Kans voor Surinaamse melk door duurdere import

1

PARAMARIBO, 18 jul – Surinaamse melk is nu meer dan ooit een goed alternatief, nu de prijs van geïmporteerde melkpoeder de lucht in schiet. Dit zegt oppositieparlementariër Wedperkash Joeloemsingh. De regering heeft nu de unieke gelegenheid een inschattingsfout te corrigeren.

De voorkeur geven aan het importproduct blijkt nu verkeerd uit te pakken. Weliswaar wordt het staatsbedrijf, de Melkcentrale, gedwongen lokaal op te kopen. Maar er mag ook gesubsidieerd worden geïmporteerd. Particuliere verwerkers gebruiken uitsluitend importmelk. De laatste ontwikkeling “biedt een aantrekkelijke basis om Surinaamse melk te gebruiken en deze dus op te kopen bij de melkboeren”, zegt Joeloemsingh tegenover Dagblad Suriname.

Het particuliere bedrijf Michi wordt met sluiting wordt bedreigd, omdat er geen toestemming verkregen wordt voor een hogere melkprijs. De importrekening kan niet langer betaald worden. Het is een unieke gelegenheid om met elkaar rond de tafel te gaan zitten. Door de vergrote afzet van lokale melk kunnen boeren gaan werken aan verbetering en uitbreiding.

De overheid zal wel de aanzet moeten geven. De productie moet sowieso omhoog, willen de boeren de vraag bijbenen. Michi alleen heeft per dag zo’n dertigduizend liter nodig. De boeren komen niet boven de twintigduizend liter uit. Het importeren is lange tijd aantrekkelijk geweest, vanwege de lagere prijs. Joeloemsingh vindt dat hoe dan ook het belang van de consumenten niet uit het oog verloren mag worden. Als de vraag toeneemt bij een ontoereikend aanbod, kan dat problemen opleveren.


1 REACTIE

  1. Dat dit zou geberen was al jaren lang te zien. maar LVV heeft waarschijnlijk nog jaren nodig om het te begrijpen. Stelletje slakken. Tegen die tijd is niet alleen Michi kapot.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.