Onderzoek schending rechten Surinaamse politicus

7

PARAMARIBO, 14 jul – De aanklacht van ex-minister Errol Alibux bij de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens, verkeert nog in onderzoeksfase. Dit zegt procureur-generaal Subhaas Punwasi. Er is nog helemaal niet vastgesteld dat Alibux’ mensenrechten ook echt zijn geschonden.

In de aanklacht wordt de overheid de schending verweten en wordt gevraagd om veroordeling. Alibux en zijn advocaat menen dat er reeds een oordeel is geveld. Maar dat kan alleen het Inter-Amerikaanse Hof voor de Mensenrechten. Zover is het nog niet. “Wat tot nu toe gebeurt is, is dat de commissie gekeken heeft naar de formele vereisten voor de ontvankelijkheid”, zegt Punwasi tegenover de Ware Tijd.

Intussen is Alibux ontvankelijk verklaard. Beide partijen mogen u reageren. Daar is vier maanden voor uitgetrokken. “Alles vindt nog steeds plaats op het niveau van de commissie”, aldus Punwasi. Alibux is in Suriname veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf wegens corruptie. Hij noemt het een politiek strafproces, waarin geen hoger beroep mogelijk is geweest.

Volgens de Grondwet mogen politieke ambtsdragers uitsluitend veroordeeld worden door het Hof van Justitie. Voor andere burgers is het Hof de beroepsinstantie na eerdere veroordeling. Punwasi vindt dat de periode van vier maanden strategisch benut kan worden door wetgeving te slaan met terugwerkende kracht. Politieke ambtsdragers hebben dan een beroepsmogelijkheid en Alibux is een argument armer.


7 REACTIES

 1. hahahahahaha ik moet lachen alibux die klacht indien voor het schenden van zijn mensen recht, hij moet niet vergeten dat hij door de hof van justitie, hij maakte of maak deel uit van een club die die eigen rechter was weet jij nog meneer alibux grote schurk dat jij ben wees blij dat je maar een jaar kreeg , jij behoord ook tot de club van DB de leider naar afgrond.


  Maak melding

 2. Geachte redactie,

  Ik lees in uw artikel dat de heer Punwasi vindt, dat de periode van vier maanden strategisch benut kan worden, door wetgeving te slaan met terugwerkende kracht. Politieke ambtsdragers hebben dan een beroepsmogelijkheid en Alibux is een argument armer.

  Ik vindt dit een schaamteloze vertoning voor een zogenaamd ‘Onafhankelijke Rechterlijke- macht’ t.o.v. een burger.

  Infeite wordt ‘gelegenheidswetgeving’ hier als iets doodnormaals aangegeven.

  “Alibux is een argument armer” is een uitspraak die op mij een zeer schofterige indruk maakt en nog van een Rechterlijke Macht.

  Maar gelukkig – en misschien zullen wij ons voorlopig daarmee moeten troosten –

  is cultuur

  niet statisch.


  Maak melding

 3. ik kan me niet voorstellen dat deze beest nog op straat rondloopt.

  moet hij niet de bak in… maar ja Vene heeft zeker bakken geld ontvangen mang… dus weer een dede torie


  Maak melding

 4. mensen als alibux hebben het recht verkracht toen hij in de positie was maar ja toen kon het wel want bouterse was toen de baas en die andere schurk wijdenbos en koetie van de centrale bank hoe deze mensen de staats kast hebben geplundert is deze regering 100maal beter , wat mij opvalt deze mensen waren toen onder en boven de wet en nu geven ze af op die zelfde wet wat een brutaliteid is dat .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.