Chinese delegatie oriënteert zich in Suriname

21

PARAMARIBO, 18 aug – Een delegatie van Chinese ondernemers en bankiers wil absoluut zaken doen met Suriname. Dit zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. Er worden tal van mogelijkheden gezien en verwacht wordt dat aan het eind van hun bezoek aardig wat perspectieven open zullen staan.

“We moeten zorgen voor een win-winsituatie. Er wordt onder meer gesproken over mijnbouw, gezondheid, onderwijs en waterkracht”, zegt Rusland. Oost- en West-Suriname worden gezien als potentiële gebieden voor het opzetten van waterkrachtcentrales. Met een mogelijke deal kan voldoende energie worden vrijgemaakt voor industrieel gebruik.

Wat mijnbouw betreft gaat de belangstelling onder meer uit naar de laatste bauxietvoorraden in West-Suriname. “We hebben wel steeds gezegd dat we in onderhandeling zijn met Alcoa en Billiton. Maar we willen toch wel weten wat de Chinezen denken van de ontwikkeling van de bauxietindustrie in Suriname”, aldus Rusland.


21 REACTIES

 1. Wij denken of ik denk +/- 250.000 Chinezen in Su. voor MIJNBOUW.

  Meer dan de helft van de Su.bevolking is dan CHINEES.

  Uit het verleden hebben deze zogenaamde leiders niks geleerd.


  Maak melding

 2. De totale chinesivisering van suriname begint ernstige vormen aan te nemen. Intussen zitten de surinamers met de handen gekruist te wachten op het resultaat van de chinese hard labour.
  Hoe moet ik de samenwerking met ‘onderwijs’ zien. Komt er een universiteit met chinese opleidingen? En komt er ook OETC (onderwijs eigen taal en cultuur). Over enige tijd is het enige wettige betaalmiddel in suriname de Yen.
  Van Little China to Surichina in pakweg 10 jaren. Ik ga alvast nadenken over het ontwerp van een 2D beeldje waarin de karikatuur van Pengel en Boeddha en de lippen van Venetiaan zichtbaar zijn en één geheel vormen. Ik ga onmiddellijk octrooi aanvragen.


  Maak melding

 3. Heel verstandig heer Rusland. Biliton en Alcoa moeten goed begrijpen dat zij geen monopolie positie hebben als het gaat om verwerking (in hun visie “uitbuiting”) van Surinaamse grondstoffen. Zij hebben genoeg gestolen door de eeuwen heen. Oprotten nu en de chinezen tot onderhandelingspartners nummer 1 maken. China zowel Taiwan.


  Maak melding

 4. Hoezo win win situatie?
  China zal het regenwoud van Sur leegroven. Patamacca zal zogenaamd worden hersteld en er wordt meer grond afgestaan, maar wie is eigenaar van de bomen? Na het hout te hebben geroofd wordt patamacca even op hold gezet.
  In europa worden hele arealen weggekocht waar de laatste goede hout soorten worden ge-exporteert naar China. de Chinezen betalen 3 tot 6 keer de prijs wat normaal door de lokale opkopers wordt betaald. Dit wordt veroorzaakt doordat China zelf heer eigen bossen niet meer mag gebruiken wegens ontbossing en de vuile smog die door de bomen wordt geabsorbeerd.
  Sur let toch op want de waarde van het regenwoud is niet in geld uit te drukken. Dit is een onvervangbaar goed wat tot stand is gekomen door vele honderden jaren en dit willen jullie zomaar weggeven. De politiek voelt de harde euro’s reeds in hun zak.
  De nakomelingen van de huidige generatie hebben recht op het regenwoud en moeten niet worden opgezadeld met het probleem van de ontbossing. De huidige generatie zal dit merken maar niet aan den lijve ondervinden.


  Maak melding

 5. De Chinezen kunnen méér fabrieken opzetten dan de amerikanen dit reeds niet gedaan hebben sedert 100 jaar. Boevenbende die amerikanen.

  Haal de chinezen binnen en laat 1 aluminium fabriek in Surinen opzetten. Werk zat voor de komende generatie’s.
  En geen begie begie situatie’s meer.

  Gregory , je hebt werk aan de winkel, doe iets voor je volk. Laat de NPS een goede inhaalslag maken, totnogtoe hebben jullie als NPS-ers niks nada voor het volk gedaan.
  En dit duurt maar 60 jaar lang. Schandelijk gewoon. Doe iets met de chinezen, en NPS-VHP zal herinnerd worden.

  Vriendelijke Groeten,……….


  Maak melding

 6. Laat de chinezen maar bedrijven opzetten waarvan de producten in de regio verkocht kunnen worden…sukkels..
  Zorg ervoor dat deze spleet-ogen met het geld en kennis Suriname binnenkomen en geef hun de kans om bedrijven opzetten waarbij Surinamers geholpen kunnen worden met werk. De producten kunnen jullie verkopen in Trinidad,Guyana etc. In het caraibisch gebied.

  Er zijn zoveel producten die geimporteerd worden uit het buitenland die bestemd zijn voor de productie sector en waarvan de kosten zo hoog zijn dat bedrijven niet kunnen concureren op de internationale markt.

  Daar moet je deze chinezen voor gebruiken.
  Denk maar aan medisch apparatuur, machines,bromfietsen die de djoeka’s kunnen gebruiken in het binnenland.

  Er zijn weinig bedrijven in arme landen als Suriname die dit soort producten maken en verkopen.

  Dus laat die chinezen maar produceren en geen Suriname gebruiken als een doorvoerland of een afzetmarkt.

  Laat Vene en Sardjoe hun uile ogen opendoen wat inderdaad goed voor het Land is …

  stelletje jorka’s..


  Maak melding

 7. Mi gado nu willen de chinezen suriname ook onder water zetten!!!! wat voor m** is mis met deze overheid. wat voor win win is dat?? als straks half suriname uit dammen bestaat. leer maar van een surinaamse ondernemer die een veel beter idee heeft: kerncentrales. china heeft ze al dus al ze serieus zijn dan zorgen ze wel voor de know how en materiaal.


  Maak melding

 8. Dames en Heren,

  Wanneer houd die ellende op in Suriname, dan kan ik terug naar mijn geboorte grond.
  Heb geen zin om te pendelen of bolletjes slikker te worden, gewoon rustig leven.

  Over politiek kan ik geen uitspraken doen, want ben niet bevoegd dat te doen en wil geen sabbotage plegen op Suriname.
  Mijn excuses voor het schelden en pioniersuitspraken op het land.
  Surinam is the best country to live and die.

  ex/paria


  Maak melding

 9. Mr. Rusland,

  China is nog steeds een ontwikkelingsland net als Suriname. Verwacht niet heel erg veel van China.
  Sluit absoluut de ogen niet, China kan Suriname niet tot ontwikkeling brengen. China zoekt naar goedkope wingewesten, zelfs de afrikanen klagen nu over China want China brengt geen welvaart.
  China wil veel goedkoop ruwe grondstof hebben om hun eigen supermacht droom te verwezenlijken.
  Zelfs de eigen bevolking in China interesseert de machthebbers in China niet, denk je dat China zich het lot van Surinamers zal aantrekken.

  Wees voorzichtig en haal niet teveel chinezen naar Suriname anders heeft de Surinamer staks niets meer te vertellen daar.


  Maak melding

 10. De chinezen willen van suriname een hub maken voor hun export. De grondstoffen halen ze reeds uit brazilie. De tweede industrial naast Sao Paulo is Manaus in Noord Brazilie. Dit industriegebied heeft twee zeehavens nodig (Georgetown en Paramaribo als backup en vice versa) voor de efficient transport van hun export en hun import. Via de amazomne duurt het veels te lang 2000 mijl voordat de monding is bereikt, terwijl de afstand manaus-parbo nog geen 1000 km bedraagt. Om een moderne zeehaven te opereren met bulk containeroverslag is energie nodig. De chinezen willen participeren in de zeehaven. Parbo over 10 jaar Par Kong?


  Maak melding

 11. Kom op Surinamers!!!! kom in aktie,Wat hebben die nieuwe import omoe snezis van de afgelopen 5 jaar ons gebracht?Een paar geasfalteerde wegen van chineze kwaliteit.Die van Bhaitalie zijn 100keer beter,Wij Surinamers kunnen ook asfalteren!
  Wij zien nu waarom die chinezen zoveel voor ons DEDEN,Want als we hen nu geen 60000 hectare bos geven zijn ze snel weg.En dit is nog maar het begin.Want er lopen al gewapende niet Surinaamse mannen rond op hun consessie bij de Mozeskreek(west suriname).laten we het de regering duidelijk maken wat die snezis van plan zijn,hopende dat die snezis niet wat extra onder de tafel schuiven,Want daar zijn de hoge heren jammer genoeg zeer gevoelig voor!Als die chinezen echt willen helpen kunnen ze wereldwijd reclame maken voor ecotoerisme in Suriname.Daar worden wij als land met een half miljoen inwoners ook rijk van.

  tan boeng

  busiskowtu


  Maak melding

 12. Het is echte lachen wat betreft het politieke klimaat in Suriname.Het is het gaan en komen van die chinezen en taiwanezen.Suriname zit echt klem.

  Taiwanezen zijn op zoek naar politieke vrienden,en Suriname hebben ze echt nodig.

  Die chinezen hebben Suriname in hun greep.Ik heb drie jaren lang in Beijing gewoond.De chinezen hebben echt onze grodstoffen nodig en niks anders.De surinaamse man of vrouw maakt helemaal geen indruk op china.
  “Hoe lang is een Chinees”

  Suriname is geen baas in eige buik wanneer het om China gaat.De chinezen consumeren als ratten.Ze hebben hun oog op alle arme afrikaanse landen met grondstoffen laten vallen.

  Suriname heeft wel een grote “bek”wanneer het om nederland gaat maar over China zwijgen ze in alle talen.

  Lange Chinees


  Maak melding

 13. LANGE CHINEES, je schrijft dat Suriname wel een grote “bek” heeft wanneer het om nederland gaat maar over China zwijgen ze in alle talen.
  Ik ben het niet met jou eens. Want jaar en dag doet Suriname zaken met de Chinezen. Wij weten ook niet wat in het verleden gebeurt is.
  Tijdens de koloniale tijd speelde nederland een grote rol op het gebied van de handel. De Chinezen moesten ook naar ned, toe verantwoordelijkheid afleggen. Zie de Antillen.
  Heb jij het wel uitgezocht??? Doordat Sur. nu zelf mag beslissen over hun eigen producten hoor je allerei geluiden over de Chinezen. Hoorde je dat toen ook? Ik dacht het niet.

  JANNY


  Maak melding

 14. Als China goed op de Chinese belanghen let en wij goed op de Surinaamse, dan komt alles goed. China is het Amerika van de toekomst. Maar blame China niet als wij niet goed op ons belang hebben gelet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.