem genadig zal zijn t.a.v. het kwaad dat hij zich in ‘donkere dagen’ heeft laten plegen. Dat zijn familie zich eindelijk verlost zal doen gevoelen van de schaamte die hij over hen heenbracht en die zij – wie weet hoelang – moest ontberen.

  Weet dat Anana groot is, maar velen beseffen onvoldoende hoe sluipend en gemeen het kwaad om ons heen kan toeslaan, waarbij je niet alleen jezelf in chaos en schaamte stort. Bid derhalve dat dit jou of je kinderen of wie dan ook nimmer hoef te overkomen.

  Maar mocht dat iemand in je naaste omgeving überhaupt in de toekomst toch overkomen, vertel hen dan over deze jongeman. Denk niet perse aan ‘wat’ hij gedaan had, maar verdiep je meer in de wijze hoe hij het heeft weten te overbruggen en probeer vooral ook de lessen te leren die ‘zijn leven’ ons nu meegeeft, in de overtuiging dat als hij het kan, het ook een ander dan hem, zal mogen lukken.

  Denk aan je eventuele kinderen die nog een lange weg te gaan hebben, een broer, zus, oom of een tante, je beste vriend of vriendin;

  WAARVAN NIEMAND NOG WEET, WAT VOOR EEN INVLOED ‘HUN KEUZES’ IN ‘JOU TOEKOMST’ ZULLEN SPELEN.

  Vandaar ook het bewustwordingsproces.

  Dit is waar wij aan denken, wanneer wij deze brada in ogenschouw nemen, als een kind dat door een wonder uit de diepte is gehaald.

  Wie volgt!?


  Maak melding
 16. Amsterdam 23 maart 2011

  Beste mensen, vier jaar na publicatie van dit
  artikel leek het mij zinvol alsnog te reageren.Afgelopen december ben ik naar Suriname geweest en ik kan u vertellen dat mijn broer als reisleider werkt voor de firma Kersten op Berg en Dal. Hij gaat binnenkort ook trouwen en het gaat supergoed met hem .Carlo komt natuurlijk uit een goed nest met goed opgeleide zusters en samen met onze vijfentachtige jarige moeder zijn wij heel erg trots op hem .

  Vol trots zijn derde zus Drs.Gladys Demidof


  Maak melding
 17. CARLO TROUWD HEEL BINNEKORT DIE MAN IS 1GEWELDIGE MAN IEDREEN MAAKT FOUTEN OOK JIJ DIE DIT LEEST VERTROUW OP GOD HY IS GOED HY VERGEEF HY LUISTERD NAAR GEBEDEN HEEFT 1HELPENDE HAND BID OM VERGEVING EN BID VOOR JE MEDEMENS EN RIJK HEM DE HAND UIT HOU HET VAST EN VERGEET NIET JOU GEBEDEN WORDEN GEHOORD GESCHREVEN DOOR ZYN HONEY a.s VROUW MARIJKE


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES