zondag, april 14, 2024
HomeNieuws uit SurinameRoep om anti-corruptiewet in Suriname luider

Roep om anti-corruptiewet in Suriname luider

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 15 aug – De roep om invoering van een anti-corruptiewet wordt luider. Zowel in kringen van de coalitie als de oppositie wordt de behoefte als dringend aangemerkt. In het kielzog van de verdwenen miljoenen op het ministerie van Financiën wordt langer uitstel zelfs aangemerkt als onverantwoordelijk.

Het wetsvoorstel dat al geruime tijd klaarligt zal eens eindelijk in behandeling genomen moeten worden. “Als deze voorziening uitblijft, zal de corruptie welig blijven tieren. Als iedereen corruptiegevoelig wordt, zal het besturen van het land een onmogelijkheid worden”, zegt Jiwan Sital van de oppositionele PV-Fal. Met de verdwijning van ruim vijf miljoen Surinaamse dollar (ongeveer anderhalf miljoen euro) is de dreiging weer eens merkbaar.

Het moet maar eens ophouden, hoewel dat makkelijker gezegd is dan gedaan. “Het lijkt alsof een onzichtbare hand steeds de behandeling in het parlement tegenhoudt”, aldus Sital. “Ik heb de indruk dat politici zichzelf niet vertrouwen, niet erop vertrouwen dat ze in de toekomst niet zullen stelen.” Minister Hildenberg van Financiën zegt zelf perplex te zijn van het gebleken vernuft.

Er is tegelijk grof en geraffineerd te werk gegaan. Bedragen voor geleverde diensten zijn veranderd direct voor het moment van uitbetaling. Na passering van alle controleposten is met onder meer typelak gewerkt om onder andere bankrekeningen te wijzigen. “Ik zeg dat het er bij mij niet in kan, dat het heeft kunnen gebeuren ondanks de veiligheidskleppen in het systeem”, zei Hildenberg in het parlement.

opening
Fernandes Express
BODO Party

15 REACTIES
 1. Su. was ziek maar door de komst van Front is Su. erger zieker geworden.
  Maar ja nu wat dan ? Ik zeg je eerlijk alleen
  een GOD kan redden.
  Anders komt er een nog grotere vloek.
  Front jij bent op alle fronten gewoon slecht en wreed.


  Maak melding
 2. Corruptie kan men niet geheel uitbannen.
  Men kan proberen dit zoveel mogelijk te beperken, maar wetgeving alleen is geen garantie dat het niet meer voorkomt.
  De mate van de corruptie is een graadmeter hoe de economische situatie van een land is!
  Wat dat betreft is de mate van de corruptie in Suriname een rode kaart voor de Surinaamse overheid!
  Het is nagenoeg bekend onder het surinaamse volk, dat hun leiders niet bepaald het goede voorbeeld geven!
  De partij van Don Somo probeert dat geeneens te verbloemen en trekt zich niets aan dat het gerommel bij RGB met grond bijna weekelijks negatief in het nieuws komt!
  Dit soort figuren bezorgt mij een minderwaardigheidscomplex, daar die blanken denken dat wij tot niets anders instaat zijn!


  Maak melding
 3. Misschien lukt het de volgende generatie.
  Tegen corruptie kunnen we NO -NEEN zeggen.Het is eigenlijk heel simpel om deze ziekte te verhelpen.Je kunt de wetgeving onderste boven keren,maar de mens is vindingrijk,.Waar vindt ,men nog eerlijke burgers/mensen in deze corrupte wereld?Ik ben van overtuig dat heeeel veeeel landgenoten eerlijke mensen zijn en vooruit willen zijn zonder corruptie..


  Maak melding
 4. Hallo surinamers ,

  Dit zal nooit gaan stoppen in Suriname .Het land gaat naar de klote op een dag.En mensen die daar investeren zijn echt dom bezig.Vooral wie daar grond koopt en zo .

  Ze weten niet waar mee ze bezig zijn in zo een land als Suriname.


  Maak melding
 5. Suriname is gewoon aangesmeerd met een Kankergezwel,dat niet te genezen is.ik kan mij niet voorstellen dat de minister perplex is voor het vernuft. dat betekend hr. minister dat u,uw werk niet goed doet ,er wordt net onder uw,neus frauduleuze handelingen gepleegd. houdt de EER aan uw zelf Hr.minister.

  akuba


  Maak melding
 6. De dief schreeuwd ;;;; houdt de dief houdt de dief ;;;

  El vene samen met ram ram ram is de lijder van de dieven bende..en zegd niks..

  Wat verwacht je ook als je de zeventig bent gepasserd..alleen het graf kan je verlossen..


  Maak melding
 7. Ohhh wat is het makkelijk om alleen FRONT de schuld van corruptie te geven. Helaas is dat niet de complete waarheid, ALLE PARTIJEN inclusief de NDP (njang dringi pleserie partij) hebben gefeest en gebeest en corrupte handelingen verricht.Deze corruptie zaken gebeuren al heel lang, al sinds voor de onafhankelijkheid toen suriname zelfbestuur had.
  Zodra goedwillende jongeren in het parlement of in de overheid belanden worden ze besmet door het corruptie-virus. Helaas.


  Maak melding
 8. ik vind het wel leuk om te lezen van sommige mensen, die zeggen dat de minister verantwoordelijk is voor wat om zijn ministerie is gebeurd en ik ben het ook daarmee eens . dat detekend dat de gene die omdat moement de dienst uit maak en de varantwoordelijkheid draag ook mede schuldig is .en ook waneer er gruwel daden onder jou gezag is gebeurd dan ben jij dan ook mede schuldig en als ik de lijn door trek dan ben je schuldig over EER gesproken


  Maak melding
 9. Ik blijf erbij dat er een instantie of Dienst in het leven moet worden geroepen met vergaande bevoegdheden. De Dienst of instantie zou moeten bestaan uit personen die met wie of wat danook geen enkele binding hebben. Desnoods dat bij decreet dit geregeld wordt. Suriname is in de uitverkoop gedaan en dat voor een habbekrats. Niemand die er wat van kan zeggen omdat iedereen boter op zijn of haar kop heeft. Het ongenegeerd bevooroordelen van de eigen achterban gaat onbeschaamd door, Somo, Brunsi, Front en de lui die in de oppositie zitten en nu een heleboel lawaai maken hebben ook uit de pot zitten eten. Het wordt tijd dat Suriname een mentaliteit van vergelding gaat kweken. Als Wijdenbosch bepaalde dingen gaat roepen terwijl hij zelf zo corrupt is geweest, als Somo gaat roepen dat hij President wil worden, dan dringt bij mij de vraag op van “hebben deze lui geen geweten of heb ik wat gemist”. Neen, als ik het vandaag of morgen voor het zeggen mocht krijgen in Suriname, zullen letterlijk en figuurlijk koppen rollen. Een ieder die zich ernaan heeft schuldig gemaakt zal publiekelijk worden berecht. Dit proces zal niet te lang duren want Suriname moet niet al teveel tijd aan dit soort lieden besteden. De grote schoonmaak zal ook behelzen het napluizen van de wijze waarop buitenlandse hun belang in Suriname hebben verkregen. Ik ben de mening toegedaan dat veel het daglicht niet zal kunnen verdragen, mar dat alles wel open en bloot op straat komt te liggen zonder aanziens des persoon of bedrijf. Niet alleen degeen die ontvangt, maar nog meer degeen die aanbiedt om wat te geven voor een bepaald belang maakt zich schuldig aan corruptie en de bedrijven die nu zaken doen in Suriname hebben geen van alle op de normale wijze hun belang verkregen. Kijk naar Cambior en nu naar de Chinezen die hout gaan kappen.In het verleden is Suriname op dezelfde manier genaaid door een of ander Indonesisch bedrijf en nu gaat men toch weer in zee met andere Aziaten. Pecunia non olet(geld stinkt niet)maar hebzucht bepaald de ondergang. Er moet nodig wat gebeuren in Suriname en wel een hele grote schoonmaak. Voor de rest vind ik het heerlijk daar met vakantie te zijn.


  Maak melding
 10. In ons Wij en de Wereld boekje van vroeger is ene Kobus Printa de bak in gezet omdat een administratrice een komma over het hoofd heeft gezien en Printa meer heeft uitbetaald dan hij zou moeten ontvangen. Wat merken we vandaag dat niet Hildenberg en ook niet Venetiaan praat over het laten opsluiten van degenen die geknoeid hebben met staatsfinancien. Moet er daarvoor eerst een antiecorruptiewet komen? Als je het mij vraagt stinkt deze zaak goed en wil men anderen in bescherming nemen. Venetiaan moet gaan beseffen dat hij niet steeds de handen boven de hoofden van oneerlijken kan houden. Hij is al reeds uitgemaakt voor waardeloze president, nu vindt een ander dat hij mag oppleuren. Ik denk dat hij deze reacties aan zichzelf te danken heeft. Daarom heb ik steeds gezegd dat deze beide functies niet te combineren zijn en dat je er alleen maar last van kunt ondervinden.


  Maak melding
 11. “Het lijkt alsof een ‘onzichtbare hand’ steeds de behandeling (van de Anti-Corruptiewet) in het parlement tegenhoudt”, aldus Sital. “Ik heb de indruk dat politici zichzelf niet vertrouwen, niet erop vertrouwen dat ze in de toekomst niet zullen stelen.”

  Dat is ook zo.

  Mensen zijn bang door hun eigen wet ‘gepakt’ te worden, vanwege een ‘Anti-Corruptiewet’ waar zij in het parlement zelf voor gestemd hebben. Buitendien, en daar verkijkt menigeen zich op, gaat het hier om ‘georganiseerde misdaad’, zoals wij dat recentelijk ook in Amsterdam-Zuidoost hebben mogen meemaken. Een ieder doet er aan mee, zelfs tot in de hoogste gelederen, totdat een ‘Rekenkamer-Rapport’ er een stokje voor steekt.

  En waarom is hier sprake van ‘georganiseerde misdaad’?

  Omdat vaak genoeg gebleken is dat zelfs de hoogste ambtenaren, die zich schuldig gemaakt hebben aan corruptie, slecht een gevangenisstraf krijgen, maar nimmer hoor je dat er beslag gelegd wordt op al die tegoeden die zijn verduisterd hebben. Terwijl bij drugsdelicten in Europa de schade of verdiensten wel wordt ingeschat, om vervolgens wederom verhaald te worden op deze daders. Daar zorgt deze ‘onzichtbare hand’ voor. Vandaar dat deze politici ook geen wetgeving in die richting voor mekaar kunnen of willen krijgen, onder invloed van alweer die ‘onzichtbare hand’, omdat rekening gehouden moet worden het de partij kas.

  Dus de kwestie is niet dat deze politici zichzelf niet vertrouwen, dat zij in de toekomst niet zullen stelen? Deze Front-politici hebben zins wij ons kunnen herinneren, altijd al de indruk gehad dat ‘politiek en corruptie, een geheel vormen, vanzelfsprekend is. Ze horen bij mekaar.
  Zo is men ‘politiek’ opgevoed, zins jaar en dag. En sommigen blijken daar ook trots op te zijn, daar zitten zij in de politiek voor. ZE HEBBEN HET NIET ANDERS GELEERD.

  Vandaar dat je niet alleen die corruptelingen moet aanpakken, maar ook hun handlangers.

  JE MOET HET ‘NETWERK’ OPROLLEN.!

  Want momenteel is het ‘netwerk’ weer even tot rust gemaand tot dat de storm geloeid is, maar daarna begint het weer als bij het begin; beter, verfijnder, nieuwe kopstukken, nieuwe pionnen, en gaat een ieder weer als normaal zijn gang. Die kleine ‘units’, binnen die ministeries of binnen die overheid, blijven in tact. Hun belangen worden tijdelijk aan anderen overgedragen. Dus je kan wel enkele kopstukken oprollen, maar dat betekent niet dat je ook het ‘netwerk’ opgerold hebt. Vandaar dat ook alle schade of verdienste opgrond van die corruptieve handeling, ook nog een keer op hen verhalen dient te worden, om vervolgens een grootscheepse reorganisatie op zo’n ministerie te plegen. Pas dan stel je concreet een daad.

  En de politieke partijen die gelden in ontvangst hebben genomen van deze lui, behoren als ‘helers’ gezien te worden en behoren derhalve ook beboet te worden.

  Tenslotte moet dus niet alleen ‘dieven vangen’, maar je moet vooral ook het ‘politieke cultuurdenken’ ten goede proberen te veranderen, door vooral ook strenge wetgeving te maken op dit stuk, en niet alleen…

  …’bij gelegenheid’.

  Trouwens, waar blijft de verantwoordelijkheid van de ‘Surinaamse Belastingdienst’ in deze kwesties of bestaat dit instituut niet meer?!


  Maak melding
 12. Corruptie???? je bent ermee geboren(uit zelfbehoud is ontstaan)Wie kan mij één land aanwijzen zonder corruptie?Van zuidpool tot noordpool is één en al corrupt,


  Maak melding
 13. dit feit maakt een hoop duidelijk.
  hildenberg heeft geen controle over zijn schip.
  slecht bestuur is het zaad van corruptie.

  door het niet te bestraffen creeren wij een
  groep die boven de wet leeft en belonen wij
  hun voor het ongesraft bestelen van het
  volk , precies hier is de kanker die elke ontwikkeling van land en volk in de weg staat
  geen enkele anti corruptie wet zal dit veranderen.

  amofo heeft meer persoonlijkheid dat is duidelijk.

  een door en door corrupt systeem transformeer
  je niet door wetten maar door armoede uit te bannen.
  vraag het aan jharap.
  er zijn genoeg wetten om slecht bestuur aan te pakken op welk niveau dan ook.
  de corruptie wet is maar een waas voor het oog.

  onze kunu blijft ons in zijn greep houden.

  it takes no saint to see the truth,
  but it will need five goddesses to put it right
  or one atombom.:)
  a tang so


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES