zondag, februari 25, 2024
HomeOnderwerpenMedia en literatuurRotstekeningen Zuidoost-Suriname meer waarderen

Rotstekeningen Zuidoost-Suriname meer waarderen

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 19 jul – De pre-Columbiaanse rotstekeningen van Werephai, in Zuidoost-Suriname, verdienen meer waardering. Dit zegt directeur Wim Udenhout van milieuorganisatie Conservation International, CI. De aanspraken zijn om meerdere redenen terecht.

Het gaat om de grootste verzameling rotstekeningen van Inheemsen in alle drie Guyana’s samen. De tekeningen zijn geëtst in grotten dichtbij het Inheemse dorp Kwamalasemutu. “Het moet een centrum worden waarin de trots van de gemeenschap wordt weerspiegeld, maar ook de basis voor economsiche ontwikkeling van Kwamalasemutu”, zegt Udenhout. Nu is de overheid aan zet.

De ruim driehonderd tekeningen van tot wel vijfduizend jaar oud, zijn enkele jaren terug ontdekt door een medewerker van CI. Sindsdien is het gebied afgeschermd. Er is intussen wetenschappelijk onderzoek verricht dat enkele conclusies rechtvaardigt. “Het moet een beschermd gebied worden en we moeten er naar streven Werephai in te schrijven op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Het is een hele uitdaging”, aldus Udenhout.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

4 REACTIES
 1. De Pre-colombiaanse rotstekeningen van Werephai zijn van historische waarde en behoren tot het Nationale erfgoed van de Republiek en dienen ook in die zin behandeld te worden…

  Weergave en gebruik making van zowel de tekeningen en naam door de overheid bevorderd het nationale bewustwording, bewustzijn en kan gebruikt worden in promotie, reclame doeleinden als zijnde, Suriname ,bakermat van het Guyana schild…


  Maak melding
 2. Hier reageer ik ook wel op.
  Ik denk dat die rotstekeningen al lang ontdekt zijn. Sinds mijn schooltijd(middelbare en hoger) heb ik kennis gemaakt met enkele foto’s van rotstekeningen in Su.
  het betrof een rotsblok ergens in een rivier.
  En het zijn de oorspronkelijke indianen die de eer toekomt. en niet iemand van een od ander buro die eens wat gaat rondkijken(voor beroep dan nog wel te verstaan of zelfs als hobby of id.).
  Van mij krijgen de Ingie’s alle lof voor hun lef , kennis, vermogen, nuttig gebruik van de natuur en milieu, eenvoud en nog zo veel meer.
  Wij nu vernielen(lees mis- of gebruiken) veel meer en sneller in de zgn moderne tijd nu(op naar t einde)!!!
  Think about that.


  Maak melding
 3. Wie is CI??en hoezo heeft CI de tekeningen ontdekt??
  De rots tekeningen waren al 25 jaar geleden bekend in de tijd dat THEO HENSEN en ook IK in Kwamalasamutu woonden..ik sowieso
  Dus het is leuk dat men er van alles wil doen maar men moet niet doen alsof zij het ei hebben uitgevonden.
  De rots tekeningen zijn richting Sipaliwini ongeveer 2 dagen varen met laag water..ik heb er ook wat bij gekerft ..mijn naam staat er ook bij (op een leeg plekje) gekerft in 1981 dus ik hoop dat CI goed gekeken heeft.
  En wie mij niet gelooft mag het vragen aan kapitein Ashongo !!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES