Surinaamse gerookte vis in 2008 weer in Europa

9

PARAMARIBO, 14 aug – De kans is groot dat de export van gerookte vis naar Europa wordt hervat in 2008. Dit zegt minister Kermechend Raghoebarsing van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV. Er zijn aanpassingen gepleegd in de twee verwerkingsbedrijven en in december moet worden afgerond.

Het is dan slechts een kwestie van tijd voor een missie van de EU uitgenodigd kan worden. Sinds het verbod vorig jaar zijn de handen flink uit de mouwen gestoken. ”Het is goed aangepakt. Zodra alles rond is kunnen we weer exporteren”, zegt Raghoebarsing. Ook in andere visbedrijven worden aanpassingen doorgevoerd om het eindproduct zo veilig mogelijk te krijgen.

Het gaat om meerdere belangen. “LVV wil een programma uitvoeren voor alle rokerijen, zodat ze ook voldoen aan voorschriften en de lokale consument beschermd is”, aldus Raghoebarsing. De export van gerookte vis naar Europa maakte ongeveer vijftien procent uit van de totale visexport op jaarbasis. Na het verbod zijn alternatieve markten aangeboord.


9 REACTIES

 1. Raghoebarsing, we willen niet weten of de kans nou groot of klein is om in 2008 wederom gerookte vis naar de EU te kunnen exporteren. Het enige wat wij van jou willen horen is: ‘vanaf 2008 kan er wederom gerookte vis naar de EU worden ge-exporteerd omdat tenminste twee bedrijven vanaf dan zullen voldoen aan de gestelde eisen”.

  Dit soort ‘in de lucht’ verhalen van jou en je collega va Ravenswaay zetten geen zoden aan de dijk.
  Begin eerst om alles goed op de rails te krijgen bij tenminste twee exporteurs, en als dit eenmaal in gang is gezet zullen de overige exporteurs volgen.

  En nodig niet zo maar een missie van de EU uit om eea te komen bekijken, maar laat vooraf (op jullie kosten) dit systeem checken door een evt door de EU aanbevolen buro.


  Maak melding

 2. Het is een gewoonte van de beleidmakers(lees regering)om dingen van de daken te verkondigen waar het volk naderhand niets meer van zal zien of horen.In ander landen zie je dat dingen meestal eerst ter hand worden genomen en als het (bijna)gerealiseerd is,aan de grote klok wordt gehangen.Hoeveel projecten worden in Su de grond ingeboord door verkeerd management??Niet beloven maar DOEN!!!!!


  Maak melding

 3. vraag,
  waarom was het verbod op gerookte vis?
  Mogen wij dan weer gerookte vis meenemen uit suriname, nu gooien ze zonder pardon weg op schiphol als ze zien dat je gerookte vis hebt.

  Vraag!!!!


  Maak melding

 4. Niet alleen de gerookte vis,droge Garnalen, gezouten vis wordt van je afgepakt
  op schiphol,ik vraag mij af wat deze mensen bezielt,nu is de gerookte vis niet meer verboden.soso ziekyman sanny.wel,wel ,dan breng ik mijn waran visy,Neen…… geen sempre visy ma anjunumara, nanga drey visy dan my kan mekeng nanga matjala NO…. na massala.
  wan sma @D o njang now!!!!!


  Maak melding

 5. Die vissen werden gerookt met o.a. diesel-olie….ook wildvlees werd op die manier gerookt.Vroeger heb ik ook vis en vlees gerookt voor eigen gebruik maar ik deed het met kersenhout of swietbontjie-oedoe en tijdens het roken met de bladeren van deze bomen afdekken.Het vuur werd niet eens aangestoken met diesel of petrolium.Mocht het toch voor komen dan gebruikte ik alcohol om het aan te steken.


  Maak melding

 6. Aan de ene kant kan ik de bakra’s wel begrijpen want in Sur wordt er ook heel veel ‘busi meti’ gegeten zonder dat dit vlees gekeurd is. Niemand weet of een dier dat toevallig door een jager wordt geschoten en achteraf als heerlijk wordt ervaren, geen verschrikkelijke ziekte met zich meedroeg.

  Denk hierbij aan het Ebola virus in Afrika die de sprong van aap op mens heeft kunnen maken omdat de Afrikanen apen aten die met dit virus waren besmet.
  Anyway mensen, weet wat je eet want al deze virussen hebben ons afweersysteem zo door en kunnen zonder dat we hiervan bewust zijn tzt heel veel ellende veroorzaken.

  Dus mensen die veel busi meti en tingi visie eten, unu musu loekoe boeng.


  Maak melding

 7. gerookte vis mocht niet ingevoerd worden naar de EU, omdat men in Suriname afbraak hout gebruikte bij het roken van de vis. men gebruikte in suriname ook hout waar er nog verfresten op zaten. Je kan er kanker van krijgen. In Suriname paste men dus niet de juiste techniek toe. Deze informatie heb ik uit de Surinaamse dagbladen. De EU vindt dat Suriname zijn huiswerk eerst goed moet doen. Jessica.


  Maak melding

 8. In Nederland worden forellen als zalmen verkocht. In voer van de forellen zit rode kleurstof van verf. Rode kleurstof kleurt het vlees van de forellen rood. Kabeljouw word hiet verkocht als boter vis op de markt.
  Dat mag wel! Ze dumpen ook alle gevaarlijke landbouw gif in de arme landen. In kunstmest zit ook gevaarlijke gif in. Gebruiken jullie niks daar en pas op, ze willen hun handel beschermen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.