zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenEconomieDonorprojecten leveren Suriname te weinig op

Donorprojecten leveren Suriname te weinig op

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 13 aug – Donorprojecten leveren Suriname veel te weinig op. Dit zegt minister Humphrey Hildenberg van Financiën. Beoogde doelen worden vaak voorbijgestreefd, voornamelijk vanwege bureaucratische rompslomp. Dat geldt voor alle donoren, inclusief Nederland.

De afgelopen decennia is dit merkbaar geweest in alle facetten van de ontwikkelingssamenwerking. “Vanwege het feit dat leningen niet op een efficiënte en snelle manier zijn uitgevoerd, hebben de projecten niet geresulteerd in die effecten, die wij verwacht hadden”, zegt Hildenberg tegenover de Ware Tijd. In de relatie met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, IDB, wordt hetzelfde ervaren.

Een goed voorbeeld is de acht miljoen dollar aan hulp voor het binnenland. Het geld kon door allerlei procedures niet worden besteed in de afgesproken twee jaar. Die periode was als voorwaarde gesteld om nog een lening los te krijgen. Weliswaar wordt bij alle donorrelaties getracht tijdig bij te stellen via evaluatie. “Maar het is vrij moeilijk om ze effectiever te laten verlopen”, aldus Hildenberg.

opening
Fernandes Express
BODO Party

7 REACTIES
 1. Dit is een probleem van veel ontwikkelingslanden. Burocratie, inefficientie en corruptie spelen een gezonde ontwikkeling parten. Bovendien is al lang in de praktijk gebleken dat -afgezien van acute noodhulp- ontwikkelingshulp landen afhankelijk en lui maakt. En dit is ook in Suriname het geval. Terwijl ons land zeer veel potentie heeft door de aanwezigheid van natuurlijke hulpbronnen en een intelligente bevolking.
  Het is natuurlijk vervelend dat minister Hildenberg er op deze manier achter moet komen dat ontwikkelingshulp niet werkt, maar beter laat dan nooit. Laat Suriname z’n hand niet meer ophouden en zich op eigen kracht ontwikkelen, dan gloort er een mooie en onafhankelijke toekomst!


  Maak melding
 2. croc-tears. Daar in suriname wordt het geld verkwanseld dan wel naar de zakken van de corruptie dna-leden gesluisd. Zo is het altijd geweest en zo zal het altijd zijn. Alleen god kan suriname verlossen van deze ellendelingen


  Maak melding
 3. Voor elke ontwikkeling heb je deskundigheid en inputs ( geld, menskracht, en inputs)nodig. Geld in de vorm van donor gelden worden beschikbaar gesteld tenzij de menskracht in het project de vereiste competenties bezitten voor “best practice” planning, ontwerp, projectmanagement, quality assurance en implementatie, en in tevens voldoende capaciteit aanwezig zijn. De surinamase overheid beschikt niet voldoende over deze vereiste resources en competenties en weigert om deskundigen buiten hun patronage netwerk aan te huren en marktconform te belonen. Ze gaan liever boet boetoe te werk en dat accpeteert geen enkele donor. De Donor die na de eerste trance geen rapportage ontvangt waaruit blijkt dat zaken “best practice” worden uitgevoerd trekt al gauw de stekker eruit. Dat donorgelden dus te weinig opleveren is dus voor een belangrijk deel eigen schuld dikke bult.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES