Chaos in Surinaams natuurpark wordt aangepakt

7

PARAMARIBO, 16 aug – De chaotische toestanden in het Brownsberg natuurpark zullen worden aangepakt. Dit zegt minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie. Illegale goudwinning en jacht op beschermde diersoorten zullen niet langer getolereerd worden. wel wordt nog even gewacht met concrete stappen.

“We hebben een onderzoek laten instellen naar illegale en gewapende activiteiten. Het is beschermd gebied, maar mensen lopen er met vuurwapens rond”, zegt Santokhi. De ministerraad heeft reeds groenlicht gegeven voor optreden. Justitie & Politie en Defensie bekijken samen hoe de aanpak zal geschieden. Er spelen ook sociale omstandigheden, waar rekening mee gehouden moet worden.

In het natuurpark bevinden zich grote aantallen bedreigde dier- en plantesoorten. Brownsberg grenst aan het leefgebied van de Saramaccaners. Volgens minister Jong Tjien Fa van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer zijn mijnactiviteiten van leden van deze stam altijd “gedoogd.” “Nu horen we dat er gewapende personen rondlopen en vreemdelingen worden ingezet voor het mijnen.” Dat gaat weer te ver.


7 REACTIES

 1. Smithsonian in Amerika stuurt verzamelaars naar Suriname om materiaal voor Amerika te verzamelen. Laats over nieuwe soorten van Suriname. Meer dan 10.000 exemplaren zijn verzamelt (2005-2006) en naar America verstuurd en tot heden heeft Suriname de helft nog niet ontvangen. Ze zeggen in Smithsonian dan op het exportvergunningen (gegeven door L.B.B.) niet staat dat ze Suriname wat moeten geven. Een normaal mens weet dat je de helft moet geven. Nieuwe soorten moeten in Suriname bewaard worden en dat doen de buitenlanders niet. Al mijn nieuwe soorten bewaar ik in Suriname. Nederland is boos op mij, ze willen niet dat ik mijn materiaal in Suriname moet bewaren en ik mag de Nederlandse Universiteiten niet meer bezoeken. Ik wou Surinaamse materiaal lenen en ze willen niet. Zelfs foto’s nemen mag niet, je moet eerst met grote geld komen. Jullie weten zelf dat als je wat nieuw schrijft, dat je eerst de andere eerder beschreven soorten moet zien. Dat krijgt je van als je buitenlanders in dienst neemt. Eigen schult Suriname, dat komt er van als je je eigen volk kleineert. Ik sprak iemand van De Universiteit van Suriname. Hij vertelde mij, dat ze zijn diploma niet willen waarderen en dat Nederlanders en Belgen de baas over de collecties zijn. Surinamers worden dom gehouden!


  Maak melding

 2. Natuurlijk lopen daar mensen met vuurwapens rond. Dat is niet zo vreemd gezien de grote aantalen djuka rovers daar. Is men misschien vergeten dat het tot de dag van vandaag nog onveilig daar is, men kan niet eens ongestoord een weekendje naar brownsberg gaan zonder bang te zijn om beroofd/vermoord te worden.
  Santokhi doet z’n best maar de politie is geen superman, ze kan niet overal aanwezig zijn.


  Maak melding

 3. @nr 4. Natuurlijk zal El Vene hem tegenhouden, Vene zorgt immers voor z’n eigen mensen.
  Die hele onveilige situatie te Brownsberg zou Vene zo kunnen oplossen. Gewoon het leger er op afsturen en alles ‘zuiveren’.

  Maar ja El Vene zou dat z’n eigen mensen nooit kunnen aandoen. Dus de burgers die naar daar gaan moeten maar voor hun eigen veiligheid zorgen d.m.v. alle mogelijke middelen.


  Maak melding

 4. Het aanpakken moet men met een zeer grote korrel zout nemen, als je de situatie na twee jaren bekijkt blijkt die alleen maar chaotischer te zijn!
  De dynamiek van de surinaamse overheid is ons al 50 jaar bekendt!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.