Suriname wacht nog op informatie van Frankrijk

10

PARAMARIBO, 19 jul – Het is nog wachten op informatie van Parijs over eventuele beheersdaden in het oostelijke grensgebied. Dit zegt minister Lygia Kraag-Keteldijk van Buitenlandse Zaken. Onder geen beding zal overhaast worden gereageerd.

Paramaribo is niet bereid af te gaan op mediaberichten over acties van de gendarmerie in het brongebied van de Marowijnerivier. “We kunnen stoer doen en allerlei maatregelen treffen, maar achteraf blijken wij er naast te zitten”, zegt Kraag-Keteldijk. De intussen vertrokken Franse ambassadeur, Jean-Marie Bruno, is gevraagd om detailinformatie. Die is nog niet verstrekt.

Bruno heeft voor zijn vertrek een protestnota ontvangen van Inheemse actiegroepen. Die verwijten de gendarmerie Inheemsen in Zuidoost-Suriname het brood uit de mond te stoten. Aanleiding is een incident, waarbij een ponton met goudwinningsmaterieel is vernietigd door de gendarmerie. Volgens de Inheemsen is het vaartuig van de Surinaamse zijde van de grens gesleept naar de Franse en daar in brand gestoken.


10 REACTIES

 1. Lygia,hoe stoer denk jij te kunnen zijn tegen Frankrijk…Let me see….Zelfs Guyana kunnen jullie niet aan.
  Jij denkt natuurlijk dat het ex-surinamers zijn waarmee je te doen hebt..


  Maak melding

 2. Een vraag waren deze inheemsen wel met legale goudwining bezig, anders waren ze ook in overtreding van de surinaamse wet. Als suriname het probleem niet kan oplossen juich ik de franse aanpak wel toe.


  Maak melding

 3. Suriname heeft vanaf het begin de positie van een underdog ingenomen dus maken de Fransen zich nergens meer druk om. Weet je nog wat Fernald in den beginne had gezegd ? Weet je nog wat deze Lygia vanaf het begin hierover zei ? Heeft de president iets hierover gezegd ?

  Let wel, deze Suri’s zullen heeeeel lang wachten op een reaktie vanuit Parijs want als die komt zullen de Suri’s hijgend en met hangende pootjes hiermee akkoord gaan.
  Dus Lygia, doe absoluut niet niet stoer want dat ben jij nog Vene ook helemaal niet.
  Bouta of Bosje zouden deze kluif wel aankunnen maar het NF ????? Pffffffff !
  Ik kijk met spanning uit naar de volgende verkiezingen want deze zullen het definitieve einde betekenen van diverse partijen in Suriname.
  Just wait and see !


  Maak melding

 4. Het wordt de hoogste tijd dat die k…. Franse kolonialisten opkrassen uit Zuid Amerika. Frans Guyana is, Simon Bolivars bloed ten spijt, het laatste stukje gekolonialiseerd Zuid Amerika. En als die arrogante bliksems nu ook nog de soevereiniteit van andere Zuid Amerikaanse staten gaan schenden wordt het de hoogste tijd dat deze kwestie door de OAS ter discussie wordt gesteld. Gelukkig is Suriname bezig de samenwerking met Brazilie, ook op militair gebied, te verstevigen….


  Maak melding

 5. hoe lang nog wachten. zich verschuilen achter de zgn correctheid en wachten op de pres. die slaapt, slaapt en nogmaals slaapt.
  je hoeft toch niet stoer als je zelf poolshoogte gaat nemen. liever stoer doen dan achteraf lelijk genaaid zijn. blijkbaar houdt lygia hier wel van.
  hoe lang wil je ze nog op een slapende pres. wachten.
  wat ik hierin proef is niet weten hoe hiermee om te gaan en zich verschuilen achter allerlei drogredenen.


  Maak melding

 6. wacht maar lekker.
  als de Fransen geen belang bij hebben en het tegendeel juist waar is, zal je wachten tot het sneeuwt in sr. voordat je info van de fransen krijgt.
  Fransen hebben er alleen maar baat bij als sr een afwachtende houding aanneemt en sr is alleen gebaat bij een pro-actieve houding.
  Maar sab soete he.


  Maak melding

 7. @ M.Fleur

  Hoogmoed komt voor de val.

  en wat hebben die clowns bouta en bosje gedaan??? helemaal niets ze hebben eerder alles kapot gemaakt. bouta heeft te vaak de kans gekregen en iedere keer heeft hij er een puinhoop van gemaakt. en dit moet via de diplomatieke weg worden opgelost tegen frankrijk maken we in een oorlogs situatie geen schijn van kans. frankrijk telt miljoenen inwoners. en is zelfs een kernmacht wat willen wij met onze 400.000 doen? en over onze wapens hoeft je niet te beginnen wat die komen niet in de buurt van de fransen.


  Maak melding

 8. er is een leger….
  er is een legereenheid verder op de rivier…
  en niemand durft te gaan kijken wat er daar op surinaams grondgebied gebeurt… blijf wachten op die fransen… goed zo.
  Dit is de zoveelste comedie van deze regering.

  Over een paar jaar zijn we ook dit betwist gebied kwijt dan lijkt de surinaamse kaart op een ice-cone.


  Maak melding

 9. nr 10. Zo leuk: zijn wij al kwijt hoor er bestaat geen betwistgebied meer hoor.

  Maar ooit had jij die Somo jij kent hem (fromu/sjolo)en hij wilde het graag aan de Fransen verkopen voor 3.5. miljard NFL.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.