Investeringsklimaat Suriname wordt vriendelijker

8

PARAMARIBO, 24 jul – Het investeringsklimaat in Suriname wordt beslist vriendelijker. Dit zegt minister Marica van Handel & Industrie, HI. Het hoeft niet eens zo lang te duren. Er wordt naarstig gewerkt aan een beter klimaat voor ondernemers. De eerste stappen worden reeds gezet.

Er is onder meer het Suriname Business Forum voor betere afstemming. Ook komt er een Standaardenbureau. De kritiek van internationale organisaties wordt ter harte genomen. Zelf wordt ook wel ingezien dat er een achterstand is in het op peil houden van de dienstverlening. “We willen niet praten over hoe die achterstand is ontstaan. Wat we wel weten is dat we zo snel als mogelijk de achterstand willen inlopen “, zegt Marica tegenover Dagblad Suriname.

Op HI wordt hard gewerkt aan veranderingen. “En het lukt al”, aldus Marica. Onder meer is de behandeltijd voor vergunningsaanvragen ingekort, van zeven maanden naar hooguit drie weken. Instituten die mee moeten adviseren, is gevraagd sneller uit te komen. Volgens de Amerikaanse conservatieve denktank The Heritage Foundation is bureaucratische rompslomp nog een knelpunt in Suriname’s economische ontwikkeling.


8 REACTIES

 1. Er moet met de meeste spoed de antie-corruptie-wet worden invoerd en dan de inversteringswet..

  De invoer van aow/ww/pensioenen van suri/neds moet worden verlaagd naar maximaal 10 % en geen 38 %..
  Zodat het aantrekkelijk wordt de gepensioneerden richting surbo te vertrekken..

  Zodat een ieder weet waar hij/zij aantoe is..

  Meneer marica laat jou verstand hoe over gaan..
  Nu heb je slechts 20 000 suri/neds en als je de regels aanpast,dan heb je meer dan 80 000 suri/neds in surbo..

  Dus enorm veel kapitaal voor de lokale handel en ontwikkeling..


  Maak melding

 2. Nederlanders moeten leren om Suriname nu te vergeten.Ga een keer op reis naar Cuba,goedkoop vriendelijker,hulpzaam,gezelg,en je wordt niet beroofd.De politie ziet je als vriend.Zelfde klimaat als Suriname .Als een buitenlander daar word overvallen krijgt hij 30 jaren.De hele nacht kan je alleen rond lopen in havana niemand kijk naar je .Investeren in Sur. Is dag Geld.Een vlucht naar Havana is 350 eur en je ticket is 3 maanden geldig.38% belasting nee.


  Maak melding

 3. Marcel heeft helemaal gelijk, de Suri/neds hebben een groot gedeelte van een leven, 30 jaar?, hun geld in Nederland verdiend en in Nederland belasting betaald en dat land opgebouwd. Nu gaan ze terug naar Suriname en dan moeten ze daar beloond worden voor hun trouw aan hun moederland, door ze een lager belastingtarief te geven dan de Surinamers die in Suriname hun hoofd 30 jaar boven water hebben proberen te houden. Als je bij een belastingtarief van 38% in Suriname het niet redt is er maar 1 oplossing: in Nederland blijven. En veel geld voor de lokale handel en ontwikkeling? Maar de suri/neds redden het toch niet bij een hoog belastingtarief, welk geld komt dan in de Surinaamse economie terecht? De 28% belastingvoordeel die zij krijgen?


  Maak melding

 4. ja en nog met inkomen, maar door coruptie raak alles achter, een tijdtje geleden wilde ik ook wat in sur beginnen, maar iedereen wilde tjoekoe, op een verblijf vergunning heb ik 6 mnd gewacht wat nog steeds in behandeling is,terwijl de chinezen het zo kregen, ze staan bijna nooit in de rij, ze mogen zo naar binnen gaan, ik werd overal tegen gewerk, ik heb het opgegeven, als ik iedereen tjoekoe moet betalen heb ik geen geld meer om een zaak te beginnen.


  Maak melding

 5. @ nr.2 en nr.3 goed zo, bravo voor deze goede reacties.
  @ nr.1 Waarom moeten een stel NEDERLANDSE bejaarden naar Suriname??? In Suriname zitten ze echt niet op die oudjes te wachten hoor.
  Lang leve een JONG SURINAME. De NEDERLANDSE BEJAARDEN horen in NEDERLAND thuis,Jullie mogen maar voor hun AOW betalen, voor hun zorgen etc. hahahaha.


  Maak melding

 6. Tjsssssss,ik vraag me af WAAROM,Surinaamse allochtonen,hun land SURINAME niets en dan ook niets gunnen,omdat ze uit Nederlad komen moeten ze alles voor noppes hebben?
  In elk land waar ook ter wereld,moet men belasting betalen,zo ook volkspremies enz.
  Willen ze terug naar Suriname,moet haast de rodeloper voor ze uitgelegd worden.

  Sinds wanneer heb je gehoord of gelezen ergens dat de Surinamers ,Nederland hebben helpen opbouwen?????????????Hahahahahahhaha wishfull thinking???????

  Hoe kan het dat hahahhahah zg Nederlanders of bedoelt men de blanken,worden aangeraden Suriname te vergeten???Hoe laag kan men vallen.Een ticket naar Cuba voor €350 en dat voor 3maanden?Hahahhahahhahahahaha aiii bajaaaaa,baja dan zaten de vliegtuigen naar Cuba tjok en tjokvol pffffffffff Surinamers zijn een raar volk.


  Maak melding

 7. &harra

  Helemaal mee eens. Zolang die ongelooflijke corruptie niet niet ingedamd wordt zal het voor iemand die in Su wat wil beginnen niet te doen zijn. Geheel uitbannen zal niet lukken, maar er moet inderdaad heel wat gebeuren..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.