dinsdag, juni 18, 2024
HomeNieuws uit SurinameSuriname stuurt twee protestnota’s naar Parijs

Suriname stuurt twee protestnota’s naar Parijs

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 22 jul – Er zijn twee protestnota’s naar Parijs gezonden over beheersdaden in het uitterste zuidoosten van Suriname. Dit zegt minister Lygia Kraag-Keteldijk van Buitenlandse Zaken. Er wordt vooral stelling genomen tegen de acties van de gendarmerie.

Volgens de nota’s stroken deze niet met de principes van goed nabuurschap. Besloten is tot deze vorm van protest, nadat van de Franse zaakgelastigde Jean Marie Bruno geen opheldering is verkregen. Daar was officieel om gevraagd na mediaberichten over optreden tegen Inheemsen. Behalve dat een ponton van hen is verbrand, werd hen ook verboden om nog langer in het gebied te jagen en vissen.

Suriname wil ook opheldering over de vermeende aanleg van een natuurpark in het gebied. Organisaties van Inheemsen hebben eerder bij de Franse ambassade gedemonstreerd. In een protestnota wordt opgemerkt dat Inheemsen in het gebied al eeuwenlang leven van jacht en visvangst. Ook wordt de schending van Surinaams grondgebied scherp veroordeeld.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

12 REACTIES
 1. Als blijkt dat het werkelijk zo is wat de Fransen doen (geen halve waarheden) dan moeten Surinaamse organisaties in de grote steden gezamenlijk een groot protest organiseren. zo weet de wereld wat de Fransen in Zuid-Amerika doen en niet alleen dat ze daar een raket installatie hebben. dus Surinaamse organisaties doe alvast jullie eigen onderzoek. benader dan alle Surinaamse organisaties (ik zeg alle, dus niet van een bepaalde groep). Dan weet de wereld dat Su bestaat en wie er allemaal erin wonen. Ok dan, ik wens jullie alvast
  veel succes. en nog iets, no go feti onderling..

  suleyman jawa


  Maak melding
 2. Sorr, maar ik ben het er niet mee eens dat er organisatie'” s opgeroepen moeten worden. Als die slappe ****** regering van ons niet in staat is om die porknokkers die onze rivieren met kwik vervuilen en de gezondheid van ons volk in gevaar brengen een halt toe te roepen,dandoet de franse regering dat wel voor ze.vergeet niet dat de marowijne rivier gedeeltelijk aan de fransen toebehoort dus mogen ze optreden.regering suriname doe je ******* werk eens een keer goed. Suriname een weelderig weiland met sappig gras.waar voornamelijk ezels grazen. ia ia ia !!!!!!!!!!


  Maak melding
 3. Beste mensen,

  Wat ik heel jammer vind van de grens kwestie tussen Frankrijk en Guyana is de schuld van NEDERLAND.
  Ned. heeft de grenzen toen aangegeven en ondertekend. Stond voor alle burgers getekend en wel in de krant van SUR. Heb ik met eigen opgen gelezen en gezien.
  Beiden landen weten dat het aan Sur. toebehoort. Waarom doet Ned. nou niets om dit probleem diplomatiek op te lossen? Sur. had toen ook al om hulp gevraagd. Nee want Frankrijk is ook Europa.
  En Sur. is al uitgebuit en geen kolonie meer. Dus zelf maar het puinhoop oplossen.

  Ik hoop dat de kwestie zonder geweld opgelost mag worden.

  Janny.


  Maak melding
 4. De Surinamers moeten in principe niet zeuren. Weet je nog dat Santokhie een deal heeft met Sarkouzy waarbij men de Franse Justie en Politie toestemming heeft gegeven om vanaf de grens tot ca 3 km op Surinaamse bodem te mogen opereren !

  Brunswijk heeft dit voorlopig afgehouden voor Albina maar men is kennelijk vergeten dat ze zelf deze deal met de Fransen zijn aangegaan.
  Eigenlijk zijn alle verzonden nota’s (door de inheemsen, en door Lygia) even veel waard als (onbedrukt) wc papier.

  Stel je eens voor, je geeft je buurman toestemming om op jou terrein te komen indien dit nodig mocht zijn maar wanneer hij dit nodig acht en ook doet, dan wordt je boos.
  Ben je dan nog een geloofwaardige buurman ?

  In Parijs zal men wel denken van; welke achterlijke apen hebben het in Suriname voor het zeggen, want je spreekt iets af en opeens mag het niet meer.

  Suriname, the land of narrow minded people and fools !


  Maak melding
 5. Ja maar hoezo moeten de surinaaamse organisaties in grote steden een gezamenlijke protestactie organiseren???????
  Deze organisaties worden door de regering in suriname toch als buitenlanders/niet-ingezetenen/visumplichtigen aangemerkt!!


  Maak melding
 6. Zuid-Oost Suriname is maagdelijk bos. In het bos geldt nou eenaal het recht van de sterkste.

  Zolang de leeuw een andere mening blijft toegedaan heeft het totaal geen zin om resoluties aan te nemen ten gunste van schapen.


  Maak melding
 7. Weken lang was er niks aan de hand en wachtte Lygia op vene en vene bleef maar slapen. Sur. durfde niet eens te gaan kijken of het wel kloptte en verschool zich achter drogredeneringen als” wij gaan niet de media achterna”.
  Bericht van paar dagen geleden in dit krant ” Lygia wacht op info Fransen”.
  Nu heeft vene nog niet gereageerd. het leger is niet gaan kijken en fransen hebben nog geen info verschaft en er liggen 2 protestnota’s in Parijs.
  Ik ben blij dat er actie wordt ondernomen, maar als het op deze onsamenhangende manier gebeurd, lachen de fransen zich rot.


  Maak melding
 8. Er zijn genoeg verhalen over wat er in het binnenland gebeurd. Je kunt tegen de fransen schreeuwen, maar als je zelf een 30 jaar lang een kluns bent geweest neemt niemand je serieus.

  Hahahahahahahahahaha!!!!!!!!!!


  Maak melding
 9. Suriname reikt veel verder dan Paramaribo alleen. We doen er ons best om orde en rust te handhaven. Om geheel het land logistiek te bestrijken lijkt mij geen haalbare kaart. Sinds jaar en dag penitreren vreemdelingen het land zonder dat wij daar een gepast antwoord op weten.
  Sari tori.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES