zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenEconomie“Economische vrijheid in Suriname erg beperkt”

“Economische vrijheid in Suriname erg beperkt”

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO/WASHINGTON, 23 jul – De economische vrijheid in Suriname is zeer beperkt. Dit stelt de Amerikaanse conservatieve denktank The Heritage Foundation. Alleen al het starten van een bedrijf neemt vijftien maal meer tijd in beslag dan het internationale gemiddelde.

Een bedrijf beginnen in Suriname zou gemiddeld bijna zevenhonderd dagen in beslag nemen. Het welreld gemiddelde staat op ruim veertig dagen. Ook het sluiten van een bedrijf is een hele opgave. Als voornaamste oorzaak wordt de bureaucratie aangemerkt. Volgens Heritage Foundation wordt de vrijheid voor het starten, opereren en sluiten van een bedrijf “ernstig beperkt door nationale regelgeving.”

Hoewel een autoriteit is aangesteld voor het coördineren van buitenlandse investeringen, kunnen buitenlandse investeerders nog steeds niet rekenen oo een gelijkwaardige behandeling. “Belastingtarieven, inflatie en overheidsuitgaven zijn alle hoog. Suriname’s financieel systeem is beperkt en de regelgeving is achterhaald.” Aanbevolen worden snelle modernisering en liberalisatie om het aantal investeringen en banen op te krikken.

opening
Fernandes Express
BODO Party

19 REACTIES
 1. het moderniseren van bovengenoemde processen zou ertoe kunnen leiden dat buitenlands bedrijven het interessanter vinden om te investeren in Suriname. Dat kan goed uitpakken voor de economie en de werkgelegenheid.

  Maar ja

  zucht


  Maak melding
 2. Waar blijft de gezondmakende investeringswet. Als de buitenlander in euro’s of dollars(€ & USA $)investeert moet investeringskapitaal ook in valuta of tegen koerscorrectie op de balans gewaardeerd kunnen worden. En als bedrijf sluit moet het geinvesteerd kapitaal in valuta verrekend worden en overgemaakt worden naar plaats van herkomst. Geen enkele investeerder zal het in het hoofd halen om de regerings politieke economische verantwoordelijkheid op zich te nemen. De investeerder is wel bereid werkgelegenheid te scheppen,deviezen te genereren. Het is aan de regering om sociale- en economische stabiliteit te garanderen.


  Maak melding
 3. ai boi de Amerikaanse conservatieve denktank heeft gelijk ik heb dit ook ondervonden. iedereen wil die op hun kont zit wil een tjoekoe. en als het een koelie is maken ze hem kapot.
  dus waarom nog investeren in surin als daar alleen dieven zitten


  Maak melding
 4. Ik ben het 100% eens met deze uitspraak!!!! Enkele voorbeelden: Ik ken een kippenwinkel die al 12 jaar illegaal verkoopt omdat de ingediende stukken al drie keer zijn “zoekgeraakt”. Autospuiterij wacht al 6 jaar op zijn vergunning. Een assemblagebedrijf dat notabene door Vene is geopend wacht na 3 jaar nog steeds op de vergunning. Op Trinidad kan een buitenlander een bedrijf starten en wel binnen één dag!!!! Suriname waarheen??? Wie helpt ons af van de bureaucratie?????


  Maak melding
 5. Nu hoor je het van een ander.

  Dit zijn geen suri/neds,maar de harde realiteit.

  Ons denktank is blijven hangen tot de slavernij op 1 juli 1863..

  Goed dat er een paar baboengs zijn,die wat groente veeteelt rijst verbouwen,anders had kanibalisme in surbo..

  Want de exslaven nakomelingen hebben werkleijk geen kaas van gegeten en willen de eerste viool spelen..

  Als 10 % van de ex nakomelingen zouden werken,dan was surbo een paradijs..geloof het of niet..


  Maak melding
 6. Watch out dat ze niet zeuren om beter/sneller en goedkoper hun slag te slaan om sr te plunderen.
  dat sr traag is is bekend en dat het sneller moet, en het investeringsklimaat omhoog moet als een zeer welkome en bindend advies gezien worden, als het eea maar in het licht staat van makkelijker je slag kunnen slaan


  Maak melding
 7. In troebel water is het goed vissen. Dus hoe langer en onduidelijker hoe meer er aan de smeerstok kan blijven hangen. Ie graboe toch.
  Wil je het proces enigzins versnellen dan dokken met die handel.
  De regelgeving is hierop gebaseerd. Suriname heeft nooit gehoord van aantrekkelijk maken voor investeerders. Wat bekend is is geef aan multinationals en denk aan jezelf en niet aan het volk. En maar verklaren dat alles onder controle is en heel veel vooruitgang is geboekt.


  Maak melding
 8. Ze vertellen niks nieuws, maar of de ezels die zogenaamd het land besturen het begrijpen…………. nee zelfs Jip en Janneke taal is moeilijk, laat staan dat ze snappen wat het inhoudt om een land te besturen.

  Bler


  Maak melding
 9. dit is codetaal van de multinationals dat het plunderen niet snel genoeg gaat

  aan de andere kant: voor de surinaamse ondernemer is het ook een leidensweg


  Maak melding
 10. De overheid moet eens de inkoop afdelingen van respectieve ministeries eens flink onder de loupe gaan nemen. Als je het mij vraagt blijft bloedens veel aan de strijkstok hangen voor- en bij het gunnen van opdrachten.
  Op die manier zal het land het nooit redden.

  De wijze van vuilophaal is al een aanfluiting.
  Het vuil wordt niet verdicht en vergt daardoor handenvol brandstof om naar en van de vuilstortplaatsen te rijden.
  De aannemer rijdt gemiddeld drie keer te veel naar de stortplaats.
  Draai anu fu paar na boto. Hongerige ambtenaren gaan in deze niet vrij uit!


  Maak melding
 11. Mensen wees niet zo dom…we hebben het hier over Surinamers die een bedrijf willen beginnen!!!! Dit heeft NIKS te maken met buitenlandse investeerders. Is nederlands zo moeilijk te begrijpen???? Waarom weer kritiek op de multinationals als Suralco en Billiton???? Jullie moeten kritiek leveren op VENE en MARICA, die geen moer weten van zaken doen!!!!


  Maak melding
 12. Investeerders mijden Suriname. Ik moet ook nog zien of China wel echt in Su gaat investeren.

  Recente objectieve gegevens over Suriname zijn er weinig. Meedenken door iedereen (= democratie = volkskracht) over hoe nou verder wordt daardoor bemoeilijkt. Het wantrouwen groeit door de onduidelijkheid en onvoorspelbaarheid.

  Ik vond het volgende op de site van het NL-ministerie van Buitenlandse Zaken:

  “Buitenlandse investeringen blijven uit vanwege het slechte investeringsklimaat. Dit blijkt ook uit het investeringsrapport van de United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD), waarin Suriname op de 140ste en laatste plaats is beland op een lijst van landen voor wat betreft het aantrekken van buitenlandse investeerders. Met name op het gebied van de belastingdruk en de zwarte markt scoort het land niet goed. Ook het monetair beleid vormde een groot probleem, maar in de afgelopen jaren heeft Suriname op dit gebied veel progressie geboekt.

  De kredietwaardigheid van Suriname is binnen een jaar door drie ratingbureaus namelijk Standard & Poor’s, Moody’s en Fitch’s beoordeeld. Hoewel de twee meest recente ratings wat positiever uitgevallen zijn, kan Suriname slechts tegen harde en ongunstige voorwaarden geld lenen op de internationale kapitaalmarkt en is het, volgens UNCTAD en de ratingbureau’s nog steeds minder aantrekkelijk in Suriname te investeren.”

  Meer (soms iets gedateerde) info op:
  http://www.minbuza.nl/nl/reizenlanden/landen,landenoverzichten/westelijk_halfrond/suriname.html

  Wie kent er meer bronnen met recente economische gegevens?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES