donderdag, februari 22, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSurinaamse minister krijgt veeg uit de telecompan

Surinaamse minister krijgt veeg uit de telecompan

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 29 jul – Minister Richel Apensa van Transport Communicatie & Toerisme, TCT, heeft een flinke veeg uit de pan gehad van telecombedrijf Intelsur-UTS. Apensa zou tegenover journalisten “bedrijfsgevoelige informatie” hebben doorgespeeld.

Volgens Apensa loopt Intelsur-UTS achter bij concurrent Digicel Suriname. Waar Intelsur nog bepaalde administratieve en technische procedures heeft uit te voeren, zou de ander reeds in de afronding zitten. “Medio juli 2007 hebben wij als directie een gesprek gehad met de minister van TCT”, stelt Intelsur-UTS.

Onder meer is aangehaald dat Intelsur-UTS pas met de voorbereidingen voor een telecombedrijf is begonnen na verkrijging van de licentie per april 2007. Eerder beginnen werd als illegaal gezien, in tegenstelling tot Digicel dus. “Derhalve wenst Intelsur-UTS niet vergeleken te worden met telecommunicatiebedrijven, die de Surinaamse wet- en regelgeving niet in acht hebben genomen voor wat betreft de aanvang van de werkzaamheden.”

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

29 REACTIES
 1. Toen Apinsa als nieuwe Min. van TCT was aangesteld zei ze zelf dat ze niet wist wat zij allemaal moest en zou gaan doen. Volgens mij weet ze het nog steeds niet en heeft de AC wederom een ‘koe beest’ als minister benoemd.

  Het zou en moest een marron vrouw worden op TCT, ongeacht de kennis en know how.
  Ook de SPA trutjes op dit ministerie(Clumper e.d.) moeten een flinke trap in hun hol krijgen want die frustreren deze hele ministerie.
  Anyway, what you want is what you get. De Suri’s hebben zelf voor deze leba’s gekozen dus moeten ze het maar mee doen.


  Maak melding
 2. Front heeft een achterstand van +/- 20 jaar, in handeling en denkvermogen. Maar zij blijven blaffen dat zij update zijn anno 2007.
  Straks krijgen zij nog een flinke schande claim onder de neus.

  Constant stront aan de knikker met deze front.


  Maak melding
 3. Dit alles is onze Ronny Brunswijk zijn schuld, want het moest iemand van zijn soort zijn , maakte niet uit wie, als het maar een marron is gestudeerd of niet,ze kunnen amper Nederlands spreken, vooral die Brunswijk als ik die man hoort praten schaam ik me dood, dan denk ik bij mezelf man waffel dicht en gauw terug naar je vrouwtjes in de Busch Busch.


  Maak melding
 4. Alweer de verkeerde man /vrouw op de verkeerde plaats. Dat krijg je als know how of ervarenheid ten koste moet gaan van regelpolitiek.


  Maak melding
 5. In suriname is het hebben van een titel belangerijker dan het hebben van parate kennis. Hoevel drs. Hondebroden zijn niet met de hakken over de sloot afgestudeerd nadat ze 4 tot 8 jaar hebben gedaan over hun academische opleiding? Als je hun cijferlijst aanschouwt dan zijn de 5,6 voor hun vakken niet om aan te slepen. Na afstuderen hebben ze verder geen kennis meer vergaard. En deze blaaskaken lopen zo trots als een pauw op de surinaamse ministeries rond en laten daar alles in de soep lopen. Geen wonder dat het surinaams to(b)p-kader geen partij is voor hun buitenlandse collega’s tijdens besprekingen/onderhandelingen.


  Maak melding
 6. Zo zie maar de kennis en kunde is surimaribo overheen gewaait..

  We zijn niet verder gekomen met ons verstand zoals el vene zelf zegd met de wet van 1814..

  Toen levenden we in de slavernij en anno 2007 nog steeds..

  Ons vestand zit in ons achter werk..

  Lang leve de srefidinsi…

  Ze willen geen suris/neds uit holland want dan verliezen ze hun functie terwijl zij aan het uitsterven zijn de lijders voorbeeld figuren..Die schurken boeven,oplichters verkrachters bank rovers,grond pikkers..het gaat ze goed..

  Mahadma Gandi heeft gezegd,, Er is genoeg voor iedereen op deze wereld,Maar niet genoeg voor ieders hebzucht..

  Jammer ,voor het land,niet voor het volk,want die zijn zoals ze zijn ze verdienen niet beter..

  Blakamang zegd,,ba soekoe ba tjarie ba finie..
  Mond dood wachten op pakketten en overmaking via money change in surbo je weet wel die gele gebouwen waar ze in de rij staan net als in de haven..

  Wat heeft grang pikien gestuurt..

  Ook na 32 jaar srefidinsi wat heden tendage bijna een mensen leven is zijn wij niet verder opgeschoten…

  Jammer jammer…


  Maak melding
 7. Een crimmineel moet bepalen,over wind en weer voor een mini -ster in de regering laten ze de trappen van alle kanten incasseren.een leek zoals ik die geen moer weet van bepaalde technieken

  hoort elders thuis het is gewoon een rommelhol.


  Maak melding
 8. Na de e.v. verkiezingen en uiteraard bij overwinning van de NDP dienen de directeuren en OD’s van alle ministeries ge-shuffeld te worden. Slechts enkele afdelingshoofden die een goede conduite staat hebben kunnen op hun post blijven om de werkzaamheden in goede banen te leiden. Ook dienen de nieuwe regeerders goed te kijken naar de kennis en kwaliteiten van deze topambtenaren. Iemand met alleen een mulo of lbo mag (ondanks zijn 35 dienstjaren) absoluut geen topambtenaar zijn of worden.

  Als je een goede ambtenaar bent maakt het niet uit of je 25 of 30 jaar op OW of LVV heb gezeten en moet je (met de juiste kennis en kwaliteiten) ook op volkshuisvesting of onderwijs kunnen functioneren.

  Het moet nu eens een keer afgelopen zijn dat er allerlei stommelingen als bestuurders op diverse ministeries rondlopen en doen alsof ze god zijn terwijl ze op het nippertje hun bul hebben gehaald (of soms helemaal niet).

  Stel(bij re-shuffeling) ook de vraag of zij een kopie van al hun behaalde diploma’s en cijferlijsten willen indienen. Indien deze ontbreken kan er ook nog navraag bij de betreffende onderwijsinstelling worden gedaan
  (Ik ken nl iemand die zich econoom noemt omdat hij 2 of 3 jaar op de ADEK heeft gezeten en nooit z’n bul heeft gehaald maar, door de politiek geregeld, wel en top functie heeft bij een staatsbedrijf.)


  Maak melding
 9. Dit klink als kinderachtig gezeur van een bedrijf dat het niet kan hebben dat de minister heldere taal spreekt en zegt waar het op staat. De minister houdt niet van vertraging en deze houding spreekt mij bijzonder aan. Eindelijk enige voortvarendheid in de regering!
  Mevrouw Apensa ga zo door en trek u niets aan van alle diegenen die alweer hun gal moeten spelen en hun racistische vooroordelen van stal halen (Fleur en Illie) zonder enige kennis van zaken …


  Maak melding
 10. Fleur #12
  Het reshuffelen van topambtenaren na elke verkiezing is juist het probleem. Het vegt vaak jaren ervaring om binnen een verheid goed te weten welke procedures er zijn en waarom ze zo mmoeten lopen. In SU zien we elke kker een vlgende sukkel die zich topambtenaar waant de procedures volledig omgooien. Gevolg Vreembelingen beleid: niemand weet wat de regels zijn en bij wie je moet zijn voor wat waardoor politicy instaat zijn zaken voor vriendjes door te drukken. Grond beleid. Niemand weet wie wat heeft aangevraagd en wat de regels zijn. Gevolg als je goed bevriend bent met de DC dan krijg je het wel. Heb je geen politieke vriendjes dan raakt je aanvraag zoek en moet je betalen vor een nieuw aanvraag (ondanks je bewijsje en je staat natuurlijk wel weer achter in de rij). Voor mensen met een gedegen administratieve achtergrond zijn dergelijke zaken ondenkbaar en ronduit schandalig. Maar in SU kan het.
  Wat is dan de oplossing. Goede procedures en een beordeling van de topambtenaren op hun productie (bv de lijst met aanvragen goed en centraal registreren en meten hoeveel er behandeld zijn waarbij oude aanvragen zwaarder wegen). Er zijn zoveel slimme trukkjes te bedenken om incompetente en/finproductieve ambtenaren te ontmaskeren en de kwaliteit van de verheid te verbeteren. Maar dan wel met kundige ambtenaren die zeker zijn van hun baan als ze goed presteren en een redelijk salaris krijgen.

  Aluku #16
  gelijk heb je. Ik vindt helemaal niet dat ze het zo slecht doet. Ja ze had misschien diplomatieker kunnen zijn. Maar dit is meer een lange tene zaak die politiek tegenstanders willen uit buiten. Tegenstanders die liever regelen en “boren”


  Maak melding
 11. @17 Neus, is het jou ook opgevallen wat er bv op TCT gebeurd door de zgn directeuren die men niet wil re-shuffelen ? Die creeeren een totale chaos en frustreren elk goed
  functioneren van dit ministerie. En dit is slechts een voorbeeld want ook op andere ministeries heb je ambtenaren die vastgeroest op hun stoel zitten en denken dat zij de wetten en dienst mogen uitmaken.

  Ik heb dan liever dat men zich ervan bewust is dat er na elke verkiezing de kans bestaat gewipt te worden indien men enkel het persoonlijk of partij belang dient.

  En indien eea goed is gedocumenteerd en gearchiveerd, moet het voor een ervaren ambtenaar op een nieuwe werkplek geen probleem zijn om bv een dossier op te pakken en deze af te handelen.

  @16 & 17, kunnen jullie mij enkele concrete zaken noemen die Apinsa reeds zou hebben gedaan ? Ik weet er nl geen dus vind ik jullie uitspraak van ‘ze doet het zo slecht nog niet’ ietwat prematuur.


  Maak melding
 12. Een land ontwikkel je vanuit een ideolgie. Dit is een grondgedachte en denkwijze hoe je vanuit bepaalde waarden en normen vindt hoe een ideale en rechtvaardige samenleving ontwikkeld moet zijn.Deze ideologien zijn wereldwijd verspreid: vb vanuit socialisme/liberalisme/of vanuit bijbelse principies kan een land verder ontwikkeld worden. Dat betekent dat mensen die deze ideologien aanhangen principes hanteren en daarna handelen, anders komen zij in conflict met hun geweten. Het blijkt dat de meeste politieke partijen geen ideologie hebben maar puur etnisch opgebouwd zijn [NPS = creolen, VHP = hindustanen/PL = javanen/chinezen en AC = marrons] Dit is de kern van het probleem waarmee Suriname worstelt. Daarom worden mensen van hun eigen partij ongeacht hun kennis en ervaring op cruciale posten gezet. Er is ook geen regeerprogramma opgemaakt dus krijg je een gefragmenteerde overheid waarbij iedere partij zijn eigen ministerie in gijzeling heeft en andersdenkenden met kennis en ervaring niet welkom zijn. Als we praten over Public Sector Reform PSR [ hervormingen binnen de overheid] vraag ik mij af of men wel weet wat dit inhoud. Hervormingen betekent nl dat de overheid doelmatiger gaat werken. Het begrip doelmatigheid moet nog uitgelegd worden aan personen die hoge posities vanuit hun politieke partij binnen de overheid vervullen en andere doelen [zoals binnen zijn na 4 jaar] hanteren. Het PSR is dus een wassen neus. Schelden op de minister heft gene zin omdat zij een ondeel van het probleem [geen ideologie] is welke in eerder geschetst heb. Dus partijen moeten eerst vooraf goed nadenken hoe ze dit land willen ontwikkelen en daarne beleid ontwikkelen en een programma maken voor uitvoering. Zo kun je een land met visie en beleid vereder ontwikkelen.


  Maak melding
 13. Fleur#12
  Eerst onderzoek verrichten welke directeuren/OD en afdelingshoofden voldoen aan de kwaliteitseisen die gesteld zijn voor de uitoefening van deze functies. Het lijkt mij dat kandidaten voor een directeurs- en onderdirecteursfunctie een academische diploma moeten hebben met 5 jaar werkervaring binnen de overheid. Voor afdelingshoofd een academisch en/of HBO diploma met ervaring. Dat zijn criteria die men moet hanteren. Zo voorkomt je dat opportunisten op verkeerde posten zitten en stimuleer je de bevolking om zich verder te ontwikkelen door kennis op te doen [behalen van diploma’s] om carriere te kunnen maken. Vele studenten van de ADEK vinden geen werk omdat de posten bezet zijn die politieke mensen zonder kennis van zaken. Maar als men de criteria niet vooraf wil stellen dan betekent dit dat men het niet zo nauw neemt met de ontwikkeling van het land. Het personeelsbeleid [ontwikkeling van personeel en loopbaan]moet overgelaten worden aan personeelsfunctionarissen die een afgeronde HBO opleiding Personeel en Arbeid hebben en niet aan ministers die geen kaas hiervan hebben gegeten. De vervulling van de directeurs en onderdirecteursposten geschiedt door het kabinet waarin alle partijen zitten hebben]Daarvover moeten vooraf schriftelijke afspraken gemaakt worden om te voorkomen dat er willekeer ontstaat. Deze zijn enkele essentiele waarborgen voor een democratische samenleving.

  Neus #17
  Ik geef je gelijk, want zoals in elke democratisch land moet je continuteit van bestuur hebben. Het mag niet zo zijn dat na elke verkiezing directeuren met een lange staat van dienst zomaar aan de kant worden gezet en thuis zitten met een salaris. Elke politieke partij bezondigt zich daaraan. Ervaring is ook noodzakelijk voor een goed functionerende overheid. Dus wat ik voorstel is dat je een pool van directeuren en onderdirecteuren binnen de overheid moet hebben die na 5 jaar van plek wisselen. Er moet dus personeelsbeleid hierover ontwikkeld worden. Dit is wat ik eerder bedoelde over ideologie. Welke opvattingen hebben de politieke partijen over het functioneren van de overheid in deze snelle veranderde wereld?.


  Maak melding
 14. @21 Vanna, ter aanvulling op jou reaktie wil ik opmerken dat een academische graad of titel alleen niet zaligmakend of afdoende is om als directeur te mogen functioneren.

  Neem nu als voorbeeld Def (Defares, de huidige directeur van NV Havenbeheer) deze man heeft Spaans gestudeerd (en is ook hierin afgestudeerd) maar was ooit min. van TCT. Ik heb me dus altijd afgevraagd hoe iemand die in een taal is afgestudeerd een top economische positie kan vervullen.
  Ik ken ook lieden die zijn afgestudeerd in Kampen – Ned.(theologische wetenschappen) maar denken dat ze alles weten om een land c.q. bedrijf te kunnen besturen want men is ‘drs.’

  En dit gegeven wordt ook door de gewone burger in stand gehouden want vaak hoor je: ‘hij of zij is doctorand(us/a)’. Als je vraag waarin of waar zijn/haar scriptie overging weet men het niet, maar hij/zij is wel doctoran(dus/a).

  Ik hoop echter dat de huidige generatie zal afrekenen met al deze koenoe’s van voorheen, want zolang deze nog bestaan kun je vergeten dat het ooit goed komt in Suriname.


  Maak melding
 15. # 22 dhr Fleur.
  Waarom zijn er hogescholen en universiteiten in de wererld opgericht?. Om mensen een bepaalde graad van ontwikkeling en denkwijze mee te geven. Een titel als drs, mr of ir is ook niet zaligmakend maar laten we mensen die gestudeerd hebben ook belonen. Ere wie ere toekomt. Natuurlijk kun je iemand die spaans heeft gestudeerd niet op een management functie zetten. Het ligt niet aan de heer Defares maar aan de personen die hem daar gezet hebben. En dan heb ik het over personeelsbeleid, de juiste persoon op de juiste plek. Als we alle afgestudeerde wetenschappers verketteren dan zie ik niet in waarom studenten zich dan verder moeten ontwikkelen. Van een HBO-er of Academicus kun je verwachten dat deze tijdens zijn vorming bepaalde ethische normen en waarden heeft meegekregen. Als we geen surinamrs hebben op dit hoog niveau zullen andere landen Suriname steeds de les lezen omdat zij verder zijn in hun ontwikkeling. Ik ga ervan uit dat u uw kinderen ook stimuleert zich verder te ontwikkelen dan alleen maar een LBO of MBO opleiding…….. Kijk eens om u heen in de wereld waarin wij nu leven


  Maak melding
 16. #22 dhr Fleur
  Ter aanvulling: In Engeland zijn de ministers personen die een algemene academische opleiding hebben genoten [letteren of geschiedenis]en leiding geven aan hun ministerie door processen aan te sturen Inhoudelijke wetenschappelijke kennis is niet noodzakelijk om succes te hebben, maar procesmatig aansturen van mensen is nu de trend De huidige managers zijn resultaat gericht en moeten de competenties hebben om mensen aan te sturen.Dit zijn de nieuwste trends in de wereld waarin we nu leven.Niet mijn constatering maar die van wetenschappers in de wereld. Overigens ben ik zels bestuurskundige en HRM-er en weet dus waarover ik het heb. Als je niet meedoet ben je gedoemd om achter te blijven. VB. de heer drs Maxime Verhagen, minister van buitenlandse zaken van Nederland heeft geschiedens gestudeerd. Het gaat dus om een combinatie van ervaring en kennis die iemand heeft om goed te kunnen functioneren.


  Maak melding
 17. geef niet
  onze eigen mensen dus de sme volk wordt zo ieder dag wijzer .
  vroeger in de koloniale tijd mochten wij niets ,
  nu langzaam beginnen wij het door te hebben.
  het duurt even langer.
  de chinezen uit china en de hindostanen uit india en de indonesieers uit indonesia en de afro afrikanen uit afrika hebben het allang door ,
  alleen nog deze volkeren uit de kolonie hebben niet allemaal dit door.


  Maak melding
 18. Diploma’s zegggen ook niet altijd alles. Het gaat er meer om wat er uit iemands handen komt. SU heeft waarschijnlijk ok te weinig gediplomeerden en voor mij is iedereen welkom ie kundig en contstructief is. Ik ben er voorstander van om met “contracten” te werken. Een manager krijgt dan meetbare doelen die hij moet realiseren. Lukt dit niet dan moet hij met goede redenen komen en anders plaats maken. Daarmee los je ook het probleem op dat een manager-ambtenaar niet loyaal is aan een nieuwe regering immers de doelen worden dor de minister vast gesteld (moeten natuurlijk wel realistisch zijn en daarom moet er een orgaan zijn waarbij een ambtenaar in beroep kan gaan. Zoals bij een ander recent geval wenselijk lijkt.)
  Politici worden gekzen door de mensen dus die kun je niet op deoze wijze beordelen maar als er kundige ambtenaren zijn die zich inzetten voor een goed bestuur vallen de incompetente politici eerder door de mand en kunnen ze minder regelen voor zichzelf.


  Maak melding
 19. #27
  Helemaal mee eens met Neus. Managers binnen de overheid moeten het proces managen en van te voren gestelde doelen door de overheid behalen. Maat let op: eerst een visie en daarna een missie en dan doelen. Waar zijn de beleidsvisie’s van de diverse ministeries?. Nog erger, waar is de visie en de missie van de regering?. Deze zijn noodzakelijke woorwaarden om richting te geven aan een proces. Daarna kunnen streefdoelen benoemd worden en competente managers[die kennis en vaardigheden bezitten]aanstellen om deze te halen. Als deze de doelen niet haalt moeten ze opstappen en plaats maken voor anderen. Dit is public sector reform [hervormingen binnen de overheid]. Let wel, ik speek als bestuurskundige [iemand die een wetenschappelijke studie heeft afgerond over de overheid]


  Maak melding
 20. in suriname wordt er vies en vuil uitgescholden als het gaat om een marron.dan zeggen ze dat ze niet discriemineren. me m…………… niet alleen brunswijk mak fouten maar ook onze minister van onderwijs.wat n schande


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES