Suriname wil echt naar beter investeringsmilieu

10

PARAMARIBO, 12 aug – Suriname zal er alles aan doen een vriendelijker investeringsmilieu te scheppen. Dit zegt minister Clifford Marica. Waar zich knelpunten voordoen, zullen die zo veel mogelijk weggemaakt worden. Door ondernemers wordt vooral het vergunningenbeleid ervaren als obstakel.

Onder meer de Kamer van Koophandel & Fabrieken heeft vaker aan de bel getrokken. Een vergunningaanvraag is veel te lang in behandeling. De in de VS gevestigde denktank The Heritage Foundation noemt het zowat de belangrijkste hindernis op Suriname’s weg naar economische welvaart. Volgens Marica wordt nu hard gewerkt aan een snellere procedure.

Nu al zou de maandenlange wachttijd zijn teruggebracht naar enkele weken. “We willen zoveel mogelijk een aangename sfeer scheppen voor ondernemerschap”, aldus Marica. Als knelpunten ziet hij ook het gebrek aan fysieke ruimte voor het opzetten van bedrijven. Nu al leidt dit tot wrijving binnen de dichtbevolkte delen van vooral Paramaribo. Ook kapitaaltekort speelt nog vaak mee.


10 REACTIES

 1. het gebrek aan fysieke ruimte

  Er moet een goed ruimtelijkbeleid komen waarbij er industrieterreinen zijn ingeplanned, een bestemmingsplan. Die terreinen moeten bv aan de rivierliggen voor waterweg gebonden bedrijven en hun directe toeleveranciers. (Uit je klantenbestand en artikelgroepen blijkt wel of toeleverancier bent).
  Elk terrein moet voor een redelijke prijs – dwz niet te hoog – worden aangeboden om zo werkgelegenheid te stimuleren en ermoet een strikte naleving komen van de vestigingsvergunningne. (Alleen die producenten en hun toeleveranciers).
  De overheid moet zo meerdere gebieden toewijzen.

  De belangrijkste reden dat de bevolking protesteerd is de overlast van bedrijven in woonwijken en de daarmee gepaard gaande waarde daling van de eigenwoning. Een bestemmingsplan geeft duidelijkheid en is een instrument om te reguleren. Bij de highway zien we het resultaat.


  Maak melding

 2. Ik kijk met grote belangstelling uit naar het moment wanneer bekendmakingen zoals deze met als rode draad de woorden ” de overheid zal, wil, is bezig, en gaat” zijn overgegaan in de woorden ” de overheid is klaar, heeft bereikt, heeft succesvol afgerond, en heeft gepubliceerd”.

  Vele intenties zoals in genoemd nieuwsbericht zijn reeds hieraan voorafgegaan waarvan niks meer is vernomen of als status hebben we zijn ermee bezig.
  Deze uitspraken hebben inmiddels hun impact verloren en worden door velen nu beschouwd als “harry lal”. Dus tot het tegendeel is bewezen geldt nog voor velen eerst zien dan geloven.


  Maak melding

 3. Binnenkort nemen wij serieus de proef op de som en zullen een vergunning aanvragen voor een op te zetten bedrijf in Suriname.

  Kunnen wij meteen merken welk effect de wijziging van het beleid van dhr. Marica daadwerkelijk teweeg brent. Zullen de ambtenaren plots met een andere pet op hun werkzaamheden verrichten? Wij zijn benieuwd.

  Ik blijf hen dus nu even het voordeel van de twijfel geven, en ga niet meteen gillen “Er komt niks van terecht”.

  Wel vreemd dat het de chinzenen en anderen (Brazilianen) vrij vaak razendsnel lukt een vergunning te bemachtigen. Rara, hoe komt dat ?


  Maak melding

 4. Allemaal gebakken lucht van een stelletje luie debielen. Suralco en Cambior betalen geen belasting op brandstoffen die deze maatschappijen zelf importeren.Deze privilege is bedoeld om hun investeringsbereidheid te vergroten.De Surinaamse staatskas loopt hiermee 26 miljoen US dollar per jaar mis. Met dit geld zou men meer scholen kunnen bouwen en de gezondheidszorg kunnen verbeteren.O.a. basisschoolleerlingen hoeven dan niet meer s’middags de school te bezoeken.


  Maak melding

 5. Bla Bla Bla Bla dat is het enige dat deze overheid kan, elke dag heeft een of ander functionaris wat te melden maar al 6 jaar is er niks gebeurt….


  Maak melding

 6. Dat ding begint op verkiezings-propaganda te lijken.

  Daar naast: verhaal theorie…never praktijk nooit.

  Verkiezing!! verkiezing!!! oh wat een heerlijke leugenaars praktijk.


  Maak melding

 7. gaan we nu echt doen.
  waarmee zijnwe al die tijd bezig.
  wat doet die amrica al die tijd.
  er zoeu en meoet toch een loket zijn waar een ondernemer alles gelijk in orde kan maken.
  Hebben dat noch steeds niet door.
  leven we noch in 1960 of 2007.

  Het is triest voor woorden.

  Laten we het nu echt doen en niet van we gaan doen en we laten onderzoeken en we gaan aanpassen en we willen starten.
  Dit is allemaal loos.

  doe a.u.b. iets.

  we raken steeds achter.

  Er is dus nog geen beleid.

  barca


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.