Surinaamse ex-arbeiders multinational protesteren

6

PARAMARIBO, 27 jul – Voormalige arbeiders van de Amerikaanse bauxietmultinational Reynolds eisen alsnog een afvloeiingspremie. In een petitie aan het parlement is om steun gevraagd. Voor de arbeiders maakt het weinig uit dat het protest ruim dertig jaar later komt.

Toen Reynolds opbrak in 1974 werd een lumpsum voor tweehonderd af te vloeien arbeiders betaald aan de overheid. De arbeiders kregen het geld niet, omdat ze werden opgevangen door het staatsmijnbouwbedrijf Grassalco. Dit in de jaren negentig failliet geraakte bedrijf heeft zijn arbeiders ontslagen zonder lumpsum. Daarom eisen de oud-Reynoldsarbeiders de oude lumpsum nu op.

Eerder overleg met regeringsvertegenwoordigers heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd. In de petitie wordt gesproken van een onhoudbare situatie. Reynolds heeft in 1969 alle mijnactiviteiten stopgezet in het Bakhuisgebergte, in West-Suriname. Het betreft hetzelfde wingebied waar binnenkort over onderhandeld zal worden tussen de regering en de bauxietbedrijven Suralco en Billiton.


6 REACTIES

 1. Gelijk hebben deze hardwerkende sranangmans

  Let op na de deal van west suriname is de mogelijkheid dat BHP-Billiton de Alcoa, Holding van Suralco overneemt.


  Maak melding

 2. Wat heeft de overheid met de afkoopsom gedaan? Is het in de broekzekken van de politice verdwenen?
  Niet Reynolds maar de overheid moet op de proppen komen. Daarover moet worden gestreden desnoods met een rechtzaak. Maar tja wie zal de advocaat betalen en ik zie de arbeiders de zaak niet winnen tegenover de overheid want corruptie is nog steeds hoog in het vaandel.


  Maak melding

 3. Hoe zuur het ook voor deze arbeiders is, vraag ik mij af of zij nog een kans van slagen hebben.
  Waarom protesteren zij nu pas terwijl Grassalco al in de jaren negentig (in welk jaar dit is gebeurd blijkt niet uit het bericht)failliet is gegaan?
  Ook blijkt niet of destijds de deal tussen Reynolds en de overheid de instemming van de arbeiders c.q. de vakbond had.
  Voorts is het mogelijk dat volgens Surinaams recht de verjaringstermijn is verstreken, in welk geval men sowieso geen rechten meer kan doen gelden.


  Maak melding

 4. oprotten met dit gedoe,

  overal zoeken ze geld. ze moeten eerst hard werken en dan verder kijken.. willen ze weer een nieuwe auto kopen omdat buurman het ook heeft gedaan…. deze torie is al verouderd …ze moeten liever aow vragen aan nederland. Tegen die hebben ze deze gasten voor nederland gewerkt en niet voor suriname… Stelletje luiaards..


  Maak melding

 5. Laat Herrenberg vertellen waar het geld is gestort. Precies zo is hij alles van de periode Boutere vergeten terwijl hij ambassadeur is geweest in Nederland en China.
  Die man is behoorlijk vergeetachtig.
  Hij heeft ook getekend en waar zijn de papieren die hij getekend heeft. Geen kopie van overgehouden.

  Barca


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.