zondag, april 21, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname wenst AH-achtige supermarkt

Suriname wenst AH-achtige supermarkt

-

Does Travel - naar Suriname

De behoefte aan een full service-supermarkt naar Nederlands model neemt steeds meer toe in Suriname. Oorzaak is het groeiende aantal Nederlanders dat zich in de voormalige kolonie vestigt, schrijft Distrifood.

Hollanders en Surinamers die zich (weer) in Suriname vestigen zijn gewend aan de Nederlandse supermarkten. In het Zuid-Amerikaanse land zijn wel enkele grote winkels, maar levensmiddelen worden voornamelijk bij kleine kruideniers gekocht. Deze winkeltjes worden veelal gerund door Chinese ondernemers.

De Surinaamse krant De Ware Tijd meldt dat er nu wel plannen zijn voor een ‘Albert Heijn’-achtige supermarkt in Suriname.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

48 REACTIES
 1. Onzin onzin Onzin !!!!!

  Als men zoiets opzet , moet men dat doen voor de Surinamers [ ingezetene ]
  en niet voor de Surinamers of whatever die zich in Suriname komen vestigen .
  Men moet zich aan passen aan Suriname en niet andersom ; gebeurt ook in Nederland !!!
  Inburgering etc etc etc .

  Het plan opzicht is ok , maar het argument vind ik dus pure onzin .

  Maw ; als de mensen niet komen , dan zou het ook niet op gezet worden ?

  Ik zou echt niet weten , waarom de komers hun spullen niet gewoon kunnen afhalen op de plekken waar de overige Surinamers het dagelijks halen .
  zijn de nieuwe figuren zo gehandicapt of zo


  Maak melding
 2. Dit is de wereld (lees Holland) op zijn kop.
  De argumentatie van Peper is correct. Dat je een supermarkt wil opzetten met een breed assortiment of compleet aanbod tot daar aan toe. Om dit weer in het concept van AH te plaatsen is weer Nederlands provinciaals denken.

  Dagelijks moet je aanhoren dat je als buitenlander je maar moet aanpassen aan de geldende waarden en normen in Nederland. Gaat dit je niet goed af dan mag je lekker opkrassen terug naar je land.

  Hoe krom is dan niet de reden voor het opzetten van zo een … supermarkt. Generaties hebben in Suriname op een daar gewortelde manier hun spullen gehaald en naar tevredenheid. Een supermarkt naar AH model is niet zaligmakend, in tegendeel is dit heel erg funest voor de lokale traditionele winkelier en de vele werknemers die daar hun emplooi vinden.
  Als de trend goed gevolgd wordt zie je ook dat de mega supermarkten ook veel klachten hebben inzake persoonlijke bejegening. Ziet er dan wel mooi uit maar het leeft niet, is onpersoonlijk en om nou te zeggen dat de kwaliteit er beter op is geworden dat ook weer niet.

  Op zich heeft men wel een mond vol als het gaat om eigen ontwikkeling, maar de wereld bestaat uit meer landen dan alleen maar Suriname en Nederland.

  Een supermarkt met een breed aanbod voor Suriname is best een goed idee, maar de reden waarom is absurd.
  Idee:
  * de vele Nederlanders die naar Suriname komen en oud – Surinamers, zijn in Nederland gewend aan goed bereidbare / geasfalteerde wegen.
  * de vele Nederlanders die naar Suriname komen en oud – Surinamers, zijn in Nederland gewend een vlot werkend ambtelijk apparaat
  * etc.

  Heb Respect voor je eigen volk en laat hun primair zijn in de veranderingen. Dat anderen daar ook de vruchten van plukken tot daar aan toe.

  HetZalNietWaarZijn


  Maak melding
 3. hallo Pepper

  ben het totaal met je eens, en waarom albert heijn, waarom geen aldi, lidl, jumbo, Hoogvliet
  en of bas van der heijden voor de minder bedeelde suri want surinederlanders zijn er maar een handje vol terwijl meer surinamers meer ook kunnen genieten want suriname is voor
  surinamers maar surineds zijn oook rijker maar te weinig om dure boodschappen te kopen, ik wil liever aldi of een lidl of 1 van de bovengenoemde bedrijven opzetten met surinamers en surineds

  mvrgr

  Pri


  Maak melding
 4. Pepper,

  Je lijdt aan geheugenverlies en aan ritaverdonkisme. Ik wil je eraan herinneren dat de toko’s in nederland in het begin NIET waren opgezet voor de nederlanders, maar voor de surinamers en anderssoortige tropenkinderen. En als AH goed genoeg is om in nederland ook tropenprodukten te verkopen voor tropenmensen dan zijn ze ook goed genoeg om een filiaal te openen in suriname net zoals ze in de rest van de wereld winkelketens hebben. Dat is ook investeren.


  Maak melding
 5. Pepper, jij denkt precies uit trotsheid dat jij een surinamer bent , en niet uit lands belang. Als jij de middelen had om in Nederland te komen vestigen , dan was jij als de kippen bij.Zulke mentaliteit als wat jij hebt brengt een land niet vooruit, maar naar de verdoemenis. Dat wat ze willen doen is juist progressieviteit voor Suriname. Suriname, zou geen Suriname zijn als nu het geval is en eruit ziet , als er geen Surinamers zouden uitwijken naar Nederland na de onafhankelijk zijn, vergist je niet. En vergeet ook niet, dat de Surined Suriname in de crissis periode van de en na de militaire regering, de burgers ( meestal families) hebben gesteund om het te overleven. En tot nu toe nog. Cijfers van ca. 350 miljoen euro per jaar , spreekt voor zich. Als jij dat wilt ontkennen, laat ik dat aan jou over.Maar het kan ook zijn dat jou verstand te beperkt is om het te vatten.


  Maak melding
 6. Beste pepper,
  Het argument dat men gebruikt moet je even voor het zijne laten,maar het gaat gewoon om een veranderingsproces.

  Mensen willen efficiënter kunnen winkelen, want een ieder weet dat winkelein inSme een tijdrovende bezigheid kan zijn.

  Vroeger hadeen wij enkel omoe snesie shops en maar enkele supermarkets (Kersten,Jong a kiem,Banatsah), maar dat beeld is inmiddels allang veranderd (Choi’s e.a. supermarkets).

  Nu gaat het om een verfijning van dat concept.Ik denk dat de bedoeling helemaal niet verkeerd is, alleen kan men het argument achterwege laten, want ook de ingezeten zouden het prima vinden om efficiënter te kunnen winkelen, en dus meer tijd over te houden voor andere (leuke) bezigheden.

  Dus niks mis met het AH concept, maar de argumentatie gewoon negeren.


  Maak melding
 7. Doen, zeker doen. Het is vraag en aanbod.
  Zijn al de omoe snesies op iedere hoek er dan voor de surinamers? Levenswaar waarvan de datum overtijd is, onbeschoft en ze kunnen amper sranan tongo en helemaal geen nederlands. In nederland heb je toch ook naast de AH ook de C1000, Super de Boer en Lidl. Ook zijn er turkse winkels c.q. slagerijen. Concurentie is gezond.
  Kijk naar die nieuwe winkel van Soeng Ngie op de hoek Wilhelminastraat/David Simonsstraat. Voor surinaamse begrippen is dit een hele moderne winkel.
  Als er een doelgroep voor is, is dit een aanwinst voor SU. De gemiddelde surinamer zal bij de AH geen boodschappen doen omdat het voor hun gewoon te duur is.
  Helaas willen mensen als pepper geen vooruitgang boeken in SU.


  Maak melding
 8. Hey Pepper je lult een hoop onzin.
  Suriname is toe aan modernisering, het kan niet achter blijven lopen. We leven in het jaar 2007 en niet 100 jaar geleden. Neem de Antillen, is vele malen moderner dan Suriname.


  Maak melding
 9. Beste Pepper,

  Ik heb begrip voor je argumentatie en terecht stel je dat een AH achtige supermarkt niet moet komen, omdat Nederlanders en/of geremigreerde Surinamers dat graag zouden willen.
  Echter, zijn de behoeften, gewoonten en verwachtingen van ook de Surinamers in Suriname veranderd. OOk zij willen een full-service supermarkt in den lande.Het bewijs daarvoor zijn de vele pakketdozen die vanuit Nederland naar Suriname verscheept worden en het feit dat vele Surinamers buitenlandse producten kopen bij de Chinese winkeliers. Dat de Euro-Surinamers en Nederlanders zo een supermarkt zien zitten, is gewoon de trend die gezet wordt.(Lees het artikel van Distrifood).
  Ik wil je tot slot in herinnering brengen dat Suriname in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw al over een full-service supermarkt beschikte ( voor die tijd zeer modern) en het was Kersten Supermarkt aan de Domineestraat.


  Maak melding
 10. Ik vind het een onzin,zoals die supermarkten nu uitzien in suriname vind ik het prima hoor ze zijn overzichelijk je kan er alles vinden.Dus geen enkele alberthein gedoe,want niet het gehele bevolking verdient alberthein naar alberthein norm.Als nederlanders zelf een alberthein soort winkel willen openen dan moeten ze het zelf doen maar laten ze die surinamers met hun model opstellingen laten.


  Maak melding
 11. hey pepper. heb je niet gehoord van vooruitgang. vind je de winkels in suriname dan zo goed. ik snap niet waaaro m julie voor suriname altijd met ander maten meten. in de wereld is het overal zo dat emigranten voor veranderingen zorgen die soms positief zijn en soms negatief. nou die is een positieve bijdrage van de terugkeer naar suriname. de surinamers zullen er ook van kunnen profiteren want nergens zal staan verboden voor ingezetenen, het is geen zuidafrika. hier hebben we ons moeten aanpassen, maar zover ik weet waren toko’s, kwakoe festival en wintipres niet verboden. dus pepper chill en leer eens een keer goed analyseren voordat je ergens op reageren. een van de problemen van suriname zijn mensen zo als jij. negatief tot in hun kiesgat en altijd klaar staan met negatieve reacties. wat is het dat surinamers zo negatief maakt. verandering moet bij je zelf beginnen, lees the secret. en dit bereicht geld voor de meeste lui die hier op deze site reageren. I REST MY CASE


  Maak melding
 12. Buitendien nog even dit. de vooruitgang in suriname is niet meer tegen te houden ook niet door peper en consorten. lullen dat het land niet vooruitgaat maar elke vooruitgang bekritiseren. en ondertussen vind de verandering in suriname gestaagd plaats. ieder keer als je weer met vakantie gaat kijk je je ogen uit van wat er weer voor nieuws in bijgekomen. blijkbaar leest men deze site niet bij de beleidsmakers, godzijdank hahahah


  Maak melding
 13. @Pedro, inderdaad voorheen (jaren ’70) had de firma C Kersten & Co een HOLA supermarkt (op de BG van hotel Krasnapolski) die naar mijn idee hetzelde (of nog moderner) was dan AH (in Ned.) zelf in die tijd.
  Ik weet dat niet een ieder (ook ondergetekende) altijd zijn of haar booschappen bij de HOLA, Bainathsa of Jong A Kiem kon halen, dus weten vele Suri’s niet dat deze manier van shoppen al in PBM bestond.

  @Pepper, ik denk dat juist Suriname zich moet
  gaan aanpassen aan de vraag van de nieuwkomers c.q. buitenlanders. Ik neem aan dat je ook economie op de middelbareschool hebt gehad en dus weet dat we te maken hebben met een buyers market !
  De klanten bepalen de vraag en condities dus dienen de aanbieders zich aan te passen deze behoeften.

  Ook op het gebied van bv de verhuur van vakantie woningen is Suriname is het om te huilen. De Suri’s verhuren naar hun idee een prima en mooi onderkomen aan de doorsnee vakantieganger, maar vaak zijn deze woningen en interieur niet meer dan bagger.
  Als ik een vakantiewoning zal huren wil ik dezelfde luxe en comfort wat ik thuis ook heb
  want ik betaal er diehard voor.

  En om voor uitgewoonde en uitgeleefde vakantie verblijf, met een eveneens waardeloos interieur, ook nog 500 a 600 euri’s p/m te gaan betalen vind ik zeer schofterig.


  Maak melding
 14. ik ben het helemaal eens met Jason nr.7 en met Pablo nr.8. Suriname is aan modernisering toe, we moeten af van die bakba-achtige supermarkten in Suriname. Ik ga vaak naar Marokko en daar hebben ze ook mooie moderne supermarkten naar Frans model. het is echte een lust om te winkelen in zo’n supermarkt. Ik hoop dat zoiets ook in Suriname komt, want je doet het niet alleen voor de lokale bevolking, maar ook voor het groeiende toerisme.


  Maak melding
 15. Toen de Surinamers naar Nederland kwamen,moesten zij ook wennen aan een hoop dingen,bv.netjes op je beurt wachten,zelf je boodschappen in je mandje of winkelwagen doen.Wil je mij dan komen uitleggen dat de Surinamers die naar Suriname terugkeren,niet zullen kunnen wennen aan de daar geldende regels enz.
  Surinamers zijn een raar volk en de grootste naapers die er zijn,vooral als het gaat om Nederland.
  Ze hebben geen fantasie uitzonderingen daar gelaten,aii bajaaaaaaaaa ALA SANG MIE IE DOE A JAPIE EH DOE.

  De supermarketen in Suriname zij heel goed ingericht,daar kunnen AH,Digros,C1000 niet aan tippen,idd ze zijn heel overzichtelijk alles staat geordend,dus weg met die wannabee toestanden,geen supermarkten naar AH model.


  Maak melding
 16. Wat een hoop gezever. Je hoeft maar naar de choi aan de mungrastraat te gaan om te zien dat die man gelijk heeft en dat het niet alleen (re) emigranten daar boodschappen doen.
  Gelukkig bepaalt de vraag of zich iets ontwikkelt en niet een aantal idiote nationalisten die vanuit hun ivoren toren maar wat uit hun nek zwetsen.


  Maak melding
 17. Pepper nr. 1 je bent kortzichtig. De investeerders hebben verstand van zaken en doen het zowel voor de lokale bevolking als voor de toerist. Niemand dwingt je om je inkopen in een AH-achtige winkel te doen. En wees niet bang,want de Surinaamse supermarkten worden niet opgedoekt, maar blijven gewoon bestaan naast de”Ah-achtige” winkels.Ik persoonlijk ben blij met de komst van zo’n supermarkt naar Nederlands model, want ik ben kritisch ingesteld. Iedereen weet dat de supermarkten in Suriname vaak vervallen produkten verkopen. Denk maar aan die “pindakaas-affaire” van niet zo lang geleden of aan produkten met kankervewekkend stoffen. Nee, geef mij maar een supermarkt naar Europees model, want wie wil er nou kanker krijgen?


  Maak melding
 18. Het vrije ondernemerschap moet zijn loop hebben en uiteindelijk zal de consument uitmaken of er daadwerkelijk behoefte is aan een AH-achtige supermarkt in Suriname. Maar één ding weten we nu al: de economie kent geen huidskleur!


  Maak melding
 19. Leuke reacties allemaal.. Je merkt wel dat het concept van verandering en groei voor sommiggen moeilijk te slikken is. “Stilstand is achteruitgang” mensen! De reden die aangedragen wordt voor dit plan slaat inderdaad nergens op, maar om nu direct het hele plan af te kraken?


  Maak melding
 20. waarom ruzie over dit onderwerp. ach ja er zijn zoveel mening verschillen en dat moet je respecteren. waar ik me druk om maak is dat Omoe snesie overal de vinger in de pap heeft en daar maakt niemand zich druk over.
  nog ff dan dan heb je niks meer over te zeggen en kan je de chinese taal gaan leren en intregreren in je je eigen land . denk maar overna.laat de chinesen maar blijven in hun ….land en zoals ik gelezen heb ze spreken alleen hun fucing taal ze zijn nooit geintregreerd.

  thiktwice


  Maak melding
 21. Beste,

  Suriname heeft allang kwaliteits supermarkten, ik koop o.a. van Dobbe kroketten, Ouwehandsharing, Morra kroketten frikandellen etc in de Choi’s supermarkt aan de J.Mungrastraat. Iedereen die hier verblijft weet dat er wel kwaliteits supermarkten zijn…..


  Maak melding
 22. Ik vind het pure onzin, omdat nu de witte mannen zich gaan vestigen in Switi Sranan, het land dat zij hebben geplunderd, in de steek hebben gelaten en het land die zij overal zwart hebben gemaakt dat het een drugs en derde wereldland is.

  En als er zo een supermarkt er moet komen dan maar liever via Amerikaans of Aziatisch model.
  Die Hollanders hebben er toch al 1 op de Antillen geopend en zo hoort het ook, de Antillen of een deel ervan behoort tot Nederland, Suriname niet meer en de geschiedenis hoef zich niet te herhalen.

  Waarom heb je nooit een Surinamer horen klagen dat zo een supermarkt er niet is?? Omdat wij srananmangs tevreden zijn met wat we hebben, ongeacht of we in Nederland wonen en met vakantie terugkeren naar “huis” of dat we in ons lekker landje wonen.

  Er is toch van alles te vinden wat we nodig hebben in de Surinaamse winkels??
  Door de komst van deze ah-achtige supermarkten gaat het de kop kosten voor de winkeliers die er nu zijn want al die witte mannen gaan daar en de toeristen maar ze snappen niet dat het veel duurder zal zijn.

  De huidige winkels zijn juist leuk en je kan er tot laat terecht voor alles. Natuurlijk zijn er weleens produkten over datum maar wil je zeggen dat dat in Nederland helemaal niet voorkomt?? Daar wordt er niet eens opgelet ze graaien iets uit de schappen,vreten het op en zien later pas dat het misschien wel over datum is.

  En geloof me nou maar er zijn genoeg Surinamers die zelf zo een supermarkt op kan zetten maar voor de Surinamers is het niet noodzakkelijk.

  Omdat de Turken in Nederland de supermarkten zwaar aan het concurreren zijn willen ze hun hoofd ergens anders in steken en de ondernemers in Suriname kapot maken.

  De euro-surinamers en de hollanders hebben er behoefte aan?? Dan hadden ze het land maar nooit in de steek moeten laten!!

  Ze zijn er aan gewend??
  Dan moeten ze zich zelf maar aanpassen in Europa wonen er ook Surinamers maar die kunnen ook niet alles doen wat ze gewend zijn in hun eigen land.Intergreren toch?? Inburgeren toch??

  Ik vind wel dat Surinamers moet moderniseren maar ik vind het belachelijk dat er dingen moeten veranderen door en voor anderen die niks (meer) met Switi Sranan te maken hebben.

  Het land moet moderniseren zodat de Surinaamse bevolking er profijt en gemak van heeft, zij hebben het recht van spreken want die hebben goede tijden en slechte tijden in Suriname meegemaakt zonder hun koffers te pakken om naar het zogenaamde paradijs Holland te gaan.

  Waarom vestigen zoveel Hollanders zich opeens in Suriname?? Zijn ze niet bang dat ze bruin gaan worden??
  Wij waren toch de bruintjes?? Wij hadden toch een rare accent?? Wij waren toch onderontwikkeld??Wij zijn toch lui??Wij komen toch altijd te laat??Onze eten stinkt toch als het gekookt wordt??


  Maak melding
 23. De trotsheid van velen hebben ertoe geleid dat ze niet meer nuchter kunnen denken. Dit leidt verder tot ondergang. Er vindt geen blikverruiming meer plaatst. Verandering is noodzakelijk in Suriname. Elke verandering biedt nieuwe kansen voor het land en het volk. Waarom zou je ontwikkelingen tegen houden als je zelf niet in slaagt om die veranderingen te realiseren. Landen en regeringen die inderdaad van hun land houden, volgen veranderingen in de wereld op de voet om de kansen die daaruit voortvloeien met beide handen te grijpen zodat ze daardoor hun land verder kunnen opbouwen.

  Dit geld namelijk voor enkelen hier die ook hun meningen geven over..hoe trots ze kunnen zijn met Suriname… Dit is logisch.. Iets wat iemand ter harte gaat zal altijd proberen emotioneel te reageren op veranderingen. Het rationeel denken en handelen biedt meer economische groeimogelijkheden.

  Maar vergeet niet dat Suriname zich slechts isoleert van de buitenwereld.
  In suriname moet je eerst belasting betalen en daarna investeren.
  Kennis die in geindustraliseerde landen verkregen zijn, worden niet gebruikt om het land op te bouwen maar worden tegengehouden vanwege emotionele overwegingen.

  Het is duidelijk dat er nog een strijd wordt gevoerd tussen Surneds en Suri’s. Suri’s gunnen Surneds niet. Surneds hebben zich ontwikkeld in een geindustrialiseerd land en volgen veranderingen op de voet. Bij hun komt het idee ook op …Waarom kunnen wij dit niet in ons geliefd land uitvoeren en wat economisch gezien heel goed uitkomt. Hierbij wordt niet gedacht aan zichzelf maar wel in s’Landsbelang.

  Suri’s denken alleen aan zelfverrijking. Dit maakt dat men anderen niet kunnen gunnen die een beetje meer hebben dan zichzelf.

  Hoeveel geld wordt jaarlijks niet ingepompd in Suriname. Nederland heeft zelf zoveel moeite dat zoiets gebeurd. Zij weten precies dat het geld dat het land verlaat niet gebruikt worden om de nationale bedrijven te steunen middels het kopen van producten van deze bedrijven.

  Dit gedachte gang leeft nog niet in Suriname.
  Als de toerisme eens ophoudt , zullen bedrijven als Torarica,het Vat etc.. zelf merken in hun zak. Wat Suriname niet doet is ,suriname stimuleert de productie bedrijven niet. Alles moet geimporteerd worden. Waarom kan het niet in Suriname gemaakt worden en geexporteerd worden naar landen als Trinidad etc.

  Maar nee, Jaloezie en trots moeten we hebben..
  Het bovengenoemde heeft Bush veel geld gekost en heeft Saddam zelfs het leven gekost… Dus keep your eyes open…
  ……..PePPer…..


  Maak melding
 24. Carla de Beest nr. 10 wees maar niet bang, niemand wordt gedwongen zijn boodschappen in een “AH-achtige” supermarkt te doen. Volgens het krantenartikel neemt de behoefte aan ee full-service supermarkt naar Nederlands model steeds meer toe in suriname. Ook ik heb behoefte aan zo’n supermarkt, want ik ben erg kritisch ingesteld en ik wil waar voor mijn geld. Ik wil geen vervallen produkten of produkten met kankerverwekkende stoffen. En Carla, het gaat niet alleen om de overzichtelijkheid van de supermarkt, maar ook om de klantvriendelijkheid. De meeste Surinamers zijn ontzettend gastvrij, maar niet klantvriendelijk. Gastvrijheid en klantvriendelijkheid zijn 2 verschillende begrippen. De meeste Surinaamse winkeliers en verkopers zijn niet klantvriendelijk, met ander woorden: ze zijn onbeschoft voor de klant. Daar moet wat aan gedaan worden, vandaar de behoefte aan een supermarkt naar Nederlands model. Want laten we eens eerlijk zijn, ze zijn hier in Nederlanden veel klantvriendelijker dan in Suriname. Hier is de klant koning.


  Maak melding
 25. Go AH Go. En na jullie komt Lidl, Aldi, Vomar en C1000. En misschien Hema en C&A. Het nivo van de verkoopster zal zeker omhoog geduwd worden anders verliezen de typische surinaamse winkels klanten. Want als je iets simpels aan een verkoopster in suriname vraagt krijg je steevast te horen’ik weet het niet meneer, ik zal het aan de baas vragen’. Produktkennis is ver onder de maat.


  Maak melding
 26. In de regio zijn er genoeg Supermarktketens
  die een grote vestiging zouden willen openen in Paramaribo.
  Uiteindelijk profiteerd iedereen hiervan.
  * groot aanbod van nieuwe produkten.
  * voedsel pakketten uit NL zijn dan niet meer nodig.
  *Inkoop bij Surinaamse ondernemers, denk hierbij aan verse vis, groente,fruit en andere produkten.
  * veel werkgelegenheid.
  * Traditionele winkelier wordt gestimuleerd om te na te denken over z’n bedrijfsvoering.

  http://www.smrey.com/smr/index.asp

  http://www.carrefour.com.br/

  http://www.bompreco.com.br/institucional/lojas/index.html


  Maak melding
 27. Een moderne supermarkt volgens internationaal model speelt in op de behoeften van de nieuwe generatie ingezetenen. Dit is innovatie van de winkel beleving in suriname. Maar volgens de krabben mentaliteit kan dat niet tenzij het door mensen uit de eigen gelederen wordt opgezet. Gelukkig is in de wereld gebleken dat de mentaliteit van innovatie het altijd heeft gewonnen van de mentaliteit van maak geen golven. Is dus slechts een kwestie van tijd.


  Maak melding
 28. Nr 4 : Prik
  Beste Prik ; kom eens een kijkje nemen , wij hebben b.v de winkel Blokker – Nl – ;
  Is die winkel voor de gewone man / vrouw .
  Nee , die hebben een andere doelgroep .
  Behalve dat jij niet goed gelezen hebt , wat er geschreven is , reageer je als een !@$^!^.
  SVP ; GOED LEZEN EN DAN COMMENTAAR GEVEN .

  Nr.5 : awaj
  Ik ben trots dat ik Surinamer ben , voor jou geld het zelfde .
  SVP ; GOED LEZEN EN DAN COMMENTAAR GEVEN

  Note * Ik woon in Nederland – die middelen heb ik dus niet nodig ; en ik woon ook in Suriname ;
  Jammer voor jouw commentaar , jammer voor jouw slimme opmerking .
  Toevallig kan ik alles kopen wat ik wil in Suriname , en zo een winkel zou ook heel leuk voor mij zijn , ook ik ben AH gewend in Nederland , maar toevallig gaat het niet om ,
  Het gaat om de Surinaamse bevolking die het niet zo breed heeft .
  * Als ik in Suriname ben : dan pas ik mij aan Suriname , en niet andersom .
  anders kan ik gewoon wegblijven .
  Ongeacht de status of financieele mogelijkheden .
  In het leven , als jij het goed hebt { toevallig } is het ook goed om naar je naaste te kijken en te helpen ;
  Morgen kan het eens anders zijn , dan zie je zelf wat het betekend .

  Nr. 6 : De passant
  Oke misschien heb jij gelijk ,
  maar het gaat om de Surinamers die daar wonen ; begin iets voor die mensen te doen , voor je aan de buitenlanders begint .
  Als de buitenlanders niet komen , veranderd er dus niets ?

  Nr. 7 : jason
  Ook voor jou geld ;
  SVP GOED LEZEN en dan commentaar .
  Er staat duidelijk ;
  Het plan opzicht is ok , maar het argument vind ik dus pure onzin

  Nr.8 : pablo
  Jij bent het type ….. niet kunnen lezen
  en dan met bruut geweld , commentaar geven .
  SVP ; even terug naar de schoolbanken en wat aan je opvoeding doen .
  Weet jij wel waar over het gaat ?

  Nr.9 : Pedro
  Ben ik met u eens , maar ik heb aan gegeven dat het plan oke is , maar het gaat om het argument dat men gebruikt .
  Vergeet niet dat er aantal winkels zijn , die heel goed bevoorraad zijn , maar helaas te duur voor de doorsnee Surinamer .
  Een Ah opzetten , met vrije dure producten is niet de oplossing ; een aldi of C1000 zou beter zijn voor de doorsnee Surinamer .
  * Waarom altijd eerst ruimte creeren voor de elite ?

  Nr 2: Hetzalnietwaarzijn
  Nr 3: Pri
  Bedankt voor de aanvulling .
  Volledig mee eens , Thanks .


  Maak melding
 29. Als er behoefte is aan een moderne en ruim gesorteerde supermarkt zal die er ook ongetwijfeld komen; onder welke naam dan ook.
  Daar is niks mis mee.
  Suriname bestaat niet alleen uit arme mensen.
  Die zullen omoe echt niet in de steek laten al was het alleen omdat zij dat financieel anders niet kunnen trekken.
  Voorheen had je de Hola (Kersten),Glen’s Supermarkt en Bainatsah in het centrum van de stad. Die overstegen ook het niveau van de Chinees op de hoek. De behoefte aan wat “luxere” winkels was er toen dus ook al.
  Waarom nu dan niet?!


  Maak melding
 30. Pepper, ik blijf erbij. Elke goede supermarktketen is welkom in suriname. Dat noemen ze globalisering. Waarom wel het “chinees-op-de-hoek-die-van-alles-verkoopt model, maar niet een AH? Wordt suriname er slechter van? Neen. Het lijkt erop dat zodra er iets ‘nederlands’ in suriname wordt ingevoerd het aanpassingssyndroom bij vele negatievelingen naar boven komt. Wat dat betreft zijn sommige surinamers net rare hollanders. Ze hoeven in suriname niet de nederlandse mentaliteit over te nemen, maar werken volgens de nederlandse ordentelijkheid en systhematiek zou op vele cruciale gebieden in suriname helemaal niet misstaan.


  Maak melding
 31. Sranan man law wat een onzin… niet zij die daar komen wonen moeten kopen..nee !!!
  anders ga jij niet weg uit Holland.

  Maar de Suri’s die daar zijn en wonen.
  Zij moeten kopen als zij dat willen.

  Maar ik ga Holland niet verlaten om Holland is Su te zoeken.
  Su is Su en dat is al heel mooi…

  Ik wil nog zo graag bij de onsbelang bitawirie halen, maar ja de tijd blijft niet stilstaan.
  Maar echt geen Apie of AH achtig hoor.


  Maak melding
 32. Dit snap ik niet zo goed.
  Een plaatselijke supermarkt kan toch opgetuned worden.
  geven we weer alles weg?
  Kijk als die blanda’s AH willen moeten ze extra belasting betalen. dan is er geen man overboord.
  We zijn gastvrij en buitenland vriendelijk toch.
  Leve HOLAvan toen.


  Maak melding
 33. M. Fleur, inderdaad de HOLA supermarkt.
  En beste Pepper, ik heb niet beweerd dat het per se een Albert Heyn supermarkt moet zijn, maar wel eentje die de uitstraling heeft van een Albert Heyn.
  Voor mijn part mag het Omoe snesie of Pawiro heten, als het maar een professionele uitstraling heeft.
  Trouwens beste mensen, de opmars van de Nederlandse winkelketens in Suriname is al begonnen met de komst van Blokker en Zeeman.
  Wie volgt?


  Maak melding
 34. Geachte redactie,

  Eerlijk moeten wij bekennen dat wij voor het eerst met zoveel plezier kennis genomen hebben van de reacties.

  Niet alleen vanwege de inhoud, maar ook vanwege de ‘overzichtelijke wijze’ van schrijven. Het leest nu veel prettiger. En geïnteresseerden zullen het zeker met ons eens zijn.

  De schrijfstijl van bijvoorbeeld Pepper, (reactie no.31) heeft veel indruk gemaakt, heel apart, alles in een klap, zelfs revolutionair kan je die noemen.

  Maar ook de reacties van onder andere; ‘HetZalNietWaar’ (reactie no.2), Su (reactie no. 24) en ‘Sneki-tere’ (reactie no. 25), hebben ons veel plezier gedaan. Heldere schrijfstijl met prima inhoud voor onze jongeren. Bedankt voor jullie bijdragen.

  Echter is het beslist niet de bedoeling om de andere ‘gereageerden’ tekort te doen, maar waar het om gaat is dat onze jongeren vooral, op deze wijze en met een gerust hart een voorbeeld aan ons kunnen nemen.

  Weet dit:

  WIJ ZIJN ALLEMAAL ‘IEMAND’ EN ELK VAN ONS IS ‘HIER’ OM EEN BOODSCHAP ACHTER TE LATEN VOOR ‘WIE DAN OOK’. JE ZAL ‘IEMAND’ RAKEN EN NIMMER ZAL JE WETEN ‘WIE’, HET GAAT NIET OM ‘EGO’. WAAR HET OM GAAT IS DAT ELK VAN ONS IETS TE BIEDEN HEEFT, HOE GROOT OF HOE KLEIN DAT OOK MOGE ZIJN..

  VANDAAG ZIJN WIJ HIER, HELAAS NIET VOOR EEUWIG, ANDEREN ZIJN ONS VOORGEGAAN. MAAR ZEKER HEBBEN WIJ VOOR HET EVEN AAN EEN GENERATIE DIE NA ONS KOMT, IETS TE BIEDEN, OOK AL HOUDEN WIJ NIET ALTIJD VAN ELKAAR.

  Maar weet,

  dat er ergens iemand is – je zal er misschien nimmer achter komen wie – iemand die je met je reactie geraakt hebt, bewust of bewuster gemaakt hebt en als gevolg daarvan, in stilte,

  van je is gaan houden.

  Grantangi, soso lobi.


  Maak melding
 35. peper hou op met je onrealistische geklets. in ieder land heb je elite en middeklasse, zonder hen kan de onder klasse niet bestaan. dat is een onomkeerbare wet. het is logisch dat er zaken worden gecreeerd voor zij die het kunnen betalen en op den duur profiteerd iedereen ervan ook de onderklasse, werk gelegenheid enz. ik snap niet waarom er mensen zijn die denken dat suriname op een ander planeet zit er niet op aarde. voor suriname gelden geen andere wetten dan voor de rest van de wereld. waarom denk je dat Trinidad de china van het caribisch gebied wordt genoemd. omdat ze zich niet zo achterlijk nationalistisch opstellen als suriname de afgelopen jaren heeft gedaan. Gelukkig begint ook in Suriname het besef door te dringen dat het land zich open naar de wereld toe moet opstellen. Suriname is het enige land in het caribisch gebied met een zogenaamde revolutie en ook een van de armste en minder ontwikkelde landen. toch zijn er lui die die revolutie nog verdedigen. kow drai ano par boto het is nog nuiet te laat dat gasten als peper ingaan zien dat hun ideeen niet in het voordeel van het land zijn


  Maak melding
 36. no.1 peper en consorten jullie snappen er geen snars van!!
  A.H. wil gewoon geld verdienen en willen de figuren uit ned. heus geen dienst bewijzen door daar een A.H. neertezetten.
  Jullie snappen maar niet dat blanken met hun portemonee denken i.v.m. met gevoel.
  Trouwens welke surinamer in het algemeen zit op A.H. te wachten!!
  We letten zelf wel op de kleintjes!!


  Maak melding
 37. Nr 40 . Prapie .

  Fawaka , als jij mijn stelling leest , komt het bijna overeen met de jouwe .
  Alleen jij pakt het keihard aan , en ik wil het op een iets bedekte wijze brengen .

  De grap van alles is dat je in bovenstaande reacties kan zien , dat de 98 % in het buitenland woont , en Suriname alleen kennen van 4 weken vakantie .
  oordelen over van alles en nog wat :
  Ik vraag me af of hun mening wel het zelfde zal zijn , na +/- 6 maanden wonen in Suriname ;
  Per maand krijgen zij het ook het gemiddelde maand in komen van een ingezetene , en daar mee moeten zij het dan ook doen .
  Ik denk dat het woord AH – Blokker etc niet meer in hun mond zal voorkomen , maar gewoon
  de markt – combe markt – kwatta weg markt .

  Kersten had zijn supermarkt ! waar is die gebleven .[ en zo zijn er nog enkele geweest]

  Mensen blijven jullie maar aan geven , voor uit gang etc etc – niet achter blijven – dom etc ;

  De kern van het artikel was en is nog steeds
  AH keten moet in Suriname komen voor al die gasten uit het buitenland die in Su komen wonen – en dat NOEM IK ONZIN .

  Waarom ; als die buitenlanders niet komen ,
  komt AH dus ook niet ; het idee zou dus ook niet zijn ontstaan .

  En ik vind ; Er moet voor uitgang komen , in welke vorm dan ook , maar niet onder de noemer van
  DE BUITENLANDERS KOMEN DUS ER MOET AAN HUN BEHOEFTE AAN GEPAST WORDEN !!


  Maak melding
 38. nr.39 Krassi yu fout helemaal..dus jij bent ook de man met het delen van een volk van jij wil jij niet.
  Hoger-Midden-Lager-Laagste..klasse.

  Het gaat hier om iets dat geen verbetering brengt in de Su. man/vrouw leven.
  Maar niks anders dan LUXE.
  Een soort AH zou kunnen, maar wees eens eerlijk is het nodig.

  Als je wilt mag jij elke week boodschappen halen.
  Bigi man spelen, ti yu bloot a son tik faja mi sa yere yu smoel.
  Luxeboi dat jij wil spelen.


  Maak melding
 39. Het is het goed recht van nederlanders om een gat op te vullen die door ekte ekte surinamers bewust onberoerd wordt gelaten. Met een AH-achtige supermarkt zullen de lokale producenten er zeker garen bij spinnen. Daarbij worden ze gedwongen om hun produktie en kwaliteit van hun produkten te verhogen. Er moeten meer van dat soort zaken komen in de binnenstad van suriname want hun verantwoordelijkheid (die de ingezetenen niet hebben)gaat veel verder dan het plekje van de eigen winkel, maar ook voor hun omgeving.


  Maak melding
 40. Prapie,
  surinamers zitten volgens jou niet op AH te wachten, maar als je een doos met AH levensmiddelen en overige gebruiksgoederen naar ze stuurt in suriname moet je eens opletten hoe gretig ze het soldaat maken. And so what als AH gewoon geld wilt verdienen? That’s economie. Die honderden surinaamse toko’s in nederland verdienen ook hun geld. Ook zwarten denken aan hun portemonee hoor, daar is niks mis mee. Jammer dat de surinamer niet de daadkrachtige zakelijkheid heeft van de nederlander, anders zou de surinaamse economie er veel beter uitzien dan thans.


  Maak melding
 41. Een AH in Sranang?Loekoe,mi no tege wang investering foe di mang,ma taigi eerlijk,laten we eens eerlijk naar bepaalde produkten kijken van de AH,welke Sranangmang zal een “nep” roti van knor gaan kopen in AH?De Hindoestanen en andere Sranangmangs zullen zich kappot lachen om die shit.Wie gaat dure kleine beetjes groenten verpakt in materiaal kopen wat ook nog niet eens vers is en dat terwijl je dagelijks verse groente goedkoper op de markt kan gaan kopen?

  De Surinamer in Sranang zal echt niet die smakeloze 3es of euroshopper cola/Sinas gaan kopen en opdrinken,zie ik echt niet gebeuren,dan drinken ze nog liever Fernandes soft,baja!!Dan die dure zalm fillet,is een dure grap,het smaakt van geen kanten,dan kan je liever een lekkere verse red snapper of een sweetie jarabakka op de markt gaan halen,zo vers van de pers!!!
  Verpakte “Nederlandse” nasi,bami,macaroni en andere smakeloze rotzooi vermengd met chemische stoffen,boooooii hahahahaha,is gewoon een lachertje,haast NIEMAND zal die smakeloze ghemische troep gaan eten!

  “Nederlandse” garnalen van AH te koop in de schappen,kost nog een fortuin ook,woeiiiiiiiiiiii hahahaha en dat terwijl je in Sranang levensgrote Gamba’s op de markt vele malen goedkoper kunt gaan halen.
  Nederlands puntjes die je ook nog eens zelf moet gaan bakken,de smaak laat te wensen over,dus hoe dan?Want Surinamers houden van echte lekkere Surinaamse puntjes!En zo zijn er nog een hele hoop andere produkten die de Surinamer volstrekt niet lekker zal vinden en dus ook niet zal gaan kopen.
  Kijk,uitzonderingen daar gelaten voor wat betreft de standaard produkten zoals olie,snoepen en bepaalde zuivel produkten (maar die kan je tegenwoordig ook in de Chinese of Hindoestaanse en andere supermarkten in Suriname vinden).

  Wil de AH (Als dat ook echt de AH zal zijn) de Surinaamse en dan met name de mensen van Paramaribo als primaire klanten trekken,dan zullen ze wel hun concept op bepaalde produkten drastisch moeten gaan veranderen,want Surinamers kenende gaan altijd af op de smaak en op de prijs!

  En als dat niet gebeurd,dan zullen over het algemeen alleen die bakkra’s en wellicht misschien sommige Surinamers die smakeloze troep gaan kopen in de AH (standdaard produkten uitgezonderd).En volgensmij kan dat nooit de bedoeling zijn van een bedrijf,want je wil je produkten verkopen aan een zo breed mogelijk publiek,of zie ik dat verkeerd?


  Maak melding
 42. Misrefi (nr 45), je heb helemaal gelijk want alles is zo als jij het beschreven heb. In Sranan hebben we alles vers en dan maakt het niet uit of je het in onze leuke winkeltjes, op de markt of van je eigen erf haalt. Sowieso is het niet met gif bespoten troep.

  Hoeveel eigen nederlandse produkten verkopen ze in de zo moderne supermarkten van ze??

  Bijna alles in buitenlands, ok ze maken het wel in witmang kondré maar van oorsprong zijn het buitenlandse produkten.

  Die Knorr dingen zijn echt grappig man, die witte mannen eten die rommel omdat ze niet weten hoe het hoort te smaken.

  Van mij hoeft die supermarkt van ze niet te komen voor de Hollanders ipv dat kunnen ze liever een paar kleinere markten opzetten in de buurten die iets verder van de huidige markten liggen zodat die mensen ook dicht bij huis terecht komen als ze iets snel snel nodig hebben.

  Suriname moet niet veranderen om anderen, anderen moeten veranderen voor Suriname als ze zich in het land bevinden en dat heet aanpassen.

  Ik vind dat die witte mannen zelfs in Nederland een inburgeringstoets moeten maken in het SrananTongo zoals iedereen dat ook moet doen als ze in Nederland willen blijven.

  Keihard terug doen wat ze zelf ook doen.
  Wat willen ze in Suriname die witte mannen??
  Laat ze opschouten!


  Maak melding
 43. mensen wakker worden we willen allemaal dat er in vesteerders naar suriname komen voor mij maak het niet uit wie komt als de mensen in suriname een baan krijgen er is op de antillen ook AH. en niemand is verplicht om naar dat soort supermarkt te gaan.en volgens mij is er al ook een zeeman in paramaribo en ik heb geen enkele nederlander daar zien werken maar aleen surinamers.

  Maripa


  Maak melding
 44. Wat een poeha om niks. Als er voldoende vraag is naar een moderne supermarkt naar het model van AH dan zal die er komen. Kwestie van vraag en aanbod. De ondernemer die dit opzet zal het aanbod afstemmen op de vraag van potentiele kopers. Lijkt me logisch, het koopgedrag in de tropen is niet hetzelfde als in NL en dat geldt ook voor de smaak van de consument in Suriname. Al diegenen die niet tot de doelgroep behoren zoals pepper, zullen de supermarkt waarschijnlijk niet bezoeken en hun ouderwetse oemoe snesi en onsbelang blijven bezoeken. De doelgroep die wat moderner en urbaan leeft zal er wel baat bij hebben zoals de expats, buitenlandse werknemers en toeristen uit NL. Zij zullen er gebruik van maken. Als hun koopgedrag groot genoeg is zal de supermarkt blijven bestaan zoniet gaat die failiet. Zo is iedereen blij, toch?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES