vrijdag, maart 29, 2024
HomeNieuws uit SurinameDuurzame bestemming oude Surinaamse plantage

Duurzame bestemming oude Surinaamse plantage

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 4 aug – De oude plantage Berg en Dal in Brokopondo wordt definitief omgetoverd tot luxe ecoressort. Met een investering van acht miljoen dollar zal definitief worden gebroken met kortstondige economische opbloei uit een vergeeld verleden.

De mengeling van groen, water en rust de nieuwe belofte gaan inhouden van vele jaren voorspoed. “Door de gang van de economische ontwikkeling zijn er momenten van feestgewoel, maar op het moment dat de bron van de ontwikkeling is opgedroogd, valt alles ineen”, zei president Ronald Venetiaan bij de lancering. De investering moet zoveel meer en anders gaan opleveren dan de gouden tijden van goud- en houtexploitatie.

Die zijn weliswaar definitief achter de rug, maar niet de ontwikkelingspotentie. “Met dit project lijkt het te zullen gaan richting duurzame ontwikkeling”, aldus Venetiaan. C. Kersten & Co., eigenaar van Berg en Dal, wil in het ruim tweeduizend hectare grote gebied onder meer vijf en veertig luxe hutten opzetten, een zwembad en conferentiefaciliteiten. Voornaamste drijfveer is het verbeterde economische klimaat.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

20 REACTIES
  1. Goed idee, er is in Suriname bij burgers genoeg geld voor nog 10 van zulke ressorts. Spa en Wellness centra in het ongerepte oerwoud, beter kan niet. Er is hiervoor een grote markt van rijke Europeanen/Amerikanen/Aziaten.


    Maak melding
  2. Aldus Venetiaan: maar dit zijn de dingen toch echt NPS…niet verder kijken en ook niet denken.
    Waar halen zij geld vandaan(CKC):SLM staat te brullen, en te jammeren hadden zij niet, soort plan kunnen opzetten.
    Maar nee de boel uitleveren…nog erbij plantage…. dan had een ex-slaven kind de mond moeten dicht houden.


    Maak melding
  3. Heel goed
    hopelijk is er ook geld gereserveerd voor de lokale bevolkng om te worden omgeschoold, zodat ze kunnen meegenieten van de opbrengsten van hun gebied.


    Maak melding
  4. Hopelijk zorgt de overheid er dan wel voor dat dit mooie project GOED bereikbaar blijft m.a.w. leuk 45 luxe hutten daar deponeren etc. etc. maar als de weg erbarmelijk blijft en men hier enkel in de droge periode naartoe kan, dan wordt het helaas een project dat gedoemd is te mislukken.

    Maar…”Ik blijf positief”, dus OVERHEID..zorg er dan wel voor dat de bauxietweg richting Berg en Dal begaanbaar blijft.


    Maak melding
  5. Wij willen hiergeen toestanden meer hebben, doe ons hoegenaamd herinneren aan het beesten leven op die plantages. Op die manier zullen de nazaten van gewezen slaven ook nooit meer van die trauma’s afkomen. Een plantage is maar een plantage. Die dingen moeten steden worden!


    Maak melding
  6. Ook hoop ik inderdaad dat er ook in opleiding voor de lokale bevolking zal worden geinvesteerd zodat ook zij economisch vooruit gaan. het moet niet zo zijn dat hier bv alleen NL stagaires te werk komen. dat lijkt me niet de bedoeling. dus suriname investeer niet alleen in berg en dal maar zeker ook in de mensen die er al wonen in de omgeving en jongeren uit de stad die hier een goede baan zouden kunnen vinden.

    idd ook erg belangrijk om de toegangsweg te onderhouden anders schiet het niet op maar zo te lezen uit een ander bericht gaat Taiwan dat op zich nemen ( nou ik moet het nog zien)

    Ook hoop ik dat de prijzen niet idioot hoog zullen zijn want wij eurosuri’s zijn echt niet zo rijk als de mensen daar schijnen te denken.


    Maak melding
  7. Mooi fesie naga takroe manierie.Beginnen jullie eerst om wegen en een goede riool aan te leggen.Bij een klein buitje kan je in de stad varen.Sur.weten niet wat het woord ecosisteam is of betekend.Eten Dansen slapen kleren naaien en uitstapjes.ach man maak het land eerst helemaal schoon.graaf de Sommesdijkkreek naar zee en Suriname rivier. Via Charlesburg naar zee. Halve garen.Laat CKC.Zijn eigen boontjes doppen.Belasting gelden van het volk en De 38% die Nederlanders betalen kan beter in een goede afwateringsisteam worden gestopt.De 2e generatie komt toch niet meer in Sur.


    Maak melding
  8. Waar halen zij het geld vandaan? Voor een gedeelte is dat te verklaren: Uit Nederland dus.

    Leest u even mee:

    “Surinam: Surinam jungle experience Berg en Dal

    Project number
    PSOM06/SR/21

    Sector
    Tourism

    Applicant
    MCF Business Enterprises B.V., Amsterdam Zuidoost

    Recipient
    C. Kersten & Co, Paramaribo

    Partner

    Project period
    15th December 2006 – 30st June 2008

    Total budget
    EUR 1,458,922

    PSOM contribution
    50 percent

    Summary
    Both the applicant, MCF Business Enterprises B.V., and the recipient, C. Kersten en Co. N.V. (established in 1768), are driven by the principles of the Moravian Church Foundation (Herrnhutters). This organisation has as its mission to develop profitable businesses that should have positive social and/or religious spin-off, including in developing countries. MCF Business Enterprises B.V. is a separate business company of the Moravian Church Foundation and its objective is to maximise the net result of its business activities. C. Kersten en Co. N.V. owns the Krasnapolsky Hotel in Paramaribo and is an expert in tourism management, hotels and the hospitality industry in Surinam. It also specialises in developing a wide range of projects. In order to develop the Berg en Dal project, the partners will establish a Joint Venture and will participate equally, both financially as well as in shares. Euroleisure, a Dutch company specialising in the development of tourism projects all over the world, has been contracted to do the overall project management. Jungle Experience Berg en Dal is an eco-tourism project offering accommodation and jungle experience features such as tented camps in the jungle, canopy walks, gold digging, trekking, canoeing, wild-walks and learning local traditions, e.g. traditional medicines and survival techniques. It will be located on a hillside near the Berg en Dal village, a two-hour drive from Paramaribo. The sustainable, environmentally friendly eco-tourism location will meet the standards of demanding national and international visitors, thus bridging the growing gap between tourism demand and supply in Surinam. C. Kersten en Co. N.V. owns the land (2,500 ha) in Berg en Dal along the Surinam River, where the project will be located. The project will construct central facilities such as a restaurant, reception and swimming pool as well as 10 bungalows. The jungle experience features will be developed and the local staff will be trained. The local population will be involved in the project as much as possible and the “Stichting Plantage Berg en Dal”, a platform created by the inhabitants of Berg and Dal, have given their full support to the project.”

    Blijft dus nog 700.000 euro over. En waar dat vandaan komt?


    Maak melding
  9. Goed idee, maar denk t’r om ! We willen wel de Surinaamse jungle bezoeken, echter als wij eenmaal in ons verblijf zijn moet wel de Europese luxe beschikbaar zijn.

    Continu schoon (warm en normaal) water, continu electriciteit, leuk interieur (niet de aftandse, afgetrapte en achterhaalde meubels en bedden). We willen wel hiervoor betalen maar willen ook garantie dat we waar krijgen voor ons geld.
    We betalen toch ook niet met monopolie geld ?

    Ergo, geef de Surineds tenminste het ‘Centre parcs’ gevoel (gemak, luxe en comfort) in ’the jungle’ dan zullen jullie zeker scoren.


    Maak melding
  10. Boeng sannie meneer Venetiaan. Ik hoop dat het niet alleen op berg en dal blijft. Hierbij profeteer ik dat het hele binnen land van suriname verandert zal worden tot een stad(steden). De binnenland bewoners zullen zelf bijdragen aan de ontwikkeling van hun gebied en genieten van de rijkdommen die in de binnelanden te vinden zijn. Er zal vrede terug keren in het binnenland, het binnenland zal zijn als de stad.Peace in a Matu kondre sranang brada nanga sisa.
    Ingie nanga boesnengre nanga alla sranang brada nanga sisa o libie in a boeskondre


    Maak melding
  11. Antwoord op de vraag waar het geld vandaan komt. Uit DWTonline.

    Toeristisch oord Kersten krijgt 6.5 miljoen US dollar uit IDB-lening

    door Lorenzo Irion

    07/04/2007

    Paramaribo – Geloof in de goede toekomst die voor het toerisme in Suriname weggelegd is, heeft gemaakt dat de directie van Kersten NV 6.5 miljoen US dollar gaat investeren in het toeristische oord Berg en Dal in het district Brokopondo.

    Deze investering komt uit het krediet van de 26 miljoen US dollar dat het Kersten concern de vorige week vrijdag met de Inter Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) sloot.


    Maak melding
  12. Nr.11. Dat wisten wij, enkele maanden bekend.

    Het gaat erom dat die domoren(bepaalde groep front) niet is staat zijn iets te realiseren, maar zich laten gebruiken als verleng stuk van het koloniaal verleden.

    Gewoon dong, vooral die NPS, daarom zitten de andere partijen te roven en te bestelen voor verdere uitbuiting van een bepaalde groep Suri’s. en de NPS is blij.


    Maak melding
  13. suriname wordt steeds mooier, de Europese en Amerikaanse toeristen genieten van al dat moois wat Suriname te bieden heeft, maar de surineds blijven altijd kankeren


    Maak melding
  14. ik kan mij nog herinneren dat er ook een plaats gekocht is in plantage onverwacht door surinamers volgens mij was het plantage tempiktoe of zo ik weet niet of ik het goed schrijf ,dat mocht niet en kon niet maar nu kersten het zelfde doet mag het wel ?????


    Maak melding
  15. pagla burwah, blind ben ik gelukkig niet, ik blijf optimistisch en volg alle ontwikkelingen in Suriname. Gelukkig komen er steeds mooie plekjes in Suriname bij. En wie dat betaalt, dat is niet van belang. Het enige wat de verwende toerist wil is genieten van al dat moois. IK zal altijd Suriname positief uitdragen, zodat er meer toeristen naar Suriname komen. Dus nr. 15 pagla burwah, ik weet waarover ik praat, maar jij bent een pessimist die niets over Suriname weet. Bemoei je liever niet met zaken waar je geen verstand van hebt en laat de projektontwikkelaars hun werk doen.Ze doen dit werk voor de toerist en niet voor mensen die steeds kankeren.


    Maak melding
  16. Nr. 16 jsica

    Weer zo’n eentje… puur geleuter.. zoek een europees bos en ga daar rotzooi maken.

    Project-ontwikkelaar bol van schurkerij en crimenelen(maffia).

    Jij weet echt niks loopt als een hond achter mooie verhalen of jij legt de boel klaar voor schurken als front… domoor dat jij bent.
    Of ben jij ook de Surned met spel/speel de rijke Hollander.
    Of eindelijk op reis naar jouw koloninaal hutje.


    Maak melding
  17. nr 18. Ace.. terug geven aan de staat daarna netjes voor betalen als iedere Suri.
    Ben jij daar of ????????

    1870…..1863 mi-boi dat na wan sanni.
    Dus Kersten & Co. heeft genomen of gekregen.
    Maar de suri’s kunnen niet eens een vier bij vier (4 bij 4)ergens neerzetten of men komt met RECHTER verhaal en daarna met BULLDOZER’S …en Vtje verdedigd dit gedrag graag.


    Maak melding
  18. Ik woon in Nederland maar stoor me aan het ongenuanceerde gescheld op dit soort fora. Ik ben het ermee eens dat er een hoop zaken in Suriname krom zijn maar dit is niet opbouwend. Als men dan toch een mening verwoordt wees op de hoogte van de facts en be to the point dan kunnen we er allemaal wijzer van worden toch?

    De Moravian Church is eigenaar van Kersten en ik weet niet of ze ooit voor de plantage Berg en Dal betaald maar het is wel hun eigendom en ze doen er in ieder geval iets mee waarvan de lokale bevolking ook een graantje meepikt en er beter van wordt. De weg naar Afobakka wordt het komend jaar geasfalteerd en dat is goed voor het toerisme en ook voor de Surinamers die nu makkelijker zonder een four wheel drive uit de stad kunnen gaan. Hoeveel land is er niet verdeeld onder de politici gaan die dat ook teruggeven.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES