maandag, maart 4, 2024
HomeOnderwerpenEconomiePrivatisering bananensector Suriname op spoor

Privatisering bananensector Suriname op spoor

-

De Nationale Carrierebeurs

PARAMARIBO, 3 aug – Het privatiseringsproces voor de bananensector verloopt goed. Dit zegt minister Ricardo van Ravenswaay van Planning & Ontwikkelingssamenwerking, Plos. De miljoenenhulp van de Europese Commissie de afgelopen jaren is niet voor niets geweest. Een goede deal is al lang niet meer ondenkbaar.

Vergeleken met pakweg twee jaar geleden, zijn er flink wat vorderingen gemaakt. De plantages van de Stichting Behoud Bananensector in Saramacca en Nickerie verkeren in een veel betere conditie. Van het verval dat leidde tot de ondergang van het staatsbedrijf Surland is niets meer te merken. Wel is per hectare een lichte daling te bespeuren. “Ik zou daar toch wel een verhaal over willen”, zegt Van Ravenswaay.

Ook het gewicht per tros blijkt enigszins afgenomen. Er wordt nu werk geboden aan ruim tweeduizend arbeiders en de verwachting is dat er nog meer banen bij komen. De EC heeft reeds ruim twintig miljoen dollar gegeven voor onder meer vervangingsinvesteringen. De hulp houdt in 2010 op. “Het proces zal dan voltooid moeten zijn”, zegt EC-vertegenwoordiger Richard van der Horst.

Er is net weer ruim tweehonderdduizend euro beschikbaar gesteld. Het geld is bestemd voor de bouw van een pakloods. Van Ravenswaay voorziet geen al te grote problemen bij de uiteindelijke privatisering. Of het bedrijf in handen komt van buitenlandse investeerders hangt van lokale ondernemers zelf af. Die zullen zich wakker genoeg moeten tonen.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

2 REACTIES
 1. of het bedrijf in surinaamse handen blijft
  of in buitenlandse voor mij blijft dit feit een teken van gebrek aan visie, slecht leiderschap en gebrek aan vaderlandsliefde.

  meneer power heeft dit bedrijf groot gemaakt.
  ze hebben hem weggeschopt sinds toen is he niet beter geworden met surland.

  ziekte weggehaald maar bedrijf geneestt niet.

  dit is de beloning die je krijgt als je je land durft te ontwikkelen.

  pas het staatolie recept toe en zie daar welvaart voor land en volk.


  Maak melding
 2. Goed zo dat het geprivatiseerd wordt. Laten particulieren die bedrijven maar draaien, want de overheid heeft er geen kaas van gegeten. Het enigste waar die N.P.S. gedomineerde regering goed voor is, is om bedrijven kapot te maken.
  Dat Staatsolie zo goed draait is NIET een verdienste van GEEN ENKELE regering. Jharap heeft het samen met goede medewerkers zelf opgebouwd vanuit de modder. Godzijdank heeft geen enkele regering zich met de gang van zaken in Staatsolie bemoeit, anders zou Staatsolie nu failliet zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES