Surinaams parlement zit op inburgeringsplicht

16

PARAMARIBO, 13 jul – Personen die opteren voor de Surinaamse nationaliteit zullen moeten kunnen aantonen dat ze in voldoende mate zijn ingeburgerd. Dit zegt coalitieparlementariër Mahinder Rathipal. Wie Surinamer wil worden, zal daar wat voor over moeten hebben.

Op zijn minst moet aangetoond kunnen worden dat het gemeend is ook. “Voordat vreemdelingen genaturaliseerd worden, moeten ze enige kennis hebben van de taal, het volkslied en de betekenis van vlag en wapen van Suriname”, zei Rathipal in het parlement. Het komt nog te vaak voor dat kandidaten niet in het minst weet hebben van deze essentieel Surinaamse zaken.

Fractiegenoot Otmar Rodgers is iets genuanceerder. Mensen moeten weliswaar op de hoogte zijn, maar er moet niet overdreven worden. “Het zou leuk zijn als sommige mensen op hoge posities in dit land de betekenis van vlag en wapen kennen, maar als dat niet zo is, moeten wij die arme vreemdeling er ook niet mee belasten”, aldus Rodgers.


16 REACTIES

 1. dan mogen ze eerst bij het surinaamse volk beginnen , want zelfs mijn broer weet de betekenis niet van het wapen gelukkig zat ik nog op school toen de revolutie uit brak en het ver plicht werd bij scholen het volks lied te zingen terwijl de vlag werd gehezen 2 jaar later mocht ik dit ook zelf doen in de memere boekoe kazerne ( naam afk van fortboekoe)als militair. zou ik dan na 20jaar wonen in ned bij terug keer ook een toets moeten maken alhoewel ik suriname goed ken en sur taal .


  Maak melding

 2. Allereerst moeten de parlementariers/ministers zelf fatsoenlijk ingeburgerd zijn in het land..

  Ze weten niet eens wat het woordt parlementatier betekend laatstaan een beleidt maken/uitvoeren het land besturen..

  Geef ze slechts één a4 en laat hij/zij opschrijven wat het werk van een parlementaier inhoudt..dan puffen ze ..


  Maak melding

 3. Waarom o waarom willen jullie die destructieve regels van nederland overnemen? Dat betekent dat alle chinezen de lul zijn. Of geld had ook voor surinaamse nederlanders die zich voorgoed willen vestigen in suriname?


  Maak melding

 4. Maar hoe dan met de chinees die U$ 1000,- betaald voor 1 winkelvergunning terwijl de geboren surinees 2 jaar moet w8en???

  Een chinees betaald U$ 1500,- voor een verblijfsvergunning en ontvangt deze ook binnen 3 weken.
  Een chinees krijgt de nationaliteit binnen 2 maanden als hij U$ 2000,- betaald. Hoelang moet de surinees w8en???

  Kan de Staat de boetegelden van Mahin Janki betalen en de TO-wetten toepassen en ten uitvoer bekrachten voor geboren surinesen die met vakantie willen komen en wonen in Surinen???

  Sosso voevoerroe mang lai lai in Para’bo. Sosso Lafoe—hihie met jullie…schaamteloos………………..

  Vriendelijke Groeten,—-


  Maak melding

 5. Beste meneer Rathipal,

  U zei “Voordat vreemdelingen genaturaliseerd worden, moeten ze enige kennis hebben van de taal.Ik vraag me af welk taal u bedoeld want er worden verschillende talen gesproken in Suriname.

  Bradda Kakkala


  Maak melding

 6. Inburgeringsplicht: alweer een nederlands product kopieeren??
  Iemand die het meent met land en volk heeft totaal geen plicht nodig tot inburgeren, maar dat doet die persoon automatisch.
  Iemand verplichten die iets niet wil, is puur water naar zee dragen zoals in nederland.
  Laat mensen in vrijheid leven en stop met dit soort dure onzin!!


  Maak melding

 7. Sing how “”””minpauw kwielauw””””.
  Vraag een chinees (hij/zij moet eerlijk zijn) dan krijg jij te horen mi boi.
  Blufpoker…zij komen toch uit de lucht vallen meneer de Bakra(hollander geboren getogen in Su.)


  Maak melding

 8. Meneer Ratipal, welke troefs heeft u in handen om dat wat u voorstelt af te dwingen.
  Mensen komen hier om keihard te helpen om ons mede uit de blubber te halen. Waarom doen wij nou zo moeilijk. Is dit met de globalisatie gedachte niet een beetje achterhaald? Wees goed tegen de vreemdeling, want dan is het niet zo erg als het water komt en wij, dus u en ik genoodzaakt zullen zijn om andere hogergelegen oorden op te zoeken. Be uberhaupt nice to the people.


  Maak melding

 9. Dat Suriname veel overneemt van Nederland is allang bekend en ik bent het er meestal niet mee eens. Want wat goed kan zijn voor de ene land kan slecht zijn voor de andere, elke land heeft zo zn eigen problemen.

  Maar met deze regel ben ik het eens, alleen moet het niet gelden voor de surinamers die in een andere land wonen en er terug willen keren.

  Laat bv die witte mannen een inburgeringstoets doen in Nederland als ze van plan zijn om zich in Suriname te vestigen, halen ze die test niet dan besparen ze hun tickets.

  Halen ze het wel, laat ze dan een borg betalen, houden ze zich niet aan de Surinaamse regels dan kunnen ze weer vertrekken en hun borg zijn ze dan gedeeltelijk of helemaal kwijt,hangt ervan af wat ze gedaan hebben.

  Ze verlaten hun land om in een andere hun zakken te vullen op een makkelijke manier en weer te vertrekken om in hun land als een koning te leven.

  Als Suriname deze regel 5 jaar geleden had ingevoerd dan hadden we die belasting probleem niet gehad met die Turken uit het casino wereldje.

  Suriname is van Surinamers en dat moet zo blijven!!
  Kijk wat er in Nederland de afgelopen jaren is gebeurd, anderen doen wat ze willen en regels kennen ze niet.
  Suriname moet streng in grijpen en die er al zitten ook aanpakken voor dat het te laat is.


  Maak melding

 10. Betse Su,

  Suriname is een land dat in bloei is, het is niet verstandig bepaalde regels voor sommige mensen te laten gelden.Als mensen met het idee naar Surname komen om het land te helpen opbouwen moweten we niet moeilijk gaan doen. Wanneer ze komen, nemen ze geld mee wat goed is voor de economie van suriname.
  Het is nog geen tijd om te zeggen dat Suriname voor de Surinamer is omdat het over duidelijk is dat we andere mensen nodig hebben.


  Maak melding

 11. Beste Su,
  Ik denk dat jouw voorstel tbv de inburgeringsplich van de witte nederlander geen zoden aan de dijk zet. De geschiedenis heeft uitgemaakt dat de hedendaagse nederlander zich overal ter wereld vestigt en zich de taal en gewoontes eigen maakt. Je vindt ze tegenwoordig overal. In de oerwoud van afrika tot de koudste streken in rusland alsmede de rijstvelden in china. Onderschat ze niet hoor. Als ze interesse hebben in een land gaan ze ervoor. En pas als ze vaste voet onder de grond hebben dan pas gaat de plaatselijke sameleving kennis maken met hun minder prettige eigenschappen.


  Maak melding

 12. Weet die Paolo Somo wel de betekenis is van het surinaamse vlag? Mischien krijgen we straks een chinese volkslied. En ja Weet Brunsie wel nederlands te spreken,want ik denk niet dat hij het Surinaamse volkslied in het nederlands kan zingen.

  De vraag die ik me stel is…. heeft Vene die djoeka’s van het binnenland wel geleerd hoe zij het volkslied moeten zingen.

  Want ik denk niet dat onze volkslied in het saramacaans te zingen is. Dus wanneer gaat Vene deze djoeka’s inburgeren om het te leren. Want deze weten alleen te stelen en te roven meer kunnen ze niet.

  Sarie torie…surinaamse djoeka’s eerst inburgeren en dan verder kijken…

  Die djoeka’s weten niets welke kleur onze vlag is laatstaand de betekenis ervan….

  er is veel geld te verdienen aan deze djoeka’s…..


  Maak melding

 13. Pfffffff, weer iets van Nederland overnemen,stelletje NAAPERS.
  Als Rathipal doelt op de Chinezen,dan moet ie eerst goed zijn oor te luister leggen,bij de Chin.Die mensen doen er alles aan om de taal te leren,Nederlands vinden ze erg moeilijk maar het Surinaams lukt ze vlot,je staat versteld hoe snel deze mensen een taal kunnen leren.

  Aiiiii bajaaaaa soso dong kow de na regering disi.


  Maak melding

 14. na 30 jaar “onafhankelijkheid” blijkt alweer hoe klakeloos die idioten in het parlement alles uit holland proberen te kopieren. Misschien kan iemand ze uitleggen dat er zo’n 160 landen in de wereld zijn waarvan een heel groot aantal het beter doen dan nederland.
  Maar natuurlijk zien ze dat er een “njang” gemaakt kan worden dus duiken ze erin…
  Lang leve jullie bananen republiek..


  Maak melding

 15. Jawel ik las “inburgeringsplicht” voor de parlement’s leden.

  Dit moet spoedig gebeuren, (zij zijn slechtemensen voor het land)3/4 zit daar, voor het BUITENLAND.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.