Surinaams bedrijfsleven moet wagen gaan trekken

17

PARAMARIBO, 11 aug – Het bedrijfsleven moet de economische ontwikkelingswagen nu echt gaan trekken. Dit zegt minister Ricardo van Ravenswaay van Planning & Ontwikkelingssamenwerking, Plos. De overheid wil hooguit nog ondersteuning bieden om die rol inhoud te verschaffen.

De kunst is nu het bedrijfsleven gereed te krijgen voor het aangaan van de uitdaging. “Het is echt zo dat als we gaan naar een rol voor het bedrijfsleven als motor van de economische ontwikkeling, overheid en bedrijfsleven moeten leren samenwerken”, zegt Ravenswaay. Een goed startpunt wordt gezien in het op peil brengen van de managementsystemen bij veertig bedrijven.

Dit certificeringsproject wordt betaald door de overheid en de Nederlandse ambassade. Het is zo goed als de enige manier om het concurrentievermogen op peil te houden te midden van de razendsnelle ontwikkelingen in de wereld. “Suriname is niet in de positie om te fungeren als trendsetter. We kunnen liever doen wat gedaan moet worden”, aldus Van Ravenswaay. Eind 2008 moet de certificering rond zijn.


17 REACTIES

 1. Hoe: nogmaals de vraag hoe, als er overal corruptie vast geroest zit..zeg maar hoe.

  Front is duidelijk doelloos bezig er zit niks in Front die voor Su. iets daadwerkelijk kan of wil doen, maar jawel schurkerij.
  Front is duidelijk bezig de bevolking te onteren en te onterven.

  Ik heb een advies begin de plantage’s onder de staat(STAATS BEZIT) te plaatsen het is Su. grondgebied en niet van een of ander koloniaal familie bende.

  Verder laat niemand daarna met zijn tentakels er aankomen, met frontstront domein verhaal……..Stelletje SCHURKEN.!!!!!


  Maak melding

 2. van Ravenswaay, niet alleen maar lullen uit jou gore nek ! Wat doet de regering voor de ondernemers zodat ze de kar echt kunnen gaan trekken ?
  Kijk bv naar Guyana, die Jagdew is heel goed bezig om de economie van z’n land een push te geven. Die man gaat overal naar toe(Poetin, Bush, Iran, China, UK, IDB, etc.) en boekt ook enorme successen. De suikerindustrie bv in Guyana ondergaat een ware revolutie want er wordt voor meer dan USD. 168 miljoen ingepompt en wil men binnen enkele jaren naast suiker en suikerprodukten ook op grote schaal ethanol produceren.

  Ik denk dat Guyana over zo wat drie jaar de economische motor van de Caricom zal zijn, en dat de Suri’s die nu op hun luie gat zitten en alleen maar wachten op ‘donor hulp’
  het nakijken zal hebben.


  Maak melding

 3. Overheid en bedrijfsleven moeten leren samenwerken als voorwaarde voor een goede economishe ontwikkeling.
  Vier dingen verdienen aandacht: 1. de overheid geeft het slechte voorbeeld van samenwerken. De ministeries werken langs elkaar heen omdat deze volgens etnische lijnen funtioneren. 2. De SER waarin overheid, bedrijfsleven en vakbonden samen moeten werken is nog niet operationeel, dus op dit hoogste niveau werkt men niet samen. Goed voorbeeld doet volgen dus. 3.Niet de productie [voor uitvoer] maar de handelselite krijgt vrij baan. 4. Ontwikkeling van de mens die moet zorgen voor productie laat te wensen over, men houdt de mensen uit electorale overwegingen dom.


  Maak melding

 4. Rickyboy leeft in dromenland, nu al is alle vooruitgang die er is in Suriname te danken aan de particuliere sector. De overheid doet niets en heeft ook nooit wat gedaan voor de ontwikkeling van Suriname. Het enigste wat ze wel goed kunnen is winstgevende bedrijven en sectoren vernietigen. Daarom ben ik het wel eens met Rickyboy als hij stelt dat de overheid zich gaat terugtrekken en op de ondersteuning na, zich niet zo veel meer gaat bemoeien.Waar er overheidsbemoeienis is bestaat er alleen maar verval, verdriet en vernietiging.


  Maak melding

 5. Overheid moet leren het bedrijfsleven niet voor de voeten te lopen met langdurige proceduren en vergunningverstrekking maar moet een gezonde investeringsklimaat scheppen. Vervolgens moet elk bedrijf evenredig omzetbelasting aan de staat betalen. DNA-leden mogen geen commissariaten bij bedrijven hebben ter voorkoming van het eten van twee walletjes.


  Maak melding

 6. Ik vraag me af of van Ravenswaay wel afstemt met de rest van de regering. Zijn plannen zijn niet in overeenstemming met de visie en gedachtengang van Venetiaan. Ik heb steeds het gevoel dat iedereen maar wat doet. Je wordt strontziek van al dat geroep dat nergens bij past. Wat voor voorwaarden biedt de overheid het bedrijfsleven dat ze stellen dat ze de kar moeten gaan trekken.
  “De overheid wil hooguit nog ondersteuning bieden om die rol inhoud te verschaffen”. Wat bedoelt men hiermee? Wanneer heeft de overheid het bedrijfsleven die ondersteuning gegeven?


  Maak melding

 7. heel goed,
  door certificering krijg je nieuwe types
  managers en arbeiders die op lang termijn ook de overheidzaken kunnen beinvloeden.
  Als alles volgens een en dezelfde procedure moet lopen is er dan minder kans op corruptie
  en dat is een goeie zaak.
  Laten de bakras het ons leren want zij hebben ons geleerd hoe corupt te zijn, dus zij zijn het meest capabel om ons sytemen bij te brengen voor een bloeiende staat.


  Maak melding

 8. Ja zonder de hardwerkende ondernemer die ondanks de ellende die Arron en rechtsopvoglers hebben gebracht was Suriname nu de Biafra van het westelijk halfrond.

  Gaan de NPS en de VHP hu eerst hun vriendjes politiek, de corruptie en de veelwijverij in hun eigen gelederen aanpakken???

  Ravenswaay is misschien een goede kerel, hij straalt professionaliteit uit en werkt hard. Maar een zwaluw maakt nog geen zomer.

  Dus het zal wel bij het oude blijven.


  Maak melding

 9. Zet Surneds in die al 5 tot 10 jaren werkervaring hebben op top niveau, veertigers kunnen de klus klaren om suriname op de kaart te zetten, dus de mensen die in suriname geboren zijn tussen 1960 en 1970.. daar zijn er dozijnen vol van in nederland te vinden….in 20 jaar kan suriname al op de kaart zichtbaar zijn…


  Maak melding

 10. Dan moeten de so called Surineds,zelf hier opbreken,om Suriname op te bouwen,velen hebben de mond vol hoe het moet en kan in Suriname,maar zelf het initiatief nemen ho maar.Ja als de rodeloper voor hen uitgelegd zou worden,willen ze er over nadenken.
  Ik zou zeggen BOOTSER,ga naar Suriname,probeer daar dan je kunnen te tonen,wacht niet dat hun jou,komen zoeken en smeken om je land(?) te helpen,want dat zal niet gebeuren,er zijn genoeg capabele ingezetenen van Suriname die het karwei af kunnen.Maar als de partijen van de regeringscoalitie,hun vrienden en familie,die nergens vanaf weten,op posten zet die cruciaal zijn voor de vooruitgang van Suriname,hebben deze capabele Surinamers geen schijn van kans.En zo glijdt Suriname steeds meer af.

  Van Ravenswaay,komt steeds maar weer,met standpunten die kant nog wal raken,het is puur het stomme stemvee zand in de ogen strooien.Ik ben er voor geen WOORDEN MAAR DADEN minister.
  Wang Loh Tak Takie.


  Maak melding

 11. @Booster & Toet, ik heb al geruime tijd de gedachte om het beheer, de leiding en bestuur van tenminste één ministerie alleen aan (gekwalificeerde) Surineds toe te vertrouwen. Het zou bv onderwijs, volkshuisvesting of gezondheid kunnen zijn. Geef deze groep de ruimte (en mandaat om te doen wat ze horen te doen) om zich binnen een half jaar in te laten werken waarna ze zelf aan de slag kunnen.
  Ik zou je bijna de garantie willen geven dat deze groep binnen drie jaar (na hun inwerk periode) de achterstand van de afgelopen 40 jaren zal hebben ingelopen en dat de Suri’s eindelijk een keer zullen mee maken wat vooruitgang betekent.

  Ik weet zeker dat wij deze job aan kunnen en dagen de Surinamers of hun regering uit om op dit voorstel in te gaan !
  Kom op Suri’s durven jullie dit wel aan of blijft het toch maar bij jullie bigi mofo !


  Maak melding

 12. “De overheid wil hooguit nog ondersteuning bieden om die rol inhoud te verschaffen”.

  Het het woordje HOOGUIT wil hij zijn verantwordelijkheid ontlopen. De minister en de verheid in het algemeen zijn verantwordelijk voor een goed ondernemersklimaat.
  Het ontbreken van initiatieven van het bedrijfsleven hangt aantoonbaar samen met het ontbreken daarvan. Blijkbaar weet deze minister niets beter te zeggen dan – zijn opmerking, vrij vertaald in mijn woorden -“Ik begrijp geen bal van wat ik moet doen dus ik laat het maar aan andere over”. !! ??


  Maak melding

 13. Suriname kan op een vrij makkelijke manier tot ontwikkeling worden gebracht. Het is opzicht niet moeilijk om alles over te laten aan anderen.

  Suriname houdt van luxe en alles makkelijk hebben. Dat zou elke volk wilen maar kijk naar het bedrijfsleven en de overheid.

  Wat binnen een uur gedaan kan worden ,wordt in twee tot drie dagen tijd afgerond.

  Er zijn inderdaad veel capable surinamers die het beter zouden doen.

  Maar hoe verder met Venetiaan ,Sardjoe,Somohardjo,Brunswijk en Gilds.

  wat betekent deze gasten voor paramaribo.

  Suriname moet eerst gaan organiseren,wat niet gebeurd. Het overheids apparaat deugt gewoon niet. Suriname moet mensen beter opleiden en gebruik maken van hun creativiteit. Maar hoe verder als je onder supervisie van mensen moet werken die geen kaas van het vakgebied hebben gegeten.

  Alle staatsbedrijven moet men gewoon verkopen en moet de regering slechts een controlerende taak op zich nemen.


  Maak melding

 14. Wakti eve!! Dus de sleutel is het certificeren van management systemen, noh? Wie houden ze hier voor de gek? Late ze eerst corrupte ambtenaren opruimen en het bedrijfsleven faciliteren om competetief te kunnen exporteren. Als we een economische boom kunnen realiseren dan gaan we kijken naar managementsystemen certificering.
  Eerst geld verdienen, niet eerst geld uitgeven en dan maar hopen dat we het systeem kunnen gebruiken. Typisch Su om een intersant te willen doen. Creer voor ondernemers en starters “the surinam dream” faciliteer hun dromen, maar no go tai a asie bakka a wagie!!


  Maak melding

 15. “Dit zegt minister Ricardo van Ravenswaay van Planning & Ontwikkelingssamenwerking, Plos. De overheid wil hooguit nog ondersteuning bieden om die rol inhoud te verschaffen”.

  Deed de overheid dat maar meneer van Ravenswaay. Kan de regering mij concreet enkele voorbeelden opnoemen van ondersteuning/facilitering die vanuit overheidswege geboden wordt?

  Al jaren wordt vanuit de overheid geroepen dat het bedrijfsleven zus of zo (kar) moet trekken,maar owee een Surinamer iets onderneemt op het gebied van PRODUCTIE dan is het dezelfde overheid die zaken toelaat die hun eigen ondernemer de DAS om doen.Zie bijvoorbeeld de kippenteelt.

  Wordt er meteen een vergunning verleend aan een vriend om Amerikaans restvlees(poten etc. want men gebruikt daar enkel de borst)
  op de SME markt te dumpen. So don’t make me laugh faciliterende OVERHEID van Suriname.

  De ondernemers die het dus veilig spelen importeren en verkopen, maar zodoende krijgen wij dus nooit EIGEN PRODUCTIE in SME.


  Maak melding

 16. Beste M.Fleur,

  Ik geloof best dat er genoeg Surinamers in Nederland rondlopen diedaar uitermate geschikt voor zouden wezen.Maarrrrrrrrrrrrr,waar zijn ze??????
  Punt 1,ze zijn Surinamers,maar willen het onderste uit de kan,zoals meer verdienen dan een Surinaamse ingezetene met de zelfde know how,dat kan niet jere,je gaat in de eerste plaats om je land uit de modder te halen vind ik ,als je na 1 jaar ziet dat je werk vruchten begint af te werpen,dan ga je voor meer loon.Maar de so called SuriNeds doen als of ze de redder in nood zijn,terwijl een gewone Nederlander,naar Suriname gaat om echt het land te helpen ,ik weet dat om dat een ex studiegenoot van mij,nu daar zit als arts,90% van zijnpatienten behandeld hij voor niets.
  Ik ben van plan om over 2 jaar te remigreren naar Suriname ,in de 1st plaats om mijn land en volk te dienen,is mijn droom.
  Dus dat M.Fleur probeer so called SuriNeds,te vinden die zonder hoge eisen naar Suriname willen gaan om hun eigen volk te helpen,hahahahahahahaah ik wed mijn leven er op,dat het zoeken naar de beroemde speld in de hooiberg zal zijn.

  Ik blijf erbij, dat er genoeg jonge en dynamische Surinamers in Suriname zijn die de klus kunnen klaren,alleen moeten de ministers vervangen worden,want het is alleen maar familie en vrienden die aangenomen worden en nergens geen ballen verstand van hebben.

  Mie Kondre Tru Mie Lobie Joe,Joe Mooi Tru Nah Mie Ay.Dah Boeng Foe Joe Mie Suku Tru, DAH OGRIE MUSU WAAI.


  Maak melding

 17. ik ben het met de mensen eens die zeggen dat de surined suriname vooruit kunnen brengen , ik denk zelf dat geld niet de grooste probleem is maar onze landgenoten daar zelf , die willen geen verandering omdat je zo in hun portemenee komt en de mentaliteit van een grote deel onze
  landgenoten. dat is slecht en om dat te veranderen zal veel weerstand oproepen ik denk zelf dat de surinamer daar de grooste probleem is om suriname vooruit te brengen .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.