dinsdag, mei 21, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijHakim Traïdia voor Nioscoop naar Suriname

Hakim Traïdia voor Nioscoop naar Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

Suriname kent een grote verscheidenheid aan religies. De Hindoestaanse, Christelijke, Joodse en Islamitische gemeenschappen leven er naast en met elkaar. In deze mengelmoes van culturen en religies staan moskeeën naast tempels, en synagogen naast kerken.

Aanstaande zondag in deze bijzondere uitzending van Nioscoop geeft Hakim Traïdia een rondleiding langs enkele van de mooiste plekken. Zo bezoekt hij onder andere de grootste moskee van Suriname en het nieuwe culturele islamitische centrum wat gebouwd wordt in Paramaribo.

Hakim Traïdia (Besbes, 1956) is een Nederlands-Algerijnse theaterartiest, die bij het grote publiek vooral bekend is door zijn rol als Hakim in Sesamstraat.

NioScoop (Nederlandse Islamitische Omroep),
29 juli 2007, 13.00 tot 13.30 uur, Nederland 2
Herhaling op zaterdag 4 augustus, 11.25 – 11.55 uur, Nederland 2

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

28 REACTIES
 1. Geachte redactie,

  Wat “leuk” om de buitenwereld voor te houden hoe vredelievend al die verschillende culturen en religies in de Republiek Suriname naast en met elkaar samenleven en de indruk te wekken dat het hier allemaal koek en ei is. Maar hoe belachelijk is het niet dat bij het benoemen van al deze ‘concepten des leven’, een belangerijke relegie voor de buitenwereld angstvallig wordt verzwegen, namelijk de Winti-relegie.

  En als dit geen neo-koloniale houding is of een schromenlijk gebrek aan tolerantie of een grove vormen van kleingeestigheid van al deze geloofsovertuigingen, dan zou ik het beslist niet weten, hoe ik hun gebrekkige kijk op ‘leven’ anders zou moeten benoemen.

  Wat wel gesteld wordt in het artikel is dat al deze bovengenoemde religies zogenaamd wel vredelievend naast en met elkaar samenleven, maar wat wel verzwegen wordt is het feit dat de aanhangers van al deze relegies, niet van mekaar schijnen te houden zoals Anana dat gewild zou hebben.

  Het Christendom vooral pretendeert “de enige ware godsdienst” ter wereld te zijn, maar blijkt intern zo verdeeld te zijn in allerlei stromingen zoals Jehovas Getuigen, Pinsterzending en ga zo maar door. Zo ook de Islam, het hinduisme enz. Een en al verdeeldheid intern om deze houding vervolgens ook naar buiten toe te etaleren, wanneer je kijkt naar hun houding t.o.v. andere geloofsovertuigingen. En allen doen dat volgens hun zeggen “in naam van God” die wij Winti-gelovigen, Anana noemen.

  Als voorbeeld is bekend dat bijvoorbeeld het Christendom en de Islam, intern zo verdeeld is in diverse stromingen, welke mekaar niet luchten. Vervolgens zijn deze geloofsovertuiging zo agressief en intolerant jegens andere geloofsovertuiginen en op de zelfde wijze zoals het intern aan toegaat. Maar vooral zijn het Christelijke gelovigen, die wanneer het gaat hun gift te spuien op het Winti-geloof, zij het voortouw nemen, dat je je wel afvraagt op het geen demonen zijn die zij dienen i.p.v. de enige grote God van liefde.

  Weleenwaar heeft de Winti enorm moeten inboeten aan ‘politieke kruistochten’ vanuit andere geloofsovertuigingen, vooral vanuit het Christendom, maar voor zover wij weten, is dat:

  DE WINTI-RELIGIE, DE ENIGE GELOOFSOVERTUIGING IS DIE ZICH TOLERANT GEDRAAGD JEGENS ANDERE GODSDIENSTEN. ALLE ANDEREN GODSDIENSTEN GEDRAGEN ZICH AGRESSIEF, SOMMIGE ZEER VIJANDIG ZELFS JEGENS DE WINTI-RELIGIE. EN TOCH LATEN WIJ WINTI-GELOVIGEN HEN MET RUST IN HUN KLEINGEESTIGHEID, WAT OMGEKEERD NOGSTEEDS NIET HET GEVAL BLIJKT TE ZIJN.

  HEEFT DIT TE MAKEN MET HUN ONZEKERHEID IN DE GOD OF DEMOON WAARIN ZIJ GELOVEN?.

  GEEN WONDER DAT WINTI GELOVIGEN MET PIJN EN SMART MOETEN TOEZIEN HOE ANDERE GELOVIGEN ZICH SINDS JAAR EN DAG, ZELFS HEDEN TENDAGE MEKAAR UITMOORDEN EN DIT IN NAAM VAN GOD. MAR IN GONSMAAN, WELKE GOD? ZEKER NIET UIT NAAM VAN DE GOD VAN DE LIEFDE DIE WIJ WINTI-GELOVIGEN ANANA NOEMEN. DAAR ZETTEN WIJ ONZE HANDEN VOOR IN VUUR.

  Dus dat zogenaamd naast mekaar vredelievend samenwonen van de diverse religies in de Republiek Suriname, berust naar ons idee op een grove leugen, bedrog en schijnheiligheid. Want in de praktijk en in de media vooral, zie ik bij vele van deze zogenaamde “godsgezinde religies”, enorme agressie, moord, doodslag en intolerantie jegens andere gelovigen.

  Zelfs ‘Racisme en Discriminatie’ is aan de orde van de dag in of bij deze geloofsstromingen, dat je je afvraagt waar men infeite in gelooft, GOD of DEMOON. De Winti echter blijft hoe dan ook Universeel, zoals als God dat gewild zou hebben.

  Anana grantangi fu dati.


  Maak melding
 2. hakim als je dit leest
  welkom in sme en een van de machtigste landen van de wereld.
  wij weten met elkaar te leven.
  laten de hollanders en anderen komen kijken hoe wij leven.
  geef dit door.


  Maak melding
 3. Is Winti een religie?Huh, er werd mij altijd verteld dat het AFKODREE is,en dat is afgodisch?
  De Winti is meer cultuur gericht denk ik,maar ik zal het misschien verkeerd hebben huh.

  In Suriname heb ik nooit wat gemerkt van discriminatie onder de verschillende bevolkings groepen,echt nog nooit en ik ben er elk jaar,huh.Het zijn de allochtonen van Surinaamse komaf die discrimineren,ik denk eerder dat ze de bakra`s proberen na te doen,want ze willen kostte wat kost als een Nederlander gezien worden.
  Een simpele plaats als, op de centrale markt kan je aanschouwen hoe de Javanen,creolen,Hindustanen,boslandcreolen heel amicaal met elkaar omgaan, het is echt waar,de Hind.gaat in de Creoolse eettent eten en omgekeerd,zo ook de Javaan en Boslandcreool enz.als, dat geen vrede met elkaar is weet ik het niet meer.

  Leuk hoor,dat Hakim op bezoek is in Suriname,zal hij met eigen ogen kunnen aanschouwen,dat de Surinamers in Suriname idd VREDIG met elkaar leven.
  Een prettige tijd wens ik Hakim toe.


  Maak melding
 4. Beste meneer Buitenman,

  Voor mij is het onduidelijk wat eigen DE WINTI-RELIGIE is en hoe men te werk gaat.
  Ik ben jaren het binnenland in gegaan en heb ook daar gelogeerd. Ik zag hoe men bezig was met “wintie”.
  Doordat er verschillende stammen zijn gaat men ook verschillend om met “wintie”.
  Ook heb ik gezien hoe men kwaad aan het verrichten was tegenover een ander.

  Verder heb ik ook gezien hoe men probeerde andere te helpen met zijn of haar “psychische” problemen.
  Niets van de “bijbel” heb ik gezien of gehoord, dan alleen maar over de natuur en de geesten waarmee men bezig was.

  Wat is nu eigen DE WINTI-RELIGIE. Ik zou het graag willen weten zodat ik met een ander oog ernaar kan kijken.
  Ondanks alles heb ik heel veel respect voor DE WINTI-RELIGIE.

  Janny


  Maak melding
 5. Janny houdt het mij te goede, Winti heeft te maken met Spritualiteit,Trance uitingen,

  In wetenschapen is het een diagnose stellen in een culturele daden,om iemand te helpen,ik neem een voorbeeld: kan zijn dat iemand aan psychose lijdt maar niet zo is, deze patient heeft een wintie probleem
  .de persoon raakt in trance en begint in een taal te spreken van een voorouderen noem maarop waar de medicijnman bijgehaald moet worden zo merkt deze medicijnman wat er eigenlijk aan de hand is, nou dan kan deze(Wintigenezer) helpen nogmaals houdt het mij ten goede misschien is er iemand die iets duidelijker kan zijn en toevoegen.het is mijn mening over Wintiereligie mensen die meer in wintie geloven hebben er baad bij voelen zich gelukkig het wordt heel erg gekoesterd en soms minder gekoestert,is de uitleg niet voldoende sorry dan.


  Maak melding
 6. Beste Janny (reactie no.4),

  Laten wij voorop stellen dat tijdens de meer dan 300 jaar Afrikaanse Holocaust, het voornamelijk Arabieren en Europeanen waren geweest, die er alles aan deden om ‘al dat gene wat de Afrikaanse mens eigen was’, haar te ontnemen: Zijn huidskleur, zijn haarsoort, zijn manier van kleden, zijn manier van denken, zijn cultuur, zijn liefde voor zichzelf, soortgenoten en de natuur en vooral zijn geloof of religie, welke Afrikanen in de diaspora in Suriname ontwikkeld hebben tot de Winti.

  En nog steeds worden de Afrikaanse waarden zowel van Afrikanen in Afrika alsook van die in de diaspora, niet met rust gelaten, gezien de vele aanvallen die dagelijks via voornamelijk de Christelijke kerken en op TV door deze agressieve geloofsovertuigingen voortdurend op hen gepleegd worden.

  Maar dat is ook de rede waarom de Afrikaanse Holocaust internationaal erkent is geworden als te zijn de ‘ergste mensenrechtenschending’ ooit gepleegd jegens een volk (Durbin / Zuid-Afrika 2002). Een misdrijf die zijn weerga niet kent in de geschiedenis der mensheid en die des ondanks heden ten dage, wel eens waar op een andere wijze, doch nog steeds voortgezet wordt door lieden die zich zogenaamd “Godsgezant” noemen.

  Nogmaals, dienen zij de ‘GOD van de Liefde’ die wij Wintigelovigen ANANA noemen of zijn zij het die Demonen dienen. Het laatste lijkt mij gezien hun agressie en intolerantie jegens anders denkenden, zeer waarschijnlijk.

  Maar vanwaar hun onzekerheid en angst voor de Winti?

  Zoals de schrijver en wetenschapper Robert M. Pirsig in zijn boek:’Zen And The Art of Motorcycle Maintenance’ zegt; dat de natuurwetten, menselijke uitvindingen zijn, net als geesten. Wetten van logica en wiskunde zijn ook menselijke uitvindingen, net als geesten. Dat alles is een uitvinding van de mens.

  BUITEN DE MENSELIJKE FANTASIE, BESTAAT DE WERELD HELEMAAL NIET.

  De hele wereld is een Geest en in de oudheid werden zij als zodanig erkend zoals de geesten van Mozes, Christus, Boeddha, Plato, Descartes en Rousseau, Jefferson en Lincoln. En vandaag mag je het verder aan toevoegen; Ghandi, Nasser, Anton de Kom en noem maar op.

  ONS GEZOND VERSTAND IS NIET ANDERS DAN DE STEMMEN VAN DUIZENDEN EN DUIZENDEN VAN DEZE GEESTEN UIT HET VERLEDEN.

  Je vroeg mij wat nu eigenlijk de Winti is: De Winti is niet anders dan duizenden en duizend stemmen van geesten uit het verleden, waarvan sommigen in de Republiek Suriname een plek gevonden hebben, terwijl anderen vanwege de brute omstandigheden ten tijde de slavernij, terug gevlogen zijn naar Afrika.

  Maar voor meer inhoudelijke informatie omtrent de Winti, wil ik je verwijzen naar het bekend boek van de Surinaamse onderzoeksschrijver Dhr. HENRI J.M. STEPHEN genaamd ‘WINTI’ (Afro-Surinaamse religie en magische rituelen in Suriname en Nederland). ISBN 90 6350 029 7.

  Winti is een van de weinige godsdienst waarvan je kunt zeggen dat die Universeel is, dit in vergelijking met alle andere godsdiensten. Winti is voor een ieder toegankelijk ondanks je huidskleur, ras of geloofsovertuiging.

  De Winti is net zo zeer als alle andere godsdiensten of religiën, ADDITIEF. Echter mag je stellen dat de Winti veelal toleranter is en niet agressief jegens andere geloofsovertuigingen.Omgekeerd is dat helaas wel het geval, wat veel meer zegt over die godsdiensten en hun gelovigen, maar bovenal omtrent de god die zij dienen.

  Soso lobi.


  Maak melding
 7. nr 6, zo zie je dat de anti christ ook suriname niet heeft gemist, waar meer dan 90 % van de mensen die om hun geloof verdrukt en onderdrukt worden van Christelijke huize is, winti is niks meer dan voorouder verering aanbidding en oproepen, en doden moet je volgens ons met rust laten, genocide? vraag het de Christenen in nIgeria,die weten wat dat is en dat zijn afrikanen onderling

  waar ik wel met die idioot van een buitenvrouw euh man mee eens ben is dat winti een belangrijk onderdeel is in de Suri maatschapij en dus hierboven genoemd had moeten worden


  Maak melding
 8. Wintie is geen religie,het is meer een één van de vele uitingen van de afr.cultuur.Want religie heeft dogma,s(leer van het geloof)en richtlijnen etc.
  Mr.Hakim komt ff kijken hoe wij met elkaar omgaan is prima,maar wat wilhij daarmee bereiken?Het is niet voor de Sesamstraats- kids,toch?In Algeriers gingen de godsdienst fanaten ook als beesten te keer(afslachtingen etc.)


  Maak melding
 9. beste buiteman,

  wat is die wintiegeloof van jou dat je zo adoreert? Wees blij dat de blanken jou naar suriname heeft gehaald, en jou beschaving heeft bijgebracht. Anders liep je nog steeds in je blote reet achter de antilopen aan.
  Die wintiegeloof is zo vreedzaam vandaar dat die aanhangers de bosnegers alles rooft, vermoord en verkracht wat lost en vastzit.
  Blijf heilig in geloven in je wintiegeloof.
  Wacht je ook op de messias uit afrika?


  Maak melding
 10. Halloooooooo Saya,

  Wat leuk om weer van de partij te zijn en weer wat van je te vernemen en ik meen het echt. ’t Was van mij beslist niet verkeerd bedoeld.

  Maar wie is nou in godsnaam die ‘wintie wai lanti…’ (reactie no. 11)??????

  En die begon nog zo leuk met; “beste buitenman”, helaas met een ‘klein letters’.
  Nou, dan weten we hoe laat we zijn.

  Hoe zei Fatima het in die reclame van de Rabo-Bank ook alweer? O ja;

  ’t is goed met je.


  Maak melding
 11. Nr. 11. ik vind het verschrikkelijk dat je zo reageert. Ik heb nu wel begrepen wat wintie nu echt is.
  Ook heb ik nu meer respect gekregen voor hun geloof. Dit vanwege de uitleg die nu gegeven is.
  Ik moet zeggen dat als je in het binnenland opgroeit je spirit veel sterker ontwikkeld wordt en ook heel veel respect krijgt voor de aarde waar je opgroeit.
  Bedank een ieder voor de wijsheid en uitleg.

  Janny


  Maak melding
 12. Hallo meneer Buitenman,

  Leuk dat je zo op mij reageert en het is je vergeven, want ik geloof best dat je de slechtste niet bent.
  Alleen ga je in felheid tegen onrecht nogal ver. En geloof me ik herken dat, ben soms nog erger.

  Ik weet niet wie ‘winti pai lanti’is.
  Vind het heel jammer dat die persoon zo reageert op WINTI.
  Ik weet er zelf ook niet veel van, heb er wel iets over gelezen en ik moet zeggen dat bepaalde gebruiken van Winti ook zijn te herkennen in het Hinduïsme. Ook hindostanen werken veel met en in de natuur.

  Het is min af te geven op het geloof, de religie, levensovertuiging van anderen.

  Respect is het sleutelwoord, dat kan leiden tot vrede.


  Maak melding
 13. Beste Saya,

  Vriendelijk dank voor je reactie. Jij mag er ook best wezen. Veel heb ik van jou mogen leren in de afgelopen periode en is het allemaal niet voor niets geweest.

  Wij mensen hebben heel veel gemeen en kunnen mekaar met heel veel leren en mekaar emotioneel ook heel veel verrijken, maar niet altijd neigen wij dat om de een of andere reden te doen.

  Maar met een beetje geduld en zoals je zei ‘respect’ komen wij er wel. Maar soms heb wij de neiging de dingen ‘rauw’ op tafel te leggen, wat niet altijd in dank wordt afgenomen. En zeker niet met de bedoeling iemand te kwetsen, maar om dingen uit mensen los te kunnen krijgen die vaak heel diep verborgen liggen, in de hoop ‘innerlijke bevrijding’ te bewerkstelligen, zowel voor jezelf als bij anderen.

  ‘Het Bewustwordingsproces’ heeft niet ten doel om mensen te pijnigen, maar geloof mij, ‘bewustwording’ kan soms pijnlijk zijn, zei Minister Louis Farrakhan van de Nation of Islam, toen hij sprak tegen de vrouwenvleugen van deze beweging, waarvan veel zwarte vrouwen in de VS klaagden over het gedrag van hun zwarte mannen en wat hen over komt in de maatschappij.

  En Minister Louis Farrakhan gaf een uiteenzetting, die heel veel zwarte vrouwen schokte. Zij hadden bij de analyse van het probleem, nimmer naar zichzelf en de rol en invloed welke het racisme heeft op hun gemeenschap gekeken, maar slechts naar wat hun persoonlijk over komt. Ze hadden slecht met vingers gewezen naar hun mannen, maar nimmer met eentje naar zichzelf.

  Ze hadden het mannen kwalijk genomen, op dezelfde wijze zoals mannen hun kwalijk neemt, terwijl beiden niet bewust waren omtrent de essentie van het probleem, waardoor ze mekaar “voor het gemak” van alles de schuld gaven met de kinderen als derde slachtoffer. Het gezin leed aan jaren lange ‘onvoldoende bewustwording’.

  ‘Vrijheid’ begin bij onszelf, bij jezelf, in onze harten en geesten en is in gradaties, de een is meer zelfbewuster dan de ander. En telkens wanneer wij onze grenzen verleggen en steeds dieper en in stilte naar ons innerlijke ‘ik’ gaan kijken, dan zal je merken dan we onze omgeving ook beter zullen gaan begrijpen. Ons ‘Zijn’ zal als gevolg daarvan ook meer ‘glans’ krijgen, en wie wil niet glanzen.

  De psychologische Amerikaanse schrijver Dr. Wayne W. Dayer, zegt in zijn boek met de titel ‘Niet Morgen, Maar Nu’ – overigens een wereld bestseller die in elk goed gesorteerde boekhandelszaak te krijgen is – dat veel dingen die wij regelmatig verkeerd doen, wij vaak aan ons zelf te wijten hebben, omdat wij onszelf te vaak de mogelijkheden ontnemen, onszelf te corrigeren en onze geest te schonen van zaken die ons bij onze (maatschappelijke) opvoeding, opgelegd zijn geworden. Maar de mogelijkheid tot correctie, hebben wij altijd in eigen hand. Zijn wij in staat adequaat mee om te gaan.

  Vandaar ook kennelijk zijn tweede boek, ‘Het Heft in Eigen Hand’, ook van dr. Wayne W. Dayer.

  Laten wij mekaar een hand geven, zelfs een ‘brasa’ als dat mag. En op het gezicht van God, Allah of Anana, zal een lach verschijnen, als teken dat de boodschap van ‘Vrijheid’ langzaam maar zeker wel begrepen wordt.

  Dat God de mensheid altijd mag blijven toelachen.

  Soso lobi.


  Maak melding
 14. Beste heer Buitenman,
  U hebt enkele uitspraken gedaan over de onverdraagzaanheid van de islam ten aanzien van het winti geloof.
  Graag zou ik daar een andere visie op willen geven in de hoop dat u geprikkeld wordt om zich daadwerkelijk in de islam te gaan verdiepen alvorens deze uitspraken te doen.

  De islam wordt, net zoals elke godsdienst, op verschillende manieren uitgelegd en het gevolg is dan ook dat diverse sekten en groeperingen zijn opgekomen.
  Vaak ook zijn lokale culturele gewoonten ingeslopen en dat heeft niets met islam te maken.
  Uit de Koran kon men leren dat Mohammed zelf een universele visie erop na had gehouden en uitdrukkelijk had gezegd dat alle ‘rechtgeleide’ religies van God kwamen.
  Mohammed vroeg joden en christenen nooit om tot de islam toe te treden, tenzij ze dat uitdrukkelijk te kennen gaven; ze hadden immers zelf een authentieke openbaring ontvangen.
  Zelfs toen de islam op het hoogtepunt van haar bloei was, was er geen dwang in religie.
  Zie maar Spanje als voorbeeld waar de wetenschap tot hoge bloei kwam en waar de joden vrij konden leven in tegenstelling tot andere Europese landen waar ze vervolgd werden.
  Na de herovering van Spanje door de christenen zijn vele joden en arabieren vermoord, verbannen, of werden gedwongen het christelijk geloof aan te nemen en ondanks dat continu door de inquisitie opgepakt. 150.000 joden zijn toen met de moren naar Marokko vertrokken waar ze welkom waren.
  De veroveringen destijds hadden niets met geloof, eerder met politiek te maken. De hoven en aristocraten waren door en door corrupt en juist in deze perioden stonden veel gelovige voorgangers op tegen de khaliefen en tegen de misstanden (ook en juist in het vroegere Iran wat nu zo door het Westen verguisd wordt).
  Voor de Koran wilde een openbaring niet zeggen dat daarmee de boodschappen en inzichten van vroegere profeten kwamen te vervallen. Integendeel, het Boek beklemtoond juist de continuïteit van de religieuze ervaring van de mensheid. Het is belangrijk hierop te wijzen, omdat tolerantie niet bepaald een deugd is die veel westerlingen tegenwoordig aan de islam zouden willen toeschrijven.
  De intolerantie die velen in de huidige islam veroordelen komt niet altijd voort uit een rivaliserend godsbeeld maar moet aan heel andere factoren worden toegeschreven.
  De Koran maakt andere religieuze overleveringen niet uit voor vals of onvolledig, maar laat zien dat elke nieuwe profeet de inzichten van zijn voorgangers bevestigd en continueert. De Koran leert dat God naar elk volk op aarde boodschappers had gestuurd; volgens de islamitische overlevering zijn er 124000 van zulke profeten geweest, een symbolisch getal waar oneindig veel mee wordt bedoeld. De Koran wijst er dus herhaaldelijk op dat de boodschap die erin wordt verkondigd niet wezenlijk nieuw is en dat moslims er de nadruk op moeten leggen dat zij verwant zijn met de oudere religies.
  Als zodanig kunnen sjamanen en andere wijze mannen uit het oude Afrika ook als profeten bestempeld worden.
  Dus meneer Buitenman; ik adviseer u om u eerst grondig te verdiepen in de islam alvorens populistische westerse uitspraken te doen over de islam die niets met de islam, zoals verkondigd door de profeet Mohammed, van doen hebben.


  Maak melding
 15. djakie, toch probeer je je dwaalleer met onzettend veel geweld erin te verkondigen, 11/9 zegt al meer dan genoeg over koran, o gelovig wanneer de heilige maanden voorbij zijn doodt dan de ongelovige waar gij ze ook vindt, en andere van dit sooort vredige uitspraken kan men koran vinden, denk aan ottomanen. islam arabieren en andere islam bevolkingen hoeveel bloed hebben zij niet aan de knikker armenen, joden en andere christenen, in het begin zei de leugenprofeet Mohammed wees goed voor joden en christenen want ze zijn onze broeders, later wanneer deze groepen zich niet willen overgeven aan islam, moeten ze gedoodt worden omdat ze niet wilen luisteren. de islam is in mijn optiek een dwaalleer ook al gezien de menselijke toon, anyway kan ik mensen aanraden de aggresieve godsdienst die islam heet toch bestuderen en je eigen conclusie te trekken


  Maak melding
 16. Mijn beste Rob,
  Ik zie dat je ongefundeerd allerlei beschuldigingen en aannames (kennelijk hier en daar opgepikt zonder de authenticiteit ervan te verifiëren)hier poneert.
  Aan jouw het advies om eens te gaan lezen.
  En dan niet islamitische boeken maar eerder westerse schrijvers en wetenschappers zoals Karen Armstrong (die zelf 6 jaar non is geweest). Lees maar Da Vinci Code, Lees evangelie van Barnabas (weet dat er slechts 4 evangelieën zijn overgebleven van de oorspronkelijk 100 en meer). Kijk naar de documentaire of lees evangelie van Judas.
  Zie de balk in eigen oog eens goed voordat je over anderen oordeelt.
  Mogelijk dat je dan evenwichtiger overlomt in plaats van als een cultuurbarbaar.
  In feite zijn ze in het westen (althans een deel) nog steeds barbaren gebleven en ook als zodanig het christendom gepercipieerd.
  laat het bovenal duidelijk zijn dat ik elk geloof respecteer en vooral Jezus als een groot profeet zie.
  In tegenstelling tot wat jij beweert heeft men in het Westen religie heel persoonlijk gemaakt en niet in het Oosten (noch de Grieks-orthodoxe christenen, noch de Joden, boeddhisten en noch de moslims)door Jezus in het Westen als God te vereren. Op zich is daar niets mis mee. Alleen kan dit zodanig escaleren dat men een bekeringsdrang krijgt. Kijk maar naar de dwangmatige bekering van Afrikanen, indianen etc.

  Om het je gemakkelijker te maken hier enkele citaten uit het boek van Karen Armstrong:
  Hoe gevaarlijk zo’n idolatrische religiositeit en het idee van ‘het uitverkoren volk’ kan zijn bleek omstreeks 622 v.d.g.j. toen Josia koning van Juda was. God had het volk van Israël van de gojiem onderscheiden dus mocht ze niets met de plaatselijke bevolking van doen hebben.
  Het mocht geen verbond met ze aangaan, geen sociale banden met hen aanknopen. Maar vóór alles moest het de kanaänitische religie uitroeien.
  Wat een verschil met de sereniteit waarmee de Boeddha de goden aanvaardde die hij ontgroeid meende te zijn. Deze massale vernietigingsdrang spruit voort uit haat die zijn oorsprong in diepe angst en vrees heeft.
  Welke gevaren er kleven aan dergelijke uitverkiezingstheologieën die niet door de transcendente visie van een man als Jesaja in goede banen wordt geleid, blijkt het duidelijkst uit de heilige oorlogen waar de geschiedenis van het monotheïsme mee zijn besmeurd.
  De antisemitische teneur van Matteüs is een afspiegeling van de spanning die in de jaren 80 tussen joden en christenen bestond.
  Na zijn dood bepaalden zijn volgelingen dat Jezus goddelijk was geweest. Dat gebeurde niet van de ene dag op de andere; zoals we later zullen zien kreeg het leerstuk dat Jezus de mensgeworden God was geweest pas in de 4e eeuw definitief zijn beslag.
  Het hoeft geen verwondering te wekken dat christenen in de heidense, niet- joodse wereld zich niet altijd bewust waren van dat subtiele onderscheid, met het gevolg dat men uiteindelijk geloofde in de goddelijkheid van een man die zelf juist de nadruk had gelegd op zijn broze sterfelijke menselijkheid.
  De joden hebben altijd aanstoot genomen aan het leerstuk van de menswording van God in de gestalte van Jezus en later zouden ook moslims het godslasterlijk vinden.
  . De plaatselijke Baäl cultus waarvan het offeren van de eerstgeborene een onderdeel was geweest, was pas in de 2e eeuw door de keizer onderdrukt. Spoedig had deze ketterij ook Tertillianus, de leidende theoloog van de Latijnse Kerk, in haar ban.
  De kruisvaardersreligie van het westerse christendom had geleid tot een scherpe scheiding tussen de Kerk van Rome en de andere monotheïstische tradities.
  De eerste kruistocht van 1096-1099 was het eerste gezamenlijke optreden van het nieuwe Westen geweest, een teken dat Europa zich begon te herenigen na de lange periode van het barbarisme die als vroege middeleeuwen te boek staat.
  Het nieuwe Rome, gesteund door de christelijke staten van Noord-Europa (Angelen, Saksen en Franken) vocht zich naar het internationaal toneel terug.
  Maar het christendom van deze noordelijke chrsitelijke staten stond nog in de kinderschoenen.
  Het waren aggressieve en krijgshaftige volkeren en ze wilden een aggressieve religie.
  De eerste kruisvaarders hadden hun veldtocht naar het Midden-Oosten beschouwd als een bedevaart naar het Heilige Land, maar de ideeën die ze over God en religie op na hielden waren nog uiterst primitief. Jezus werd eerder beschouwd als de leenheer van de kruisvaarders dan als de mensgeworden Logos; hij had zijn ridders opgedragen zijn patrimonium, het heilige Land, op de ongelovigen te heroveren.
  Toen de kruisvaarders op weg gingen, besloten enkelen zijn dood te wreken door de joodse gemeenschappen langs de Rijnoever af te slachten. Dat had paus UrbanusII niet voor ogen gestaan toen hij zijn oproep voor de kruisvaart deed, maar veel kruisvaarders vonden het gewoon onlogisch dat ze 5000 kilometers moesten marcheren om strijd te leveren tegen moslims van wie ze vrijwel niets wisten wanneer de mensen (joden) die Christus werkelijk hadden vermoord, of van wie ze dat althans dachten, bij hen om de hoek woonden.
  Toen ze tenslotte in de zomer van 1099 Jeruzalem veroverden, stortten ze zich met ijver van een Jozua op de joodse en islamitische inwoners en slachtten ze hen wreed af, dat zelfs hun tijdgenoten ontzet waren.
  Vanaf die tijd beschouwden de Europese christenen de joden en de moslims als Gods vijanden. Deze ongefundeerde onverdraagzaamheid flakkert nog regelmatig op in de huidige tijd ondanks dat we gezien hebben hoeveel overeenkomsten en ‘kruisbestuivingen’ er in wetenschap, wijsbegeerte, filosofie en religie er tussen deze 3 Abrahamistische geloven en culturen er in de loop der tijden is geweest.


  Maak melding
 17. 2rob,

  Weet waarover je praat.De Christenen hebben meer bloed aan hun handen,denk aan de uitroeiing van de Indianen,Maorie`s ,Aberiginals,Joden,Afrikanen enz.dus wat kom je hier verkondigen.Het is een feit dat de westerse landen de Moslims,misbruiken om ze als terroristen te bombaderen,zo doende vergeet men hun smerige daden in het verleden en heden.Neem nou de KKK in Amerika die moorden nog steeds alles wat niet blank is en niemand doet er wat aan.

  De Christenen hebben 6.000.000 Joden vermoord,zo ver ik weet hebben de Moslims dit aantal niet gehaald,dus wie heeft nu bloed aan hun handen?Dus 11-09 is niets vergeleken bij de 6.000.000 Joden.Jij bent een typische meeprater van de westerlingen,maar vergeet niet dat ze jou ook niet moeten.

  Ik begrijp soms de Surinamers niet,toen ze in Suriname woonden,wisten ze niet wie wel en geen Moslim is/was,ze leefden vredig naast en met elkaar,ook heden ten dage,maar de Allochtonen van Surinaamse komaf,willen en geloven zich zelf dat het steeds maar oorlog is in Suriname met bepaalde bevolkingsgroepen,in Nederland zijn ze komen leren wat racisme is,ze vvergeten dat ze zelf gediscrimineerd worden,en dat hun voor ouders door racisme in Suriname zijn beland.Ene meneer Buitenman,typt steeds hier over bewustwording,maar dat is niet aan hun besteed,ze willen als de Bakra`s praten en alles wat niet hahahahahah zwart is afzeiken.

  Nogmaals, laat ze maar,Wilders de Allochtonenhater wacht op ze.


  Maak melding
 18. Geachte redactie,

  Sommige gelovigen kunnen naar mijn idee, ook niet anders denken dan dat wat hun met de paplepel is ingegoten.

  Sommigen realiseren zich niet dat al die geloofsovertuigingen, slechts concepten zijn omtrent een manier van leven. En diversiteit in geloof, lijkt mij in een wereld waarin wij leven, als vanzelfsprekend, want elk van ons is reeds bij zijn of haar geboorte uniek geschapen.

  Maar waar het omgaat is HET GEWELD waarmee men anderen een geloof wil doen opdringen, die ergens door iemand die men een profeet noemt, is uitgevonden. En wanneer je je in al die boeken van al die geloofsovertuigingen ga verdiepen, dan kom je zoveel tegenstrijdigheden tegen, waarbij sommige gelovigen ernstig boos worden indien je hen die tegenstrijdigheden wil proberen te confronteren. En vaak blijkt ook dat vele van die traditionele gelovigen, nauwelijks een gedegen opleiding hebben om al deze moeilijke boeken te kunnen begrijpen, boeken die in een totaal andere tijd geschreven zijn, God weet door wie.

  En wanneer men opgrond van die kennis uit die boeken en opgrond van die geloofsovertuigingen overgaat tot het zelfs uitmoorden van elkander, waarbij men totaal voorbij gaat aan die zelfde God waarvan men zegt die te eerbiedigen, dan roept zo’n geloof zeker twijfels op. Als de God waarin een ieder in geloofd, daadwerkelijk dezelfde is die hemel en aarde geschapen heeft, wat is dan de reden om daar waar God nota bene erbij staat, je broeder of zuster de dood in te jagen, een vrouw te onderdrukken of een kind te verkrachten.

  Is het dus God of Demon die in jou spirituele leven een rol speelt, de vraag: wordt je momenteel niet door een of ander kracht misleid en weiger je dat te willen inzien uit trouw aan je geloof of kies je bewust om als ‘slaaf’ in het leven te willen staan.

  Wat doe je als blijkt dat je je gehele leven met een leugen geleefd hebt, waarvan je weet dat het verkeerd is. Ga je vanwege vasthoudendheid ermee door met die leugen te leven of ga je opzoek naar ‘waarheid’ op zoek naar innerlijke vrijheid. Sommigen stappen van het ene geloof naar de andere vanwege teleurstelling, maar dat hoeft ook weer niet, omdat nogmaals geloofsovertuigingen menselijke uitvindingen zijn. En alleen wij mensen kunnen daar ook verandering in brengen door onze manier van belijden.

  Heb derhalve begrip voor andere gelovigen, het zijn ‘Concepten des Levens, uit een vorige eeuw, die niet altijd goed in de Heilige opgetekend zijn geworden en wij mensen lopen er blindelings achter aan. Maar om ervoor of er door over te gaan tot minachtend van anderen, vernederen van burgers, zelfs over te gaan tot het plegen moorden in naam van dat geloof, gaat mij een stap te ver.

  Dominees die dagelijks in hun kerken haat zaaien jegens andere geloofsovertuigingen, predikers van het geloof die jonge jongens verkrachten, gelovige mannen die hun gelovige vrouwen mishandelen, onderdrukken en zelfs verkrachten. Zuipende en gokverslaafde gelovigen die na het bidden op jacht gaan naar geld ten koste van toeristen. Mierenneukers die na hun begane zonde in een kerk te biecht gaan voor vergeving, zonder hun leven te beteren.
  Haatzaaiers, moordenaars, verkrachters, alcoholisten, gokverslaafden, pedofielen, vrouwen onderdrukkers, meedogenloze kapitalisten die heilig zeggen in God te geloven.

  Dan rijst nogmaals de vraag wat God er mee te maken heeft of Demon. Wie zal dat weten.

  Denki, tan bun, waka bun,

  Anana na fesi.


  Maak melding
 19. Beste heer Buitenman,
  U schreef het volgende:
  Quote:
  Heb derhalve begrip voor andere gelovigen, het zijn ‘Concepten des Levens, uit een vorige eeuw, die niet altijd goed in de Heilige opgetekend zijn geworden en wij mensen lopen er blindelings achter aan. Maar om ervoor of er door over te gaan tot minachtend van anderen, vernederen van burgers, zelfs over te gaan tot het plegen moorden in naam van dat geloof, gaat mij een stap te ver.
  Unquote.

  Hiermee heb ik mijn doel bereikt.

  De volgende stap die u nog in uw denken moet maken is:
  Dat wat alle geloven in het echt verkondigen niet gaan verwarren met wat bepaalde ontspoorde gelovigen (desnoods groepen zogenaamde gelovigen) belijden.
  Het kind dus niet met het badwater weggooien.
  Even doordenken dus.

  Door je echt in achtergronden van elk geloof(en daarmee bedoel ik ook elk geloof, zelfs heidense geloven)te verdiepen en niet af te gaan op wat anderen zeggen, kom je tot de conclusie dat we allemaal hetzelfde geloven.
  Elk geloof heeft ‘leentjebuur’ gespeeld en van elkaar iets overgenomen.
  Dat wat fundamentalisten (uit elk geloof) zogenaamd in naam van het geloof doen is slechts politiek en reactie op een actie van een agressor.
  Dit heeft niets met geloof te maken.
  Met deze visie en verdraagzaamheid komt het uiteindelijk goed hier op aarde.
  Anders kunnen we ons alvast op onze ondergang voorbereiden.
  Tang boeng.


  Maak melding
 20. 6 miljoen dat was dolfje vriend dat was een moslimvriend zoals bekend, noem eens een moslimland en zal precies zeggen wat er aan de hand is, de islam is de geweldadigste na al wat ik gelezen heb en het Christendom de vredigste godsdienst, kijk maar indonesie kleine meisjes worden onthoofd omdat ze geen moslimas zijn, kijk naar beslan waar een hele basisschool wordt gebombardeerd, kijk naar de bomen in zuid soedan, islam is voor mij duidelijk genoeg, ik heb trouwens niet alle onzinnigheid gelezen van de mohammed aanhangers hierboven


  Maak melding
 21. Moslims, Christen andere lui hebben allemaal bloed aan vingers, laten we elkaars geloof respecteren ipv van aanvallen en daarbij kan de surinaamse samenleving een voorbeeld zijn


  Maak melding
 22. Alsof de wintie aanhangers ook gevrijwaard zijn van deze praktijken.
  Het zijn allemaal mensen met al die nare menselijke trekjes als degenen die dhr. Buitenman beschrijft.
  Oorlog, uitbuiting, onderdrukking, racisme is niet simpelweg te herleiden tot geloof.
  Meneer Buitenman, ik zie dat u letterlijk en figuurlijk BUITEN de realiteit leeft.
  Blijf maar lekker door dagdromen en verkoop je ziel aan Wilders.


  Maak melding
 23. Die simpele Rob toch.

  Hij ziet iets aan de buitenkant, trekt daarbij zijn conclusies zonder zich af te vragen van het hoe en waarom. Oorzaak en gevolg is hem onbekend.
  En net als de meeste fanatieke fundamentalistische denkenden sluit hij zich af voor rede. Hij is een voorbeeld van de domme onwetende massa die zich makkelijk laat leiden door de media en als een dom schaap achter anderen aanholt.
  De meeste ellende in deze wereld (1e, 2e wereldoorlog, verdeling van Noord- en ZuidVietnam, verdeling van Noord- en Zuid-Korea en de hele Midden-Oostenproblematiek) is het resultaat van de verdeel en heerspolitiek door mogendheden die op christelijke fundamenten rusten.

  Hitler is het resultaat van het gefrustreerd denken van de West-Europeaan door verkeerde interpretatie van en zich afzetten tegen het christendom.
  Hegel en Nietzsche zijn hierbij belangrijke personen geweest die het anti-semitisme extra aangewakkerd hebben in Europa en Hitler heeft dit mooi gebruikt.
  Hegel kwam met een wijsgerig systeem dat in sommige opzichten verrassend veel op de kabbala leek.
  Het ironische was dat hij het jodendom een onwaardige religie vond, verantwoordelijk voor de primitieve godsvoorstelling die zoveel kwaad had aangericht. In Hegels ogen was de joodse God een tiran die onvoorwaardelijke onderwerping aan een intolerante Wet eiste. Jezus had volgens Hegel de mens van deze minderwaardige onderdanigheid trachten te bevrijden, maar de christenen waren in dezelfde val getrapt als de joden en propageerden het concept van een goddelijke despoot. Deze volslagen onjuiste visie van Hegel was een nieuwe variant van het metafysisch antisemitsme. Net als Kant projecteerde Hegel alles wat in zijn ogen verkeerd was aan de religie van het jodendom.
  In ‘Also sprach Zaratustra (1883) kondige Nietzsche de komst van de Übermensch aan die de plaats van God zou innemen, de nieuwe, verlichte mens die tegen de oude christelijke waarden ten strijde zou trekken, die de verachtelijke mores van het gepeupel zou vertrappen en een nieuw machtig mensdom zou aankondigen dat niets zou moeten hebben van die slappe christelijke waarden als liefde en medelijden.
  De christelijke God had volgens Nietzsche mensen aangespoord om bang te zijn voor hun lichaam, hun hartstochten en hun seksualiteit en Hij had een zedenleer van dreinende mededogen gepropageerd die ons zwak had gemaakt.
  Net als de theorieën (over de Übermensch) van Hegel werden die van Nietzsche door een latere generatie Duitsers gebruikt om de politiek van het nationaal-socialisme te rechtvaardigen, een waarschuwing dat een atheïstische ideologie tot een even wrede kruisvaarderstechniek kan leiden als de idee van ‘God’.

  In mijn optiek is elk geloof in principe goed en de profeten hebben in elke religie een vrome en vredelievende boodschap gebracht. De meesten hebben het voorbeeld gegeven door heel sober en eenvoudig te leven.
  Het zijn de mensen die op macht belust zijn die de onwetende massa om politieke- en machtsredenen steeds hebben misleid door de eeuwen heen.

  Ik verspil geen energie meer aan Rob.
  He is a lost case.

  I rest my case.


  Maak melding
 24. Leuk allemaal hierboven: A beschuldigt B en C vindt A en B nonsense etc. WIE ZEGT ook alweer?GODSDIENST IS OPIUM(drugs) voor het volk?? Geeft hen de juist portie en de gevolgen zijn niet te overzien.
  Neem een paar parbo,s djogo,s en de tongen gaan meteen los,men praat gemakkelijker.Ik persoonlijk: de mens het middelpunt van ons bestaan.De humane is veel belangrijk dan al dat gezwetst over welke godsdienst het beste is.Geen woorden maar daden is mn motto…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES