Suriname ligt slecht bij investeerder

27

Buitenlandse investeerders mijden massaal Suriname. Dit blijkt uit onderzoek van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caraïbisch Gebied (Eclac) schrijft Het Reformatorisch Dagblad. Suriname staat onderaan de lijst van landen in de regio waar buitenlandse ondernemingen en financieringsmaatschappijen geld in willen steken.

Vooral het slechte economische klimaat en de gebrekkige wettelijke bescherming die de Surinaamse overheid biedt, zorgen ervoor dat veel ondernemers elders hun geld investeren. Daardoor is het land volgens schattingen van Eclac in de afgelopen tien jaar zeker 100 miljoen euro misgelopen.

Trinidad en Tobago is veruit koploper als het gaat om het aantrekken van buitenlands kapitaal. Sinds 1997 is in de eilandenstaat, die wordt beschouwd als het Hongkong van de regio, al meer dan 600 miljoen euro door buitenlandse bedrijven geïnvesteerd.


27 REACTIES

 1. 100 miljoen euro schoon aan de haak wordt weggegooid. het enige wat je hoeft te doen is faciliteiten creeren. wat is de toegevoegde waarde van jou als regeerder als je nieteens dat kunt en 100miljoen euro verkwanselt.


  Maak melding

 2. Zoveelste bewijs van het onvermogen van regering, DNA en ambtenaren. Kunnen we de hele troep niet naar huis sturen!
  Weg met al die oude politici en oude politike partijen (Beslist Incl Bruns, Smo DDB, Bosje etc.)


  Maak melding

 3. Als jij zelfs niks wil ondernemen, altijd maar op giften zit te wachten en te brullen.
  Genoeg aluminium enz. maar nergens een halffabricaat.(maar alles import en nogmaals import)Su eigen produktie hebben wij van de zogenaamde leiders aangenomen dat het rotzooi moet zijn.

  Geen geloof in eigen kunnen…wie zal dan ooit in iets van jouw geloven.

  Investeerders zullen bang zijn door domoren politiek en boevenbende gedrag.


  Maak melding

 4. Wie heeft het land opgebouwd? De helft wil werken en de andere helft niet. Niet werkenden willen veel vrouwen, maar kunnen een kleine broekje voor hun vrouw niet kopen laat staan een condoom en eten. Anderen die in het buitenland zitten, sparen en blijven sparen. Ze eten heel zuinig en gaan niet feesten. Ze investeren in Suriname en daar beginnen de problemen. Belasting betalen voor de koeien en noem maar op. De andere helft wil niet werken, zitten of staan op de hoek van de straten. Waar halen ze het geld van daan? En maar gillen dat Chinezen de banen pakken. Vraag ze daar of ze willen schilderen, timmeren of in de landbouw werken. Hard werkende Surinamers worden overal gepest. Investeren moet van je eigen volk komen. Goud is al gratis weg gegeven. Pest je eigen hardwerkende volk niet met de belastingen.


  Maak melding

 5. Hier wordt je toch moedeloos van als je dit soort berichten leest!!
  Waarom in hemelsnaam wil het maar niet lukken met Suriname?!
  Zelfs in Guyana boekt men betere resultaten.
  De president van dat land trekt erop uit om geld aantetrekken voor zijn land.
  Die van Suriname laat zich nieteens in eigen land onder het volk zien en verschuilt zich in zijn ivoren toren!
  Wanneer is hij in Sarammaca, Coronie of Nickerie gezien?!
  Hetgeen in Suriname gaande is lijkt wel een gebed zonder eind!!
  Het blijft maar doorsudderen,omdat wij toch geld blijven sturen om de boel daar draaiende te houden.
  Indirect zijn de Surned’s mede schuldig aan hetgeen zich in Suriname voltrekt!
  De samenleving daar voelt de noodzaak niet zelf tegen het wanbeleid te protesteren, omdat ze toch geld of een pakket krijgen toegestopt.
  De vraag is hoelang deze situatie nog moet/zal duren voordat er een generatie komt die hier een nieuwe wending aan zal geven?!
  Ikzelf heb de moed opgegeven!


  Maak melding

 6. Buitenlandse investeerders zijn goed geinformeerd voor wat betreft de werksfeer in suriname.Ze zijn ook bang voor de BONDEN>in Su verdienen we meer dan in onze buurtregio,dankzij de inspanning van de vakbaond,maar heeft ook een keerzijde….wekgevers willen het minimale uitgeven ,maarde maximale winst binnenhalen.Dat na tori…tok!


  Maak melding

 7. @ Neus jij in het graf,vakbond oplichter.

  Onder DDB. zou dit niet kunnen gebeuren,deze zelfdebende heeft hij in de jaren tachtig opgeruimd,deze fronters zijn gewoon te stelen het is erg lastig kleptemoney te hebben.

  Akuba


  Maak melding

 8. vindt je het gek dat ze niet willen investeren in Sur. jaren lang zelfde regering zit er geen enkele vooruit gaan.
  het wordt tijd vooor een andere regering,
  wie weet wanneer er weer een verkiezing is in Sur


  Maak melding

 9. De vraag rijst bij mij op of wij binnen s’landsgrenzen wel over die kwaliteiten beschikken. Uiteraard is dit bericht meer een bevestiging van de jarenlange malaise in ons land. Je gaat je steeds meer afvragen of onze regeringsleiders het niet kunnen, niet willen of een combinatie daarvan. Als wij niet over die kwaliteiten beschikken, kan dit toch ingekocht worden? Ook dat is een investering. Hoe kun je in hemelsnaam verwachten van deze boevenbende dat zij dit land naar een hoger niveau tillen? Hoe kun je een crimineel als Brunswijk toelaten tot het parlement? Nou neem ik Brunswijk als voorbeeld, maar er lopen nog meer rond binnen het parlement. Deze gasten hebben niet eens een middelbare opleiding genoten. Zij zijn niet instaat een wetswijziging te beoordelen. Velen van hun weten niet eens wat het woord “economie” betekent. Voor de gein moet binnen het parlement een psychologische test plaatvinden. Dan zal je zien hoe belabberd het niveau is van onze parlementsleden. Dit is meer een bevesting dat binnen Suriname wij die kennis niet hebben of….als die kennis wel aanwezig is, geen gebruik van maken. Ik persoonlijk denk dat het laatste een belangrijke issue is. Deze personen zijn niet gelieerd aan een bepaalde politieke stroming….dus hun inbreng is niet gewenst. Langleve Suriname…………….


  Maak melding

 10. Venetiaan,

  Doe iets, maar geef die Chinezen geen toegang om ons land naar de maan te helpen en ook nog Chineze arbeiders in dienst te nemen.
  Surinamers, wonende in Suriname, wees niet langer lui, maar zoek werk voordat alle Chinezen het overnemen en jullie op je luie reet toekijken hoe slecht het afloopt met jullie land, zoals hier in Nederland met de Marokkanen en Turken, omdat de Nederlanders te lui waren om het werk te doen.
  Laat dit niet met jullie gebeuren. Laat Venetiaan het bos niet aan de Chinezen weggeven voor een bordje linzensoep, zoals in de Bijbel staat.
  Kom in beweging, voordat het te laat is.
  Er mogen geen Chinezen Suriname meer in, stop nu!

  Tranen


  Maak melding

 11. Geachte redactie,

  Jammer, zeer jammer,

  Maar wanneer ministers en hun ambtenaren het accent regelmatig blijven verleggen naar ‘eigen belang’, en pas wanneer punt bij paaltje kom, overhaast overgaan tot ‘gelegenheidswetgeving’ om vooral de schijn van ‘belangen verstrengeling’ weg te nemen, dan kom je pas dan tot de ontdekking wat voor een schade deze verderfelijke houding op langer termijn voor de economie van de Republiek Suriname betekent.

  Velen ambtenaren ‘schijnen’ of ‘blijken’ zelfs het ambtenarenapparaat slechts te gebruiken of te misbruiken, als ‘eigen kantoor’ om dienst te doen voor het ‘eigenbelang’. Dus ze beschikken in feite over een ‘eigen bedrijf’ met kantoor binnen het ministerie zelf , sommigen met airco en alle andere faciliteiten waar zij over beschikken, inclusief een gegarandeerde maand salaris en periodieken, alles voor rekening van die zelfde overheid. Vandaar dat burger informeel moeten betalen voor al faciliteiten waar zij normaliter gratis recht op hebben.

  Tevens blijkt dat sommigen van deze ambtenaren ook nog aan het hoofd staan van een afdeling waarbij zij beschikken over en team van ondergeschikten (personeel), die ook nog door die de overheid betaald worden met een beetje ‘tyuku’ van het eigenbedrijf.

  Vandaar dat er nauwelijks wetgeving binnen die overheid van de grond komt, omdat de mensen het druk hebben met hun ‘eigen onderneming of bedrijf binnen het overheidsbedrijf.

  Vaak hebben zij ook geen duidelijk omschreven taakomschrijving. Ze zijn veelal bevriend met de minister en komen ze ook nog uit de zelfde politieke partij als de minister zelf (nepotisme), ala sma e nyan, ala sma e hori en mofo (tantiri), ala sma na bigi mati.
  Met andere woorden: Als men zich ‘s morgens op het ministerie aanmeld, blijkt men nauwelijks tijd te hebben voor ‘overheidstaken’, omdat die overheid in feite de ‘NYANGRON’ is (kostgrond) van deze ‘interne ondernemingen’, daar halen zij trouwens hun inkomsten, winsten, personeel en faciliteiten vandaan. En ohwee als blijkt dat je van een andere politieke partij bent of uit Europa komt of weigert deel van die cultuur te zijn, dan mag je het vegen. Vandaar ook dat vele ambtenaren jaren thuis zitten, terwijl ze wel hun salaris ontvangen.

  En zolang er bij de Surinaamse overheid geen ‘Revolutie’ plaats vindt binnen dit apparaat, zal Suriname slecht blijven liggen bij investeerders, omdat het moment dat een investeerder bij een ministerie aanklopt voor zaken, al deze kleine interne bedrijven binnen die ministeries, allemaal hollen naar de minister om zich een ‘stukje van de koek’ eigen te maken, in het belang van hun eigen interne bedrijf, om zogenaamd offertes binnen te halen.

  En dat is de cultuur. En vergis je niet dat het vooral deze ‘interne bedrijven’ zijn, die tijdens verkiezingen een aardige ‘verkiezingsbijdrage’ doen t.b.v. de partij- of verkiezingskas.

  Ook heeft ons onderzoek zelfs uitgewezen dat sommige van deze ambtenaren van deze ‘interne overheidsbedrijfjes’, tegenwoordig zover gaan, dat zij nu zelfs hun eigen familie leden en vrienden bestelen, door bijvoorbeeld bouwgrond, percelen en woningen op hun eigennaam over te schrijven, als te zijn ‘nu hun bedrijfseigendom’.

  Vandaar ook dat de roep om een ‘Corruptiewet’ in de Republiek Suriname steeds luider klinkt, bika..

  .. a kulturu disi e kiri a kondre.


  Maak melding

 12. Ik schaam me diep als ik dit soort berichten moet lezen in de media. Ik neem de investeerders niet kwalijk als ze niet willen investeren in een land waar er gebrekkige wettelijke bescherming wordt geboden anders gezegd waar CORRUPTIE hoogtij viert.

  De vraag wat gaan we hieraan doen? We moeten af van die corrupte ambtenaren!!! Die kwakzalvers en die huichelaars, allemaal vriendjespolitiek en zakkenvullers. Is er geen rechtvaardigheid meer in dit land?!!

  Zolang wij die investeerders niet kunnen overtuigen dat we een rechtvaardig rechtsysteem hebben en alles onder controle hebben wat er in dit land gebeurd komen ze niet. Kijk maar naar die brazilianen die met al het goud ervandoor gaan. Niemand die er wat van zegt of wat aan doet. Laten we het maar niet hebben over de vervuiling van het binnenland met kwik.

  Suriname heeft zoveel potentie om uit te groeien tot een koploper binnen het Caraibisch gebied.


  Maak melding

 13. Het verbaast me helemaal niets. Ik heb reeds geinvesteerd in me land en ben ook een illusie armer. Tenzij niemand van jullie schrijvers in dit blog een briljant idee heeft zal er ook nooit iets veranderen. Ik blijf ondernemen en zet me geld en efforts in azie. Ik had heel graag in suriname geleefd, het doet nog steeds pijn, maar eerlijk is eerlijk ook ik ben geen idealist en commercieel gedreven zoals elke ondernemer is Suriname de beste investering om je geld, tijd en moeite te vergooien. We kijken , schrijven en ervaren met lede ogen hoe dit in komende decenium het armste land van Latijns Amerika dreigt te worden.


  Maak melding

 14. Vtje moet gewoon oprotten met zijn bende.
  Hij wordt zelfs door zijn eigen mensen belachelijk gemaakt.

  Zijn vriend schreeuwde laatstelijk nog ik heb daadkracht, ik heb inzicht.
  Nog erbij een schurk en V. blijft als een zombololie slikken.(en nog erbij zijn grote tanden door zijn rode lippen heen pieren)

  Bibber redlip heeft niks…tan poko jantje nr. 1. lokaal en zitbank vuller.
  zikri patu…waar is hij niemand hoort hem.


  Maak melding

 15. Dat Trinidad wordt beschouwd als het Hongkong van de regio is een feit, maar dit geeft de Surinaamse Overheid nog niet het recht om Suriname te transformeren naar het Zimbabwe van de Regio.
  Kom op mensen, jullie kunnen 100000x beter presteren. En het land heeft de potentie.


  Maak melding

 16. @Akuba
  Droom maar lekker door hoor. Vooral niet wakker worden en de feiten willen zien of horen.
  Overigens snap niet wat de vakbond met mij vandoen heeft? Maar ja tijdens zijn dromen fantaseert Akuba er wel vaker driftig op los.


  Maak melding

 17. Dit bericht staat haaks op datgene wat Marica en van Ravenswaay ons willen doen geloven. Dat krijg je als er nergens een duidelijk beleid is waar de hele regering achterstaat. Een ieder doet maar wat.


  Maak melding

 18. Ik zag dat iemand een oproep aan Vtje deed.
  Niet doen die man zit rustig zijn pensioen jaren uit.
  Dat is beleid in Su. blijven zitten bij de NJANGPATU. en dan grijpen zij de kansen bo-go-bo-go, als jij dit niet wilt geloven neem je tijd.
  Kijk en vergelijk.


  Maak melding

 19. …het wordt tijd dat de beleidsmakers strakker gehouden worden door het volk!

  En…..Gewoon subsidie op de vluchten (retour voor € 99,=) naar Suriname, en verplicht $500,= uitgeven in de locale economie! 50.000 retourtjes per jaar a $500,= is 25.000.000 per jaar. Is voor 20.000 surinamers werk met een salaris van $ 1250,=!!

  De beste investeerders voor Suriname zitten in NL.


  Maak melding

 20. Semi-directe democratie is een politicologische term voor het politieke systeem dat men in Zwitserland kent. Kenmerkend voor dat systeem is dat het gros van alle wetten door een verkozen parlement wordt afgehandeld maar dat de bevolking steeds de mogelijkheid heeft om via een Bindend Referendum Op Volksinitiatief rechtstreeks zelf te beslissen.

  Zou het mogelijk zijn in Su ?

  Alle Surinamers geboren voor de onafhankelijkheid moeten de surinaamse nationatilteit krijgen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.