La Perola

33

Chris PolanenDoor Chris Polanen – Ik heb met mijn vriend Glenn een paar uurtjes bij het VAT gezeten. Na de gebruikelijke saoto, cola en de onvermijdelijke discussie over de zin en onzin van het leven in Nederland, stappen we op. Als we wegrijden zegt hij:’Er is eigenlijk een plek die je nog moet zien: La Perola. Misschien kan je er wat over schrijven…’Hij kijkt mij aan met een beetje geheimzinnige glimlach. Het is al een uur s’nachts, maar ik knik. Een vakantieganger mag af en toe wat later opblijven.
La Perola blijkt een soort hotel/bar/restaurant in Tourtonne te zijn, één van de buurten waar ik in opgroeide. Een fris uitziend gebouw met een klein goed verlicht terras voor de deur. Een parkeerhosselaar wenkt ons enthousiast.’Hij is blij als hij een grote auto ziet,’zegt Glenn. Hij parkeert op de aangewezen plek en we lopen het terras op. Binnen komen we in een hal met een paar tafels, waar je wat aan kan drinken. Links is een klein restaurant, rechts een bar. De bar oogt druk en rommelig. Aan de bar zelf zitten veel mensen en op een open plekje dansen twee paartjes op de Braziliaanse muziek. Er is geen echte dansvloer. Langs de muren en in de hoeken staan drinkers, kijkers en hangers. Het restaurant aan de andere kant van de hal is netjes en stil, er is slechts één tafel bezet.
We besluiten in de gang aan een tafeltje plaats te nemen. Een serveerster in een keurig geel uniform komt naar ons toe en vraagt wat in het Portugees. Als ik vraag of ze Nederlands of Surinaams verstaat, schudt ze haar hoofd. Glenn heeft in Brazilië gestudeerd en praat vloeiend Portugees, dus dat is geen probleem.’Ze vraagt of wij nog wat willen eten,’zegt hij. Het is al half twee, maar de keuken schijnt nog open te zijn. Ik heb best trek en ben nieuwsgierig naar wat er hier geserveerd wordt. De serveerster laat het menu zien en geeft geduldig uitleg bij alle gerechten. Ik bestel gebakken vis en een Braziliaanse drank die melk, banaan en nog iets(?) als ingrediënten heeft.
Terwijl wij het komen en gaan van Brazilianen gadeslaan, legt Glenn mij uit wat er zoal in La Perola gebeurt.’Het is een ontmoetingsplek voor de Brazilianen, een schakel tussen stad en binnenland. De mannen sluiten er deals, de meisjes komen hier om te ontspannen of te hosselen.’
De mannen in La Perola zijn het prototype van de Braziliaanse goudzoeker: klein met een gezicht getekend door een zwaar leven en een blik waarin het verlangen naar die ene grote vondst te zien is. Iedereen kent iedereen hier. Of denkt elkaar te kennen. Een man die langsloopt groet mij en geeft mij een tikje op mijn schouder.
De vrouwen varieren van jonge tieners tot jonge grootmoeders, van superslank tot gevaarlijk
overweight, van relaxed tot ADHD-achtig. Terwijl we wachten komt er een flinke walm uit de keuken die heerlijk ruikt. Zelfs op dit tijdstip lijkt de keuken volop te draaien.
Het drankje dat ik besteld heb blijkt een groot glas met een dikke witte vloeistof te zijn. Ik neem voorzichtig een slok. Het proeft zuur en muf, alsof het een week buiten de koelkast heeft staan verzuren.’Het is echt vies Glenn,’zeg ik,’denk je dat het wel goed is?’ Glenn pakt het glas, ruikt er aan en denkt even na.’Zo ruikt het normaal,’ zegt hij en schuift het glas weer naar mij.’Proef het even,’zeg ik en zet het glas weer voor hem neer. Hij ruikt weer.’Nee, liever niet,’ zegt hij en schuift het glas weer terug,’ maar jij kan het drinken, hoor.’ Ik bestudeer zijn gezicht om te zien of hij mij in de maling neemt, maar Glenn heeft een pokerface, waar je niets van af kan lezen als hij dat niet wil. Ik neem voorzichtig nog een slok, misschien is het gewoon even wennen. Nee, het is echt vies. Glenn kijkt geamuseerd toe hoe ik de smaak uit mijn mond probeer te krijgen.’Er zit een soort kers in, die het die zure smaak geeft,’ zegt hij.
De serveerster komt naar ons toe en vraagt met een bezorgd gezicht aan Glenn of ik
het niet lekker vind. Glenn legt haar wat uit waarbij hij naar mij wijst en herhaaldelijk zijn hoofd schudt. De serveerster kijkt nu nog bezorgder naar mij, maar Glenn lacht smakelijk.
‘Wat heb je gezegd?’vraag ik. ‘Ik heb gezegd dat het een drank is voor stoere Braziliaanse mannen, niet voor slappe Euro-Suri’s zoals jij.’ Hij is duidelijk erg tevreden over zichzelf. De serveerster zegt iets over de drank tegen mij, maar ik versta er niets van.
Ik wil veel zeggen, maar weet niet hoe. Ik maak een wuivend gebaar met mijn handen om duidelijk te maken dat het niet erg is, dat ik graag iets echt Braziliaans wilde proberen en
dat het niet haar schuld is. Dat ik inderdaad een slappe Euro-Suri ben. Ze glimlacht verontschuldigend. Glenn kijkt grinnikend toe.
Dan komt er een ober naar ons toe, ook in geel uniform. Hij vraagt beleefd of wij in de hal willen eten of in het restaurant. We kiezen voor het restaurant.
Daar krijg ik de vis in een heet pannetje geserveerd met veel kool, rijst, patat en een soort gele poeder. Alles wordt zorgvuldig op de tafel uitgestald en de ober geeft uitleg over het eten. Ik verbaas mij over de perfecte service op dit late uur. De vis smaakt heerlijk. Glenn neemt geen vis, maar werkt grote hoeveelheden van de gele poeder naar binnen.’In Brazilië at ik dit veel,’zegt hij. Ik probeer een hap, maar er zitten teveel harde korrels in naar mijn smaak.
Er is slechts één andere tafel bezet, waar twee mannen aan zitten en een meisje van een jaar of achttien. Als ze begint te praten geloof ik mijn oren niet. Ze heeft de stem van een vrouw van middelbare leeftijd die al dertig jaar zwaar rookt en drinkt. Tijdens het eten staat ze telkens op, loopt de hal in, praat met andere meisjes, steekt een sigaret op en komt dan weer terug. Ze heeft een soort topje aan, dat op een onbegrijpelijke manier net niet van haar schouders zakt en veel mannelijke blikken trekt.
Plotseling doet de ober de deur aan de straatkant van het restaurant op slot en laat een soort metalen traliewerk zakken.’Gaan ze sluiten?’ vraag ik aan Glenn. Hij vraagt het aan de ober die een uitgebreide uitleg geeft. Glenn kijkt verbaasd.‘Er is een assasino gesignaleerd,’zegt hij tegen mij,’een moordenaar.’

Wordt vervolgd.

Chris Polanen – h.polanen47@chello.nl


33 REACTIES

 1. Het vervolg lijkt mij ook spannend. Het is net één van de westerns die ik vroeger in Sur. las.
  Goed, Chris heeft deze situatie overleefd (anders kon hij dit verhaal niet na vertellen) maar durf jij Chris nogmaals een soortgelijke louche tent binnen te stappen ?

  Halverwege jou verhaal schreef jezelf dat het ‘de ontmoetingsplek was voor Brazilianen, de schakel tussen stad en binnenland’.
  Als je dit te horen krijgt kun je er donder op zeggen dat er vroeg of laat tijdens jou aanwezigheid gelazer of gedonder zal/zou ontstaan.

  Anyway, we wachten op het vervolg.


  Maak melding

 2. Een spannend verhaal wat mij bezig houd je drank Chris, was het geen cocadrank /inplaatst van bananendrank om jullie te roven daar noem ik geen tourtonne ,maar klein Belem.ik kijk volverwachting naar deel twee .


  Maak melding

 3. Dit verhaal kan je overal vertellen….
  Bijv. Nederlander komt na jarenlang verblijf elders in de wereld terug in Amsterdam en stapt bar/restaurant gerund door Surinamers binnen ………


  Maak melding

 4. Chris,

  Ik begrijp dat je de “parental guidance” versie van la Perola vertelt. De braziliaanse dames zijn allen putas en de meeste heren motjo pa’s. De assasino kan waar zijn ja. De poeder is farofa, die drank van jou heet cupuacu. Het hotel wordt gebruikt als motel en voor de rest klopt het verhaal aardig. Business as usual in Klein Belem op een doordeweekse dag, want zo heet die buurt nu. Welkom to the real su.


  Maak melding

 5. Chris Polanen :

  De gast die het niet gemaakt heeft in Suriname ; ten onder is gegaan aan zijn Hollands denken , dacht in Suriname de witte mens te spelen in een zwarte huid .

  Terug in Nederland …….. heeft het lef om weer naar Suriname te gaan op vakantie , speelt de grote vakantie ganger bij het VAT !! [ en waarom niet iets verder bij de waterkant onder de bomen ? ] oja bij het VAT zit namelijk de elite – of de mensen met extra centjes –

  Dan krijg ik zo een lulkoek verhaal voor geschoten , die dan spannend moet zijn ?

  Uit de duim gezogen allemaal
  Die bar , in Suriname de Rio buurt genoemd ,
  omdat er zoveel Brazilianen daar wonen ,
  en LET OP ……. niet elke Braziliaanse in Suriname is per definitie een hoer ; lulkoek allemaal .

  Sorry Chris ; rot op uit Suriname – jij gaat nog steeds door met dit soort onzin verhalen , dat de lezers er in trappen tot daar aan toe .

  Heel jammer dat de lezers jouw achtergrond niet kennen .
  SVP geen onzin verhalen allemaal verspreiden.
  Citeer
  Plotseling doet de ober de deur aan de straatkant van het restaurant op slot en laat een soort metalen traliewerk zakken.’Gaan ze sluiten?’ vraag ik aan Glenn. Hij vraagt het aan de ober die een uitgebreide uitleg geeft. Glenn kijkt verbaasd.‘Er is een assasino gesignaleerd,’zegt hij tegen mij,’een moordenaar.’
  ***************** Polanen donder straal toch op man


  Maak melding

 6. Lieve Pepper,

  die hele chris Polanen ken ik niet en zal het zo houden ook. Ik ken Nicci french ook niet en het zal ook zo blijven. Sydney sheldon en Harold Robins evenmin als Harry Mulisch en ga zo maar door.
  Maar wat ik mij niet kan voorstellen is dat je misschien een oude vete op deze manier wilt oplossen. Mag ik je eraan herinneren dat ik daar geen getuige van hoef te zijn.
  Als deze man aan het schrijven is, is het aan hem of het nou een fictief verhaal of een waargebeurd verhaal is. Probeer als surinamer een beetje proffesioneel om te gaan met iemand die (nogal) bekend is, ook al hebben jullie samen in de zandbak gespeeld.Ik heb bij geen enkel andere schrijver of filmregisseur of wat dan ook zulke DOMME en OER DOMME reacties gezien en let op “IK HOEF JOU GESCHELD HIER NIET TE LEZEN’en als je niet weet wat je moet doen, blijf met je poten van de pc af en ga desnoods literatuur lezen om je kennis wat bij te schaven en laat het aan de lezers over of ze het spannend vinden of niet.
  En BY THE WAY hij heeft het niet over roddels van anderen maar gewoon een verhaal en probeer en desnoods een beetje van te genieten en of anders hou je snuit en ROT jij op.

  zo pftttttttttttt ik heb gesproken
  C.


  Maak melding

 7. no. 10. Peper ..100% soso VAT sidong inni a man ing tapsee kamra.
  Hij wil door een of andere stagiaire bediend worden.
  A lostu pier wan witte ba inni na faja son.
  Jaren mi lees a pa puru.
  Mi e luku fa din man disi e tja wan lo kronkel kon inni din Su. sma edi.


  Maak melding

 8. 11. chinderella ;
  Lees boeng sa Krabada e sriefi ; NO 12

  Die schijnt Mr Chris ook te kennen .
  Zwart van buiten , zo wit van binnen ,
  die zonodig op Suriname moet afgeven .
  [ Ga eens terug in de tijd – lees zijn domme verslagen en opmerkingen over Surinamers en Suriname – Vraag hem , waarom hij zo snel als het kon Suriname moest verlaten ]
  Niet omdat Meneer Chris een witte vrouw heeft / had , en bakra mannieren , moet hij Surinamers in Suriname de les komen voorlezen .
  DOORLOPEN AUB … WEGWEZEN UIT SURINAME

  Als jij de domme wilt zijn , door die onzin verhalen van Chris te lezen , moet jij het doen ;
  Als Chris op een dag weer op zijn flikker krijgt van de Surinamers [ dat heeft hem al een paar flinke tikken opgeleverd ]dan heeft hij het zelf gezocht .
  chinderella , aan je naam te zien zal jij wit zijn die zwart geproefd heeft.
  * hmmm voor hoelang .


  Maak melding

 9. Q: “moet hij Surinamers in Suriname de les komen voorlezen .” end qoute.

  ik lees Chris zijn verhalen al jaren,ik heb nog nooit opgemerkt dat hij surinamers de les komt voorlezen.
  Pepper als je niet wil lezen, niemand draait jou handen. suri nemen alles so personal!

  Life is short, live it the fullest. no spang nanga tjin tijn sani.


  Maak melding

 10. @pepper
  Je reacties zeggen meer over jouw dan over Chris.
  Zwart van buiten zwaar gefrustreerd van binnen 😉

  iemand uit NL heeft geld genoeg om bij het VAT te ziiten en dat is nu eenmaal veiliger en leuker (jammer geneg door de verloedering al daar) dan langs de waterkant. Loop regelmatig langs de waterkant maar ga ook bij het VAT zitten of aan de overkant. Niks mis mee. En het verhaal over klein Belem ach dat is die man zijn taak hier. Een smakelijk en vermakelijk verhaal voor de waterkant maken. Ik zou zeggen. Relax en geniet er van. Maakt je leven veel dragelijker.


  Maak melding

 11. Pepper, jo morsoe kill

  Iedere Suri heeft recht op zijn eigen mening en interpretatie en dus ook Chris.

  En wat voor hebieman ben jij wel niet dat je bepaalt wie wel of niet thuishoort in Suriname? Wie ben jij dan? Hoofd van Immigratie? Zeker droom je…


  Maak melding

 12. Sorry Raj sorry Neus Sorry SURUSA :15-17 -18.

  Als jullie Pepper willen aanvallen , prima zaak , maar ik neem het op voor Pepper , toevallig ken ik deze zogenaamde Suripopi
  Chris Polanen * ; Pepper houd zich nog rustig , want wij willen hem hier helemaal niet , mensen die afgeven op Suriname en niet eens in Suriname wonen moeten oprotten.
  Wat denken jullie allemaal wel , Chris heeft al een paar een pakslaag gekregen wegens zijn uitlatingen , en verzinsels . als hij zonodig over Suriname wil schrijven , prima maar geen onzin verhalen zo als hier boven .
  Braziliaanse vrouwen als hoeren bestempelen , wat voor onzin is dat , heeft hij wel goed gekeken wat hij zelf in huis heeft ? … de wijze waarop alles hier beschreven word , is totaal onwaardig .

  Pepper , ik sta achter jou en nog velen die hem kennen , zijn vriendjes die hier boven reageren zijn zeker uit het zelfde hout gesneden .
  Zij lezen de stukken van Iwan Brave zeker niet , dat is gelukkig iemand die weet wat hij schrijft en hoe het hoort ,

  Pepper krachti Extra


  Maak melding

 13. Neus ben jij weer bezig…naar alle waarschijnlijkheid yu lobie ply na bigi boi tu…a bigi boi uit Holland..wat een rotzooi
  gedachte van je

  iemand uit NL heeft geld genoeg om bij het VAT te zitten en dat is nu eenmaal veiliger en leuker (jammer genoeg door de verloedering al daar) dan langs de waterkant. Loop regelmatig langs de waterkant maar ga ook bij het VAT zitten of aan de overkant. Niks mis mee.

  Voortaan verstand(bevattingsvermogen) gebruiken, het gaat niet om VAT…maar..kronkel gedachte verhaal…zeer slechte/vreemde beeldvorming.


  Maak melding

 14. nr 18. Raj jouw gedachte is zo kronkel dat jij uit beestachtig denken een ander morsoe kill wil noemen.

  Je bent erger dan fantasie, wat een idioot ben jij.


  Maak melding

 15. Akuba: yu no waard: go miki postu dompu yu.
  Neus: yu waardeloos helemaal, te weinig verstand.
  Surusa: wat een onzin blijf fantaseren soso soap di inni ne tapsee kamra fu yu.


  Maak melding

 16. Nr 22 – Akuba

  Hoe kan jij je Moeder een hoer noemen ????
  Jij bent zeker de vrouwonvriendelijke nietsnut .
  Als ik je was zou ik niet op hoeren afgeven ,
  denk daar maar over na .


  Maak melding

 17. Toevallig is mijn moeder al jaren dood,die mij goed beschermd tegen jouw suriman schelpentrapper,aan jouw reactie is het te merken dat je een hoeren loper bent en ik heb jouw geraakt door stomme reacties, de hoeren die heel wat gezinnen kapot maken,Pelo met zijn kronkel gedachten en wc.mentaliteit Aids die overhand neemt in Su.Deze mensen die al het goud roven uit Su,dit aan jouw pelo wie heb je?????/, een van ze in dienst , die haar lichaam verkoopt en als een leguaan werkt, om jouw Pimba te transporteren, ju fesy e luku go na sabanna pleuren jullie op waardeloze figuren.

  Akuba


  Maak melding

 18. Ik ben eigenlijk ook een hoer. Ik verleid rijke mannen puur voor het geld. Een arme sloeber hoef ik niet. Als ik z.g.n de liefde lig te berdijven denk ik in gedachten aan al het leuks wat ik zal kopen van het geld. Arme hij ligt zichzelf te neppen.. wetend dat ik hem voor de gek houd.

  Als er verder vragen zijn dan hoor ik het graag!


  Maak melding

 19. nr. 25 Akuba. Ik moet oppleuren…ik ga niet weg hoor. Vtje bleef ook gewoon zitten en zit op meer klappen van Somo en anderen wachten.
  Hij zoekt nu al meer domein grond om +/-600 pinda/kretek/tjekre-tjekere boeren uit Indo te halen.


  Maak melding

 20. Pakosie, neem op tijd je medicijnen dan komt alles goed met je

  en Extra (aka Pepper) wat zeur je over Ned. Suri’s

  Te Euro-Suri e seni voedselpakket dan law je law, je tek wan sprint lek Carl Lewis, ai baja


  Maak melding

 21. Grappig hoe slecht sommige mensen lezen en hoeveel ze er bij verzinnen. het verhaal van Chris is no heel neutraal. Pas bij reactie nr9 meldt een forum lid dat dit een louche ent is en dat het motel als bordeel wordt gerunt. Direct daarna barst het los.

  Sukkels lees eerst een, stop met iedereen zwart maken, stop met kankeren.
  En Extra. Dat jij hem niet wil wil niet zeggen dat niemand hem niet wil & omdat ik de feiten niet ken ( bemoei mij nooit met achterklap en Mofo Kranti) beoordeel in Chris p et stukje. En dat was heel aardig.

  Lighten up man. 😉
  Trouwens. Aan de tijd te zien slapen Pepper, A-no-smeer-boeng, etc. slecht of ze zitten heel ver weg van klein Belem.


  Maak melding

 22. Reactie op nr 8
  een surinamer in amsterdam met een zaak spreekt ten minste nederlands,toch?Eeen turkse zakenman/vrouw spreekt ook nederlands.Men verlangt ook niet dat de vele Brasion nederlands-surinaams moet spreken.Men verstaat ook broko-broko sranangs.Deze mensen zijn tenminste niet lui om te werken en ze zijn ondernemend en vele opzichten.Aan de anton drachtenweg heb je ook zo’n entertainment voor brazilianen.


  Maak melding

 23. tot nu toe zijn er 32 reacties. ze klinken niet erg vriendelijk. als ze in een zaal zouden zijn wat zou er kunnen gebeuren. schieten op elkaar. met de stoelen gooien.
  nou. ik zou vanaf nu oefenen om dat te voor komen. mensen praten en maken fouten.
  fouten zijn om te herstellen.
  herstellen betekent.monteren niet demonteren.
  groetjes aan iedereen op dit site.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.