woensdag, mei 29, 2024
HomeNieuws uit SurinameIDB voor omzichtige decentralisatie in Suriname

IDB voor omzichtige decentralisatie in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 6 aug – Suriname zou de nodige omzichtigheid dienen te betrachten bij het doorvoeren van bestuurlijke decentralisatie. Dit stelt de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, IDB, in zijn evaluatierapport over de relatie met Suriname sinds 1980. Er moet vooral rekening gehouden worden met de zwakke organisatiegraad.

Daar deze al merkbaar is op centraal niveau, is de kans op herhaling op districtsniveau groot. “Tekortkomingen die te maken hebben met ernstig beperkte financiële middelen en administratieve capaciteit behoren nog immer tot de voornaamste problemen op centraal niveau”, aldus de IDB. Het is nog lang niet zeker dat lagere overheden gereed zijn voor overname van verantwoordelijkheden.

“Binnen deze context zou het overbrengen van middelen van centraal naar lokaal gezag de fragiele macrofiscale situatie verder ondermijnen. Ook zou het verrichten van onverantwoorde uitgaven kunnen aanmoedigen”, aldus de IDB. De bank is zelf financier van het decentralisatieprogramma van de regering. Enkele districten zijn reeds zover dat bepaalde projecten in eigen beheer kunnen worden uitgevoerd.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

5 REACTIES
 1. Wat wordt bedoeld met omzichtigheid? Gaarne duidelijkheid van het IDB, anders geven uitvoerders de eigen interpretatie van dit begrip en kom dus niets terecht van het decentralisatieproces. Duidelijkheid in het rapport is de zwakke organisatiegraad op centraal niveau. Deze heeft een doorwerking op het decentraal niveau. De veromderstelling is dat als de ouders [centrale overheid] slecht zijn zullen de kinderen [decentrale overheid] ook slecht scoren. Twee dingen springen hieruit: 1. slechte financiele positie en 2. organisatiegraad [zwakke administratieve capaciteit]. Dit is de opgave waaraan de regering binnen een jaar moet werken.


  Maak melding
 2. Eerder hebben vijf opzichters en twee arbeiders 3-jaar gedaan over het bouwen van een trouwzaal ter grootte van 4 x 6 meters bij ene commissariaat.

  Als die situatie nog manifest is kan ik mij best voorstellen dat omzichtigheid is geboden.


  Maak melding
 3. Geef elk parlementarier een a4 en een potlood en laat ze zelf de betekenis van het woord omzichtigheid op schrijven..

  Dat wordt lachen..stelletje dombies..


  Maak melding
 4. Er werdt geconcludeerd.
  Dat de samenwerking tussen de IDB en Suriname niet tot wasdom is gekomen wordt toegeschreven aan het feit dat Suriname toegang had tot omvangrijke hoeveelheden bilaterale schenkingsmiddelen, leningsbeperkingen vanwege de macro-economische situatie in het land, beperkte participatie van het land zelf bij projectvoorbereiding en de lage efficiëntie van Ieningen. Volgens de bank ligt het beschikbaar stellen van gelden aan Suriname ver beneden van het gemiddelde van de IDB. Vertragingen waren veelal het gevolg van een mismatch tussen projectomvang en institutionele capaciteit om het project uit te voeren.
  Als aanbevelingen worden in het rapport meegegeven, dat de komende Country Strategies (CS) de regering moeten ondersteunen bij het analyseren en vernieuwen van haar ontwikkelingsmodel in overeenstemming met strategische gebieden. Ook zullen de nieuwe CS de strategische doelstellingen en ontwikkelingsdoelen haarscherp moeten definiëren op programmaniveau en zal de regering verder ondersteund moeten worden bij diversificatie van de economie en hervorming van de publieke sector.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES