Inheemsen laaiend om stemgedrag Suriname in VN

13

PARAMARIBO, 7 aug – De Surinaamse overheid legt een tweeslachtige houding aan de dag als het aankomt op de rechten van Inheemsen. Dit stelt de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname, Vids. In Suriname zelf wordt een positieve houding aangenomen naar Inheemsen toe en in de Verenigde Naties wordt gans ander gedrag vertoond.

Zo is gestemd tegen de Verklaring inzake de Rechten van Inheemsen. De verklaring is bedoeld als erkenning van aanspraken, zoals het recht op zeggenschap over het eigen leefgebied. Suriname heeft zich aangesloten bij de rij landen die daar niets van moeten hebben. “Deze houding betekent een klap in het gezicht van Inheemsen”, stelt de Vids in een brief aan minister Kraag-Keteldijk van Buitenlandse Zaken.

Meer dan ooit wordt beseft dat hard geknokt zal moeten worden om de eigen zaken voor elkaar te krijgen. ”Als dit het beleid is van de regering, moeten Inheemsen en Marrons zich voorbereiden op een lange strijd”, aldus de Vids. Het alternatief is meer van het zelfde: het belang van de in stam verband levende volkeren, die worden geofferd aan mijnbouw, bosbouw en buitenlands belang.


13 REACTIES

 1. Deze regering heeft geen respect voor zijn eigen volk, Suriname is reeds jaar en dag opgeoffert aan buitenlandsemachten,hoe dan zeggenschap te hebben over de woongebieden,

  Akuba


  Maak melding

 2. kijk naar mijn mening is eisen om grondrechten punt 1,punt2 is wat ga je ermee doen? gaat het naar de totale dorpsgemeenschap of zoals gewoonlijk tengunste van een groepje hyena`s.vooral bij indianen heb je jammer genoeg nog teveel van die leiders die weinig vertrouwen verdienen.ook wordt er teweinig getracht hun mensen bij hun verstand te brengen waar het in het leven echt omdraait;vertrouwen in eigen kunnen ,weten welke richting men kiest en een bijdrage inleveren voor de samenleving.het wordt tijd dat de inheemsen goede politieke leiders afleveren,dan krijgen ze zo meer politieke macht dan kunnen ze ook echt mee beslissen in serieuze kwesties dan kunnen de arme dorpen een serieuze kans krijgen om uit de put te komen. misschien is het een tip om dit als doelstelling te overwegen.ondertussen goede afspraken maken met je eigen betrouwbare mensen ja mensen die het woord recht aandoen dus succesvolle mensen die hun succes gebruiken ten dienste van de arme dorpelingen.kamakoo


  Maak melding

 3. Rechten van Inheemsen.

  Er spelen twee dingen een rol. 1. respect hebben voor de inheemsen en 2. het economische belang van het land Suriname.

  Dit wordt heel moeilijk, omdat de inheemsen recht willen hebben op een stukje grond waar zij nu gevestigd zijn. Prima, maar wat als men nu goud of bauxiet daar vindt? Is het van de Inheemsen of van de Staat.
  Die vraag moet men nu gaan beantwoorden.
  geldt ook voor de boslandcreolen.

  Janny.


  Maak melding

 4. Geachte redactie,

  DIT IS EEN SCHANDAAL!!

  En moet je nagaan dat er op de koop toe Marrons in deze regering zitten. Buitendien was er zelfs geen sprake van stemonthouding!

  WAT EEN SCHANDAAL!

  En de Inheemse gemeenschap en de Marrongemeenschap bleken al die tijd door deze regering eerder overgeleverd te zijn geweest aan multinationals, zonder dat de Inheemsen en Marrongemeenschap het kennelijk wisten.

  En de vraag die je nu beslist mag stellen is hoe het in de Verenigde Naties t.a.v. het stemgedrag van deze Surinaamse regering, zover heeft kunnen komen.

  Hoeveel is er betaald en aan wie. Waren er bedreigingen, was er druk en van welke rijke landen. HOE ZIT DE VORK IN DE STEEK!

  DIT IS TOCH BELACHELIJK OM EEN ENORM GROOT GEBIED, SIPALIWINI, ALS HET WARE IN DE UITVERKOOP TE GOOIEN !

  En als deze Inheemse Surinamers en Marrons niet meer op steun kunnen rekenen van hun eigen regering, wat rest anders; opnieuw slaven worden van multinationals?

  HOE KRIJGT EEN REGERING DIT IN HAAR ACHTERHOOFD, TERWIJL JE WEET DAT HET BUITENLAND JACHT MAAKT OP DE BINNENLANDSE GEBIEDEN VANWEGE HUN ENORME RIJKDOMMEN.

  WAT EEN MINACHTING!

  Realiseert men zich wel wat de bijdrage van onze Inheemsen en Marons is geweest ter bevrijding van Suriname?

  Realiseert men zich wel hoeveel bloed er gevloeid is geworden om het binnenland voor Suriname te behouden, maar ook wat het binnenland voor Suriname betekend heeft inzake de ‘Vrijheidsstrijd’ der Inheemsen en Marron. Denk o.a. aan de strijd van Priari en Kaykusi, de Marronage o.l.v. Barron, Boni en Jolicieur en niet te vergeten de strijd o.l.v. Broos en Kaliko.

  KENT DEZE REGERING HAAR GESCHIEDENIS WEL?!!

  Nogmaals, wie is de feitelijke President van Suriname naast de ‘formele President’?

  Dit smaakt beslist niet naar verse koffie,

  beslist niet!

  En morgen zijn het deze zelfde Fronters die tijdens verkiezingen zullen gaan rondbazuinen, “hoe Bouterse mensen in het binnenland ‘bedreigt’ ”, om op de NDP te stemmen.

  SCHANDE, SCHANDE, SCHANDE!

  Ma Anana no e sribi, bribi mi!


  Maak melding

 5. ROTTERDAM –

  Suriname, krijgt onvoldoende aandacht van de Nederlandse regering en de Tweede Kamer.

  Te weinig vraagstukken die zich in Suriname afspelen komen in het parlement aan de orde.

  Zonder zich in interne zaken te mengen en zonder te bepalen wat Suriname wel en niet moet gaan doen,

  Moet Nederland weer aandacht gaan besteden aan de ontwikkeling van deze ex- kolonie…


  Maak melding

 6. het is jammer , en triest wat deze regering doet , maar wat ik niet snap , waarom gaat het volk de straat niet op om het hele zooitje vene en aanhang de laan uit te sturen , het volk heeft ze toch daar neer gezet, hoe lang duurt het nog voor de komende verkiezing , dan kan je, je alleen maar af vragen wat is er van suriname nog over voor hun eigen mensen, alles wordt verkocht voor een habbe kras ,je hoort en leest , maar chinezen , brazilianen, ene deal na de ander , maar het volk lijdt armoe ,hoelang is het geleden dat er positief nieuws uit suriname kwam , ik weet het niet meer


  Maak melding

 7. deze regering van nps en cornuiten met aanhang is net onkruid het vergaat niet,dus al ga je nu de straat op ,ik denk niet dat het veel zal helpen maar erger is het feit, dat binnen deze regering bestaande uit bij elkaar geraapte rotzooi, er niet 1 partij tussen zit die het goed meent met het land en eruit stapt, waardoor deze regering vervroegd moet aftreden .omdat ze dus allen op minachtende wijze bezig zijn ,kan alleen god suriname redden,en die bewering heb ik wel eens eerder gehoord


  Maak melding

 8. nr 7. Floortje: klagen heeft geen zin…Jammeren ook niet, Front’s tactiek is verdeel en heers….maar jammer helaas op straat gaan wordt direct een hevige burger oorlog en dat is jammer …Deze mannen Front zijn geweldig wreed.
  Niemand is op dit moment in Su. te vertrouwen.(dat was en is de bedoeling van Front geweest) SCHURKEN BEDRIEGERS BENDE.


  Maak melding

 9. MEER RESPECT VOOR DE INHEEMSE AMERIKANEN ZOU NIET MISPLAATST ZIJN;TIENDUIZENDEN JAREN VOOROUDERLIJK WOONGEBIEDEN LIGGEN TEN GRONDSLAG AAN EEN ONVERVREEMBAAR RECHT.
  DE VERNIETIGING VAN HET OERGEBIED IS VOORNAMELIJK MENSENWERK.

  Dat rechten van de oorspronkelijke bevolking van het amerikaanse continent ruim 500 jaar worden geschonden is geen nieuws.
  Dat de levensvisie van inheemse volken weleens zou kunnen afwijken van de op materialistisch gewin georienteerde maatschappij,schijnt geen punt van belang te zijn in de overwegingen van de zichzelf zo belangrijk achtende bewindvoerders.
  Zou het niet zo kunnen zijn dat zij er gigantisch naast zitten.
  Zou het niet zo kunnen zijn dat de inheemsen er een veel verantwoordelijkere levenswijze op na houden dan de nietsontziende consumtiemaatschappij die de beschaafde, moderne mens zich aanmeet.


  Maak melding

 10. Nou aan alle recties van het forum kan je zien dat burgers zich opwinden om het tweedracht zaaiende gedrag van de regering.
  Het is natuurlijk een grote schande dat men zich zo opsteld ten opzichte van de inheemsen en ik wil graag 1 ding hierover kwijt.
  Alle Surinamers exclusief de Javanen Hindoustanen Chinezen en Boeroes zijn van oorsprong Inheems.

  Ik mag dan wel gemixed zijn maar mijn overgrootmoeder was een inheemse slavin zo ook zeker weten de voorouders van de President en alle andere Negreoide Ministers en burgers. Wat ik zeg is dat wij allen onze oorsprong hebben van de slaven..en als u als lezer dat niet bent dan bent u geen echte Surinamer maar een geimporteerde.

  De inheemsen zijn de meest belangrijke groep voor Suriname omdat zij de roots is van alle Surinamers.

  Als u dit met mij eens bent dan kunt u als regering nooit in het nadeel stemmen van uw roots omdat deze beslissing u fataal zal worden.

  Het is belangrijk om deze groep met grote zorg te behandelen omdat anders deze zelfde groep die ons heeft laten onstaan ,ons weer zal vernietegen..denk aan alle Baron en Bonnies die de stad en u als burger nu vaker aanvalt en beroofd.

  Dit is het begin..wat ik u zeg is dat de directe nakomelingen van onze voorouders geerd moeten worden inplaats van genegeerd..dat zal hun u laten haten en u zult er het slachtoffer van worden.


  Maak melding

 11. Alleen de Inheemsen, de Indianen dus, zijn de autochtone bevolking van Suriname.
  Alle anderen zijn gehaald uit verre oorden, ook de slaven.
  Ga eerst je geschiedenis kennen, alvorens onzin te verkondigen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.