Grote investering bio-energie Suriname in pijplijn

9

PARAMARIBO, 12 jul – Een Indiaas bedrijf wil bio-energie gaan ontwikkelen in Suriname. Dit meldt de ministerraad. Bij de raad ligt een investeringsplan voor de komende zeven jaar.

Het bedrijf EBT, Enhanced Biofuel Technologies, wil ongeveer honderd en vijftig miljoen dollar stoppen in de teelt van een nieuw gewas. De bedoeling is bio-energie te ontwikkelen door verwerking van het gewas. De ministeries van Landbouw Veeteeteelt & Visserij, Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer en Natuurlijke Hulpbronnen moeten het voorstel verder bekijken.

Ook moet een Memorandum of Understanding worden voorbereid. De verwachtingen zijn nu reeds hooggespannen. “Als de regering besluit om met het bedrijf in zee te gaan en het project succesvol verloopt, zal Suriname een leidende rol vervullen op het gebied van bio-energie in de regio”, aldus de raad. EBT zegt de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te willen verminderen, evenals de druk op het natuurlijk klimaat.


9 REACTIES

 1. Laten we eerst nou onze eigen trots, Staatsolie, dit product laten oppakken. Die zijn momenteel druk bezig om een order binnen te halen uit Brazilie. Trouwens, van grote speler in de regio is in de verste verten geen sprake. Brazilie is op het moment de grootste speler op dit gebied, met een productie van miljoenen liters bio-ehtanol per jaar.


  Maak melding

 2. Guyana is momenteel ook goed bezig op dit gebied. Men investeert er voor de komende jaren meer dan 50 milj. usdollars in hun suikerfabriek Guysuco. En dat is 100% echt en geen ‘in de lucht’ verhaal.

  Ik denk dat dit bericht wederom een VHP stunt is, want waarom zouden de Indieers het wiel nogmaals in Suriname willen uitvinden terwijl de buurlanden mijlen ver vooruit lopen.

  Check het geval Surzwam (Suriname zwaar materieel) ook een VHP aangelegenheid met creditlines (gecovered door de staat) maar bij wateroverlast is er geen enkel equipment beschikbaar.

  India houd dit geld maar en stop het in de krottenwijken vam ‘Mumbai’ (Bombay), zodat jullie eigen mensen er profijt van kunnen hebben.


  Maak melding

 3. BIO-BRANDSTOF EN BIO-ENERGIE
  Onlangs werd bekend dat in de Raad van Ministers is gediscussieerd over een voorstel van een bedrijf in India om bio-energie in Suriname te ontwikkelen. Het bedrijf wil in 7 jaar 150 miljoen dollar investeren in de teelt van een nieuw gewas waarmee bio-energie kan worden opgewekt. Suriname zou daarmee een leidende rol vervullen op het gebied van bio-energie in de regio.
  Het telen van “ een nieuw gewas” als brandstof voor het opwekken van energie klinkt milieuvriendelijk maar dat is zeer misleidend. Het komt er als regel op neer dat grote arealen natuurgebied zoals moerassen en tropisch regenwoud worden opgeofferd om plaats te maken voor saaie en kwetsbare monoculturen die alleen tegen ziekten beschermd kunnen worden door gebruik te maken van grote hoeveelheden min of meer schadelijke insecticiden. Het ruimen van deze natuurgebieden door drainage en verbranding is op zich al milieuvervuilend. Mogelijk zijn er gebieden waar op beperkte schaal gewassen geteeld kunnen worden die bijdragen aan de eigen energie voorziening zonder de natuur te schaden.
  Suriname beschikt nu nog over uitgestrekte, kostbare natuurgebieden die het land leefbaar houden voor mensen, dieren en planten. Bovendien vormen ze bij verantwoord en duurzaam gebruik een voortdurende bron van inkomsten en geluk. Onze natuurlijke rijkdom is veel meer waard dan de kortstondige winst die met de productie van zogenaamde biobrandstof kan worden bereikt. Het is ongetwijfeld verstandiger om “in 7 jaar 150 miljoen dollar” te investeren in de ontwikkeling van ecotoerisme en van duurzame en milieuvriendelijke alternatieven ten behoeve van de eigen energiebehoefte. Afvalverbranding op verantwoorde wijze is een voorbeeld waarin energieopwekking en milieubescherming samengaan. Een ander voorbeeld is het gebruik van zonne-energie. Energiebesparing met behulp van energiesparende lampen en bouwkundige voorzieningen om de noodzaak van energieverslindende airconditioning zoveel mogelijk te vermijden zijn milieuvriendelijk en vergen geen kostbare investeringen. Energie opwekken ten koste van het milieu is het paard achter de wagen spannen.
  Het is niet wenselijk een “leidende rol” te vervullen ongeacht de consequenties. Te vaak lijkt ons ego gevleid door dergelijke gedachten die voortkomen uit gebrek aan zelfrespect. Een verstandige en behoedzame rol is misschien minder indrukwekkend maar veel meer waard. Suriname wees waakzaam en let op Uw zaak.
  Theo Hiemcke, 12.07.07


  Maak melding

 4. Onze regering kan alleen maar indianenverhalen vertellen. Het lijkt alsof de raad van ministers alleen maar losse flodders kan afschieten


  Maak melding

 5. Fleur,
  je hebt groot gelijk. laat de indiers het geld gebruiken vor hun eigen mensen, Die hebben het harder nodig. Zien de ‘snuggere'”indiers dat niet in of hebben ze toch wel bijbedoelingen in Suriname?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.