Suriname weerloos tegen schadelijke koperexport

7

PARAMARIBO, 1 aug – Suriname is vrijwel weerloos tegen de schadelijke gevolgen van de toegenomen export van koper. Volgens minister Clifford Marica van Handel & Industrie, HI, kan de export niet zonder meer stopgezet worden. Het besef dat veel van het koper gestolen is, doet er kennelijk weinig toe.

De omvangrijke schade bij nutsbedrijven en bauxietmaatschappij Suralco leggen nog niet voldoende gewicht in de schaal. “De koperexport stopzetten kan niet, vanwege het ontbreken van wetgeving. Weliswaar heeft Guyana dat wel gedaan, maar zeer waarschijnlijk beschikt Guyana over de geschikte wetgeving”, zegt Marica tegenover Radio ABC. Hooguit kan wat meer op de bureaucratische rem getrapt worden.

Het verstrekken van vergunningen bemoeilijken is zowat het meeste dat de overheid kan. “Als blijkt dat de veiligheidssituatie in gevaar komt, moet nagegaan worden of we terughoudend moeten optreden bij het verlenen van vergunningen”, aldus Marica. Ook kan exporteurs worden gevraagd om de herkomst van aanbod beter te controleren. Vooral energiebedrijf EBS ondervindt last van de koperkoorts.


7 REACTIES

 1. Het is toch onvoorstelbaar. We produceren geen koper, maar toch kunnen wij koper exporteren. Dan is het toch overduidelijk dat de koper gestolen moet zijn.


  Maak melding

 2. Gewoon een VERBOD op exporteren van KOPER naar het buitenland .

  In elk geval een tijdelijke stopzetting van 2 jaar ……. gevolgd door een procedure .

  Allemaal onzin dat er geen verbod kan komen , het is in het belang van Suriname en de Surinaamse gemeenschap .

  Het kan niet zo zijn dat er een aantal gasten op deze wijze Suriname benadelen en zich zelf verrijken , de bevolking is hoe dan ook de dupe .


  Maak melding

 3. Als er koper geexorteerd wordt dan kun je toch bij de exporteur navraag doen naar de herkomst. Eventueel een besluit afkondigen dat ze dit in het vervolg moeten administreren. Via zijn leverancier kom je uiteindelijk bij de koper dieven.
  Maar ja in SU zitten ze liever onder de amandelboom. 😉 f tch 🙁


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.