Suriname houdt zuiverheid bauxietdata in het oog

6

PARAMARIBO, 26 jul – De regering houdt de zuiverheid van data over de bauxietvoorraden in West-Suriname scherp in de gaten. Dit zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. Of de data die door Suralco en Billiton zijn verstrekt, betrouwbaar zijn of niet, doet weinig ter zake.

Suriname zal er op toezien dat uiteindelijk een goed beeld beschikbaar is over de omvang en waarde van de voorraden. “Wij willen hebben dat wij in West-Suriname een activiteit krijgen, waarbij wij bauxiet kunnen produceren en verder verwerken. En wanneer wij in dat proces bezig zijn, dan zullen wij er ook voor zorgen dat wij beschikken over onze informatie en onze eigen evaluatie”, zegt Rusland.

De bedrijven hebben hun eigen strategie en daar is niets op tegen. Aan de andere kant mag worden verwacht dat Suriname goed beslagen ten ijs komt als de onderhandelingen beginnen. De twee teams van deskundigen staan daar garant voor. Intussen is de evaluatie van het Nederlandse onderzoeksbureau TNO binnen. De gegevens worden meegenomen in de onderhandelingsstrategie waar nu aan gewerkt wordt.


6 REACTIES

 1. Goed zo Gregory Rusland! Ik vertrouw Suralco en Billiton niet en ze willen alleen maar bauxiet. In die bauxiet schepen word er waarde spullen uitgevoerd, zoals goud. Ook hebben ze biologische materiaal naar America vervoerd. L.B.B. heeft geen uitvoerverguning voor gegeven. De hoofd van de afdeling van Biologie werkt met de buitenlanders mee. Waarom niet met L.B.B. samenwerken. Er word verteld dat biology studie in Suriname niet erkent is en onze nieuwe soorten worden voor niks weg gegeven. Waarom willen ze alleen met buitenlanders samenwerken en niet met je eigen Surinamers. Zie straks zelf, wie zijn de schrijvers, geen Surinamers hoor. Wij moeten alleen aluminium verkopen. Aluminium brengt meer op. Arbeiders kennen het werk al. Weg met Suralco en Billiton. TNO vertrouw ik niet.


  Maak melding

 2. Kondreman,

  Gaarne een overeenkomst dat werkgelegenheid met zich meebrengt.

  Graag eindproducten maken om ook te kunnen exporten om deviezen te verdienen.

  aub geen deal met een hele lange looptijd van 20 jaar en langer. altijd met 5 jaar verlengen indien nodig.

  succes.


  Maak melding

 3. @kws
  Gelijk heb je. We moeten verder kijken dan nze neus lang is. Niet alleen de directe inkomsten van de consessierechten en belastingen zijn belangrijk. Ook de andere voordelen moeten mee gewogen worden, zoals. indirecte belasting baten door de extrawerkgelegenheid bij toeleveranciers, eventuele infrastructuur die ze aanleggen en die voor SU als geheel bruikbaar is etc.
  Een goede beslissing is dan ook gebaseerd op het totaalplan dat ze neerleggen en de vraag of die beloften of hard toezeggingen geborgt met contracten zijn.


  Maak melding

 4. dewanand
  ik ben het niet vaak eens met je maar nu wel
  multinationals: niet te vertrouwen
  laat surinamers zelf 50 miljoen bij elkaar stoppen en de boel zelf ontginnen en verkopen


  Maak melding

 5. Suriname heeft alles. We hebben al grote fabrieken. Arbeiders doen het werk al. We hebben zelf een aluminium smelterij. Vervoer bauxiet via de spoorlijn of boot naar Paranam. Waarom een stuwdam bouwen en daar ook vervuilen. Vissen en water hebben we straks nodig voor onze klein kinderen. Wees zuinig met onze water en vervuilt het niet. Doen jullie het werk zelf en verkoopt aluminium blokken. Geloof me, we kunnen een van de rijkste land worden. Ik verzoek jullie daar, verpest het niet. TANG BOENG!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.