Uitspraak dispuut Suriname en Guyana binnenkort

9

PARAMARIBO/GEORGETOWN, 31 jul – De uitspraak in het maritieme geschil tussen Suriname en Guyana valt naar alle verwachting in augustus. Beide landen hebben de procedures pro en contra voltooid bij het Internationale Zeerechttribunaal. Het is nu nog slechts een kwestie van aftellen.

In zowel Paramaribo als in de Guyanese hoofdstad Georgetown wordt rekening gehouden met een uitspraak op korte termijn. “Wij zijn genoodzaakt te geloven, na het spreken met onze juridische teams, dat het besluit van het tribunaal waarschijnlijk in augustus genomen zal worden. Er is geen specifieke datum gegeven”, zegt minister Rudy Insanally van Buitenlandse Zaken van Guyana.

Van Suriname wordt fair play verwacht als de uitspraak eenmaal is gedaan. Paramaribo heeft herhaaldelijk aangegeven elk besluit te zullen eerbiedigen. “Het besluit zou door beide partijen moeten worden geëerbiedigd, aangezien de twee landen verdragsmatig verplicht zijn dit te doen”, zei hij. Guyana eist toegang tot het maritieme gebied voor de monding van de Corantijnrivier.


9 REACTIES

 1. Het zal erg pijnlijk voor Suriname zijn als het gebied toegewezen wordt aan de guyanezen en de kans ervoor is erg groot. Ieder keer wanneer Suriname in het journaal komt, waar dan ook, wordt dat deel van Suriname weg gelaten, men gaat ervan uit dat het Guyanees grondgebied is.


  Maak melding

 2. Als Sranang deze zaak verliest zullen ze dat wederom aan hunzelf te danken hebben!Guyana heeft altijd alles op alles gezet om de gehele wereld te doen geloven dat het Tigri gebied en de Corantijn Guyanees grondgebied is.Hiervoor hebben de Guyanezen al die tijd dankbaar gebruik gemaakt van de laksheid van de Surinaamse regering die nooit de enige moeite heeft genomen om dit bij de VN aan te vechten!Guyana heeft dit echter WEL gedaan,vandaar dat je op de atlassen ziet dat het Tigri gebied zogenaamd Guyanees grondgebied is.


  Maak melding

 3. Ik ben voorstander van een revolte c.q. volksopstand in Suriname als dit gebied aan Guyana wordt toegewezen. Echter heb ik er een zwaar hoofd in want de gemiddelde Surinamer is een broekpoeper. Er hoeft maar iets te gebeuren dat men niet verwacht, en ze zijn al aan de ‘race’ (diaree).

  Guyana heeft haar bevolking vanaf het begin op de hoogte gehouden mbt de gang van zaken van dit tribunaal.
  In Suriname hebben wij alleen gehoord dat een bejaarde en beschimmelde Lim A Po (een NPS’er) voor deze case was aangetrokken. Maar wat hij allemaal heeft gedaan en tussentijds had bereikt voor deze nationale zaak mag joost weten.

  Van mij mag het einde van Vene hetzelfde zijn als van El Duce (moussolini) in Italie, ondersteboven jou volk aanschouwen.


  Maak melding

 4. Kakkalaka lees dit artikel nog eens en nu begrijpend…

  Het maritieme geschil gaat om de monding van het Corantijn gebied!

  Suriname heeft 3 geschillen met Guyana,
  1: De monding v/d Corantijn
  2: De waterlinie van de Corantijn
  3: Zuidwest-Suriname oftewel het Tigri-gebied


  Maak melding

 5. Suriname is te tolerant tegen Guyana.Er zijn genoeg middelen,Men zou kunen denken voor een terugkeer van alle Guyanezen.Ook zou Sur.Moeten dreigen met opstappen uit de Carricom.Als dit gebied aan de Demmeraras wordt gewezen.Zou men een beroep kunnen doen op de internationale gerechshof.J.Pengel heeft veel gedaan voor behoud van dit gebied.Ik weet niet of deze zittende paarde L.Ook voor landsbelang zijn of voor hun eigen belang in de regering zitten.Een oorlog met Guyana kan je vergeten.Als je eigen land niet kan besturen.Rioolwater af te voeren naar zee .Het zal zeker erg pijnlijk zijn voor de Ned. Surinamers als dit rivier aan de Guyanezen word gewezen.Ik denk niet Dat de Surinaamse volk in Suriname liefde voor eigen land hebben.Waarom zal het een pijnlijke splitsing zijn, voor de Nederlandse Surinamers omdat, wij die vertrokken zijn het land hebben opgebouwd en achter gelaten.Ik weet dat mijn schijven niet goed over zal komen bij lezers uit Suriname? Maar het is de realiteit.


  Maak melding

 6. en misschien 4 geschil want volgens oude traktaten kan Suriname een claim leggen op een mijl Guyanees grondgebied naast Zuidwest Suriname.


  Maak melding

 7. suriname kan wat ze heeft niet benutten. Dan willen ze een gebied daar Guyana een betere case voor heeft.
  suriname is zelf bezig hun banden met hun eigen oud langenoten te verbranden.
  Ik hoop niet dat wanneer het gebied aan Guyana wordt toegewezen ze ploseling hun “surinaamse achterban” in het buitenland om hulp vragen.
  Veel succes met jullie bacovenland.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.