Suriname werkt driftig aan beheer afvalwater

8

PARAMARIBO, 17 jul – De verwerking van afvalwater zal in de naaste toekomst effectief worden aangepakt. Dit zegt minister Joyce Amarello-Williams van Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu, ATM. Er is reeds een evaluatie gemaakt van de huidige knelpunten.

De belangrijkste zijn het ontbreken van wetgeving en gebrek aan motivatie onder de bevolking. Aan beide zal intensief worden gewerkt de komende tijd. In samenwerking met het VN Milieuprogramma, Unep, en de Anton de Kom Universiteit van Suriname worden afvalwaterbeheerders klaargestoomd als eerste aanzet. “In Suriname moeten we nog wennen aan het idee”, zegt Amarello-Williams.

Totnogtoe is de zorg voor afvalwater niet echt gezien als maatschappelijke of milieukwestie. Met de groei van de bevolking in de kuststreek en de toename van industriële activiteiten is de druk van de verandering steeds meer merkbaar. Suriname is het eerste Caribische land waar Unep zijn bewustmakingsprogramma uitvoert gericht op betere zorg in de zogenaamde kustlanden.


8 REACTIES

 1. Goed plan. Begin eerst maar in de binnenstad en de buitenwijken van Parbo. Hier gooit bijna iedereen alles weg; accu’s batterijen, verf olie en anderen minerale vetten, automotoren,autobanden worden gewoon in de brand gezet. Ga eens langs te rainville en Maretraite en zie daar wat daar allemaal in de sloten ligt. Een triest aanblik daar dit zogenaamd de elite wijken van surinaame zijn.
  Begin ervoor te zorgen dat de kleintjes op school bewuster worden gemaakt van hun toekomstige leefomgeving.

  Kom op.


  Maak melding

 2. Wat is dit weer voor nieuws?
  De kop van dit artikel suggereert dat er driftig wordt gewerkt, terwijl als je verder leest dan blijkt dat de verwerking van afvalwater pas in de naaste toekomst effectief zal worden aangepakt.


  Maak melding

 3. Mee eens nmr 1…

  Tijd voor het creeeren van een ”MilieuPolitie” die naast de bestaande Politie de kleine, middelgrote en zware milieuproblematiek van Suriname keihard aanpakt maar ook bv de ergenissen van burgers in de buitenruimte, hierdoor kan de politie zich meer toeleggen op veiligheid en handhaven van de openbare orde maar ook de MilieuPolitie zou hier de Politie bij aanvraag in kunnen assisteren.

  Tevens tijd voor de vorming van een parkeerbeheer bedrijf die de parkeerproblematiek in Paramaribo keihard de kop in drukt…

  Als tegenprestatie moet de overheid ”Milieuparken” ontwikkelen waar burgers middels eigen vervoer bv grofvuil, bruingoed, witgoed, klein chemisch afval geheel kosteloos kunnen deponeren en de stad Paramaribo moet gaan investeren in het aanleggen van parkeergarages waar burgers hun motorvoertuigen tegen betaling met bewaking kwijt kunnen…

  De Militaire Politie, moet dezelfde bevoegheden krijgen als de reguliere Politie, waardoor men ondersteuning kan bieden aan de Politie bij handhaven van de veiligheid en openbare orde, de dagen van de coup zijn tenslotte allang voorbij…


  Maak melding

 4. Dit is ff off the reckords beste posters, maar ik was enkele jaren terug in Suriname op visite bij familie.
  De buren hadden wat grofvuil op straat(aan de kant) staan en besloten dit geheel in de fik te steken.
  Kan je vertellen dat binnen de kortste keren, vanwege de wind, de gehele woonkamer van m’n familie in een stink rook zone was veranderd. Je zag haast niets meer in je eigen woonkamer.
  Toen ik vroeg of men dit pikte haalde men de schouders op en zei van; ja hij is z’n vuil aan het verbranden !

  Zou deze minister reeds iets hieraan willen doen ? Dit mens is minister van ATM maar volgens mij snapt ze de ballen niet van hetgeen deze funktie inhoudt. Het is gewoon een kreatie van de SPA, het zogenaamde ‘klein maar fijn’ .


  Maak melding

 5. Nr. 2. Dewanand: wil jij ook luchtkastelen bouwen.
  Te mooi voor woorden…maar alles duur.
  Water, Gas, Mest,(uit W.C) mooi maar super duur.

  Dus tapu na takru dinkie tja Sranan sma ini dromerij.


  Maak melding

 6. toiletwater recyclen daar zijn we nog nog lang niet aan toe hor dewanand Het zou al heel wat zijn als de regering het afwateringssysteem een beetje kan structureren Laten we eerst beginnen met het in kaart brengen van huis en tuin vuil in de sloten En het zomaar klakkeloos verbranden van huisvuil


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.