vrijdag, mei 24, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijProtest Surinaamse Inheemsen tegen Franse acties

Protest Surinaamse Inheemsen tegen Franse acties

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 14 jul – Inheemsen en Marrons van de Alukustam hebben in Paramaribo geprotesteerd tegen de acties van de gendarmerie aan Suriname’s oostelijke grens. In protestnota’s aan president Ronald Venetiaan en de Franse ambassadeur Jean Marie Brunot worden de acties aangemerkt als schending van mensenrechten.

De eeuwenoude aanspraken van de bewoners van het Marowijnegebied zijn in het geding volgens de tientallen demonstranten bij het ambassadegebouw en het presidentiële kabinet. “De rechten van de mensen worden geschonden, het is aan de regering om een oplossing te vinden”, zegt Nardo Aloeman van de Organisatie van Inheemsen, OIS. Het verbieden van jacht en visvangst is niet te verteren.

Dat de Fransen eenzijdig een natuurpark instellen, mag niet betekenen dat eeuwenoude leefgewontes genegeerd worden. Volgens Venetiaan zit Paramaribo niet stil, hoewel er officieel nog niet veel bekend is. Van Franse zijde is nog niets doorgegeven. “De regering is niet voorbij gegaan aan de berichtgeving. Langzaam maar zeker begint het beeld zich te kristalliseren” , zegt Venetiaan.

De regering is zich ervan bewust dat het leven in het binnenland afhangt van het bos. Er is wel een reserve. Ook Inheemsen gaan nu op jacht naar bodemschatten, vooral goud. Dat is directe aanleiding geweest voor het incident, waarbij een goudwinningsponton door de Fransen is vernield. “Suriname wordt internationaal juist verweten niet genoeg te doen aan de bedreiging van kwikvervuiling in Inheemse leefgebieden”, aldus Venetiaan.

Bij de kleinschalige goudwinning wordt veel kwik gebruikt. Het metaal wordt verantwoordelijk gehouden voor de vergiftiging van water- en visbronnen van binnenlandbewoners. De ironie wil dat de Fransen in hun kennelijke poging tot verbetering, juist de ‘slachtoffers’ tegen de schenen trappen. Paramaribo vindt de tijd rijp voor concrete afspraken rond formele handelingen in het grensgebied.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

6 REACTIES
 1. Ja Vene….als kwik vervilend is, dan treedt je op!! Zo simple is dat?

  Of denk je dat de Fransen net als jou zijn en hn eigen bevolking voor de komende eeuwen met het probleem van kwik willen opzadelen?


  Maak melding
 2. Blakaboy yu no man dinkie noh.
  Het zal wat worden als de buren bij jouw in huis komen om zaken recht te zetten.

  Dan kunnen de buren straks een gedeelte van jouw huis inbeslagnemen en je met een smoel vol tanden rustig achter de deur laten en jij blijft zitten janken.


  Maak melding
 3. Dat kwik gevaarlijk is voor de gezondheid is sinds jaar en dag bekend. Ook in de oudheid werd het gebruikt om gouderts te binden. Daarna wordt de ‘amalchaam’ in een zeemleren buidel verzameld, met handkracht uitgewrongen en het kwik komt in het oppervlakte water terecht.

  De overblijvende goud/kwik massa wordt vervolgens in de openlucht verhit tot boven 500 graden Celcius, waardoor het kwik verdampt en ook in het milieu terecht komt.

  Het amalchaam kan ook op een andere wijze gedistilleerd worden, waardoor het kwik kan worden hergebruikt. Midden jaren ’90 heb ik een voorstel gedaan aan de CBvS/overheid om op twee plekken in het binnenland zo’n installatie te plaatsen, maar daar werd helaas niet op gereageerd.

  Het kwik is echter niet het grootste gevaar voor het milieu in het binnenland van Suriname. Dat is het uiterst giftige cyanide die door Gros Rosebel (of hoe die maatschappij nu ook heet) wordt gebruit en als het uitgewerkt (verzadigd) is wordt opgeslagen in kunststof reservoirs in de openlucht.

  Als de goudvoorkomens over circa 10 jaar zijn uitgeput, verdwijnt het bedrijf en de cyanide blijft voor altijd achter – omdat er geen harde afspraken zijn gemaakt wie (financieel)verantwoordelijk is voor het afvoeren en vernietigen van het giftige residu.

  Het is opmerkelijk dat de Surinaamse overheid daar niet over rept. Een echte ‘àpres moi le déluge’ mentaliteit.

  Zeker als men bedenkt hoe het milieu in het buurland Guyana te lijden heeft gehad toen er een kleine breuk in het cyanide-reservoir was ontstaan, waardoor het gif in de bodem en de rivier terecht kwam en alle vissen doodgingen.


  Maak melding
 4. Vtje doe je werk…laat dit niet aan de Fransen over..straks zitten deze hommels in Par’bo…Da na yu zoeking… maar dan din Suri’s Ka.( na bari waaaaaaaaaai !!!! Katibo kon)
  Plus Mi nanga excorsite raket no di Ba Vi.
  En het liefst vanaf nu de hele oost-grens bewaakt.
  Yu sabi anders tamara yu latie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES