Chinezen vinden Suriname goed voor twee miljard

34

PARAMARIBO/DEN HAAG, 14 jul – Een Chinese ondernemersgroep overweegt twee miljard dollar te investeren in Suriname. Dit zegt Suriname’s ambassadeur in Nederland Urmila Joella-Sewnundun. Gedacht wordt onder meer aan het opzetten van nieuwe lucht- en zeehavens. De ontwikkelingsdiplomatie begint kennelijk vruchten af te werpen.

Deze aanpak is geïntensiveerd de laatste twee jaar: diplomatie als hulpbron en instrument voor nationale ontwikkeling.“De ambassade zal zich maximaal inzetten voor positieve impulsen voor de ontwikkeling van Suriname”, zegt Joella-Sewnundun tegenover de Ware Tijd. De aanloopgesprekken zijn in Den Haag gevoerd met de Ever East Group en de Holland China Economic Trade Promoting Organization.

Een gezamenlijke missie komt nog in juli naar Paramaribo voor voorbereidingsgesprekken. Als de plannen doorgaan, hebben zeker zesduizend Suriname emplooi. Op de zeehaven moet als transporthub dienen voor verdere goederenexport naar Zuid-Amerika. Ook moet er een auto-assemblagefaciliteit komen en overwegen de Chinezen een handelsbank op te zetten.


34 REACTIES

 1. Goed zo Suriname! Alleen nog de Surinaamse paspoorten voor alle Surinamers die in het buitenland wonen. Straks hebben we een tekort aan arbeiders.


  Maak melding

 2. Jammer, Suriname toont weer zijn grootste zwakheid. Niet China moet aangeven waar en hoeveel te willen investeren, maar Suriname moet nu eindelijk kapitaalkrachtige en werkwillende ondernemers uitnodigen om deel te nemen in een joint-venture naar Surinaamse voorwaarden. Eerlijk gezegd ben ik persoonlijk tegen samenwerking met China vanwege hun binnenlandse onderdrukkingspolitiek, hun disrespect naar het christendom toe, mensensmokkel en grootschalige criminele circuit. In Suriname vieren wij nog altijd Keti-koti, maar laten toe dat de mensen die China naar Suriname exporteert in slaafse werkverhoudingen hier te lande verblijven. De Surinaamse politici waaronder de Somohardjo’s en hun “achterban” moeten wel heel goed zijn betaald voor hun “gedoogbeleid” ( als je nog van beleid kan spreken). De Surinaamse overheid begint steeds meer en onbeschaamder te laten zien dat ze niets anders is dan een criminele organisatie met uitlopers naar alle takken van ’s lands bestuur, goed verscholen achter het mom van politieke partijen en de woorden rechtsstaat en democratie. Na de laatst gehouden verkiezing hebben de Surinaamse criminelen duidelijk aangetoond dat niet het volk maar zij bepalen wie waar komt te zitten. Voor mij is dit land zo langzamerhand niets anders dan een afspiegeling van al die latijnsamerikaanse landen waar men precies deze omstandigheden welke toendertijd leidden tot coups en revoluties…


  Maak melding

 3. Urmila, gaan we weer opnieuw beginnen met deze onzin ? En geloof jij zelf in dit Chinees verhaal ?
  Zo ja, dan ben je absoluut ongeschikt als ambassadeur van Suriname want nu wordt ook jij voor het Chinees karretje gespannen inzake de powerplay tussen China en Taiwan in Suriname. Ik dacht dat dit een PL aangelegenheid was maar nu blijkt dat ook de VHP er dik in zit.

  De Chinese regering zegde allereerst ‘enkele miljoenen’ toe aan Suriname, hierna kwamen de Taiwanezen met 1 miljard, en nu komen de Chinezen wel met minimaal 2 miljard !?!?

  Zeehaven als transporthub voor goederen naar Zd-Amerika ! Let wel, Suriname ligt geografisch centraal voor Zuid Amerika maar economisch en logistiek gezien absoluut niet interessant voor grote lading en goederenstromen. Panama, Jamaica, Costa Rica, Port of Spain, Belem, etc. zijn betere optie’s.

  Autoassemblagefaciliteiten ? Ik denk dat vanwege de lonen in Suriname (en de vakbonden) het goedkoper zal zijn om een auto toch maar in China te assembleren en deze over de hele wereld te verschepen dan die onzin over zesduizend arbeidsplaatsen.

  Urmila, voor jou info. We wachten nu op het volgend bod uit Taiwan van 5 miljard. Of zou deze Ever East Group dit bedrag nu al willen of kunnen ophoesten ?

  En aub ambassadeur van Suriname bespaar ons deze rot verhalen en geintjes.


  Maak melding

 4. Lucht en zeehavens een ontwikkeling voor Su zowel voor onze chinezen broeders die zullen nu makkelijk hun weg vinden naar Suriname,

  maaaaaaaar mw. de ambassadrice, sab sa je du.

  Akuba ,


  Maak melding

 5. Zij die voor de ontwikkeling betalen zullen dan ook uiteindelijk alles in het land gaan bepalen.

  Je vraagt je dan af; zijn wij surinamers dan beteraf? Ontevredenheid onder de Surinamers ten aanzien van de nieuwe chinezen heeft inmiddels al post gevat.

  Of hanteer deze stellingname:
  Suriname en de surinamers vormen geen natie, het is en blijft een creatie die van buitenaf door anderen wordt bepaald.
  Het behoeft geen gemeenschappelijkheid als bepalende norm omdat de verdeeldheid tussen culturen onderling dit belet.

  Truetory


  Maak melding

 6. Hallo ik kon je niet zo goed verstaan, maar wat heb jij in je hand…laat zien dan…ik zeg laat zien…maak geen grappen.

  Maar neemt Dictatoriaal het over de Democraat…din democraat inbreng no di…..mi no sabi yara.
  Maar……!!!!


  Maak melding

 7. nederland gaf een paar miljoen en nam honderden miljarden

  china geeft 2 miljard, maar hoeveel zullen ze dan pakken?
  alle hout, alle goud, alle olie, alle vis, alle bauxiet, alle kaolien?

  surinaams volk u slaapt, uw politici houden uitverkoop


  Maak melding

 8. Alweer een truc van China om overtollige chinezen,die in eigen land overbodig zijn naar Sur. te sturen.In Sur. hebben ze dan onderdak en voor het zeggen ook.Wij Surinamers zullen zoals altijd op de achtergrond blijven toekijken hoe de chinezen alles van ons dierbaar suriname afpikken.


  Maak melding

 9. De huivering hierin is, dat deze investering niet ten voordele van land en volk zal zijn maar profijt zal zijn weggelegd voor een kleine groep eliten onder de surinamers.


  Maak melding

 10. een heel mooi verhaal aan je kinderen te vertellen voor het slapen gaan mw amasadrisse, 6000 arbeids plaatsen ? welke suri gaan werk krijgen of alleen chinezen , jullie hebben al duizende chinezen al binnen gehaals , hoeveel suri’s hebben een werk bij hun gekregen( to good to be tru )


  Maak melding

 11. zaken zijn zaken, blijf koel, geen euforie

  zet klem in achterhoofd, de indonesische houtgroep en de chinese zeepbel investering in marowijne…


  Maak melding

 12. Hoe naïef kunnen SME politici niet zijn? “Op de zeehaven moet als transporthub dienen voor verdere goederenexport naar Zuid-Amerika”.

  Je moet wel een RANDEBIEL zijn om zulke lariekoek te geloven.SME als land met max. 500.000 inwoners totaal geen zeehavengebied en dan dit soort ONZIN willen geloven?

  Tja, onze politici hebben uiteraard zo’n minimale “wereld” horizon dat jij hen alles kunt wijs maken.

  Anyhow, laat ons rustig de rest van de komedie volgen. Jaren geleden waren het ook gouden bergen (Palmolie in Marowijne gebied) en nu andere chinese onzin.

  SME kan niet eans manpower bieden en als men 2 miljard wil investeren, waarom dann niet gemakshalve Brazilië (qua potentieel) uitkiezen ?

  Slaap lekker zij die zulke luchtkastelen bouwen.


  Maak melding

 13. ja goed zo, laten de chinezen maar komen. Als er +/- 6 miljoen aziaten komen ( chin.,indiers,indonesiers,vietnamzen etc)zal suriname zich met reuze sprongen ontwikkelen. Er is ruimte zat voor deze harde werkers.De luilakken moeten hun mond maar dichthouden en oprotten.


  Maak melding

 14. overal waar de chinezen zijn geweest, is er verdriet, kijk naar afrika en anderen landen, ze zijn niet gek, straks zijn ze de baas in sur, dan hebben zij om te zeggen voor een paar mil kan je een hele land kopen, en voor twee miljard, kan niemand tegen je op, regerings worden aan de macht gezet door de chinezen, met hun geld kunnen ze alles doen, kijk wat er nu in sur gebeurt, ze krijgen bij aankomst bijna alles, wat een sur bijna nooit luk, winkel vergunning zo geregeld, rijbewijs, verblijf, paspoort, enz, laat een sur een vergunnig aanvragen, dan zal je zien hoeveel jaren het gaat duren, deze regering is al om gekocht, en dit is pas het begin.


  Maak melding

 15. Beste mensen,
  Wat willen wij?
  toekomst voor Suriname en onze Surinaamse gemeenschap?
  ik ben ook niet blij met de one-china politiek van onze switie sranang, maar mijn mening is dat als China en Taiwan een een powerplay aan hetspelen is met Taiwan, Moeten wij als Surinamers gebruik van maken, zo wordt Suriname misschien nog opgebouwd. Alleen zeg ik er bij dat Suriname dan zelf moet beslissen hoe de zaken aangepakt gaan worden. Onze “Wereld” haven in Paramaribo is niet in staat om hetgeen te verwerken wat China op het oog heeft, dus Sranang geef MAS het hele terrein daar van Bruynzeel zodat er daar een nieuwe haven met moderne faciliteiten aangelegd kan worden of laat MAS een groot gedeelte voor de kust exploiteren, het is wel ver van Paramaribo, maar zo sla je meerdere vliegen in een klap.
  De Coroniaansekust kan dan misschien “EINDELIJK” voorzien worden van een kust verdediging, er wordt voor de Coroniaanse bevolking werk gecreerd, de drukte van vrachtwagens en grote transporten (vervoer van auto”s op speciale trucks) concentreert zich niet in centrum Paramaribo, de wegennet wordt ontlast van verkeersdrukte, Coronie en omgeving kan dan misschien tot ontwikkeling komen. Maar met dit alles moet er wel rekening gehouden worden met het milieu, zowel van de cocosaanplant als broedgebieden van trekkende trekvogels en onze mangrovebossen daarnaats moet mijn natuurreservaten aanleggen en zware millieu eisen stellen, een calamitieten team instellen met voldoende en goed werkende moderne materiaal, die bij eventuele calamiteiten, bijv. oliemorsing, snel en adequaat kan optreden.
  ZO zie je maar we kunnen van de chinezen profiteren als men zijn gezond verstand in Suriname gebruikt en aan de toekomst van onze kinderen denkt en niet aan verrijking van zich zelf. Laten de chinezen met plannen komen en onze politieke figuren moeten er goed op kunnen springen en zorgen dat “Suriname” niet aan buitenlanders wordt verkocht zoals bij het geval is bij Goldmine. Daar werd gezegd dat er werk gecreerd zou worden voor de plaatselijke bevolking “it’s all bull shit” sorry maar het moest er even uit.
  Waarom is mijn keuze gevallen op Coronie en Bruynzeelterrein? Wel Paramaribo kis al dichtgeslibt met voertuigen, Nickerie is al in een ver gevoderde stadium in ontwikkeling, Albina moet nog helemaal op orde gebracht worden (vooral in heel Marrowijne moet de criminaliteit de kop ingedrukt worden), Coronie had de kans gekregen om zich als cocosdistrict met zijn cocosolie te ontploien, maar de jeugd van tegenwoordig daar in Coronie, sorry dat ik het zeg en het geld niet voor alle Coronianen, zijn zo lui geworden dat ze zelf een dwegcocosboom willen beklimmen om te oogsten, laatstaan op cocosvrucht te bewerken tot copra en daaruit tot cocosolie. Voor Bruynzeelterrein heb ik gekozen omdat het terrein mogelijkheden biedt om nieuwe faciliteiten op te zetten om auto’s en containers op te slaan, tevens is er een voordeel dat als daarvoor gekozen wordt Suriname moet eis dat de oevers door die chinezen verstevigd wordt, om afkalving te voorkomen als die grote mamoet schepen langsvaren waardoor er slaggolven kunnen ontstaan, en men kan aan die chinezen eisen dat de doorgang in de Surinamerivier regelmatig door die chinezen wordt onderhouden dmv baggeren.
  Daardoor wordt er werk gecreerd en zullen we “hoop ik” minder tot geen zwervers en daklozen meer hebben, maar dan moet er wel geeist worden dat China niet zijn criminelen naar Suriname stuurt om hier te werken en te blijven, anders schiet Suriname nergens mee op.
  Dit is iets waar wij als geboren en getogen Sranangmangs en uma goed over moeten nadenken.
  groetjes Paramaribo


  Maak melding

 16. Beste mensen,

  Ik hoor niemand meer klagen over de NEDERLANDRES die toen 350 jaar Sur. leeggeroofd hebben. Nu werken ze nog steeds met de Sur.
  De Sur. hebben toen nooit een kans gekregen zich te ontwikkelen.
  Waarom nu niet investeren??? Later kunnen wij als Sur. zelf bepalen hoe verder, maar dan zijn de bedrijven tenminste al opgezet.

  De Sur. in Nederland hebben makkelijk praten.

  Janny


  Maak melding

 17. Wat een onzin en volksverlakkerij.
  Sardjoe heeft met snoepreisje en zijn grote delegatie met grote moeite slechts een lening
  van USD 26 miljoen van CHINA kunnen ontfutselen.
  Denk je dat de Chinezen gek zijn om 2 miljard in Suriname te investeren, Mw.Joella?
  Tzt zullen we merken dat dit opnieuw een onzinverhaal/bericht.
  Of zal de ambassadrice toch in het gelijk worden gesteld?Laten we hopen en wensen van wel voor ons geliefd Suriname.


  Maak melding

 18. China is maar op 1 ding uit en dat is op de grond- en delfstoffen van het land. Dat is de enige reden dat China miljarden investeert in het buitenland. Het heeft niets met Taiwan te maken. Ik heb hier al eerder geschreven, Suriname bezint eer gij begint.


  Maak melding

 19. Weten jullie dat de Chinezen ook een airport in Hamburg Duitslands gekocht heeft om onder ander de handel met EURO BETER aan te pakken.Wij moeten als Surinamers ophouden met domheid als investeerders zich aandienen.China komt echt wel aan grondstoffen zonder in Suriname te investeren.Nu al gaat een groot deel van het bauxiet/aluminium door Suralco gewonnen in Suriname naar de steeds groeiende economie van China en India.Als de Chinezen ons land zien als tusen haven om de vleugel in de rest van Zuid-Amerika uit te slaan moeten wij dat positief accepteren.Er komt echt wel werkgelegenheid voor lange periode.Surinaamse bedrijven moeten ook leren anticiperen op dit soort ontwikkelingen.Een luchthaven en Zeehaven kunnen ook zeer goede mogelijkheden bieden aan Surinaamse exporteurs om hun produkten naar de Amerika’s te exporteren.Nu weten wij dat de mogeljkheid van goed en frequent transport naar de regio niet of schaars aanwezig is.Surinamers moeten zich meer proactiever gaan opstellen.Uit alle investeringen moeten wij het principe van win-win voor ogen houden.Als wij geen buitenlanders hier nodig hebben en ee achterlijke dorpsmentaliteit willen blijven voortzetten,laten wij dat maar doen.DE keus om onderontwikkeld te blijven is dus ook mogelijk en dan maar elke zaterdag en zondag op de radio gaan klagen en kletsen uit de keel


  Maak melding

 20. Totdat het bloed vlees is geworden, houd ik dit gebaar maar op de zoveelste vette worst.

  In weerwil van deze poging moeten wij het aanbod van Taiwan gene dele in de wind slaan.


  Maak melding

 21. Mvr; de ambassadeur bent jij gek geworden of zo ziet jij niet wat de chinezen in su doet straks wordt su helemaal bangkroet.
  Su is al een beetje arm en wat wil jij nog armer maken geld maken jullie blind’.


  Maak melding

 22. dewanand eet **,

  Surinamers met dubbele paspoort. Alsof jij suriname heb geholpen met opbouwen.

  Nederlandse surinamers hebben suriname in de steek gelaten toen suriname hun hard nodig hadden En nu wil meneer Dewanand profiteren van hun zweet.

  OProtten en blijft verrotten in nederland vuile landverraders!


  Maak melding

 23. het schijnt wel of de verantwoordelijken in suriname het idee hebben dat de rest van de wereld zit te springen om suriname te ontwikkelen zodat de surinamers nog langer op hun luie reet blijven zitten en nog meer feest vieren. Waar is het zelfrespect gebleven daar in de west?


  Maak melding

 24. Een Chinese ondernemersgroep “overweegt” . Goed lezen. Overweegt betekent nooit. Chinese ondernemersgrope is niet gelijk aan China.


  Maak melding

 25. Het is wel makkelijk praten als buitenstaander in het buitenland .
  Maar laten we niet vergeten wie de beste bruggen en wegenbouwers zijn wel de Nederlanders en niet te vergeten alles wat uit China komt is rotzooi hier in Rotterdam zijn ze de allergrootste haven aan het bouwen .schoenmaker hou je bij je leest. De chinezen hebben maar een doel hun mensen laten emigreren omdat China veel te klein wordt voor zoveel chinezen en straks hebben zij het voor het zeggen in Su.
  Kijk maar naar de schuld wat Amerika heeft aan China Laten we niet dezelfde fout maken als het bauxiet die naar de Amerikanen gaat en niet te vergeten het Diamant wat er in het bauxiet zit en er voor miljarden wordt gesmokkeld uit Su elke maand aan Diamanten.Soms denk ik echt dat er een vloek rust op ons Land .michael


  Maak melding

 26. @Pim A Chow say:
  Een Chinese ondernemersgroep “overweegt” . Goed lezen. Overweegt betekent nooit. Chinese ondernemersgrope is niet gelijk aan China.

  Het kan natuurlijk ook een Chineze ondernemersgroep uit Nederland zijn. Dan ben ik benieuwd welke?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.